Ontdek de 17 mooiste plekken in Antwerpen vanuit het oogpunt van 2 Antwerpenaren.

Tijdens de coronacrisis (her)ontdekten we onze eigen stad, want wat moesten we anders doen. We gingen op zoek naar de mooiste en meest fotogenieke plekken in Antwerpen. Haal dat fototoestel maar boven!

1. Havenhuis

Het onderste deel van het Havenhuis was vroeger een brandweerkazerne en bleef gelukkig behouden. Het moderne en bovenste gedeelte in de vorm van een diamant werd ontworpen door Zaha Hadid. Het werd daarna op de oude brandweerkazerne geplaatst. Intussen is het één van de populairste en mooiste plekken in Antwerpen.

Vanop de hoogste verdiepingen heb je bovendien een prachtig uitzicht op de Haven van Antwerpen. Vooral bij zonsopgang, maar ik vrees dat dit enkel voor de werknemers is weggelegd.

Als ex-werknemer kan ik bevestigen dat dit wellicht één van de mooiste plekken in Antwerpen is om te werken, want in de haven is er altijd wat te beleven.

Ook niet-werknemers kunnen het Havenhuis tegen betaling en na reservatie bezoeken. Het atrium op het gelijkvloers is echter vrij te bezoeken tijdens de openingsuren.

Ga ook eens iets drinken in de nabijgelegen zomerbar Bar Paniek, één van de beste zomerbars in Antwerpen.

Locatie: Zaha Hadidplein 1

2. Centraal-Station

Tijdens de lockdown grepen we de kans om het Centraal-Station te bezoeken zonder de enorme drukte, want je loopt hier nooit alleen. Wat ons betreft is dit, sinds de renovatie, toch één van de mooiste treinstations ter wereld. Toch iets om fier op te zijn! Veel toeristen vinden dit bovendien één van de mooiste plekken in Antwerpen.

Ook voor fotografen is het een waar paradijs met prachtige lichtinval en bijzondere constructies. Honger of dorst? In het Centraal-Station zijn er verschillende koffietentjes, broodjeszaken en zelfs een kapper. Of ga iets eten in één van onze favoriete plekken om lekker te ontbijten en lunchen in Antwerpen.

Bekijk niet enkel de binnenkant van het Centraal-Station, want de buitenkant is eens zo mooi!

Locatie: Koningin Astridplein

3. Parkbrug

Op de Parkbrug valt er altijd wat te beleven. Ze verbindt Antwerpen-Noord met het Eilandje waardoor je de drukke Italiëlei over loopt. Menig fietser heeft hier al wat huid aan de ruwe ondergrond verloren.

Ook de fietstrap stond regelmatig ter discussie, want die zorgde al eens voor een valpartij. Gelukkig werd de fietstrap intussen vervangen door een fietshelling.

De gaten in de staalstructuur zorgen bovendien voor een bijzondere lichtinval. Daardoor ziet de brug er bijna elk uur een beetje anders uit. Samengevat: Topbrug!

Locatie: Italiëlei 9

4. Grote markt

Op de Grote Markt in Antwerpen kom je ogen te kort. De prachtige gevels, het Stadhuis en de vele terrassen zorgen voor een unieke sfeer. In het midden van de markt staat de Brabofontein te pronken. Als je in Antwerpen bent mag een foto met deze held niet ontbreken!

Ook een drankje in café Den Engel of Den Bengel op de Grote Markt mag niet ontbreken. Als je Antwerps wil leren of zat wil worden moet je in deze iconische cafés zijn. Nergens smaakt ‘Het Bolleke’ beter!

Locatie: Grote Markt

Boek een gegidste wandeltocht langs alle hoogtepunten

5. Skyline vanaf Linkeroever

Als je de Sint-Annatunnel neemt vanuit de stad kom je uit op Linkeroever. Vanaf Linkeroever heb je namelijk het mooiste uitzicht op de skyline van Antwerpen. ‘s Avonds als het donker is fonkelen de lichtjes van de Schelde hier als nergens anders.

Wandel bijvoorbeeld langs de Schelde en bewonder de gloednieuwe Cruiseterminal, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Boerentoren en het Nieuw Zuid. Of ga wandelen op Linkeroever.

Locatie: Jachthavenweg 1

6. Op de Schelde

Uiteraard kan je Antwerpen ook bewonderen van op de Schelde. Dat kan bovendien helemaal gratis! Ook je fiets meenemen is toegelaten.

De veerboot verbindt namelijk Linkeroever met de stad. Onderweg geniet je van een mooi uitzicht op de skyline van Antwerpen en de Schelde. De boottocht duurt maar een vijftal minuten dus wees snel als je foto’s wil maken.

Wie toch liever wat langer op het water blijft, kan de DeWaterbus nemen. Deze snelle boten verbinden Antwerpen met onder andere Lillo, Liefkenshoek en Kruibeke. DeWaterbus is in tegenstelling tot de veerboot niet gratis, maar wel een aanrader voor een leuke daguitstap vanuit Antwerpen! Ook hier mag je een fiets meenemen.

Locatie: Steenplein 1

7. Zoo Antwerpen

Naast het Centraal-Station ligt Zoo Antwerpen waar je onder andere neushoorns, gorilla’s en koala’s kan spotten. Onze favoriete dieren hier zijn echter de stokstaartjes.

Zoo Antwerpen wordt goed onderhouden en renoveert regelmatig dierenverblijven, zodat de dieren zich niet vervelen. In de winter is Zoo Antwerpen bovendien prachtig verlicht tijdens het jaarlijks lichtfestival.

Er zijn ook verschillende brasseries in Zoo Antwerpen waar je lekker kan eten. Wij verkiezen de lasagne en kaaskroketten in Grand Café Flamingo, met zicht op de flamingo’s.

Locatie: Koningin Astridplein 27

Koop hier je ticket voor de Zoo van Antwerpen

8. MAS: Museum aan de Stroom

Het Eilandje is één van onze favoriete wijken in Antwerpen. Op zonnige dagen voelt het hier als vakantie (zelfs voor ons!). Er zijn niet alleen gezellige terrassen en mooie boten te bekijken (zoals de Evanna van Gert Verhulst), maar er is ook een museum: het MAS. Je kan er niet naast kijken, want het is maar liefst 65 meter hoog.

Verken de negen verdiepingen via de verschillende museumzalen. Op het dakterras wacht er een 360 graden uitzicht op de stad als kers op de taart.

Op het dakterras van het MAS wacht er een 360 graden uitzicht op de stad als kers op de taart.

Als inwoner van Antwerpen mag je het museum elke eerste dinsdag van de maand gratis bezoeken met de A-kaart. Het dakterras is altijd gratis toegankelijk voor iedereen.

Ga daarna iets eten of drinken in Café Storm op het gelijkvloers. Wie iets te vieren heeft, kan reserveren in sterrenrestaurant Zilte. Hier geniet je van culinaire hoogstandjes met een fantastisch uitzicht.

Benieuwd naar meer musea in Antwerpen? Deze musea in Antwerpen moet je bezoeken.

Locatie: Hanzestedenplaats 1

9. Streetart

In Antwerpen moet je niet lang zoeken naar streetart. Zelfs onze Antwerpse hollywoodster Matthias Schoenaerts (aka Zenith) hangt af en toe aan een muur te bengelen om onder andere oude muren een nieuw leven te geven met streetart.

Ook stripfans komen aan hun trekken, want Antwerpen telt een tiental stripmuren. Toch angst om verloren te lopen? Download dan de Antwerp Museum app of de Street Art Cities app voor vooropgestelde wandelroutes.

Locatie: Wie zoekt, die vindt 🙂

10. Handelsbeurs

Sinds kort is ook de Handelbeurs terug open voor het publiek na een jarenlange renovatie. De Handelsbeurs mag daarom niet ontbreken in onze lijst van 17 mooiste plekken in Antwerpen. Het gelijkvloers is in het weekend vrij toegankelijk, dus wandel er zeker eens binnen als je gaat shoppen op de Meir.

Tegenwoordig kan je er vooral terecht voor evenementen of om lekker te eten, want in het aanpalend gebouw is restaurant Fiera gevestigd. Hier proef je eerlijke gerechten met wereldse smaken in een unieke setting.

Locatie: Borzestraat 31

11. Handschoenmarkt

In de 16de eeuw werden er op de Handschoenmarkt vooral handschoenen verhandeld, vandaar zijn naam. Het plein vormt ook de toegang tot de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Op de Handschoenmarkt treden bovendien regelmatig straatartiesten op. Het is een gezellige plek om even rond te wandelen of iets te drinken.

Op de grond liggen Nello en Patrasch samen te slapen. Bezoek zeker ook de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en geniet achteraf van een drankje in café Paters Vaetje. Dit café behoort tot de beste bruine cafés in Antwerpen.

Locatie: Handschoenmarkt

12. Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel)

Hoeveel keer we al door de Sint-Annatunnel zijn gewandeld of gefietst is niet meer bij te houden. Deze 572 meter lange tunnel verbindt de stad met Linkeroever aan de andere kant van de Schelde. Let wel op, je mag enkel al wandelend of fietsend (stapvoets) door de tunnel.

De authentieke liften en roltrappen zijn hier een attractie op zich (als ze werken). Ze brengen je tot op ongeveer 31 meter onder de grond, zodat je eigenlijk onder de Schelde loopt.

De tunnel is bovendien een populaire plaats voor fotografen. Je kan ze geen ongelijk geven. Hier komen regelmatig communicanten, modellen of pas getrouwde koppels poseren. Ondertussen staan we volgens mij al een paar keer ongewild als figurant op de foto, maar dit terzijde.

Een alternatief voor deze tunnel is de Kennedyfietstunnel of de (gratis) veerdienst.

Locatie: Sint-Jansvliet – Frederik van Eedenplein

13. Felix Pakhuis

Het Felix Pakhuis werd in de 19de eeuw gebouwd als opslagplaats voor onder andere graan, kaas en tabak. Je ziet nog duidelijk dat het gebouw dienst deed als pakhuis.

Sinds 2006 verhuisde het stadsarchief naar dit gebouw. Sindsdien biedt het Felix Pakhuis plaats aan meer dan 30 kilometer archief! In het gebouw is ook een restaurant gevestigd waar je lekker kan eten. In de zomer staat er buiten een mooie terras aan het water.

Wandel zeker even door de binnenstraat die de Godefriduskaai met de Oudeleeuwenrui verbindt. Deze binnenstraat is een populaire plek voor fotoshoots. Verschiet dus niet als je een pasgetrouwd koppel ziet poseren.

Aan de Godefriduskaai zijn bovendien tal van restaurants. Onze favorieten zijn Napo’s en Ellis Gourmet Burger.

Locatie: Godefriduskaai 30

14. Begijnhof

Wie toch even genoeg heeft van de drukte in de stad moet in het Begijnhof zijn. In de groene binnentuin is het namelijk altijd stil. De binnentuin wordt omgeven door schattige straatjes, pittoreske huisjes en de Sint-Catharinakerk.

Het Begijnhof ligt ook midden in de studentenwijk. Studenten studeren vaak in de binnentuin, omdat het er zo stil is. Wie zich ook nog eens als een student wil voelen, moet iets gaan drinken op de nabijgelegen Ossenmarkt.

Locatie: Rodestraat 39

15. Vlaaikensgang

Intussen is de Vlaaikensgang geen geheim straatje meer, maar toch is het een must om hier even door te wandelen als je in de buurt bent. Dit fotogenieke straatje verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar.

Neem daarna de tijd om iets te eten in restaurant Sir Anthony Van Dijck, een begrip in Antwerpen.

Locatie: Vlaeykensgang (ingang t.h.v. Pelgrimstraat 5)

16. Scheldekaaien

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer die langs de Schelde loopt. Ze verbindt het noorden van Antwerpen met het zuiden. Een deel van de Scheldekaaien werd onlangs al vernieuwd, op andere delen is het nog even wachten.

Toch zijn de Scheldekaaien de ideale plek om te picknicken of te chillen terwijl de schepen voorbij varen. Al mag er voor ons iets meer groen aanwezig zijn.

In het noorden staan er aan de Scheldekaaien oude havenkranen. Deze indrukwekkende collectiestukken zijn bovendien gratis te bewonderen!

17. Droogdokkenpark

De Scheldekaaien lopen naar het noorden tot aan het Droogdokkenpark. Dit park, dat in 2018 werd geopend, ligt in de Scheldebocht en is ook één van de mooiste plekken in Antwerpen om van de zonsondergang te genieten.

Er staan onder andere stoelen en banken waar je even kan uitrusten. In de zomer wordt hier tot in de vroege uurtjes gedronken en gebarbecued met uitzicht op de Schelde.

Wat verderop ligt het Noordkasteel waar in de zomer stiekem wordt gezwommen, maar mondje toe hé.

Locatie: Droogdokkenweg

Overnachten in Antwerpen om de mooiste plekken te bezoeken

Antwerpen is te leuk om er maar één dag te spenderen. Blijf daarom zeker overnachten als je tijd hebt, want er is nog zoveel meer te doen in Antwerpen. Zorg ervoor dat je niet meer dan twee cabine koffers meeneemt, zodat je je gemakkelijk kan verplaatsen. Deze hotels in Antwerpen zijn de moeite waard:

Prizeotel Antwerpen-City bevindt zich dicht bij de hippe wijk ‘het Eilandje’ en op wandelafstand van het centrum. De kamers zijn ruim, betaalbaar en modern. Ook het ontbijt is meer dan goed!

B&B Hotel Antwerpen centrum is centraal gelegen, vlak bij de Meir en het Centraal-Station. Bovendien zijn de kamers proper en modern, zoals in elk B&B hotel. Er is ook B&B hotel in de wijk ‘het Zuid’ als je liever net buiten het centrum verblijft.

Ontdek hier nog meer leuke hotels in Antwerpen

Wat vind jij de mooiste plekken in Antwerpen? Laat het ons weten!

Klik hier voor prachtige wandelingen in de provincie Antwerpen of ontdek waar je goedkoop kan parkeren in Antwerpen.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

4 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :