Antwerpen heeft een rijke geschiedenis die terug te vinden is in tal van musea. Daarom gingen we met onze Museumpas in de hand op zoek naar de leukste musea in onze thuisstad. Deze 12 musea in Antwerpen moet je zeker bezoeken.

Top 12 musea in Antwerpen om te bezoeken

1. Het Steen – The Antwerp Story

Er zijn heel wat leuke musea te bezoeken in Antwerpen. Recent werd ‘Het Steen’ vernieuwd en deels ingericht als bezoekerscentrum. Hier kan je terecht voor alle informatie over Antwerpen. Ook voor leuke souvenirs en typisch Antwerpse producten moet je hier zijn.

Het overige deel van het gebouw werd ingericht als interactief belevingsparcours: ‘The Antwerp Story’. Hier leer je meer over de geschiedenis en de identiteit van de stad Antwerpen. Elke kamer is interactief ingericht wat het echt wel leuk maakt. Wij zijn fan!

In ‘The Antwerp Story’ leer je meer over de geschiedenis en de identiteit van de stad Antwerpen.

Zo zie je bijvoorbeeld in de 360° kamer indrukwekkende projecties van de haven. In de overige kamers kom je onder andere meer te weten over de geschiedenis en de belangrijkste gebouwen in Antwerpen. En dat allemaal op een interactieve manier, zodat het nooit saai wordt.

Een bezoek duurt ongeveer een uur, maar dan weet je echt wel alles over onze ‘koekenstad’. Het panoramisch terras is altijd gratis te bezoeken.

Wist je dat je aan Het Steen een gratis veerboot kan nemen? Steek de Schelde over en ga wandelen op Linkeroever.

Bezoek ook eens Stadsbrouwerij met een interactieve tour

2. Museum aan de Stroom (MAS)

Het Museum aan de Stroom bevindt zich op het mooie Eilandje, het oudste havengebied van Antwerpen. In het begin waren we niet zo’n fan van het gebouw, maar dat is intussen wel veranderd.

Het museum bestaat uit tien verdiepingen, elk met een eigen thema. Je vindt er zowel wisselende als permanente expo’s zoals de expo ‘Vracht’ op de zesde verdieping. Deze expo loodst je doorheen de geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel.

Eens aangekomen op de bovenste verdieping kan je vanaf het panoramisch dakterras heel Antwerpen bewonderen. Als je geen fan bent van musea moet je wel zeker het dakterras met uitzicht op Antwerpen bezoeken. Dit dakterras is overigens altijd gratis te bezoeken.

In ‘Café Storm’ op de benedenverdieping kan je voor of na je bezoek iets eten of drinken. Mag het iets exclusiever zijn? Reserveer dan een tafel in sterrenrestaurant ‘Zilte’ op de negende verdieping. Zowel het uitzicht als het eten zijn top! Of ga iets eten in deze vegan (friendly) hotspots in Antwerpen.

3. Red Star Line Museum

Eén van de musea die je zeker moet bezoeken in Antwerpen is het ‘Red Star Line’ museum. Dit museum vertelt het verhaal van de mensen die tussen 1873 en 1935 op zoek gingen naar een beter leven in Noord-Amerika. Dat gebeurde met het schip ‘Red Star Line’ dat hen van Antwerpen naar de Verenigde Staten en Canada bracht.

Het museum focust vooral op de verhalen en getuigenissen uit deze periode. Ook als je niet echt van musea houdt is het zeker een bezoek waard.

Net zoals het ‘MAS’ heeft ‘Red Star Line’ een uitkijktoren met panoramisch uitzicht dat gratis toegankelijk is. Al vinden we het uitzicht vanaf het ‘MAS’ toch indrukwekkender.

Neem zeker ook een kijkje in de museumshop of ga iets drinken in het gezellige museumcafé ‘Upper Deck’. Of ga in de zomer iets drinken in Bocadero, één van de beste zomerbars in Antwerpen.

4. Museum Plantin-Moretus

Museum Plantin-Moretus is gevestigd op de gezellige Vrijdagmarkt. Hier stap je binnen in de authentieke drukkerij van Christophe Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus. Hun drukwerk behoorde in de 16de eeuw tot de top in Europa.

Bij het binnengaan krijg je een een boekje met informatie over de verschillende kamers. In deze kamers vind je bijvoorbeeld oude drukpersen en honderden boeken. Het voelt alsof je echt de 16de eeuw binnen wandelt. Denk maar aan krakende houten vloeren en de geur van inkt. Geniet in de mooie binnentuin van de rust en de stilte voor je weer de drukke stad induikt.

Het museum is met de vele kamers enorm groot. Maak dus voldoende tijd vrij voor een bezoek. Er zijn ook veel trappen in het gebouw wat voor sommige mensen vervelend kan zijn.

Loop na je bezoek eens door de museumshop en wie weet vind je wel een origineel cadeau. Wist je trouwens dat de schilder Pieter Paul Rubens ooit een portret maakte van Christophe Plantin? Ga na je bezoek aan het museum iets drinken in Café Corso, één van de beste bruine cafés in Antwerpen.

5. Rubenshuis (tijdelijk gesloten)

Meer werken van de schilder Peter Paul Rubens kan je bewonderen in het ‘Rubenshuis’. Het was niet alleen zijn woonhuis, maar ook het atelier waar hij schilderde. Bij je bezoek krijg je een boekje met meer informatie over de werken. Het Rubenshuis is een echt klassiek museum met veel schilderwerken.

De collectie is echter wel indrukwekkend, zelfs al hou je er niet echt van. De binnentuin waar Rubens filosofeerde is bovendien een pareltje. Reken voor een bezoek ongeveer een uur.

6. Museum Mayer van den Bergh

Bewonder je graag topstukken van verschillende kunstenaars? Dan moet je ‘Museum Mayer van den Bergh’ in Antwerpen bezoeken. Aan het eind van de 19de eeuw verzamelde ‘Fritz Mayer van den Bergh’ een indrukwekkende kunstcollectie bij elkaar. Hij droomde ervan om deze collectie na zijn dood tentoon te stellen. En zo geschiedde.

Het geweldig mooie pand is gelegen in de Lange Gasthuisstraat. Je vindt er enkele topstukken zoals Pieter Bruegels schilderij ‘Dulle Griet’. Maar er worden even goed oude munten en beelden tentoon gesteld. Een handig boekje en een audiogids vertellen je meer over de kunstwerken.

Wie geld teveel heeft kan bijvoorbeeld iets gaan eten of drinken in één van de naastgelegen restaurants zoals Le Pristine.

7. Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MHKA)

Wie meer fan is van hedendaagse kunst moet in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MHKA) zijn. Of ga gewoon iets drinken in het gezellige museumcafé ‘MHKAFE’.

8. ModeMuseum (MoMu)

Het ModeMuseum werd recent gerenoveerd, maar is voorlopig alweer tijdelijk gesloten. Heel wat modeontwerpers komen uit Antwerpen. De bekendste zijn Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs en Walter Van Beirendonck. Maar in het ModeMuseum vind je ook creaties van onder andere Versace, Prada, Gucci en Louis Vuitton. Bij elke creatie kan je een QR-code scannen, zodat je meer informatie en achtergrond krijgt.

Een bezoek aan het ModeMuseum is vooral interessant voor mensen die in mode geïnteresseerd zijn. Het museum is ook niet zo groot. Er zijn drie ruimtes en op bovenste verdieping is er ook nog een bibliotheek. Hier vind je honderden boeken over mode waar toekomstige modeontwerpers inspiratie komen opdoen.

Ga na je bezoek iets eten of drinken in het mooie ‘MoMu Café’ als je zin hebt in een gezonde hap. Wist je dat er naast Antwerpen ook nog andere mooie modesteden in Europa zijn?

9. Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Nottebohmzaal

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is niet alleen de bewaarbibliotheek van de stad Antwerpen, maar in het gebouw bevindt zich ook één van de mooiste zalen in Antwerpen: de ‘Nottebohmzaal‘. In deze prachtige bibliotheekruimte worden maar liefst 150.000 boeken bewaard. Harry Potter fans zullen zich hier meteen thuis voelen. De donkere bibliotheekzaal met hoge rijen boeken doet er immers wat aan denken.

10. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

Het KMSKA was meer dan tien jaar lang gesloten voor renovatie. Het is gevestigd in een prachtig oud gebouw. Nu behoort het met gemak tot één van de musea dat je zeker moet bezoeken in Antwerpen. Je vindt er onder andere schilderijen van Rubens, Ensor en van Eyck. Dit museum is een must om te bezoeken als je in Antwerpen bent!

In het mooie Madonna Grand Café kan je nadien nagenieten van al het moois dat je hebt gezien.

11. Chocolate Nation

In Antwerpen vind je genoeg chocolatiers waar je heerlijke chocolade en pralines kan kopen zoals bij The Chocolate Line of In Choc. Maar wil je meer te weten komen over de Belgische chocolade? Bezoek dan het grootste chocolademuseum van België: Chocolate Nation. Het belevingsmuseum neemt je via gethematiseerde kamers mee door de wondere wereld van de chocolade. Onderweg mag je uiteraard ook wat lekkers proeven!

12. Illusion Antwerpen

Ten slotte is ook Illusion Antwerpen één van de leukste musea om te bezoeken. Vooral tof om te doen met het gezin of met een groep vrienden, want het is geen doorsnee museum. In Illusion Antwerpen ontdek je illusies die al je zintuigen uitdagen. Je wordt zelf aan het werk gezet en je neemt ongetwijfeld wat onvergetelijke foto’s mee naar huis. Dolle pret!

Ook zin in een trip naar Antwerpen?
⇢ Ontdek deze leuke hotels dicht bij het centrum
⇢ Boek een gegidste wandeltocht langs alle hoogtepunten

Tips om musea in Antwerpen te bezoeken

  • Koop je tickets op voorhand online via de website van het museum of via Experience Antwerp als je een gegidste tour wil;
  • Antwerpenaren met een A-kaart krijgen elke eerste dinsdag van de maand gratis toegang tot de meeste musea;
  • Download de gratis ‘Antwerp Museum App’. Deze app zit boordevol exclusieve informatie over musea en de collecties;
  • Voormelde musea liggen allemaal op wandelafstand van elkaar. De bijhorende cafés zijn ook toegankelijk zonder museum ticket;
  • Wil je meerdere musea bezoeken in Antwerpen? Dan kan de Antwerp City Card interessant zijn;
  • De Museumpas geeft je een jaar lang toegang tot meer dan 200 musea in België. Of geef de Museumpas cadeau met Bongo.

Geen fan van musea? Bezoek dan de mooiste plekken in Antwerpen.

Ontdek meer musea en andere plekken om te bezoeken in Antwerpen met een reisgids

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :