Goedkoop parkeren met je auto in Antwerpen is, tot ongenoegen van de inwoners, geen enkel probleem. Er zijn zelfs nog plekken waar je helemaal gratis kan parkeren. In vergelijking met grote steden zoals Amsterdam, ben je in Antwerpen relatief weinig geld kwijt op de parking. Des te meer geld heb je over om te spenderen in de horeca of de winkels.

Parkeerzones en tarieven

Er zijn verschillende parkeerzones in Antwerpen. De tarieven variëren per zone. Hoe dichter bij het centrum, hoe meer je betaalt. Ook de maximale parkeertijd is korter als je dicht bij het centrum parkeert. Raadpleeg altijd een parkeermeter om de parkeertijd te checken.

Als je goedkoop wil parkeren in Antwerpen kan je best eerst een kaart van de parkeerzones bekijken. Betalen doe je aan een parkeermeter met een bankkaart, per sms of via één van de parkeer apps.

Let op! Vanaf 1 augustus 2023 is straatparkeren in het centrum van Antwerpen enkel nog toegestaan voor mensen met een (parkeer)vergunning. Mensen die geen toelating of bewonerskaart hebben dienen dan verplicht gebruik te maken van ondergrondse parkings in Antwerpen.

Goedkoop parkeren in Antwerpen kan het beste op één van de park & rides.

Goedkoop parkeren in Antwerpen: 3 gratis parkings

Goedkoop parkeren is in Antwerpen geen probleem, maar er zijn zelfs ook nog enkele gratis parkings. Hier alvast enkele tips om gratis te parkeren in Antwerpen.

1. Desguinlei

Aan de Desguinlei, ter hoogte van nummer 218, bevindt zich een parking waar je gratis kan parkeren. Wees er wel vroeg bij, want de parking staat vaak vol. Op vrijdag vindt er een markt plaats op deze locatie, dan kan je de parking dus beter vermijden. Via de wijk het Zuid kan je naar het centrum wandelen. Of neem de bus of tram.

2. Gerard le Grellelaan

De Gerard le Grellelaan bevindt zich al een eindje van het centrum van Antwerpen, maar er zijn wel meer dan voldoende gratis parkeerplaatsen. Aan het Crowne Plaza Antwerpen hotel kan je bus 17 nemen naar het centrum van Antwerpen. Deze busrit duurt ongeveer 10 minuten.

⇢ Wandel te voet naar de stad en stop onderweg bij Brouwerij De Koninck voor een interactieve tour in de Stadsbrouwerij

3. Petroleum-Zuid

Aan Petroleum-Zuid op de d’Herbouvillekaai, voorbij het Roland Verhavertpad, kan je nog gratis parkeren. Na 10 minuten wandelen bereik je de wijk het Zuid al. Hier kan je ook gemakkelijk de tram nemen naar het centrum van de stad. Of wandel langs de kaaien naar het centrum en geniet van het zicht op de Schelde.

Gratis parkeren op zon- en feestdagen

Op zon- en feestdagen parkeer je in Antwerpen op de meeste plekken gratis. Er zijn wel enkele uitzonderingen op locaties waar evenementen plaatsvinden zoals het Sportpaleis en de Sinksenfoor. Elke eerste zondag van de maand zijn de winkels in Antwerpen geopend. Op deze dagen kan je dan ook gratis parkeren in de stad.

Goedkoop parkeren in Antwerpen: Park & Rides

Goedkoop parkeren in Antwerpen kan het beste op één van de park & rides. Deze randparkings zijn goedkoop, gemakkelijk bereikbaar en er is een uitstekende verbinding met het openbaar vervoer naar het stadscentrum.

Let op voor de LEZ-zones !

Als je naar Antwerpen komt, hou dan rekening met de LEZ-zones. In deze lage emissiezones zijn de meest vervuilende wagens niet toegelaten.

Als je voertuig niet is toegelaten kan je wel een dagpas of toelating kopen, maar dat is zonde van het geld. De park & rides bevinden zich bijvoorbeeld allemaal buiten de LEZ-zones. Dan kan je beter daar parkeren.

Gebruik het openbaar vervoer

De beste manier om naar Antwerpen te komen is met het openbaar vervoer. In de stad is de parkeerdruk hoog en ook de snelwegen rond de stad zijn verzadigd. Files moet je er vaak bijnemen. Maak daarom gebruik van de tram, bus, boot of trein.

Trein

Antwerpen is gemakkelijk met de trein te bereiken. Bovendien is het treinstation één van de mooiste plekken in Antwerpen. Stap af in Antwerpen-Centraal en wandel vervolgens het centrum van de stad in. Na enkele minuten sta je al op de Meir te shoppen. Maak gebruik van de voordelige tarieven van de NMBS, zoals het weekend ticket, waarmee je tot 50% goedkoper reist in het weekend.

Tram, boot of bus

Ook met de tram, boot of bus bereik je Antwerpen gemakkelijk. Op de Rooseveltplaats is onder andere een groot busstation waar de meeste bussen aankomen en vertrekken.

Dagje Antwerpen vanuit Nederland? Maak dan gebruik van de Flixbus die Antwerpen met steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven verbindt. Of neem bus 19 van Connexxion die Antwerpen met Breda en Hulst verbindt.

Het tramnetwerk is uitgebreid, zodat je Antwerpen vlot bereikt als je bijvoorbeeld op een Park & Ride parkeert. Met de waterbus vaar je dan weer over de Schelde. Ze verbindt Antwerpen onder andere met Hemiksem, Kruibeke en Lillo.

Nuttige websites en apps

Om Antwerpen zonder zorgen te bereiken, of om er goedkoop te parkeren, zijn er enkele nuttige website en apps:

  • Raadpleeg de website van de NMBS en De Lijn als je met het openbaar vervoer naar Antwerpen komt. Ze hebben ook een gebruiksvriendelijke app;
  • Op de website van slimnaarantwerpen vind je alle informatie over de bereikbaarheid van Antwerpen
  • Download enkele parkeer apps zoals 4411, Seety of Easypark, zodat je snel en gemakkelijk kan betalen.

Krijg je maar niet genoeg van Antwerpen? Ontdek hier de leukste hotels in Antwerpen of ga lekker ontbijten en lunchen in Antwerpen.

5/5 - (3 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :