Binnenkort op cruise vakantie en op zoek naar informatie? Dan hebben we goed nieuws, want we gingen zelf al eens op cruise. Daarom hebben we op basis van onze cruise vakantie naar de Baltische Staten met de MSC Preziosa wat nuttige informatie en tips opgesomd.

Met welke rederij op cruise vakantie?

De populariteit van cruises is op korte termijn geëxplodeerd. Daarom zijn er intussen al enorm veel rederijen waarbij je een cruise kan boeken. Op voorhand zoek je best op welke rederij je het meeste aanspreekt en welke schepen ze hebben. Raadpleeg ook zeker de reviews van andere reizigers. Je kan een cruise vakantie rechtstreeks via de rederij boeken of via een reisbureau. Het is belangrijk om op voorhand zelf opzoek te gaan naar informatie voor je op cruise vakantie gaat.

Excursies

Excursies kan je op voorhand online aankopen bij de rederij of aan boord tijdens je cruise vakantie. Onze ervaring is dat je excursies best op voorhand kan kopen. De prijzen lagen tijdens onze cruise vakantie namelijk 20% lager. Bovendien hoef je dan aan boord niet meer aan te schuiven om een excursie te boeken.

Cruisecard

Bij aankomst op het schip ligt er een persoonlijke cruisecard in je kajuit. Dit is je paspoort aan boord en dien je te gebruiken voor onder andere het bestellen van drank of andere aankopen. Alvorens ze te gebruiken, dien je de kaart te activeren aan een terminal op het schip en moet je jouw creditcard er aan linken. Op het einde van de reis krijg je dan de afrekening en als je hiermee akkoord gaat, wordt het bedrag automatisch van je rekening afgehouden. Kijk deze rekening wel goed na!

In– en ontschepen

Omdat we een groot schip hadden, duurde het in- en ontschepen tijdens onze cruise vakantie enorm lang. Iedereen wil immers op hetzelfde moment op en af de boot gaan en dit loopt niet altijd even vlot. Bij andere rederijen verloopt dit misschien wel vlotter, maar bij ons was dit zeer slecht georganiseerd met chaotische toestanden tot gevolg.

Bagage

Bij de start van je cruise vakantie moet je voor het opstappen van het schip je bagage afgeven. De bagage wordt daarna pas na enkele uren naar je kajuit gebracht. Neem daarom al wat kleren en toiletgerief mee in je handbagage. Vergeet ook niet dat je bagage op de laatste avond van de cruise vakantie al wordt opgehaald. Ook de minibar werd de laatste avond al vergrendeld.

Eten/shiften

Om te eten hebben we vooral gebruik gemaakt van het buffetrestaurant. We hadden ook de keuze om in een à-la-carterestaurant te eten. In dit restaurant konden we elke avond om 18u30 terecht en kregen we een vaste tafel toegewezen. Deze tafel dien je wel te delen met andere passagiers. Wij vonden het wel een beetje raar om met vreemde mensen te dineren, maar er zijn ongetwijfeld mensen die dit leuk vinden.

Kajuit

Een binnenkajuit kan dan wel goedkoper zijn, maar we zouden het niet aanraden. Zelf hebben we nooit spijt gehad om iets meer te betalen voor een balkonkajuit. Er is niets mooier dan van een zonsondergang genieten op je eigen terras en ’s ochtends wakker te worden met het geluid van de zee.

Een binnenkajuit is dan wel goedkoper, maar we zouden het niet aanraden.

Hou er rekening mee dat sommige kajuiten een beperkt uitzicht hebben. Zo kan bijvoorbeeld een reddingssloep ervoor zorgen dat het uitzicht beperkt is.

Hoeveel kost een cruise vakantie?

Jullie zijn natuurlijk benieuwd hoeveel een cruise vakantie kost. Wij betaalden 1250 EUR/p.p. op basis van een balkonkajuit, inclusief busreis heen en terug vanuit Antwerpen, fooien en havengelden en een all in drankenpakket (frisdranken, wijn, cocktails en likeuren,..). Voor extra’s zoals excursies moet je uiteraard nog bijbetalen.

Internet aan boord

Aan boord is er nergens gratis wifi aanwezig. Je kan wel een prijzig wifi pakket kopen, maar de verbinding is sowieso traag en slecht. Als je niet ver van land vaart, kan je gebruik maken van de data verbinding op je smartphone, maar ook deze optie is niet aan te raden wegens te duur. Wacht tot je aan wal bent, of geniet van een paar dagen zonder internet.

Zeeziekte

Op geen enkel moment hebben we last gehad van zeeziekte. Je voelt namelijk bijna niet dat je op zee zit. In ons geval zaten de weersomstandigheden wel erg mee.

Hoe geraak je in de stad?

Sommige cruisehavens zijn ver van de stad verwijderd, andere kan je wel te voet bereiken. In het eerste geval maak je best gebruik van de betalende shuttles die je via de rederij kan reserveren. De shuttles zijn meestal rustiger dan het openbaar vervoer en niet veel duurder.

Wij vonden dat we te weinig tijd hadden om een stad echt grondig te kunnen bezoeken. Vaak moet je na enkele uren al terug aan boord zijn. Zo gaan we bijvoorbeeld liever op ons eentje 3 dagen naar Praag of eilandhoppen in de archipel van Göteborg, zonder tijdslimiet.

Cruisekrant met dagprogramma

Elke avond rond 21 uur werd er een cruisekrant onder de deur van onze kajuit geschoven. Hierop staat onder andere welke activiteiten er aan boord te doen zijn, welke optredens er zijn, hoe laat we in de haven aankomen/vertrekken, openingsuren van alle faciliteiten en andere nuttige informatie. Bekijk dit goed want de vertrek-/aankomsttijden en aanlegterminals worden regelmatig last minute gewijzigd.

Drankenpakket

Wij hadden een all-in drankenpakket ter waarde van 26 EUR/p.p./dag. Deze pakketten worden ook nog aan boord verkocht, maar bereken eerst of dit wel de moeite waard is. In ons geval was het niet rendabel, maar wel inbegrepen net zoals de fooien.

Dresscode

Op thema avonden wordt er soms een dresscode vermeld. Dit is echter geen verplichting. Neem wel zeker warme kleding mee, want aan boord kan het op het dek behoorlijk koud worden tijdens het varen.

Drukte aan boord

De drukte aan boord hangt af van hoe groot het schip is. In ons geval hadden we een vrij groot schip en was het vooral heel druk in de buffetrestaurants. In dat geval kan je best op iets andere uren gaan eten dan je gewend bent. Als je kiest voor het à-la-carterestaurant ben je zeker van een vaste plaats en wordt het eten aan tafel gebracht.

Aan boord zijn er in elk geval rustige plekjes te vinden en als het te druk wordt kan je altijd even op het terras van je kajuit tot rust komen.

Entertainment

We vergelijken het entertainment (en het leven) aan boord een beetje met een all inclusive vakantie. Er is onder andere een casino, veel livemuziek, zwembaden en elke avond een andere show. Zelf houden we er niet zo van, maar andere mensen hebben er wel erg van genoten. Als dit niet je ding is, boek dan zeker geen cruise vakantie!

Ga voor je op cruise vakantie vertrekt zelf op zoek naar informatie. Of neem contact op met de rederij of reisbureau als je vragen hebt. Er komt immers meer bij kijken dan je denkt.

Met deze informatie ben je helemaal klaar om op cruise vakantie te vertrekken. Onze eerste cruise ervaring lees je hier.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :