Kilometers wandelen in het groen op een boogscheut van de stad Antwerpen, het kan op Linkeroever! Ook voor het mooiste uitzicht op de skyline van Antwerpen moet je op Linkeroever zijn. Bewonder de lichtjes van de Schelde en ga op ontdekking in het groene Linkeroever.

Wandelen op de Scheldedijk

Als je vanuit de stad Antwerpen de prachtige voetgangerstunnel neemt, kom je na 10 minuten wandelen uit op Linkeroever. Door de 572 meter lange Sint-Annatunnel wandelen is al een belevenis op zich. Let vooral op de authentieke houten roltrappen!

Door de 572 meter lange Sint-Annatunnel wandelen is al een belevenis op zich.

Eens uitgekomen op Linkeroever is het maar een klein stukje wandelen naar de Scheldedijk. Van hieruit heb je het mooiste uitzicht op de skyline van Antwerpen. Ga zeker ook eens de mooiste plekken in Antwerpen bezoeken.

Via de Scheldedijk kan je helemaal tot aan de jachthaven en Sint-Anneke Plage wandelen. Dit pad wordt binnenkort helemaal vernieuwd. Onderweg kom je regelmatig speeltuinen en banken tegen. Een aanrader voor jong en oud!

Sint-Anneke Plage (‘De Plaasj’)

Vroeger was dit ‘strand’ aan de Schelde een populaire trekpleister bij veel Antwerpenaren. Het vakantiegevoel is er nog steeds aanwezig. Van zodra de zon schijnt zie je hier zonnekloppers liggen en kan je menig blote bast spotten.

Bij laag water kan je hier zelfs met de voeten in het water wandelen met uitzicht op de skyline van Antwerpen. Zwemmen in de Schelde zouden wij niet doen, maar gelukkig kan dit wel in openluchtzwembad De Molen met uitzicht op de Schelde.

Op de wandeldijk zijn er verschillende restaurants waar vooral de mosselen erg populair zijn. Iets verderop ligt de gezellige jachthaven. Op het terras van het clubhuis heb je een prachtig uitzicht op de Schelde én het eten is er superlekker!

Momenteel werkt de stad Antwerpen aan een masterplan voor Sint-Anneke Plage om deze zone nog aantrekkelijker te maken.

Sint-Anneke Plage ligt op het einde van de Gloriantlaan. Vanuit de stad kan je hier geraken via de voetgangerstunnel, veerboot, waterbus of de tram (halte Frederik Van Eeden).

Wandelen in het Sint-Annabos

Niet zover van ‘de plage’ ligt het Sint-Annabos. In dit bos wonen verschillende vogelsoorten, waaronder sterk bedreigde soorten. Verder werden er al honderden soorten paddenstoelen geïnventariseerd. We zagen er zelfs eens een prachtig vosje lopen! En ’s ochtend zie je regelmatig konijntjes wegspringen.

Een groot deel van het bos werd gekapt in functie van de Oosterweelverbinding. Dat is jammer, want de stad kan deze groene long goed gebruiken. Het is de bedoeling om het overgebleven gebied te verbinden met het naastgelegen natuurgebied ‘Blokkersdijk’.

Vooral in de herfst en de lente ligt het bos er prachtig bij met mooie kleuren en heerlijke geuren. Geniet van de wind die door de hoge bomen waait.

De hoofdingang is gelegen aan de Esmoreitlaan, maar je kan ook het bos in via de Charles De Costerlaan of via het pad dat via ‘De Plaasj’ langs de Schelde loopt.

Vogels spotten in natuurgebied Blokkersdijk

Momenteel is een deel van het gebied Blokkersdijk nog afgesloten in het kader van werken aan de Oosterweelverbinding, maar het is de bedoeling dat je via de Scheldedijk, die langs het bos loopt, rechtstreeks het natuurgebied Blokkersdijk kan binnen wandelen.

Via de E34 kan je wel naar een vogelkijkhut wandelen. Het is een opgehoogd gebied met een voedselrijke, ondiepe waterplas. Hier kan je verschillende soorten vogels spotten en hoor je de kikkers kwaken. Jaarlijks broeden er ongeveer 50 soorten vogels.  Je zou bijna vergeten dat de haven zo dichtbij gelegen is!

Natuurgebied Het Rot

Als je vanuit het Sint-Annabos en Blokkersdijk de Charles De Costerlaan oversteekt wandel je natuurgebied ‘Het Rot’ binnen. Het is trouwens de bedoeling dat de Charles De Costerlaan volledig autovrij wordt, zodat de natuurgebieden allemaal verbonden worden voor wandelaars en fietsers.

Dit stukje natuur werd vroeger ook wel ‘het janettenbos’ genoemd. Ik denk dat je al kan raden waarom. Op bepaalde tijdstippen blijft het hier toch wat uitkijken.

Verder is het wandelpad wel mooi aangelegd. Er is onder andere een grote waterplas met twee eilandjes, waterlopen, heuveltjes en wandelpaden. Wij hebben er regelmatig al zwanen en reigers gespot.

Je kan het gebied bereiken via de Charles De Costerlaan of via de P&R Blancefloerlaan waar ook verschillende trams stoppen.

Let op: De wandeling rond de vijver in Het Rot is momenteel afgesloten voor de Oosterweelwerken.

Uitwaaien op de Middenvijver

Via ‘Het Rot’ bereik je De Middenvijver als je de Blancefloerlaan volgt. Je wandelt dan over zanderige heuveltjes die op duinen lijken. De Middenvijver is een gigantische vlakte die vooral dient als hondenzone.

Sinds kort zijn er nu ook twee grote hondenvijvers op de Middenvijver. Dus hondeneigenaars: kom eens met je viervoeter op Linkeroever wandelen in plaats van te gaan shoppen in Antwerpen.

Het is de bedoeling dat er op de Middenvijver een nieuwe stadscamping wordt neergepoot. Voorlopig is City Camping Antwerp de enige camping op Linkeroever. Op de Middenvijver worden er jaarlijks ook enkele grote festivals georganiseerd. Bekijk hier leuke hotels in Antwerpen.

Wat ons betreft horen hier geen festivals thuis, want de zone zit vol vogels en konijntjes. Hopelijk blijft dit mooi stukje natuur ook in de toekomst behouden. Je kan er trouwens mooie zonsondergangen bewonderen!

Wandelen rond het Galgenweel en de Burchtse Weel

Het Galgenweel is vooral bekend als zeilvijver. Er zijn inderdaad verschillende zeilclubs waar je les kan volgen. In het weekend vinden er regelmatig zeilwedstrijden plaats. Blijkbaar zit het Galgenweel vol vis, want er staat altijd wel ergens een visser opgesteld.

Deze plek op Linkeroever is in de zomer ook populair bij inwoners van Antwerpen om te wandelen, fietsen en picknicken.

Voor lopers is het de perfecte locatie, want rondom het Galgenweel kan je lopen op de aangelegde Finse piste. De ondergrond bestaat uit houtsnippers. Een rondje is ongeveer 3,5 km. Zelfs de beginnende loper kan hier dus terecht.

Zin in meer avontuur en snelheid? Bij WakeUpCable kan je wakeboarden. In de naastgelegen zomerbar kan je iets eten of drinken. Ontdek ook de beste zomerbars in Antwerpen.

Zelf wandelen wij regelmatig rond het Galgenweel. Je kan er een paar keer rond wandelen, maar leuker is om door te steken naar de Burchtse Weel via de Beatrijslaan.

De Burchtse Weel vormde zich na een dijkdoorbraak. Later werd het heraangelegd tot slikken- en schorrengebied. Hierdoor oogt het zonder water soms een beetje vuil, maar dat is het zeker niet. Het is zelfs een aantrekkelijk gebied voor allerlei vogelsoorten. Het mooie wandel- en fietspad is een aanrader voor wie van rust en stilte houdt.

Wandelroutes op Linkeroever tijdens de Oosterweelwerken

Tijdens de Oosterweelwerken zijn de wandelroutes op Linkeroever beperkt.

De gebieden Burchtse Weel, Het Rot, Vlietbos, Blokkersdijk en Sint-Annabos worden na de werken met elkaar verbonden via ecoducten en parkbruggen. Daardoor zullen zowel wandelaars als dieren van het ene naar het andere gebied kunnen wandelen.

De volgende keer als je in Antwerpen bent, verwachten we dus dat je eens komt wandelen op Linkeroever.

Blijf je toch liever in de stad? Deze musea in Antwerpen moet je zeker bezoeken of ga Vlaamse klassiekers eten in één van deze restaurants.

Klik hier voor de mooiste wandelingen in de provincie Antwerpen.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

3 Comments

  1. Tof om er te wonen, kleine wandelingen liggen in handbereik. We genieten er!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :