Ben je op zoek naar de mooiste wandelingen in Limburg? Dan kan je wel wat met ons lijstje. Wij trokken namelijk naar de vriendelijkste provincie van Vlaanderen om het voor jullie uit te vogelen. Steek die Limburgse vlaai in je mond, spoel door met een Kompel bier en ontdek met ons de mooiste wandelingen in Limburg.

1. Kasteeldomein Alden Biesen in Bilzen

In de omgeving van Kasteeldomein Alden Biesen in Bilzen is er heel wat te doen. Probeer te gaan als de bloesems bloeien, want dan is het er op z’n mooist. Dat is meestal in april. Hou dus zeker de bloesemmeter in de gaten!

Vanaf de parking van Alden Biesen vertrekken er verschillende wandelroutes. Op de parking staat een infobord met aanduiding van de wandelroutes. Het enige dat je moet doen is een route kiezen en de bordjes volgen.

2. Terhills in Eisden (Nationaal Park Hoge Kempen)

Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit over verschillende gemeenten. Hier vind je de mooiste wandelingen in Limburg. Het park is gigantisch groot en daarom zijn er ook verschillende toegangspoorten. Met een wandelarrangement ontdek je de mooiste wandelroutes in Limburg en Nationaal Park Hoge Kempen.

Ontdek de meren van Terhills of wandel in de Mechelse Heide. Voor kinderen is het Blotevoetenpad van Lieteberg een must. Niet alleen voor kinderen trouwens. Lees hier meer wandeltips voor Nationaal Park Hoge Kempen.

Tip: Verblijf in Terhills Resort by Center Parcs, het mooiste vakantiepark in België.

3. Thorpark in Genk (Nationaal Park Hoge Kempen)

Ontdek ook de rest van Nationaal Park Hoge Kempen. Ga daarom zeker wandelen in het Thorpark. Want je vindt er één van de mooiste zonsondergangen die we in België al gezien hebben.

We beklommen er onder andere verschillende mijnterrils. Pittige bergjes! Niet te missen, want vanop de mijnterrils heb je een mooi 360° uitzicht op Nationaal Park Hoge Kempen.

Je vindt er één van de mooiste zonsondergangen die we in België al gezien hebben.

Vanop de mijnterrils kan je zwaaien naar de piloten van de sportvliegtuigjes die landen op het nabijgelegen vliegveld. Veel lawaai, maar ook tof om te zien.

mooiste wandelingen in Limburg

4. Vijvers in De Wijers

De Wijers is het grootste aaneengesloten vijvergebied in Europa. Het gebied telt namelijk meer dan 1.000 vijvers! Tijdens onze stedentrip in Hasselt ontdekten we De Wijers voor het eerst met de fiets. Vergeet niet te fietsen of wandelen door het water!

Er zijn, net zoals in Nationaal Park Hoge Kempen, verschillende toegangspoorten waar wandelroutes starten. Die brengen je onder andere langs tientallen vijvers en een bijzondere uitkijktoren. Of ontdek de mooiste vlonderpaden in De Wijers.

5. De sahara in Bosland

Ook Bosland is een enorme natuurkern die verspreid is over verschillende gemeenten. Voor kinderen zijn er onder andere schatzoektochten, expedities en themawandelingen. Naast wandelroutes vind je er ook mountainbike routes, ruiterpaden en rolstoelvriendelijke paden. Of ga eens fietsen tussen de bomen, een bijzondere fietsroute.

De aangeduide wandelroutes loodsen je door de mooiste bossen en zelfs door een sahara! Onderweg kom je bovendien unieke picknickplekken, speeltuinen en vlonderpaden tegen. Voor honden zijn er zelfs speciale hondenlosloopzones. Wandelroutes starten aan De Soeverein.

6. Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd in Rivierpark Maasvallei

Rivierpark Maasvallei is een landschapspark op de grens van België met Nederland. Langs de ene kant van de Maas wandel je in Nederland en aan de overkant in België. Alleen al daarom is het een uniek gebied.

Er zijn zowel lange afstandswandelingen als lussen en knooppunten om zelf wandelroutes uit te stippelen. Volg bijvoorbeeld een wandelroute in natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd en wie weet spot je er bevers!

7. Wandeling langs de doorkijkkerk in Borgloon

De wandeling naar de doorkijkkerk, ook wel ‘Reading between the lines’ genoemd, in Borgloon is intussen wereldbekend in Vlaanderen. Dit bijzondere kunstwerk van het architectenduo Gijs-Van Vaerenberg bestaat uit lagen staalplaat. Door deze lagen zie je het landschap.

Als de zon door de kerk schijnt zorgt dat voor een bijzonder effect. Probeer dus op het juiste moment te gaan als je de mooiste foto’s wil schieten.

8. Vallei van de Zwarte Beek in Beringen

Niet alleen in Nationaal Park Hoge Kempen vind je mijnterrils, maar ook in Beringen. Bezoek bijvoorbeeld het mijnmuseum op de be-Mine site en leer meer over de Limburgse mijngeschiedenis. Op de be-Mine site kan je trouwens nog veel meer doen, zoals mountainbiken, zwemmen en klimmen.

Gelukkig zijn er ook heel wat wandelroutes in Beringen. Ga eens op ontdekking in de Vallei van de Zwarte Beek, het grootste natuurgebied van Natuurpunt. Volg hiervoor één van de aangeduide routes van Natuurpunt.

9. Tussen de fruitboomgaarden in Sint-Truiden

Haspengouw is na Zuid-Tirol de grootste fruitstreek van Europa. De hoofdstad van Haspengouw is Sint-Truiden. Hier zijn de fruitboomgaarden nooit veraf.

Je kan er ook in de buurt overnachten in een cabin midden in de natuur. Een onvergetelijke ervaring! Wij verbleven er twee nachten en zagen regelmatig vossen en herten voorbij crossen! Neem dus rustig de tijd om de omgeving te verkennen.

Krijg je maar niet genoeg van de mooiste wandelingen langs kastelen in Limburg? Het Kasteel van Duras is een privé residentie waar je onder andere kan overnachten in bijzondere kamers. Het kasteel bevindt zich in de prachtige groene omgeving nabij Sint-Truiden. Bezoek na een stevige wandeling ook Brouwerij Wilderen eens voor een lekker Limburgs bier.

10. De Bronnenwandeling in Sint-Martens-Voeren

We sluiten onze lijst van mooiste wandelingen in Limburg af met een bekroonde wandeling in Sint-Martens-Voeren: de Bronnenwandeling. De wandeling loopt door een vergeten stukje Vlaanderen, de Voerstreek dicht tegen de Nederlandse grens. Ook de provincie Luik is vlakbij.

Dat wil zeggen dat het er ook best heuvelachtig is. Onderweg kom je onder andere een wijngaard en vakwerkhuisjes tegen. Volg voor de Bronnenwandeling gewoon de knooppunten. Veel wandelplezier in Limburg!

Mooiste wandelingen in Limburg op de kaart

Overnachten in de provincie Limburg voor de mooiste wandelingen in Limburg

In Limburg zijn er ook heel wat unieke hotels en toffe vakantieparken van waaruit je de mooiste wandelingen in Limburg kan ontdekken.

Martin’s Rentmeesterij in Bilzen is bijvoorbeeld een echt pareltje. Verblijf in een 13de-eeuws gebouw en ontspan in de wellness na een dagje wandelen in de buurt van Kasteeldomein Alden Biesen. Wist je dat je in Martin’s Hotels met ecocheques kan betalen? Bekijk hier meer hotels die je met ecocheques kan betalen.

In Limburg vind je de mooiste vakantieparken van België. Huur een leuk huisje voor enkele dagen om de mooiste wandelingen in Limburg te ontdekken. Ontdek hier alles over het Terhills Resort by Center Parcs.

Wandelen in Limburg combineren met een stedentrip in Hasselt? Verblijf dan in B&B Hotel Hasselt dat goed bereikbaar is met de trein.

Nog meer wandelroutes in België

Ontdek ook de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen, ga op stap in de provincie Antwerpen of laat je verrassen door wandelroutes in Oost-Vlaanderen. Ook wandelen aan de Belgische Kust en in de Vlaamse Ardennen is leuk!

Ontdek meer over de mooiste wandelingen in Limburg met een wandelgids

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :