In Oost-Vlaanderen kan je prachtige wandelingen maken in de natuur. We missen de bergen hier wel, maar toch zijn er in Oost-Vlaanderen tal van mogelijkheden om te wandelen in een afwisselend landschap.

Hieronder vind je 11 bijzonder mooie wandelingen in de regio Oost-Vlaanderen. Trek je wandelschoenen maar aan en ploeter met ons mee door de Vlaamse velden en bossen.

De 11 prachtige wandelingen in Oost-Vlaanderen op de kaart

1. Wandeling door het Rietveld in Kallo

Je zou het niet meteen verwachten, maar ook in de Waaslandhaven in Oost-Vlaanderen kan je mooie wandelingen maken in de natuur. Wel met een chemisch geurtje, afhankelijk van de wind.

Het rietveld bestaan uit twee zones: het Rietveld en het Groot Rietveld. Het Rietveld is 47 hectare groot en een moerassig gebied. Er werden enkele houten pontons aangelegd die worden omringd door rietkragen.

Het contrast met de industrie op de achtergrond is groot. Toch zie je hier veel vogels rondfladderen zoals reigers en de bruine kiekendief. Vanaf de hooggelegen vogelkijkwand heb je bovendien een mooi uitzicht op het Rietveld.

Om van het Rietveld naar het Groot Rietveld te wandelen, moet je enkel maar een straat oversteken. Het Groot Rietveld is bosachtig met vlierstruiken en meer beschutting. Daardoor kan je er nog beter naar de vogels kijken.

Onderweg spot je met wat geluk ook konikpaarden of moerasvogels. Sommige delen zijn echter niet toegankelijk tijdens het broedseizoen.

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Het Rietveld grenst aan de Gasthuisstraat en Melseledijk. Gratis parkeren kan aan de Kwariksweg. De ingang van het Rietveld staat aangeduid met een bord en herken je aan een toegangshek.

Tip: Combineer deze wandeling bijvoorbeeld met een bezoek aan Fort Liefkenshoek.

Route: Zie wandelplan Rietveld Kallo (bron: beveren.be) en maak je eigen route aan de hand van de gele wandelwegen.

2. De 10.000 stappenwandeling in Beveren

10.000 stappen is voor veel mensen een dagelijks doel. Met deze wandelroute moet je echter zelf geen stappen tellen. Het is niet één van de mooiste wandelingen in Oost-Vlaanderen, maar je wandelt onder andere wel langs het prachtige Kasteel Cortewalle, Hof ter Saksen en Hof ter Welle.

Vooral in de herfst geniet je onderweg van prachtige kleuren. Vergeet je camera niet, want onderweg kom je heel wat fotogenieke plekken tegen zoals Kasteel Cortewalle. Enkel het stuk op de fietsostrade, is niet zo aangenaam om te wandelen, maar gelukkig niet zo lang.

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Gratis parking op de Essendreef tegenover Kasteel Cortewalle.

Tip: Doe ook de 10.000 stappenwandeling in Verrebroek.

Route: Zie plan 10.000 stappenwandeling (bron: beveren.be).

3. Wandeling de Fondatie van Boudeloo

Eén van de leukste wandelingen in Oost-Vlaanderen start in het stille Klein-Sinaai aan de Stekense Vaart. De infoborden van vzw Durme vertellen je tijdens de wandeling meer over de natuur in dit gebied.

Deze natuurvereniging verdient een pluim, want het gebied wordt uitstekend onderhouden. De kijktoren van 8 meter hoog is ideaal om het omliggende gebied te bewonderen. Zorg voor aangepast schoeisel, vermits de route zowel over verharde als onverharde wegen loopt.

Probeer onderweg vogels te spotten zoals ijsvogels, spechten en buizerds. Kijk ook goed in de boomstammen waar marters zich graag verstoppen.

Tijdens een wandeling in dit stiltegebied kom je helemaal tot rust. Na ongeveer 6,5 kilometer wandelplezier kom je terug aan het startpunt.

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de brug in de Koebrugstraat.

Tip: Ga op stap met boommarter Eufrazie en maak er een interactieve wandeling van. Scan de QR codes onderweg voor meer uitleg.

Route: Zie wandelplan Fondatie van Boudeloo (bron: vzw Durme).

4. Wandeling aan het Donkmeer

Aan het Donkmeer voelt het altijd een beetje als vakantie. Je kan er onder andere boten huren, de beste paling eten, wandelen en fietsen of zwemmen in recreatiedomein Nieuwdonk.

Er zijn ook verschillende aangeduide wandelingen. Deze wandeling van 5 kilometer is ideaal om kennis te maken met het Donkmeer en omgeving. Vogelspotters komen hier zeker aan hun trekken, want het zit er vol met reigers en andere vogels. De route loopt verder langs het water en door een bosrijke omgeving. Als je op zoek bent naar wandelingen in Oost-Vlaanderen om met kinderen te doen, is dit zeker een aanrader.

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Gratis parking aan A. Nelenpad.

Tip: Huur ook eens een elektrische sloep en vaar onder de fontein op het Donkmeer.

Route: Zie wandelplan Donkmeer (bron: routen.be).

⇢ Hoteltip om te wandelen aan het Donkmeer: Wellness summa pace Aere

5. Wandeling in natuurgebied Kalkense Meersen

Een ander paradijs voor wandelingen in Oost-Vlaanderen is de Kalkense Meersen, niet ver van Berlare. Dit natuurgebied ligt in Oost-Vlaanderen tussen de dorpskernen van onder andere Kalken, Overmere en je vindt er tal van mooie wandelingen. Via wandelknooppunten kan je hier eindeloos wandelen en fietsen. Een aanrader voor een daguitstap als je het ons vraagt!

In de begrazingsgebieden is de kans groot dat je Galloway-koeien tegenkomt, maar hou wel afstand.

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de kerk in Uitbergen of in de dorpskern van Schellebelle.

Tip: Plan zelf je route via wandelknooppunt.be.

Route: 6 kilometer via knooppunten 85 – 86 – 87 – 94 – 93 – 96 – 98 – 95 – 92 – 90 – 88 – 85.

6. Wandeling door het Stropersbos

Eén van onze favoriete wandelingen in Oost-Vlaanderen bevindt zich in het Stropersbos in Stekene. Je zou een prachtig bos hier niet verwachten, want het ligt langs een drukke autobaan. Toch komen we hier na enkele stappen helemaal tot rust.

Het valt op dat het bos uitstekend onderhouden wordt. Met wat geluk kom je hier enkele vaste bosbewoners tegen zoals schattige pony’s die vaak in kolonne door het bos banjeren.

Ook andere grazers zoals konikpaarden en schapen worden ingezet bij het bosbeheer. Er zijn twee wandellussen om te volgen. Combineer ze bijvoorbeeld voor een langere wandeling van 7,3 kilometer. Of ploeter met je laarzen op het laarzenpad!

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Gratis parking aan De Stropersstraat 63 in Stekene.

Tip: Bezoek na de wandeling Brouwerij The Musketeers voor een lekker Troubadourbier.

Route: Zie wandelplan Stropersbos (bron: routen.be)

7. Wandelen in de Lokerse natuurgebieden

Als je graag lange wandelingen in Oost-Vlaanderen maakt, moet je naar Lokeren. Wandel kilometers lang door verschillende natuurgebieden waaronder het Molsbroek, de Buylaers of de Daknamse Meersen. Ook met de fiets kan je deze natuurgebieden verkennen, want het staat er vol fietsknooppunten.

Wandel kilometers lang door verschillende natuurgebieden waaronder het Molsbroek, de Buylaers of de Daknamse Meersen.

Deze lusvormige wandeling van ongeveer 11 kilometer loopt door het natuurreservaat van Molsbroek en de Buylaers. Wij raden aan om nog verder door te wandelen naar de Hamputten. Hier spot je tal van vogels en in de zomer is het de place to be voor watersporten zoals suppen, kajakken of zeilen.

Kom je met de trein? Het treinstation is maar 500 meter verwijderd van de markt in Lokeren waar de wandeling langs loopt.

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Gratis parking aan het bezoekerscentrum Molsbergenstraat 1.

Tip: Start aan het bezoekerscentrum en stop halfweg voor een drankje op de gezellige markt van Lokeren.

Route: Zie wandelplan Lokeren (bron: routen.be)

8. Wandelen in de Polders van Rupelmonde en Kruibeke

De cartograaf Mercator zette Rupelmonde voor eeuwig op de zelfgemaakte kaart. Er werd in Rupelmonde zelfs een school naar hem vernoemd. En op het Mercatorplein staat er een standbeeld van de man. Dit Mercatorplein is meteen ook de startplaats van de wandeling die ook naar hem werd vernoemd.

Volg de aangeduide wandeling die via de Schelde, poldergebied en het Fort van Steendorp loopt. Deze afwisselende route van ongeveer 13 kilometer is één van onze favoriete wandelingen in Oost-Vlaanderen! Daarom doen we de wandeling minstens één keer per jaar.

Aan het Mercatorplein start ook nog een wandelroute van 7,5 kilometer door de Rupelmondse Kreek. Deze wandeling loopt naar de Polders van Kruibeke, tevens het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Ook een aanrader!

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Parkeer gratis op het Mercatorplein.

Tip: Eet na je wandeling een ijsje of drink een frisse pint in één van de bars aan het Mercatorplein.

Route: Volg de zeshoekige bordjes. Zie ook infoborden aan de kerk in Rupelmonde.

9. Mindful wandeling in Meetjesland

Met de Mindful wandeling in Meetjesland kom je helemaal tot rust. Meetjesland ligt tussen Brugge en Gent. Deze landelijke regio in Oost-Vlaanderen is ideaal om wandelingen te maken, want er zijn heel wat wandelknooppunten. De Mindful wandeling van 9,4 kilometer kan je dus makkelijk uitbreiden.

De wandeling start aan Provinciaal Sportcentrum ‘De Boerekreek’ in Sint-Laureins. Aan knooppunt 83 vind je meteen al de Oostpolderkreek. De ideale plek voor een foto, want de steiger is enorm fotogeniek. Of poseer in de speciaal gemaakte fotokader.

Volg daarna het Leopoldkanaal en maak gebruik van het toffe voetveer om aan de overkant te geraken. Hard trekken is de boodschap!

Verder voert de Mindful wandeling je door het Meetjeslandse Krekengebied. Als je door de groene polders wandelt kijk dan ook eens naar boven. De kans is bovendien groot dat je de Bruine Kiekendief of andere vogels spot. Ook in de kreken zitten vaak veel vogels verstopt. Verrekijker niet vergeten dus!

Het grootste deel van de route is onverhard, maar goed te bewandelen. Ook als het heeft geregend blijven de voeten toch droog. Onderweg kom je verschillende banken op mooie locaties tegen. Neem een picknick mee en geniet van de stilte in het mooie Meetjesland.

Wil je meer zien van deze regio? Wij deden ook al een leuke scootertocht door Meetjesland!

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Gratis parking aan Provinciaal Sportcentrum ‘De Boerekreek’.

Tip: Ga na de wandeling iets eten of drinken in ‘De Roste Muis’.

Route: Zie Mindful wandelroute voor meer informatie.

Ontdek hier meer mooie wandelingen in België

10. Wandeling in Prosperpolder

De wandeling in Prosperpolder start aan de kerk. Na een kort stuk over de weg duik je hier al snel de velden in. Je wandelt hier langs en soms over de Nederlandse grens. Probeer daarom de grenspaal België-Nederland te vinden.

Onderweg wandel je onder andere tussen de boeren hun velden en zie je soms schapen, koeien of pony’s. Afhankelijk van de periode worden er op de velden tarwe, appels, ajuinen of bieten geteeld. In het geval van de ajuinen ruik je ze al van ver.

Bij de boeren kan je ook vaak zelfgekweekte groenten kopen. Heb wel steeds respect voor de natuur en de eigendom van de boeren.

Verharde en onverharde wegen wisselen elkaar af, dus hou rekening met modderige wegen. Het valt hier op hoe groen en uitgestrekt het gebied is. Ideaal om het drukke stadsleven even achter ons te laten. En dat op slechts een klein halfuur rijden van Antwerpen!

Stop onderweg ook in Prosperpolder Zuid waar zilte graslanden het landschap bepalen. De ingang van dit natuurgebied ligt in de Petrusstraat tussen wandelknooppunt 21 en 70.

Probeer de zeldzame kiekendief hier te spotten. Deze rakker wordt spijtig genoeg meer en meer verdreven. Daar heeft de uitbreiding van de haven wel wat mee te maken. Daarom worden er in dit open gebied van 170 hectare onder andere kiekendiefvriendelijke gewassen geteeld. Met wat geluk wandel je hier ook tussen de grazende schapen. In mei kan je zelfs lammetjes knuffelen.

Informatie over deze wandeling:

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de Sint-Engelbertuskerk.

Tip: Drink een Prosperbier in het gezellige dorpscafé Den Angeluus. Prosperbier wordt enkel in Prosperpolder verkocht.

Route: Zie wandelplan Prosperpolder (bron: beveren.be) Opgelet! De bewegwijzering is weg. Oriënteer u met het plan of volg een alternatieve route via knooppunten 87 – 86 – 84 – 35 – 71 – 21 – 70 – 85.

11. Wandelroutes in de Vlaamse Ardennen

De Z+ wandelroute of de Panoramaroute zijn maar enkele van de vele wandelroutes in de Vlaamse Ardennen die de moeite waard zijn. Voor de mooiste wandelingen in Oost-Vlaanderen moet je in deze regio zijn. Hou er echter wel rekening mee dat de wegen soms aardig bergop lopen, maar als beloning krijg je prachtige uitzichten.

Bekijk hier de mooiste wandelingen in de Vlaamse Ardennen.

Moe van al dat wandelen? Verblijf dan in dit hotel dat je met ecocheques kan betalen.

⇢ Hoteltip om te wandelen in de Vlaamse Ardennen: Fiertelmeers Boutique B&B

Wil je nog meer prachtige wandelingen maken in Oost-Vlaanderen? Via wandelknooppunt.be stel je zelf wandelroutes samen aan de hand van knooppunten. En dat in heel Vlaanderen! Gebruik dus zeker de gratis routeplanner.

Wist je dat je Oost-Vlaanderen ook vanop het water kan ontdekken? Klik hier om te kajakken in Oost-Vlaanderen.

Klik hier voor prachtige wandelingen in de Provincie Antwerpen. Of ontdek de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen.

4/5 - (6 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :