Reisbeesten ging op zoek naar prachtige wandelingen in de provincie Antwerpen. Na kilometers wandelen, ploeteren in de modder en honderden muggenbeten later is het eindelijk gelukt. We maakten een selectie van onze favoriete wandelingen in de provincie Antwerpen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

De 11 prachtige wandelingen in de provincie Antwerpen op de kaart

Prachtige wandelingen in de provincie Antwerpen

Eerder gingen we al op zoek naar prachtige wandelingen in Oost-Vlaanderen. Nadat we in Oost-Vlaanderen uitgewandeld waren, besloten we hetzelfde te doen in de provincie Antwerpen. Dat zorgde ervoor dat we verrast werden door onze eigen provincie, die best groen is.

Al deze wandelingen in de provincie Antwerpen zijn lusvormig. Ze staan ook stuk voor stuk in het teken van de natuur. Daarom gingen we zoveel mogelijk op zoek naar onverharde paden.

De meeste routes zijn bewegwijzerd of uitgestippeld met knooppunten. Gewoon volgen dus! Ook het inkorten of verlengen van deze wandelroutes is een fluitje van een cent. Maak hiervoor gebruik van de wandelrouteplanner.

Lees hieronder onze selectie van prachtige wandelingen in de provincie Antwerpen.

1. Trollenwandeling De Schorre in Boom

We starten onze lijst van wandelingen in de provincie Antwerpen met de Trollenwandeling in Boom. Tijdens deze wandeling ga je op zoek naar zeven grote houten trollen die in het bos verstopt zijn. De trollen werden ontworpen door de Deense kunstenaar Thomas Dambo. Naast trollen ontwerpt hij bijvoorbeeld ook prachtige vogelhuisjes.

De trollenjacht is bovendien een leuke manier om kennis te maken met Provinciaal Domein De Schorre. Niet enkel voor kids, maar ook voor volwassenen. Wij hadden namelijk dolle pret tijdens onze zoektocht! Je wandelt onder andere door het bos en over mooie vlonderpaden.

Bij elke trol staat er ook een bord met meer informatie over het kunstwerk. De ene trol is al wat beter verstopt dan de andere. Toch slaagden we erin om ze na een uurtje allemaal te vinden. Missie geslaagd!

Informatie over deze wandeling:

 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan de hoofdingang van Provinciaal Domein De Schorre (knooppunt 102). Of kom met de trein en start aan het treinstation van Boom.
 • Tip: Bij het bezoekerscentrum kan je eventueel terecht voor een map waar alle trollen op aangeduid staan, zodat je er geen enkele mist. Of vraag meer info over andere routes in de buurt zoals de Tunnelroute.
 • Afstand: Ongeveer 3 à 4 kilometer. Of langer als je de trollen niet vindt.
 • Route: Wandel richting het grote grasveld en duik daarna het trollenbos in.

2. De Hobokense Polder

Natuurgebied De Hobokense Polder ligt verdoken tussen de industrie aan de Schelde. Het is ook het grootste stuk natuur in de Stad Antwerpen, dat wordt beheerd door Natuurpunt. De meeste wandelingen in de provincie Antwerpen bevinden zich verder van de stad. Naast Linkeroever is het één van onze favoriete stukjes natuur in Antwerpen om te wandelen.

Onderweg kan je Galloway-koeien, veel vlinders en zeldzame vogels spotten zoals de Waterral, de IJsvogel en de Blauwborst. Ook voor een picknick of zonsondergang moet je in De Hobokense Polder zijn.

Er zijn verschillende routes die je kan volgen. De meest uitgebreide route is de A.S. Adventure route van 7,5 kilometer. In 2016 werd deze wandeling bovendien uitgeroepen tot wandeling van het jaar. Of combineer routes aan de hand van het wandelplan.

De Hobokense Polder is een heel divers natuurgebied. Er zijn onder andere vlonderpaden en vijvers, maar ook vogelkijkhutten waar je urenlang vogels kan spotten. Enkel het lawaai van de omliggende industrie kan al eens storend zijn.

