Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg is één van de mooiste plekken in België om te wandelen en te fietsen. Wij gingen op zoek naar de beste plaatsen. Ik kan je al verklappen dat we verrast waren door dit unieke stukje natuur. En dat gewoon in Vlaanderen!

Wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen

In Nationaal Park Hoge Kempen kan je eindeloos wandelen en fietsen. Het is één van de vier erkende Nationale Parken in België.

Het Nationaal park is met een oppervlakte van meer dan 12.000 ha gigantisch groot. Het strekt zich uit over verschillende Limburgse gemeenten zoals Maasmechelen, As en Zutendaal. Om je maar een idee te geven over de grootte van het gebied.

De mooiste wandelroutes in Nationaal Park Hoge Kempen

Er zijn verschillende toegangspoorten en vertrekpunten in Nationaal Park Hoge Kempen waar je kan inpikken op bestaande aangeduide wandelroutes. In totaal zijn er meer dan 50 lus-wandelingen in Nationaal Park Hoge Kempen. Goed voor meer dan 200 kilometer aan wandelpaden.

Aan elke toegangspoort staat een infobord met meer info over de verschillende soorten wandelingen. De wandelingen zijn in twee richtingen bewegwijzerd en aangeduid met een kleur en een symbool. Gemakkelijker kan niet!

Wandelen op de Terrils in Dilsen-Stokkem

Het is enorm leuk om te wandelen op de Terrils (mijnsteenbergen). Volg één van de aangeduide wandelroutes die je naar de top van een Terril brengen. Het panoramisch uitzicht is indrukwekkend! De stevige klim moet je er wel voor over hebben.

De top van de Terril is bovendien de perfecte plek voor een picknick, dus breng zeker wat eten of een fris pintje mee.

Tip: Het mooiste uitzicht heb je op de top van de Lange Terril.

Blotevoetenpad Lieteberg in Limburg

Aan toegangspoort Lieteberg van Nationaal Park Hoge Kempen start het Blotevoetenpad. Dit Blotevoetenpad werd verkozen tot het mooiste van West-Europa. Het prachtige parcours van 3 kilometer is echter niet voor gevoelige voeten. Het pad loopt onder andere door de modder en over mooie hangbruggen. We beklommen zelfs een uitkijktoren en dat allemaal op blote voeten!

Geen paniek, achteraf kan je ze weer helemaal proper maken aan de voetdouches. Na dit parcours zal je nooit meer klagen over pijnlijke voeten, geloof me. Het Blotenvoetenpad is trouwens niet alleen leuk voor kinderen. Daar kunnen we over meespreken, want we hadden 2 uur lang plezier! Vergeet niet te reserveren en breng zeker een handdoek mee.

Wandelen in stiltegebied Zwarteput in Limburg

Zwarteput is één van de weinige stiltegebieden in Vlaanderen. Het stiltegebied ligt in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw. In Roelen starten verschillende aangeduide routes tussen 4,4 en 13,3 kilometer. Wij kiezen de blauwe route van 8,3 kilometer.

Onderweg komen we stiltestenen tegen met gegraveerde poëtische teksten van onder andere Willem Vermandere en Jeroen Brouwers. Het gebied zelf is echter niet zo indrukwekkend. We wandelen voornamelijk door het bos en langs landbouwvelden.

Helemaal stil is het gebied zeker niet, maar de natuur overheerst er wel. Opstijgende vliegtuigen gooien af en toe roet in het eten, jammer. Ga zoals ons ‘s morgens vroeg om optimaal van de stilte en de fluitende vogels te genieten. Af en toe springt er een eekhoorn van boom naar boom.

Beklim de terrils in het Thorpark

Het Thorpark in Genk maakt sinds 2020 deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Wat ons betreft terecht, want het gebied is uniek. Het combineert natuurelementen met industriële mijngebouwen wat voor een bijzonder landschap zorgt. Niet te geloven dat hier ooit mijnwerkers enkele honderden meters onder de grond zaten.

Om dit unieke gebied te ontdekken werden er meer dan 10 wandelroutes uitgestippeld, variërend van 2 tot 16 kilometer. De routes zijn goed aangeduid en starten aan de André Dumontlaan 67 in Genk. Kies de gewenste route en volg de kleuren. Wij gingen voor de blauwe route van 7,9 kilometer.

Zin in een uitdaging? Beklim dan één of meerdere Terrils zoals de Terril van Waterschei of de Terril van As. Vergis je niet, het is zwaarder dan je denkt!

De beloning is echter groot. Op de top worden we namelijk getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op Genk, Nationaal Park Hoge Kempen en de groene omgeving.

Wandelarrangement Nationaal Park Hoge Kempen

Heb je geen zin om alles zelf te plannen? Kies dan voor een wandelarrangement in Nationaal Park Hoge Kempen. Je krijgt dan verschillende wandelroutes die je kan volgen. Bovendien verblijf je twee nachten in een authentiek hotel en geniet er van half pension. Het is de beste manier om de regio te verkennen.

De mooiste fietsroutes in Nationaal Park Hoge Kempen

Om een fietstocht uit te stippelen maken we gebruik van het handige knooppuntennetwerk. Hou wel rekening met pittige hellingen, want Limburg is best heuvelachtig. Een elektrische fiets is geen overbodige luxe. Hadden we dat op voorhand maar geweten.

Halverwege eist de vermoeidheid zijn tol als onze fietssturen in elkaar haken met een stevige smak tot gevolg. Gehavend met wat schaafwonden bereiken we na een fietstocht van ongeveer 30 kilometer toch onze villa in Landal Mooi Zutendaal. Daarvoor kwam onze EHBO-kit kwam goed van pas.

Mountainbikers kunnen gebruik maken van het mountainbikenetwerk dat ook met knooppunten werkt. Dit netwerk omvat maar liefst 200 kilometer mountainbikepaden, verspreid over 8 lussen.

Tussen knooppunt 550 en 551 kan je ‘Fietsen door de Heide‘. Via een houten brug fiets je dwars door de Heide. Bovenop de brug heb je een mooi uitzicht.

Leuke fietsroute via fietsknooppunten: 532 – 64 – 251 – 252 – 550 – 551 – 60 – 61 – 63 – 62 – 532 (29 km)

Waar verblijven om te wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen?

Wij gingen al vaak wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen. Het is dan leuk om enkele dagen in een vakantiepark te verblijven. Vakantieparken Landal Mooi Zutendaal en Terhills Resort by Center Parcs zijn allebei toppers!

Landal Mooi Zutendaal

Onze favoriete accommodatie bij Landal Mooi Zutendaal is de villa type 4CJ voor 4 personen. Een villa? Jawel! Deze villa is niet alleen gezellig ingericht door interieurontwerper Jan des Bouvrie, maar heeft ook een privé jacuzzi!

Deze villa is niet alleen gezellig ingericht door Jan des Bouvrie, maar heeft ook een privé jacuzzi!

Bovendien behaalde Landal Mooi Zutendaal het Green Key ecolabel. Dat betekent dat ze heel wat milieuvriendelijke maatregelen nemen zoals het gebruik van zonnepanelen, afvalscheiding en aandacht voor natuur. In Nederland werd Landal Greenparks zelfs al enkele keren verkozen tot meest duurzame reismerk. Meer ecologische hotels vind je hier.

Landal Mooi Zutendaal ligt vlakbij fietsknooppunten 62 en 532. Fietsen kan je huren in het vakantiepark.

In de parkshop van Landal vind je Limburgse streekproducten zoals Honingbier, Kompelbier of Hasseltse Jenever. Hasselt is trouwens ook een gezellige stad. Ontdek hier wat te doen in Hasselt.

Terhills Resort by Center Parcs

Te midden van Nationaal Park Hoge Kempen, pronkt Terhills Resort by Center Parcs in Dilsen-Stokkem trots als het beste en meest unieke van alle Center Parcs parken. Ontdek hier meer mooie vakantieparken in België.

Verblijf in een huisje aan het meer en huur een elektrisch bootje. Of ga wandelen in de buurt. De paarse wandelroute loopt langs Terhills Resort by Center Parcs en is één van de mooiste wandelingen in Limburg. Beklim de Lange Terril tijdens zonsondergang voor een prachtig uitzicht op Nationaal Park Hoge Kempen. Lees hier een uitgebreid verslag van ons verblijf in het Terhills Resort.

Vakantiegevoel in Nationaal Park Hoge Kempen

Limburg blijft ons elke keer weer verrassen. Wat een verademing in vergelijking met het drukke Antwerpen. Voor het eerst hadden we echt een vakantiegevoel in eigen land. En om te wandelen en fietsen moet je echt in Nationaal Park Hoge Kempen zijn! Wil je helemaal ontspannen? Ga dan naar Elaisa Wellness, de mooiste wellness in België.

Ook zin om te wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen?

⇢ Bekijk promoties voor vakantiepark Landal Mooi Zutendaal
Bekijk promoties voor Terhills Resort by Center Parcs

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :