Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg is één van de mooiste plekken in België om te wandelen en te fietsen. Tijdens een midweek in vakantiepark Landal Mooi Zutendaal gingen wij op zoek naar de mooiste plekken. Ik kan je al verklappen dat we verrast waren door dit unieke stukje natuur.
Inchecken bij Landal Mooi Zutendaal
Alvorens we maandagnamiddag in Zutendaal aankomen, rijden we eerst nog naar Kasteeldomein Alden Biesen. Hier huurden we met een ‘Groen Wagentje’ om door de Limburgse heuvels te sjezen, op zoek naar de eerste bloesems.
Daarna checken we in bij Landal Mooi Zutendaal, onze uitvalsbasis voor een midweek in Limburg. Van hieruit zullen we de komende dagen vooral wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen. Normaal zijn we geen fan van vakantieparken, maar we beslisten het er toch op te wagen in de hoop niet te veel krijsende kinderen tegen te komen.
Deze villa is niet alleen gezellig ingericht door Jan des Bouvrie, maar heeft ook een privé jacuzzi!
We krijgen de sleutels van nummer 515 en parkeren voor de deur van onze villa. Een villa? Jawel! We kozen een villa type 4CJ voor 4 personen. Deze villa is niet alleen gezellig ingericht door interieurontwerper Jan des Bouvrie, maar heeft ook een privé jacuzzi!
Bovendien behaalde Landal Mooi Zutendaal het Green Key ecolabel. Dat betekent dat ze heel wat milieuvriendelijke maatregelen nemen zoals het gebruik van zonnepanelen, afvalscheiding en aandacht voor natuur. In Nederland werd Landal Greenparks zelfs al enkele keren verkozen tot meest duurzame reismerk. Meer ecologische hotels vind je hier.
Al snel overvalt ons een vakantiegevoel. We zijn er helemaal klaar voor! Maar eerst even relaxen in de jacuzzi.
5x wandelen en fietsen in de omgeving van Nationaal Park Hoge Kempen
1. Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen
In Nationaal Park Hoge Kempen kan je eindeloos wandelen en fietsen. Vakantiepark Landal Mooi Zutendaal ligt vlak naast het Nationaal Park. Het is momenteel het enige erkende Nationaal Park in België, wat eigenlijk wel triest is. Maar eentje is beter dan geentje.
Het Nationaal park is met een oppervlakte van meer dan 12.000 ha gigantisch groot. Het strekt zich uit over verschillende Limburgse gemeenten zoals Maasmechelen, As en Zutendaal. Om je maar een idee te geven over de grootte van het gebied.
Er zijn verschillende toegangspoorten en instapplaatsen in Nationaal Park Hoge Kempen waar je kan inpikken op bestaande aangeduide wandelroutes. In totaal zijn er meer dan 50 lus-wandelingen in Nationaal Park Hoge Kempen. Goed voor meer dan 200 kilometer aan wandelpaden.
Op elke instapplek en toegangspoort staat een infobord met meer info over de verschillende soorten wandelingen. De wandelingen zijn in twee richtingen bewegwijzerd en aangeduid met een kleur en een symbool. Gemakkelijker kan niet!
2. Fietsen via fietsknooppunten in Nationaal Park Hoge Kempen
Ontbijten en fiets huren
Dinsdag starten we de dag met een ontbijtbox die aan ons huisje wordt geleverd. Dat ontbijt kunnen we goed gebruiken, want we hebben een stevige fietstocht uitgestippeld. Naast wandelen kan je immers ook eindeloos fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen.
Ons plan was om van thuis twee vouwfietsen mee te brengen, maar het inladen ging moeizamer dan verwacht. Volgende keer toch eerst even oefenen. Gelukkig konden we goedkoop fietsen huren bij Landal Mooi Zutendaal. Een fietsslot kregen we gelukkig wel in onze auto opgeborgen.
Fietstocht
Om onze fietstocht uit te stippelen maken we gebruik van het handige knooppuntensysteem. Hou wel rekening met pittige hellingen, want Limburg is best heuvelachtig. Een elektrische fiets is geen overbodige luxe. Hadden we dat op voorhand maar geweten.
Landal Mooi Zutendaal ligt vlakbij fietsknooppunten 62 en 532. We volgen de goed aangeduide knooppunten tot aan toegangspoort Terhills. Hier laten we onze fiets achter, want van hieruit starten er mooie bewegwijzerde wandelingen tussen 1,5 en 12,1 kilometer.
Het is enorm leuk om te wandelen op de Terrils (mijnsteenbergen). Zet je fiets opzij en volg een wandelroute die je naar de top van een Terril brengt. Het panoramisch uitzicht is indrukwekkend! De stevige klim moet je er wel voor over hebben. De top van de Terril is bovendien de perfecte plek voor een picknick, dus breng zeker wat eten of een fris pintje mee.
Op de terugweg fietsen we dwars door de Mechelse Heide, een ander deel van Nationaal Park Hoge Kempen. Halverwege eist de vermoeidheid zijn tol als onze fietssturen in elkaar haken met een stevige smak tot gevolg.
Gehavend met wat schaafwonden bereiken we na een fietstocht van ongeveer 45 kilometer toch onze villa. Onze EHBO-kit kwam goed van pas.
We laten door Landal Mooi Zutendaal een gourmetschotel leveren om de pijn te verzachten en sluiten de dag af op onze favoriete plek: de jacuzzi.
Mountainbikers kunnen gebruik maken van het mountainbikenetwerk dat ook met knooppunten werkt. Dit netwerk omvat maar liefst 200 kilometer mountainbikepaden, verspreid over 8 lussen.
Onze fietsroute via fietsknooppunten: 62 – 63 – 61 – 60 – Terhills toegangspoort (richting knooppunt 55) – 60 – 551 – 565 – 535 – 534 – 251 – 64 – 532. Bekijk hier de fietsroute op de kaart.
3. Blotevoetenpad in Limburg
Woensdag zijn we helemaal gerecupereerd van het wandelen en fietsen en is het tijd om Nationaal Park Hoge Kempen op blote voeten te verkennen. Aan toegangspoort Lieteberg, dat op 2 kilometer van Landal Mooi Zutendaal ligt, start namelijk het Blotevoetenpad.
Dit Blotevoetenpad is momenteel het mooiste van West-Europa. Het prachtige parcours van 3 kilometer is echter niet voor gevoelige voeten. Het pad loopt onder andere door de modder en over mooie hangbruggen. We beklommen zelfs een uitkijktoren en dat allemaal op blote voeten!
Geen paniek, achteraf kan je ze weer helemaal proper maken aan de voetdouches. Na dit parcours zal je nooit meer klagen over pijnlijke voeten, geloof me. Het Blotenvoetenpad is trouwens niet alleen leuk voor kinderen. Daar kunnen we over meespreken, want we hadden 2 uur lang plezier! Vergeet niet te reserveren en breng zeker een handdoek mee.
Op de terugweg stoppen we in de straat van ons vakantiepark nog even aan een huis waar honing wordt verkocht. Blijkbaar wordt dit wel vaker gedaan in Limburg, want we zien regelmatig ‘Honing te koop’ aan de gevels bengelen.
Voor 6 EUR kopen we een grote pot honing bij een lieve Limburgse dame. Ze verzekert ons dat alles puur natuur is, dus zonder toegevoegde suikers of andere rotzooi. In de parkshop van Landal vind je nog andere Limburgse streekproducten zoals Honingbier, Kompelbier of Hasseltse Jenever. Hasselt is trouwens ook een gezellige stad. Ontdek hier wat te doen in Hasselt.
De rest van de dag genieten we van de zon, ons prachtige terras en de jacuzzi.