In Oost-Vlaanderen kan je prachtige wandelingen maken in de natuur. We missen de bergen hier wel, maar toch zijn er in Oost-Vlaanderen tal van mogelijkheden om te wandelen in een afwisselend landschap.

Hieronder vind je 10 bijzonder mooie wandelingen in de regio Oost-Vlaanderen. Trek je wandelschoenen aan en ploeter met ons mee door de Vlaamse velden en bossen.

1. Wandeling door het Rietveld in Kallo

Je zou het niet meteen verwachten, maar ook in de Waaslandhaven kan je wandelen in de natuur. Wel met een chemisch geurtje, afhankelijk van de wind.

Het rietveld bestaan uit twee zones: het Rietveld en het Groot Rietveld. Het Rietveld is 47 hectare groot en een moerassig gebied. Er werden enkele houten pontons aangelegd die worden omringd door rietkragen.

Het contrast met de industrie op de achtergrond is groot. Toch zie je hier veel vogels rondfladderen zoals reigers en de bruine kiekendief. Vanaf de hooggelegen vogelkijkwand heb je een mooi uitzicht op het Rietveld.

Om van het Rietveld naar het Groot Rietveld te wandelen, moet je enkel maar een straat oversteken. Het Groot Rietveld is bosachtig met vlierstruiken en meer beschutting. Daardoor kan je er nog beter naar de vogels kijken.

Onderweg spot je met wat geluk konikpaarden of moerasvogels. Sommige delen zijn niet toegankelijk tijdens het broedseizoen.

Bereikbaarheid: Het Rietveld grenst aan de Gasthuisstraat en Melseledijk. Gratis parkeren kan aan de Kwariksweg. De ingang van het Rietveld staat aangeduid met een bord en herken je aan een toegangshek.

Tip: Combineer deze wandeling met een bezoek aan Fort Liefkenshoek.

Route: Zie wandelplan Rietveld Kallo (bron: beveren.be) en maak je eigen route aan de hand van de gele wandelwegen.

2. De 10.000 stappenwandeling in Beveren

10.000 stappen is voor veel mensen een dagelijks doel. Met deze wandeling moet je zelf geen stappen uittellen. Je wandelt onder andere langs het prachtige Kasteel Cortewalle, Hof ter Saksen en Hof ter Welle.

Vooral in de herfst geniet je onderweg van prachtige kleuren. Vergeet je camera niet, want onderweg kom je heel wat fotogenieke plekken tegen zoals Kasteel Cortewalle. Enkel het stuk op de fietsostrade, is niet zo aangenaam om te wandelen, maar gelukkig niet zo lang.

Bereikbaarheid: Gratis parking op de Essendreef tegenover Kasteel Cortewalle.

Tip: Doe ook de 10.000 stappenwandeling in Verrebroek.

Route: Zie plan 10.000 stappenwandeling (bron: beveren.be)

3. Wandeling de Fondatie van Boudeloo

Deze mooie wandeling in Oost-Vlaanderen start in het stille Klein-Sinaai aan de Stekense Vaart. De infoborden van vzw Durme vertellen je tijdens de wandeling meer over de natuur in dit gebied.

Deze natuurvereniging verdient een pluim, want het gebied wordt uitstekend onderhouden. De kijktoren van 8 meter hoog is ideaal om het omliggende gebied te bewonderen. Zorg voor aangepast schoeisel, vermits de route zowel over verharde als onverharde wegen loopt.

Probeer onderweg vogels te spotten zoals ijsvogels, spechten, buizerds,… Kijk ook goed in de boomstammen waar boommarters zich graag verstoppen.

Tijdens een wandeling in dit stiltegebied kom je helemaal tot rust. Na ongeveer 6,5 kilometer wandelplezier kom je terug aan het startpunt.

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de brug in de Koebrugstraat.

Tip: Ga op stap met boommarter Eufrazie en maak er een interactieve wandeling van. Scan de QR codes onderweg voor meer uitleg.

Route: Zie wandelplan Fondatie van Boudeloo (bron: vzw Durme)

4. Wandeling aan het Donkmeer

Aan het Donkmeer voelt het altijd een beetje als vakantie. Je kan er boten huren, de beste paling eten, wandelen en fietsen of zwemmen in recreatiedomein Nieuwdonk.

Er zijn verschillende aangeduide wandelingen. Deze wandeling van 5 kilometer is ideaal om kennis te maken met het Donkmeer en omgeving. Vogelspotters komen hier zeker aan hun trekken, want het zit er vol met reigers en andere vogels. De route loop langs het water en door een bosrijke omgeving. Deze wandeling is een aanrader voor jong en oud!

Bereikbaarheid: Gratis parking aan A. Nelenpad.

Tip: Huur een elektrische sloep en vaar onder de fontein op het Donkmeer.

Route: Zie wandelplan Donkmeer (bron: routen.be)

5. Wandeling in natuurgebied Kalkense Meersen

Een andere wandelparadijs niet ver van Berlare is de Kalkense Meersen. Dit natuurgebied ligt tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Wetteren en Schellebelle. Via wandelknooppunten kan je hier eindeloos wandelen en fietsen. Een aanrader voor een daguitstap!

In de begrazingsgebieden is de kans groot dat je Galloway-koeien tegenkomt, maar laat ze wel met rust 🙂 .

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de kerk in Uitbergen of in de dorpskern van Schellebelle.

Tip: Plan zelf je route via wandelknooppunt.be.

Route: 6 kilometer via knooppunten 85 – 86 – 87 – 94 – 93 – 96 – 98 – 95 – 92 – 90 – 88 – 85.

6. Wandeling door het Stropersbos

Eén van onze favoriete wandelingen in Oost-Vlaanderen ligt in het Stropersbos in Stekene. Je zou een prachtig bos hier niet verwachten, want het ligt langs een drukke autobaan. Toch komen we hier na enkele stappen helemaal tot rust.

Het valt op dat het bos uitstekend onderhouden wordt. Met wat geluk kom je hier enkele vaste bosbewoners tegen zoals schattige pony’s die vaak in kolonne door het bos banjeren.

Ook andere grazers zoals konikpaarden en schapen worden ingezet bij het bosbeheer. Er zijn twee wandellussen om te volgen. Combineer ze voor een langere wandeling van 7,3 kilometer. Of ploeter met je laarzen op het laarzenpad!

Bereikbaarheid: Gratis parking aan De Stropersstraat 63 in Stekene.

Tip: Bezoek na de wandeling Brouwerij The Musketeers voor een lekker Troubadourbier.

Route: Zie wandelplan Stropersbos (bron: routen.be)

7. Wandelen in de Lokerse natuurgebieden

Als je graag lange wandelingen in Oost-Vlaanderen maakt, moet je naar Lokeren. Wandel kilometers lang door verschillende natuurgebieden waaronder het Molsbroek, de Buylaers of de Daknamse Meersen. Ook met de fiets kan je deze natuurgebieden verkennen, want het staat er vol fietsknooppunten.

Deze lusvormige wandeling van ongeveer 11 kilometer loopt door het natuurreservaat van Molsbroek en de Buylaers. Wij raden aan om nog verder door te wandelen naar de Hamputten. Hier spot je tal van vogels en in de zomer is het de place to be voor watersporten zoals suppen, kajakken of zeilen.

Kom je met de trein? Het treinstation ligt slechts 500 meter van de markt in Lokeren waar de wandeling langs loopt.

Bereikbaarheid: Gratis parking aan het bezoekerscentrum Molsbergenstraat 1.

Tip: Start aan het bezoekerscentrum en stop halverwege voor een drankje op de gezellige markt van Lokeren.

Route: Zie wandelplan Lokeren (bron: routen.be)

8. Wandelen in de Polders van Rupelmonde

De cartograaf Mercator zette Rupelmonde voor eeuwig op de zelfgemaakte kaart. Er werd in Rupelmonde zelfs een school naar hem vernoemd en op het Mercatorplein staat er een standbeeld van de man. Dit Mercatorplein is meteen ook de startplaats van de wandeling die ook naar hem werd vernoemd.

Volg de aangeduide wandeling die via de Schelde, poldergebied en het Fort van Steendorp loopt. Deze afwisselende route van ongeveer 13 kilometer is één van onze favoriete wandelingen in Oost-Vlaanderen! Daarom doen we de wandeling minstens 1x per jaar.

Aan het Mercatorplein start ook nog een wandeling van 7,5 kilometer door de Rupelmondse Kreek. Deze wandeling loopt naar de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Aanrader!

Bereikbaarheid: Parkeer gratis op het Mercatorplein.

Tip: Eet na je wandeling een ijsje bij Dagschotel Pascal. De coupe aardbeien is er verrukkelijk!

Route: Volg de zeshoekige bordjes. Zie ook infoborden aan de kerk in Rupelmonde.

9. Wandeling in Prosperpolder

De wandeling in Prosperpolder start aan de kerk. Na een kort stuk over de weg duik je hier al snel de velden in. Je wandelt hier langs en soms over de Nederlandse grens. Probeer de grenspaal BelgiëNederland te vinden 😉

Onderweg wandel je tussen de boeren hun velden en zie je soms schapen, koeien of pony’s. Afhankelijk van de periode worden er op de velden tarwe, appels, aardappels, ajuinen of bieten geteeld. In het geval van de ajuinen ruik je ze al van ver…

Bij de boeren kan je trouwens vaak zelfgekweekte groenten kopen! Heb wel steeds respect voor de natuur en de eigendom van de boeren.

Verharde en onverharde wegen wisselen elkaar af, dus hou rekening met modderige wegen. Het valt hier op hoe groen en uitgestrekt het gebied is. Ideaal om het drukke stadsleven even achter ons te laten en dat op slechts een klein halfuur rijden van Antwerpen!

Stop onderweg ook in Prosperpolder Zuid waar zilte graslanden het landschap bepalen. De ingang van dit natuurgebied ligt in de Petrusstraat tussen wandelknooppunt 21 en 70.

Probeer de zeldzame kiekendief hier te spotten. Deze rakker wordt spijtig genoeg meer en meer verdreven. Daar heeft de uitbreiding van de haven wel wat mee te maken. Daarom worden er in dit open gebied van 170 hectare onder andere kiekendiefvriendelijke gewassen geteeld. Met wat geluk wandel je hier ook tussen de grazende schapen. In mei kan je zelfs lammetjes knuffelen.

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de Sint-Engelbertuskerk.

Tip: Drink een Prosperbier in het gezellige dorpscafé Den Angeluus. Prosperbier wordt enkel in Prosperpolder verkocht.

Route: Zie wandelplan Prosperpolder (bron: beveren.be) Opgelet! De bewegwijzering is weg. Oriënteer u met het plan of volg een alternatieve route via knooppunten 87 – 86 – 84 – 35 – 71 – 21 – 70 – 85.

10. Z+ Wandelroute in de Vlaamse Ardennen

De Z+ wandelroute in de Vlaamse Ardennen bestaat uit twee lussen: één van 7,5 kilometer en één van 4,5 kilometer. Of je kan beide combineren voor een wandeling van 12 kilometer. Zelf kozen we de lus van 12 kilometer.

Z+ staat voor ‘zitten met een plus’. Onderweg kom je namelijk 5 bijzondere zitplaatsen tegen. Deze zitplaatsen werden gemaakt door lokale ontwerpers, heel leuk! De ene zitplaats is al wat specialer dan de andere, maar tof om tijdens de wandeling een doel te hebben.

De route loopt zowel op verharde als niet-verharde wegen, door het mooie heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen. Wie extra kilometers wil doen, kan een wandeling in het Muziekbos er nog bijnemen onderweg.

Hou er wel rekening mee dat de wegen soms aardig bergop lopen. Geniet vooral van de rust en de prachtige vergezichten tijdens één van de mooiste wandelingen in Oost-Vlaanderen.

Moe van al dat wandelen? Verblijf dan in dit hotel dat je met ecocheques kan betalen.

Bereikbaarheid: Gratis parking aan de kerk van Kerkem.

Tip: Drink of eet onderweg iets bij ‘Visvijvers Nukerke’ of in ‘Het genot op den Berg’.

Route: Zie wandelfolder Z+ voor een gedetailleerde routebeschrijving en meer informatie (bron: maarkedal.be).

De 10 wandelingen in Oost-Vlaanderen op de kaart

Nog meer wandelingen in Oost-Vlaanderen?

Via wandelknooppunt.be stel je zelf wandelroutes samen aan de hand van knooppunten. En dat in heel Vlaanderen! Gebruik dus zeker de gratis routeplanner.

Verken je liever Oost-Vlaanderen met de scooter? Wij deden een leuke scootertocht door het meetjesland!

author-sign

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :