Het Eisacktal, ofwel Valle Isarco in het Italiaans, is een minder bekende vallei in Zuid-Tirol die je zeker eens in de herfst moet bezoeken. Als de kastanjes vallen en de bladeren neerdwarrelen komt deze vallei pas echt tot leven. Ontdek hier waarom je het Eisacktal tijdens de herfst moet bezoeken.

Het Eisacktal en omgeving bezoeken in de herfst: 3 prachtige wandelroutes

De Kastenjewandelroute

De Kastanjewandelroute, ofwel Keschtnweg, is één van de mooiste wandelroutes om te doen in de herfst. De route is 90 km lang en kan in etappes afgelegd worden. Wij volgen een route van ongeveer 10 km die start in Feldthurns. Deze wandeling heeft haar naam niet gestolen, want we wandelen langs honderden kastanjebomen.

De herfstkleuren zijn duidelijk zichtbaar. De herfst is dan ook de beste periode om hier te wandelen en het Eisacktal te bezoeken. Als we afdalen in de vallei lopen we door wijngaarden en langs appelbomen. Er staan zelfs automaten langs de weg waar je verse appels of appelsap kan kopen.

In de vallei vind je vooral wijngaarden en fruitbomen. Hogerop zijn er meer traditionele boerderijen met veeteelt. Zo heb je hier het beste van beide werelden.

Naar de waterval en de hangbrug in Barbian

Een ander leuk dorpje om te bezoeken in het Eisacktal tijdens de herfst is Barbian. De scheve kerktoren valt al snel op, maar wij zijn hier om naar een waterval te wandelen. Eerst stoppen we nog even langs de hangbrug vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de waterval en het omliggende bos. Alweer zijn we verstomd door de waanzinnige herfstkleuren.

Maar dan begint de pret. Om aan de waterval te geraken zijn er verschillende routes. Wij kiezen een route van ongeveer 9 km. Via een rotsig en avontuurlijk pad moeten we aardig bergop klimmen tot we aan de waterval komen. Verwacht hier geen waterval zoals die tijdens een rondreis in Zuid-IJsland, maar ze is zeker een bezoek waard. Vooral als het geregend heeft stort het water gulzig naar beneden.

Wandel ook zeker verder naar de bovenste waterval die minstens even mooi is. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op het Eisacktal en in de verte zie je de hangbrug bengelen.

Via de top van de Königanger naar de Radlseehütte

De wandeling naar de Radlseehütte is andere koek. Ze bevindt zich in de regio van het Eisacktal. De route telt bijna 13 km en de eerste uren wandelen we steil bergop. Onderweg krijgen we flashbacks naar onze beklimming van de Kilimanjaro. Maar als we daar iets geleerd hebben, is het om nooit op te geven.

De uitzichten onderweg verzachten de pijn, want de weidse velden en besneeuwde bergtoppen zijn oogstrelend. Onderweg komen we bijna niemand tegen, maar hoe hoger we klimmen hoe kouder het wordt. Eens we boven de 2.000 m wandelen steekt er een ijzige wind op. Gelukkig kunnen we intussen wel tegen een stootje.

Na een paar uur bereiken we de top van de Königanger, een berg van 2.439 m. Vanop de top kijken we uit op andere bergtoppen van wel meer dan 3.000 m, maar die beklimmen we een andere keer. We dalen snel af naar de Radlseehütte om op te warmen. De Radlseehütte is een toffe hut met uitzicht op een klein meertje. Ideaal om bij te tanken en wat knoedels te verorberen.

Daarna dalen we meer dan 1.000 m af tot we terug aan het beginpunt komen. Deze wandeling in Zuid-Tirol is een must om te doen als je in de omgeving van het Eisacktal verblijft!

Via de top van de Königanger naar de Radlseehütte

Het boerenleven in Klausen

In de regio van het Eisacktal zijn er verschillende dorpen met elk hun eigenheid. Wie graag met het boerenleven kennis maakt, moet in de vakantieregio Klausen zijn. Die bestaat uit 4 dorpen. Zelf verbleven in Feldthurns voor een boerderijvakantie met Roter Hahn.

Feldthurns: het kastanjedorp

In Feldthurns draait alles om de kastanje. Vroeger was het een belangrijke voedingsbron voor de boeren. Nu is de kastanje hét symbool van deze regio. In de herfst worden de kastanjes geoogst en dat gaat gepaard met heel wat leuke activiteiten en een groot kastanjefeest als apotheose.

In Feldthurns draait in de herfst alles om de kastanje. Met een groot kastanjefeest als apotheose.

Tijdens dit festival kan je gepofte kastanjes en andere lokale lekkernijen proeven. Het rustige dorpje wordt dan een levendige plek met veel muziek en een massa volk. Alleen al daarom moet je Feldthurns in het Eisacktal zeker eens tijdens de herfst bezoeken.

Er wordt bovendien gretig wijn gedronken en gefeest. Dit wordt hier ook wel het ‘Törggelen’ genoemd. Verschillende tavernes bieden dan lokale specialiteiten en nieuwe wijn aan, want in de regio vind je namelijk heel wat wijngaarden. Uiteraard is er ook ambiance in de keet, want er wordt vrolijk gezongen en gedanst.

Feldthurns: het kastanjedorp
Het Eisacktal/Valle Isarco in Zuid-Tirol tijdens de herfst bezoeken: kastanjes

Klausen: de kunstenaarsstad

Klausen was ooit een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Daarom kreeg het de bijnaam kunstenaarsstad. Nu is het vooral bekend omwille van de abdij van Säben die zich op een berg bevindt. In de abdij wonen nog steeds nonnen die vanop hun berg over het dorp waken.

Barbian: dorp van de scheve toren

Barbian is niet alleen bekend omwille van de waterval en de hangbrug, maar er zijn ook twee bijzondere kerkjes in het dorp: de Dreikirchen en de kerk met de scheve toren. Twee bijzondere bouwwerken en dat in zo’n klein dorp. Mooie kerkjes zie je hier trouwens overal in de regio. Kijk maar eens goed rond, want ze staan op de meest afgelegen plaatsen.

Villanders: het alpenweidegebied

In Villanders moet je zijn voor uitgestrekte alpenweides. Het dorp kent letterlijk hoogtes en laagtes, want het ligt tussen de 500 en 2.500 m hoog. Ideaal om te wandelen met zicht op de Dolomieten.

Liever een stad dan kleine dorpen? Bezoek dan Bozen of Brixen.

Raadpleeg de website van Klausen voor meer informatie.

Voordelen op vakantie met de Klausencard

Bij deelnemende accommodaties is de Klausencard inbegrepen. Check dit dus zeker op voorhand als je er interesse in hebt. Met de Klausencard heb je het hele jaar door recht op enkele handige voordelen zoals:

Extra informatie voor het bezoeken van het Eisacktal tijdens de herfst:

  • deze regio heeft ongeveer 300 dagen zon per jaar. Ook in oktober zijn de temperaturen meestal nog zacht. Eind oktober genoten we nog van 20 graden. Begin november kan dit zakken naar het vriespunt;
  • bezoek het Eisacktal in oktober voor de mooiste herfstkleuren;
  • op de website van Klausen kan je terecht voor onder andere wandelroutes in de buurt van deze dorpen. Of raadpleeg de website van Eisacktal om meer te weten te komen over de regio;
  • koop de Rother wandelgids van de Dolomieten op Bol voor andere mooie wandelroutes in de buurt.

Hoe geraak je in het Eisacktal

De beste manier om van België of Nederland in het Eisacktal te geraken is met de auto. De rit duurt ongeveer 12 uur om 1.000 km af te leggen. Dat is nog net doenbaar op één dag en dan kan je ter plaatse met je eigen auto rondrijden.

Je kan ook vliegen op Verona, Venetië of Milaan. Maar de dichtstbijzijnde luchthavens zijn die van Innsbruck en Bolzano.

Combineer het Eisacktal bijvoorbeeld ook met een roadtrip door Noord-Italië, leuke activiteiten aan het Gardameer of wandelen in Val Gardena.

Op boerderijvakantie in Zuid-Tirol met Roter Hahn: Eisacktal

Ook het Eisacktal te bezoeken tijdens de herfst?

Vluchten
Vliegtickets naar Innsbruck

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
Bekijk toffe hotels in de omgeving van het Eisacktal

Vind je dit artikel leuk? Geef het 5 sterren
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :