Op zoek naar bijzondere plekken in Andalusië? Ontdek ze hier! Van prachtige natuur tot authentieke witte dorpen. Andalusië heeft het allemaal. Vooral in de winter en de herfst is het de perfecte vakantiebestemming. Dan zijn de temperaturen immers aangenaam en de prijzen laag. Daarom bezochten we Andalusië zelf al meermaals tijdens deze periode.

De bijzondere plekken in Andalusië op de kaart:

1. Smurfendorp Júzcar

Andalusië is bekend omwille van de witte dorpen, maar het blauwe smurfendorp Júzcar is een uitzondering. In 2011 werden alle huizen in het dorp namelijk blauw geschilderd om de film van De Smurfen te promoten.

De bewoners beslisten om de blauwe kleur te behouden. Daardoor werd Júzcar één van de meest bijzondere plekken in Andalusië en wordt het sindsdien vaak bezocht. Wandel door de prachtige straatjes en ontdek de muurschilderingen van De Smurfen. Combineer eventueel met een bezoek aan Ronda, dat maar 23 kilometer van Júzcar verwijderd is.

2. De bruggen in Ronda

Ronda is in tegenstelling tot Júzcar wél een wit dorp. Ronda ligt in bergachtig gebied en de rivier Guadalevín splitst het stadje in twee. De rivier stroomt bovendien door een diepe kloof, de Tajo de Ronda. Drie bruggen overspannen de kloof: de Puente Nuevo, de Puente Viejo en de Puente Romano. Je kan de indrukwekkende kloof dan ook het best bezichtigen vanop de bruggen.

De gezelligste plaats om in Ronda iets te gaan eten is op Plaza del Socorro. Geniet hier van de zon met een frisse cerveza. Ook de tapas zijn goedkoop én lekker!

Voor het mooiste uitzicht ga je naar het uitzichtpunt Alameda Del Tajo. In de aanpalende tuin kan je even uitrusten.

Bezoek verder ook andere mooie witte dorpen, de ‘pueblos blancos’, in Andalusië zoals Frigiliana of Mijas Pueblo.

3. Stuwmeren van Guadalhorce-Guadalteba

De meren van Guadalhorce-Guadalteba bestaan uit drie stuwmeren. De autorit vanuit Málaga naar de stuwmeren is prachtig. Alleen al daarom is het een bezoek waard. Het is een prachtig en divers gebied met onder andere mooie uitzichten en groene meren. De stuwmeren zijn niet alleen mooi, maar voorzien de stad Málaga ook van water.

Als je er met de auto naartoe rijdt kan je via bruggen het stuwmeer oversteken. Heel mooi! Maar stap ook even uit voor een wandeling of picknick aan het water. In de zomer kan je er zelfs zwemmen en kajakken.

Ga daarna iets eten in ‘Restaurante El Mirador Ardales‘. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op het stuwmeer. Probeer daarom tijdens zonsondergang te gaan.

Voor een panoramisch uitzicht op de meren moet je naar ‘Mirador de los Tres Embalses’.

4. Caminito del Rey – Het Koningspad

Vlakbij de stuwmeren van Guadalhorce-Guadalteba bevindt zich de Caminito del Rey, ofwel ‘Het Koningspad’. Dit is één van de meest populaire en bijzondere plekken in Andalusië. Tijdig reserveren is dan ook een must! Raadpleeg daarom de website om een datum en tijdslot te kiezen.

Er is vanuit Málaga een treinverbinding naar de Caminito del Rey, maar de beste manier om er te geraken is met een huurauto. Parkeren aan de Caminito is echter een uitdaging. Er is namelijk weinig parking voorzien waardoor veel mensen in de berm parkeren. Dat zorgt voor chaos. Zie dus dat je tijdig aanwezig bent.

Daarna is het even wandelen tot aan de inkom. Daar krijg je een helm en word je in kleine groepjes v