Informatie over deze wandeling:

 • Bereikbaarheid: Kom met de trein en stap af aan station Hoboken-Polder. Aan het treinstation kan je veilig je fiets achterlaten. Ook met de auto kan je gratis parkeren aan het treinstation. Of parkeer aan het veer van Kruibeke en neem de gratis veerboot naar Hoboken.
 • Tip: Combineer de wandeling met een bezoek aan Bistro Steiger 3. Hier kan je namelijk lekker eten met uitzicht op de Schelde. De Ibiza vibes krijg je er tevens gratis bij. Vooral in de zomer is het genieten op het terras.
 • Afstand: 7,5 kilometer (A.S. Adventure route)
 • Route: Zie wandelplan Hobokense Polder

3. Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide ligt op de Belgisch-Nederlandse grens. Het kan dus zijn dat je tijdens een wandeling de grens oversteekt naar Nederland. Gezellig, toch? Voor de mooiste wandelingen in de provincie Antwerpen met je hier zijn.

Het gebied bestaat voornamelijk uit vennen, bossen en duinen. Er zijn bovendien geen verharde wegen en de ondergrond bestaat meestal uit zand. Door het losse zand wandelen is daarom soms moeilijk. Anderzijds is het er nooit modderig, zelfs niet als het veel regent.

Grenspark Kalmthoutse Heide is met 60 km² gigantisch groot. Het verbaast dan ook niet dat je kan kiezen uit meer dan 20 routes. De routes zijn goed aangeduid met een kleur en symbool van een dier.

Sommige wandelroutes lopen gedeeltelijk door begrazingsgebied. Daarom zijn honden voor deze routes niet toegelaten. De grootte van het gebied merk je aan het feit dat er geen bebouwing te zien is. Enkel eindeloze natuur, zover je maar kan zien.

Volg één van de bewegwijzerde routes of maak zelf een combinatie.

Informatie over deze wandeling:

 • Bereikbaarheid: Er zijn verschillende toegangspoorten. De meeste routes starten aan natuureducatiecentrum De Vroente waar gratis parking is voorzien.
 • Tip: Combineer bijvoorbeeld de blauwe en de rode route voor een gevarieerde route door de mooiste stukjes van de Heide.
 • Afstand: Tussen 2,7 en 8,5 kilometer. Of verbindt meerdere routes.
 • Route: Zie wandelroutes Grenspark Kalmthoudse Heide (bron: grensparkkalmthoutseheide.com)

Bekijk toffe hotels in de buurt van de Kalmthoutse Heide

4. Bornem en het Scheldeland

Deze wandeling in Bornem maakt deel uit van het wandelnetwerk ‘Land van Stille Waters’. Het is de beste manier om kennis te maken met de regio, die ook wel Klein-Brabant wordt genoemd. Tijdens deze wandeling is water nooit veraf, want de route loopt onder andere langs de Schelde en de Oude Schelde. Aan de Oude Schelde bevinden zich bovendien prachtige vissershuisjes. Zo eentje willen we wel!

Het grootste deel van de route is onverhard. Hou dus rekening met modderige stukken als het regent.

Onderweg zijn er ook voldoende banken om even uit te rusten of te picknicken. In het stiltegebied zijn zelfs hangmatten voorzien om volop te genieten van de rust. Honger of dorst? Geen probleem! Je komt voldoende cafés en restaurants tegen.

Informatie over deze wandeling:

5. Natuurreservaat Mechels Broek en Mispeldonk

Aan Provinciaal Domein De Nekker starten verschillende wandelingen naar natuurreservaat Mechels Broek, Mispeldonk en de Barebeekvallei.

Volg bijvoorbeeld de A.S. Adventure route van 5,4 kilometer. Deze route is namelijk goed aangeduid met witte zeshoekige plaatjes en een paarse pijl. Ze loodst je door een prachtig stukje natuur. Probeer onderweg vogels te spotten in één van de vogelkijkhutten. En geniet van de grazende Galloway-runderen!

Informatie over deze wandeling:

⇢  Bekijk toffe hotels in Mechelen

6. De Kempense Heuvelrug in Herentals

Wandelnetwerk de Kempense Heuvelrug is het oudste netwerk van de provincie Antwerpen. Maak gebruik van de knooppunten om zelf een route samen te stellen. Of volg onze route. Met meer dan 250 kilometer aan routes is er keuze zat. Onze route loopt bijna volledig over onverharde paden waar geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan. Leuk wandelen dus!

Het landschap is afwisselend met dennenbossen en duinen. Wandel van de hoger gelegen Heuvelrug tot in de vallei van de Kleine Nete. Beklim tussen knooppunt 9 en 94 de Toeristentoren op het hoogste punt van Herentals. Hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

De Kempen mogen niet ontbreken op deze lijst met prachtige wandelingen in de provincie Antwerpen. Het is misschien wel de leukste regio om te wandelen!

Informatie over deze wandeling:

 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan Heistraat/Wijngaard
 • Tip: Ga iets drinken in tennisclub HTC-Ter Hyde tussen knooppunt 17 en 18 of aan de Toeristentoren bij knooppunt 10.
 • Afstand: 9,9 kilometer
 • Route: Zie knooppuntenroute Herentals

Bekijk toffe hotels in de Antwerpse Kempen

7. Op wandel in de Zuidrand van Antwerpen

De Zuidrand omvat wandelroutes in verschillende gemeenten zoals Edegem, Mortsel en Wilrijk. Er zijn tal van routes langs de mooiste kasteeldomeinen en forten. Goed voor maar liefst 195 kilometer wandelplezier!

Volg bijvoorbeeld het Terlindenpad in Edegem om natuur en erfgoed te combineren.

Informatie over deze wandeling:

 • Bereikbaarheid: Gratis parkings in nabijheid van de wandelroutes.
 • Tip: Wist je dat er rond Antwerpen maar liefst 35 forten liggen? Deze fortengordel was namelijk de beste manier om de stad te beschermen tijdens de Wereldoorlogen. Sommige forten kan je nog steeds bezoeken.
 • Afstand: Tussen 4,6 en 13,1 kilometer
 • Route: Zie wandelplan Zuidrand (bron: dezuidrand.be)

8. Antwerpse Voorkempen

In de Antwerpse Voorkempen bevinden zich prachtige bossen en kasteelparken. Denk maar aan Kasteelpark Vordenstein, het Peerdsbos en het Park van Brasschaat. Onze route verbindt deze drie pareltjes.

Tijdens deze wandelroute kom je langs mooie vijvers en op onverharde bospaden. Op de verharde stukken kan je dan weer naar hartenlust villa’s spotten. Er zit ongetwijfeld ook een droomhuis bij! De bloemenweides zorgen ervoor dat er wat kleur tussen al dat groen is.

Enkel jammer dat er stukken van de route langs een grote baan lopen, maar dat heb je in dichtbevolkt gebied. Desondanks is deze route een aanrader en stonden we ervan versteld dat er zoveel groen is nabij de stad Antwerpen. Het is één van de wandelingen die ons het meest heeft verrast in de provincie Antwerpen!

Er zijn ook kortere of alternatieve routes. Volg de aangeduide routes van het domein zelf voor een rondje in Kasteelpark Vordenstein of maak gebruik van wandelknooppunten (bijvoorbeeld 1-2-9-10-1).

Informatie over deze wandeling:

 • Bereikbaarheid: Gratis parking in de Braamstraat aan het park van Schoten.
 • Tip: Aan eten en drinken geen gebrek onderweg. De Melkerij in het Peerdsbos is een populaire brasserie. Oranjerie De Vlinder in Park Vordenstein is dan weer een oase van rust. In de buurt vind je ook Het Boothuisje in Brasschaat. Drink iets aan de mooie vijver en huur een roeibootje.
 • Afstand: 17,5 kilometer
 • Route: Zie wandelroute Schoten van de Provincie Antwerpen

9. Landloperskolonie van Wortel

De landloperskolonie van Wortel werd recent erkend als Unesco Werelderfgoed. Het is intussen één van de populairste plekken in de regio om te wandelen en te fietsen. Nog mooier is misschien wel het vergeten stukje Nederland in de buurt van het Merkske: een kronkelend beekje aan de grens met België. Tijdens deze route steken we dan ook enkele keren de grens met Nederland over.

Je wandelt vooral op bospaden en oude landbouwwegen. Het voordeel van deze route is dat je gewoon de knooppunten moet volgen. Onderweg is waterplas Het Bootjesven een toffe stopplaats. Op de velden spot je geregeld paarden en koeien, maar vooral de rust en de stilte typeren dit gebied. Het is niet voor niets één van de erkende stiltegebieden in Vlaanderen.

Informatie over deze wandeling:

 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan bezoekerscentrum De Klapekster
 • Tip: Iets drinken kan in bezoekerscentrum De Klapekster. Jammer genoeg kan je hier niet eten. Ga daarom voor of na je wandeling naar het gezellige Hoogstraten en eet iets in De Jachthoorn, met uitzicht op de Sint-Katharinakerk.
 • Afstand: 11 kilometer
 • Route: Zie knooppuntenroute Merkse

10. De centrale Kempen in Westerlo

Deze wandeling start aan de Grote Markt in Westerlo. Zo groot is die trouwens niet. Daarna duik je al snel de natuur in via een onverhard pad dat langs de Grote Nete loopt.

Onderweg kom je het mooie Kasteel de Merode tegen. Dit kasteel is spijtig genoeg niet open voor het brede publiek, omdat het de privéwoonst van de adellijke familie de Merode is.

Daarna wandel je door door natuurgebied De Kwarekken, met mooie dennenbomen. Een voetgangersbrug verbindt bosgebieden De Kwarekken en Beeltjens met elkaar. Muggenspray is hier geen overbodige luxe!

Via grote dreven wandel je verder naar de mooie Norbertijnenabdij van Tongerlo. Deze plek is ideaal om even tot rust te komen. Wandel de abdijkerk eens binnen of bezoek voor een paar Euro het Da Vinci-Museum. Ten slotte kom je terug aan de Grote Markt van Westerlo.

De route loopt grotendeels over onverhard wandelpaden. Met de knooppunten kan je de route zelf inkorten of uitbreiden. Verloren lopen is in elk geval (bijna) niet mogelijk.

Sluit de dag af met een lekker Tongerlo bier. Of eet een ijsje in de mooie tuin van het Torenhof.

Informatie over deze wandeling:

 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan Parking De Krekke
 • Tip: Eten en drinken kan bijvoorbeeld in het Torenhof aan knooppunt 343 en in ‘t Café Contrast aan knooppunt 129. Of in het Boswachtershuis aan knooppunt 5.
 • Afstand: 10,6 kilometer
 • Route: Zie knooppuntenroute Westerlo

11. De Liereman in Turnhout

We sluiten onze wandelingen in de provincie Antwerpen af in Turnhout. De Liereman in Turnhout is één van de mooiste natuurgebieden in de provincie Antwerpen waar je goed aangeduide wandelingen kan maken. Je kan er wandelroutes van Natuurpunt volgen, maar ook zelf een route uitstippelen aan de hand van wandelknooppunten.

Wij combineerden de groene en de oranje wandeling van Natuurpunt. Een afwisselende wandelroute van 13,7 kilometer met bijna geen verharde paden. Het is ook een stiltegebied, geniet dus vooral van de stilte en de fluitende vogels. Vooral zwaluwen maken er graag hun nesten.

Het landschap is gevarieerd. Het ene moment wandelen we in een bos en een halfuur later sloffen we door het zand en de prachtige heide. Tussen de mooie vlonderpaden zien we hier en daar een salamander wegschieten. Wat een mooi uitgestrekt natuurgebied. De Liereman in Turnhout is een verborgen parel in de Kempen.

Informatie over deze wandeling:

Ontdek hier meer mooie wandelingen in België

Ontdek nog meer mooie wandelingen in de provincie Antwerpen

4.7/5 - (3 stemmen)
author-sign

4 Comments

 1. Nog een wandeltip :
  Het Broek in Blaasveld, Willebroek met eventueel aansluitend het watersportdomein Hazewinkel.
  Start van uw mooie wandeling op de parking van de Broekstraat in Blaasveld of de parking op de Steenweg op Heindonk in Heffen.
  Echt de moeite !

  1. Daar hebben we enkel nog maar een stukje van gedaan. Bedankt voor de tip we gaan zeker eens kijken!

 2. Hallo,

  we hebben zondag genoten van wandeling nr 6, de Kempense Heuvelrug, bedankt voor de tip! Dat was een tot hier toe verborgen parel voor ons. Knooppunt 10 moet je wel even toevoegen tussen knooppunt 9 + 94 aan het begin van de wandeling. Als horecatip zou ik de Toeristentoren op knooppunt 10 vermelden, een leuke plek zeker bij mooi weer.

  Mvg

  Kathleen

  1. Hey Kathleen. Wat leuk dat jullie genoten hebben van de wandeling 🙂 . En bedankt voor de toevoegingen/tips! Dat gaan we zeker eens bekijken en uitproberen 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :