In Oost-Vlaanderen kan je prachtige wandelingen maken in de natuur. We missen de bergen hier wel, maar toch zijn er in Oost-Vlaanderen tal van mogelijkheden om te wandelen in een afwisselend landschap.

Hieronder vind je 11 bijzonder mooie wandelingen in de regio Oost-Vlaanderen. Trek je wandelschoenen maar aan en ploeter met ons mee door de Vlaamse velden en bossen.

De 11 prachtige wandelingen in Oost-Vlaanderen op de kaart:

1. Wandeling door het Rietveld in Kallo

Je zou het niet meteen verwachten, maar ook in de Waaslandhaven in Oost-Vlaanderen kan je mooie wandelingen maken in de natuur. Wel met een chemisch geurtje, afhankelijk van de wind.

Het rietveld bestaan uit twee zones: het Rietveld en het Groot Rietveld. Het Rietveld is 47 hectare groot en een moerassig gebied. Er werden enkele houten pontons aangelegd die worden omringd door rietkragen.

Het contrast met de industrie op de achtergrond is groot. Toch zie je hier veel vogels rondfladderen zoals reigers en de bruine kiekendief. Vanaf de hooggelegen vogelkijkwand heb je bovendien een mooi uitzicht op het Rietveld.

Om van het Rietveld naar het Groot Rietveld te wandelen, moet je enkel maar een straat oversteken. Het Groot Rietveld is bosachtig met vlierstruiken en meer beschutting. Daardoor kan je er nog beter naar de vogels kijken.

Onderweg spot je met wat geluk ook konikpaarden of moerasvogels. Sommige delen zijn echter niet toegankelijk tijdens het broedseizoen.

Bereikbaarheid: Het Rietveld grenst aan de Gasthuisstraat en Melseledijk. Gratis parkeren kan aan de Kwariksweg. De ingang van het Rietveld staat aangeduid met een bord en herken je aan een toegangshek.

Tip: Combineer deze wandeling bijvoorbeeld met een bezoek aan Fort Liefkenshoek.

Route: Zie wandelplan Rietveld Kallo (bron: beveren.be) en maak je eigen route aan de hand van de gele wandelwegen.

2. De 10.000 stappenwandeling in Beveren

10.000 stappen is voor veel mensen een dagelijks doel. Met deze wandelroute moet je echter zelf geen stappen tellen. Het is niet één van de mooiste wandelingen in Oost-Vlaanderen, maar je wandelt onder andere wel langs het prachtige Kasteel Cortewalle, Hof ter Saksen en Hof ter Welle.

Vooral in de herfst geniet je onderweg van prachtige kleuren. Vergeet je camera niet, want onderweg kom je heel wat fotogenieke plekken tegen zoals Kasteel Cortewalle. Enkel het stuk op de fietsostrade, is niet zo aangenaam om te wandelen, maar gelukkig niet zo lang.

Bereikbaarheid: Gratis parking op de Essendreef tegenover Kasteel Cortewalle.

Tip: Doe ook de 10.000 stappenwandeling in Verrebroek.

Route: Zie plan 10.000 stappenwandeling (bron: beveren.be).

3. Wandeling de Fondatie van Boudeloo

Eén van de leukste wandelingen in Oost-Vlaanderen start in het stille Klein-Sinaai aan de Stekense Vaart. De infoborden van vzw Durme vertellen je tijdens de wandeling meer over de natuur in dit gebied.

Deze natuurvereniging verdient een pluim, want het gebied wordt uitstekend onderhouden. De kijktoren van 8 meter hoog is ideaal om het omliggende gebied te bewonderen. Zorg voor aangepast schoeisel, vermits de route zowel over verharde als onverharde wegen loopt.

Probeer onderweg vogels te spotten zoals ijsvogels, spechten en buizerds. Kijk ook goed in de boomstammen waar marters zich graag verstoppen.

Tijdens een wandeling in dit stiltegebied kom je helemaal tot rust. Na ongeveer 6,5 kilometer wandelplezier kom je terug aan het startpunt.

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de brug in de Koebrugstraat.

Tip: Ga op stap met boommarter Eufrazie en maak er een interactieve wandeling van. Scan de QR codes onderweg voor meer uitleg.

Route: Zie wandelplan Fondatie van Boudeloo (bron: vzw Durme).

4. Wandeling aan het Donkmeer

Aan het Donkmeer voelt het altijd een beetje als vakantie. Je kan er onder andere boten huren, de beste paling eten, wandelen en fietsen of zwemmen in recreatiedomein Nieuwdonk.

Er zijn ook verschillende aangeduide wandelingen. Deze wandeling van 5 kilometer is ideaal om kennis te maken met het Donkmeer en omgeving. Vogelspotters komen hier zeker aan hun trekken, want het zit er vol met reigers en andere vogels. De route loopt verder langs het water en door een bosrijke omgeving. Als je op zoek bent naar wandelingen in Oost-Vlaanderen om met kinderen te doen, is dit zeker een aanader:

Bereikbaarheid: Gratis parking aan A. Nelenpad.

Tip: Huur ook eens een elektrische sloep en vaar onder de fontein op het Donkmeer.

Route: Zie wandelplan Donkmeer (bron: routen.be).

Bekijk toffe verblijven in de buurt van het Donkmeer

5. Wandeling in natuurgebied Kalkense Meersen

Een ander paradijs voor wandelingen in Oost-Vlaanderen is de Kalkense Meersen, niet ver van Berlare. Dit natuurgebied ligt in Oost-Vlaanderen tussen de dorpskernen van onder andere Kalken, Overmere en je vindt er tal van mooie wandelingen. Via wandelknooppunten kan je hier eindeloos wandelen en fietsen. Een aanrader voor een daguitstap als je het ons vraagt!

In de begrazingsgebieden is de kans groot dat je Galloway-koeien tegenkomt, maar hou wel afstand.

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de kerk in Uitbergen of in de dorpskern van Schellebelle.

Tip: Plan zelf je route via wandelknooppunt.be.

Route: 6 kilometer via knooppunten 85 – 86 – 87 – 94 – 93 – 96 – 98 – 95 – 92 – 90 – 88 – 85.