Kilometers wandelen in het groen op een boogscheut van de stad Antwerpen, het kan op Linkeroever!

Thuisblijven is voor reisbeesten de hel. Toch heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat we onze woonplaats hebben (her)ontdekt.

Wandelen op de Scheldedijk

Als je vanuit de stad de prachtige voetgangerstunnel neemt, kom je uit op Linkeroever. Door de 572 meter lange tunnel wandelen is al een belevenis op zich. Let vooral op de authentieke houten roltrappen die vaak gretig gefotografeerd worden.

Eens uitgekomen op Linkeroever is het maar een klein stukje wandelen naar de Scheldedijk. Van hieruit heb je het mooiste uitzicht op de skyline van Antwerpen.

Via de Scheldedijk kan je helemaal tot aan de jachthaven en Sint-Anneke Plage wandelen. Dit pad wordt binnenkort helemaal vernieuwd. Onderweg kom je regelmatig speeltuinen en banken tegen. Een aanrader voor jong en oud!

Sint-Anneke Plage (‘De Plage’)

Vroeger was dit ‘strand’ aan de Schelde een populaire trekpleister bij veel Antwerpenaren. Het vakantiegevoel is er nog steeds aanwezig. Van zodra de zon schijnt worden de handdoeken gelegd en kan je menig blote bast spotten.

Bij laag water kan je hier zelfs met de voeten in het water wandelen met uitzicht op de skyline van Antwerpen. Zwemmen in de Schelde zouden wij niet doen, maar gelukkig kan dit wel in openluchtzwembad De Molen met uitzicht op de Schelde.

Op de wandeldijk zijn er verschillende restaurants waar vooral de mosselen erg populair zijn. Iets verderop ligt de gezellige jachthaven. Op het terras van het clubhuis heb je een prachtig uitzicht op de Schelde én het eten is er superlekker!

Momenteel werkt de stad Antwerpen aan een masterplan voor Sint-Anneke Plage om deze zone nog aantrekkelijker te maken.

Sint-Anneke Plage ligt op het einde van de Gloriantlaan. Vanuit de stad kan je hier geraken via de voetgangerstunnel, veerboot, waterbus of de tram (halte Frederik Van Eeden).

Wandelen in het Sint-Annabos

Niet zover van ‘de plage’ ligt het Sint-Annabos. Dit bos is 96 hectare groot en er wonen verschillende vogelsoorten, waaronder sterk bedreigde soorten. Verder werden er al honderden soorten paddenstoelen geïnventariseerd. We zagen er zelfs eens een prachtig vosje lopen! En ’s ochtend zie je regelmatig konijntjes wegspringen.

Een deel van het bos wordt gekapt in functie van de Oosterweelverbinding. Dat is jammer, want de stad kan deze groene long goed gebruiken. Het is de bedoeling om het overgebleven gebied te verbinden met het naastgelegen natuurgebied ‘Blokkersdijk’.

Vooral in de herfst en de lente ligt het bos er prachtig bij met mooie kleuren en heerlijke geuren. Geniet van de wind die door de hoge bomen waait.

Er zijn verschillende wandelpaden. De hoofdingang is gelegen aan de Esmoreitlaan, maar je kan ook het bos in via de Charles De Costerlaan of via het pad dat via ‘De Plage’ langs de Schelde loopt.

Vogels spotten in natuurgebied Blokkersdijk

Momenteel is een deel van het gebied Blokkersdijk nog afgesloten in het kader van werken aan de Oosterweelverbinding, maar het is de bedoeling dat je via de Scheldedijk, die langs het bos loopt, rechtstreeks het natuurgebied Blokkersdijk kan binnen wandelen.

Via de E34 kan je wel naar een vogelkijkhut wandelen. Het is een opgehoogd gebied met een voedselrijke, ondiepe waterplas. Hier kan je verschillende soorten vogels spotten en hoor je de kikkers kwaken. Jaarlijks broeden er ongeveer 50 soorten vogels.  Je zou bijna vergeten dat de haven zo dichtbij gelegen is!

Natuurgebied Het Rot

Als je vanuit het Sint-Annabos/Blokkersdijk de Charles De Costerlaan oversteekt wandel je natuurgebied ‘Het Rot’ binnen. Het is trouwens de bedoeling dat de Charles De Costerlaan volledig autovrij wordt, zodat de natuurgebieden allemaal verbonden worden voor wandelaars/fietsers.

Dit stukje natuur werd vroeger ook wel ‘het janettenbos’ genoemd. Ik denk dat je al kan raden waarom. Op bepaalde tijdstippen blijft het hier toch wat uitkijken.

Verder is het wandelpad wel mooi aangelegd. Er is o.a. een grote waterplas met twee eilandjes, waterlopen, heuveltjes en wandelpaden. Wij hebben er regelmatig al zwanen en reigers gespot.

Je kan het gebied bereiken via de Charles De Costerlaan of via de P&R Blancefloerlaan waar ook verschillende trams stoppen.

Uitwaaien op de Middenvijver

Via ‘Het Rot’ bereik je De Middenvijver als je de Blancefloerlaan volgt. Je wandelt dan over zanderige heuveltjes die op duinen lijken. De Middenvijver is een gigantische vlakte die vooral gebruikt wordt als hondenzone.

Binnenkort komt er zelfs een zwemvijver voor honden. Dus hondeneigenaars: kom eens met je viervoeter op Linkeroever wandelen in plaats van te gaan shoppen in Antwerpen.

Om te vermijden dat er in de toekomst woningen worden gebouwd op de Middenvijver, wil de stad de bestemming tot recreatiegebied omvormen. Voorlopig is het de bedoeling dat hier een nieuwe stadscamping wordt neergepoot. Jaarlijks worden er ook twee grote festivals georganiseerd.

Wat ons betreft horen hier geen festivals thuis, want de zone zit vol vogels en konijntjes. Hopelijk blijft dit mooi stukje natuur ook in de toekomst behouden. Je kan er trouwens mooie zonsondergangen bewonderen!

Wandelen rond het Galgenweel en de Burchtse Weel

Het Galgenweel is vooral bekend als zeilvijver. Er zijn inderdaad verschillende zeilclubs waar je les kan volgen. In het weekend vinden er regelmatig zeilwedstrijden plaats. Blijkbaar zit het Galgenweel vol vis, want er staat altijd wel ergens een visser opgesteld.

Deze plek op Linkeroever is in de zomer ook populair bij inwoners van Antwerpen om te wandelen, fietsen en picknicken.

Voor lopers is het de perfecte locatie, want rondom het Galgenweel kan je lopen op de aangelegde Finse piste. De ondergrond bestaat uit houtsnippers. Een rondje is ongeveer 3,5 km. Zelfs de beginnende loper kan hier dus terecht.

Zin in meer avontuur en snelheid? Bij WakeUpCable kan je wakeboarden. In de naastgelegen zomerbar kan je iets eten of drinken.

Zelf wandelen wij regelmatig rond het Galgenweel. Je kan er een paar keer rond wandelen, maar leuker is om door te steken naar de Burchtse Weel via de Beatrijslaan.

De Burchtse Weel werd ooit gevormd door een dijkdoorbraak. Later werd het heraangelegd tot slikken- en schorrengebied. Hierdoor oogt het zonder water soms een beetje vuil, maar dat is het zeker niet. Het is zelfs een aantrekkelijk gebied voor allerlei vogelsoorten. Het mooie wandel- en fietspad is een aanrader voor wie van rust en stilte houdt.

Wandelplan Linkeroever

Onderstaand wandelplan brengt je langs alle groene plekjes op Linkeroever! De volgende keer als je in Antwerpen bent, verwachten we dus dat je komt wandelen op Linkeroever.

author-sign

3 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :