Binnenkort op cruisevakantie? Dan zit je vast met een hele hoop vragen. Het is immers niet te vergelijken met een gewone vakantie. Op basis van onze cruise vakantie naar de Baltische Staten met de MSC Preziosa hebben wij nuttige informatie opgesomd.

Met welke rederij op cruise vakantie?

De populariteit van cruises is op korte termijn geëxplodeerd. Daarom zijn er al enorm veel rederijen waarbij je een cruise kan boeken. Op voorhand zoek je best op welke rederij je het meeste aanspreekt en welke schepen ze hebben. Raadpleeg ook zeker de reviews van andere reizigers.

Excursies

Excursies kan je op voorhand online kopen bij de rederij of aan boord. Onze ervaring is dat je excursies best op voorhand kan kopen. De prijzen lagen 20% lager en je hoeft aan boord niet meer aan te schuiven om een excursie te boeken.

Cruisecard

Bij aankomst ligt er een persoonlijke cruisecard in je kajuit. Dit is je paspoort aan boord en dien je te gebruiken voor o.a. het bestellen van drank of eventuele aankopen. Alvorens ze te gebruiken, dien je de kaart te activeren aan een terminal op het schip en moet je jouw creditcard er aan linken. Op het einde van de reis krijg je dan de afrekening en als je hiermee akkoord gaat, wordt het bedrag automatisch van je rekening gehouden. Kijk deze rekening goed na!

In– en ontschepen

Omdat we een groot schip hadden, duurde het in- en ontschepen bij ons enorm lang. Iedereen wil op hetzelfde moment van de boot gaan en dit loopt niet altijd even vlot. Bij andere rederijen verloopt dit misschien wel vlotter, maar bij ons was dit slecht georganiseerd.

Bagage

Bij het inschepen moet je je bagage afgeven. Deze wordt pas na enkele uren naar je kajuit gebracht. Neem daarom al wat kleren en toiletgerief mee in je handbagage. Vergeet ook niet dat je bagage op de laatste avond van de cruise al wordt opgehaald. Ook de minibar werd de laatste avond al vergrendeld.

Eten/shiften

Om te eten hebben wij vooral gebruik gemaakt van het buffetrestaurant. We hadden ook de keuze om in een à-la-carterestaurant te eten. In dit restaurant konden we elke avond om 18u30 terecht en krijg je een vaste tafel toegewezen. Deze tafel dien je wel te delen met andere passagiers. Wij vonden het wel een beetje raar om met vreemde mensen te dineren.

Kajuit

Een binnenkajuit kan dan wel goedkoper zijn, wij zouden het niet aanraden. Zelf hebben we nooit spijt gehad om iets meer te betalen voor een balkonkajuit. Er is niets mooier dan van een zonsondergang genieten op je eigen terras en ’s morgens wakker te worden met het geluid van de zee. Hou er rekening mee dat sommige kajuiten een beperkt uitzicht hebben.

Hoeveel kost een cruise vakantie?

Jullie zijn natuurlijk benieuwd hoeveel wij voor onze cruise hebben betaald. Wij betaalden 1250 EUR/p.p. op basis van een balkonkajuit, inclusief busreis heen en terug vanuit Antwerpen, fooien en havengelden en een all in drankenpakket (frisdranken, wijn, cocktails en likeuren,..).

Internet aan boord

Aan boord is er nergens gratis wifi aanwezig. Je kan wel een prijzig wifi pakket kopen, maar de verbinding is sowieso slecht. Als je niet ver van land vaart, kan je gebruik maken van de data verbinding op je smartphone, maar ook deze optie is niet aan te raden. Wacht tot je aan wal bent, of geniet van een paar dagen zonder internet.

Reisziek

Op geen enkel moment hebben we last gehad van zeeziekte. Je voelt zelfs bijna niet dat je op zee zit. In ons geval zaten de weersomstandigheden wel erg mee.

Hoe geraak je in de stad?

Sommige cruisehavens zijn ver van de stad verwijderd, andere kan je wel te voet bereiken. In het eerste geval maak je best gebruik van de betalende shuttles die je via de rederij kan reserveren. De shuttles zijn meestal rustiger dan het openbaar vervoer en niet veel duurder.

Wij vonden dat we te weinig tijd hadden om een stad echt grondig te kunnen bezoeken. Vaak moet je na enkele uren al terug aan boord zijn.

Cruisekrant met dagprogramma

Elke avond rond 21u wordt er een cruisekrant onder de deur van de kajuit geschoven. Hierop staat o.a. welke activiteiten er aan boord te doen zijn, welke optredens er zijn, hoe laat we in de haven aankomen/vertrekken, openingsuren van alle faciliteiten en andere handige informatie. Bekijk dit goed want de vertrek-/aankomsttijden en aanlegterminals worden regelmatig last minute gewijzigd.

Drankenpakket

Wij hadden een all-in drankenpakket ter waarde van 26 EUR/pp/dag. Deze pakketten worden ook nog aan boordzelf verkocht, maar bereken eerst of dit wel de moeite waard is. In ons geval was het niet rendabel, maar wel inbegrepen net zoals de fooien.

Kledingvoorschriften

Op thema avonden wordt er soms een dresscode vermeld. Dit is echter geen verplichting. Neem wel zeker warme kleding mee, want aan boord kan het op het dek behoorlijk koud worden.

Drukte aan boord

Dit zal afhangen van hoe groot het schip is. In ons geval hadden we een vrij groot schip en was het vooral heel druk in de buffetrestaurants. In dat geval kan je best op iets andere uren gaan eten dan je gewend bent. Als je kiest voor het à-la-carterestaurant ben je zeker van een vaste plaats en wordt het eten aan tafel gebracht. Aan boord zijn er in elk geval rustige plekjes te vinden en als het te druk wordt kan je altijd even op het terras van je kajuit tot rust komen.

Entertainment

Wij vergelijken het entertainment (en het leven) aan boord een beetje met een all inclusive vakantie. Er is o.a. een casino, veel livemuziek, zwembaden en elke avond een andere show. Zelf houden we er niet zo van, maar andere mensen hebben er wel erg van genoten. Als dit niet je ding is, boek dan zeker geen cruise vakantie!

Onze eerste cruise ervaring lees je hier.

author-sign

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :