Wil je weten wat de beste kleding is om te dragen tijdens een (meerdaagse) trektocht? Of ben je bang om iets te vergeten ? Ontdek dan hier alles wat je nodig hebt en welke kleding je het beste draagt, zodat je zonder zorgen de bergen intrekt.

De beste kleding voor een meerdaagse trektocht: werk met lagen

Het belangrijkste om te weten voor je op meerdaagse trektocht gaat, is wat de beste kleding is om te dragen. De juiste kleding is essentieel, want in de bergen kan het altijd plots regenen, stormen of koud worden.

Zo begon onze beklimming van de Kilimanjaro bij 30°C en eindigden we bij -15°C. Werk daarom altijd met lagen. En ga in elk geval nooit onvoorbereid de bergen in!

Of je nu in de bergen gaat wandelen of ergens anders, door met lagen te werken ben je bestand tegen alle weersomstandigheden. Met lagen blijf je droog, warm en comfortabel. Als je kwalitatieve kleding draagt tenminste. Hieronder leggen we je de verschillende lagen uit en benoemen we onze favoriete items, die ook nog eens ethisch en duurzaam zijn.

Laag 1: Merinowol shirt

Laag 1 is de onderste laag, dus het eerste kledingstuk dat je aantrekt. Dit is een shirt met lange of korte mouwen (afhankelijk van het weer), dat van Merinowol gemaakt is.

Waarom Merinowol? Omdat deze stof temperatuur regulerend is en een groot ademend vermogen heeft. Zowel bij warm als bij koud weer is Merinowol de beste keuze. Door het ademend vermogen heb je minder last van zweet en geurtjes, zodat je het meerdere dagen na elkaar kan dragen. Bij koud weer is het ook aangenaam om een legging in Merinowol te dragen.

Kledij van katoen is een absolute no-go om te dragen als je gaat wandelen.

Blijf vooral weg van katoen! Als je begint te zweten wordt katoen zwaar en nat, waardoor het niet meer isoleert. Kledij van katoen is een absolute no-go om te dragen als je gaat wandelen.

Beste Merinowol shirts en leggins : Icebreaker 200 – 260

Laag 2: fleece-trui en wandelbroek

Begint het wat frisser te worden? Draag dan een fleece-trui of vest bovenop je Merino shirt. Het is misschien wel de belangrijkste laag. Kies dus best voor een kwalitatieve fleece, ook al moet je er iets meer voor betalen. Zelf dragen we een fleece-vest met een kap die van Polartec gemaakt is. Dit is een lichte, maar warme stof die weinig vocht opneemt.

Investeer ook in een goede wandelbroek. Wandelbroeken beschermen je tegen de verschillende weersomstandigheden, drogen snel en houden de beentjes warm. Decathlon heeft bijvoorbeeld een ruim assortiment wandelbroeken.

Beste fleece-vest: Rab Fleece Power Stretch Pro Jacket

Kaunertal Gletsjer wandelen

Laag 3: donsjas

Is het echt koud? En is je fleece niet meer voldoende? Draag dan nog een donsjas (down jacket) bovenop je fleece. Let wel op, een down-jas is meestal niet waterdicht en dus enkel bruikbaar bij koud en droog weer. Als het regent draag je er best een waterdichte jas over.

Een donsjas is gevuld met dons, waardoor de jas weinig weegt, maar toch warm is. Meestal kan je de jas opbergen in de eigen jaszak, zodat die weinig plaats inneemt in je rugzak.

Beste down-jas: Patagonia Down Hoodie

Laag 4: water- en winddichte kledij

Een water- en winddichte jas of broek is altijd de laatste laag als het echt koud is, hard waait of regent. Bij wisselvallig weer moet je dit altijd bijhebben. Het is belangrijk dat de jas en broek volledig water- en winddicht is, maar toch voldoende ademend vermogen heeft.

Beste water- en winddichte jas: Patagonia Torrentshell 3L Jacket en de Peak Performance regenjas

Beste water- en winddichte broek: Ayacucho adventure regenbroek

Tip: Vergeet je waterdichte/waterafstotende kledij af en toe niet te impregneren. Koop impregneermiddel op Bol.

De beste wandelschoenen voor een meerdaagse trektocht

Naast degelijke kleding ga je voor een meerdaagse trektocht ook best op stap met goede wandelschoenen. Wandelschoenen moeten voldoende grip hebben, en naargelang waar je gaat wandelen, ook waterdicht zijn. Kies daarom wandelschoenen gemaakt van ademend materiaal zoals Gore-Tex.

Zorg dat je wandelschoenen comfortabel zitten en wandel ze goed in voor je op trektocht vertrekt. Ze hoeven ook niet veel te kosten. Zelf beklom ik de Kilimanjaro met Quechua schoenen van Decathlon en dat ging perfect. Lees hier meer over onze voorbereiding van de Kilimanjaro.

Als wandelschoen gebruiken we allebei de Salomon X ultra 4 GTX en de Hoka Anacapa 2 GTX (ook hoge versie beschikbaar). Deze waterdichte schoenen hebben veel grip, zijn comfortabel én zien er ook nog eens leuk uit. Lees hier onze review over deze schoenen.

Let op: een wandelschoen moet zich aanpassen aan je voeten. Dit kan soms even duren. Wandel ze op voorhand goed in voordat je op trektocht vertrekt.

Tip: Gebruik bij extreme kou wollen inlegzolen in je wandelschoenen. Zo blijven je voeten zeker warm. Koop wollen inlegzolen op Bol.

De beste outdoor kledingmerken voor een trektocht

Als je bovenstaande kledingtips volgt, dan kom je al een heel eind. Daarnaast is het belangrijk om voor duurzame en kwalitatieve kleding te kiezen.

Eén van onze favoriete merken voor hoogwaardige outdoor kleding is Peak Performance. Niet het goedkoopste merk, maar wel één van de beste. Peak Performance is een Scandinavisch merk dat gespecialiseerd is in outdoor kleding. Zij hebben onder andere een groot aanbod aan skikledij. Lees hier meer over de gepaste kledij voor een skivakantie.

Maar ze verkopen ook de beste kleding om te sporten, wandelen of voor een meerdaagse trektocht. En de kleding die ze verkopen is gewoon ook heel kwalitatief én heel mooi.

Daarnaast zijn onder andere Patagonia, Arc’teryx, Mammut, The North Face, Mountain Hardwear en Rab gekend voor hun kwalitatieve en duurzame outdoor kledij.

Op boerderijvakantie in Zuid-Tirol met Roter Hahn

De beste outdoor accessoires voor een meerdaagse trektocht

Investeer zeker ook in accessoires zoals een gepast hoofddeksel, zonnebril en wandelkousen van wol, want dat is minstens even belangrijk als de rest van je kledij. Ook een Buff nemen wij altijd mee op een trektocht. Maak het jezelf vooral zo comfortabel mogelijk.

Tip: Neem gaiters mee op je meerdaagse trektocht. Gaiters beschermen je onderbenen en een deel van je schoenen extra tegen kou, wind en natte voeten. Aan te raden bij een wandeltocht door sneeuw of modder. Ook heel handig bij een afdaling op grind en losse stenen. Zo komen er geen steentjes in je wandelschoenen. Koop hier gaiters op Bol.

12 andere onmisbare items voor een meerdaagse trektocht

1. De beste rugzak voor een trektocht

Een ander item waar we nooit op besparen is een degelijke rugzak. De juiste maat kiezen is al een hele opdracht, dus ga zeker eens in een paar winkels kijken om te zien wat je precies nodig hebt. Of gebruik een Thule Chasm duffeltas als je bagage wordt getransporteerd.

Daypack of backpack voor een meerdaagse trektocht?

Wij hebben een kleinere rugzak voor dagtochten (daypack <20L) en een grotere rugzak voor meerdaagse trektochten (backpack >30L). Zorg vooral dat ze voldoende steun geven aan je rug en schouders. Een regencover is ook onmisbaar.

Wij zijn wel fan van de rugzakken van Thule. Lees hier onze review over de Thule EnRoute camerarugzak. Ook de rugzakken van Deuter gebruiken we regelmatig.

Om onze rugzak te organiseren gebruiken we meestal packing cubes van Sunflake die je op Bol kan kopen. Zo vind je alles gemakkelijk terug. Het is één van onze favoriete reisgadgets.

Tip: Wist je dat er aparte rugzakken voor mannen en vrouwen bestaan? Vraag zeker ook advies aan de werknemers in de winkel.

Het Eisacktal/Valle Isarco in Zuid-Tirol tijdens de herfst bezoeken: uitgestrekte alpenweides

2. Medicatie en EHBO-kit

Medicatie en een EHBO-kit zijn vaak vervelend om mee te sleuren, maar ooit komt het van pas. Zo vielen we al eens tijdens een fietstocht in Nationaal Park Hoge Kempen toen ons stuur in elkaar bleef haken (jaja, I know). Dan is het belangrijk dat je de wonde snel kan ontsmetten. Bij een trektocht moet je vooral rekening houden met wonden aan je voeten.

Dit zit er zoal in onze EHBO-kit die we standaard altijd meenemen op een trektocht:

  • allerlei soorten pleisters
  • ontsmettingsdoekjes
  • pijnstillers
  • pincet
  • tekentang
  • steriele kompressen
  • windel

Ga je op trektocht buiten Europa? Zorg dan dat je voldoende specifieke medicatie bijhebt. Lees er meer over in ons artikel over onmisbare items voor je reisapotheek.

3. Wandelstokken voor wandelingen in de bergen

Wandelstokken zijn onmisbaar als je in de bergen wandelt. Kies voor opvouwbare en lichte wandelstokken. Wij gebruiken opvouwbare wandelstokken van carbon, omdat die het lichtste zijn. Daardoor kunnen we ze gemakkelijk mee op vakantie nemen.

4. Waterfles en/of waterzak

Een drinkzak koop je op Bol en is handig als je niet teveel wil of kan stoppen tijdens een trektocht. Een Hydro Flask waterfles houdt je drinken lang warm of koud. Nalgene drinkflessen van 1 L gebruiken we als we grote hoeveelheden water willen meenemen. Een combinatie van de drie is ideaal. Maar onze Hydro Flask flessen hebben we bijna altijd bij.

5. Zonnecrème

Ook als de zon niet echt schijnt is het aan te raden om zonnecrème te smeren. Zeker op je gezicht. Als je in de bergen wandelt of op skivakantie gaat, gebruik je best een factor 50. Een zonnestick is ook handig, want dan worden je handen niet elke keer vettig.

6. Lippenbalsem

Idem voor je lippen. Bescherm ze goed tegen de zon, de wind en de koude. Kies hiervoor een een lippenbalsem met SPF50+.

7. Anti-muggen spray

Als je bijvoorbeeld in een bos wandelt of indien je dichtbij een meer verblijft, dan zijn er meestal ook muggen te vinden. Zorg daarom dat je altijd anti-muggen spray meeneemt. Die van Mouskito is de beste, maar ook die van Kruidvat voldoet. Dingen zoals lippenbalsem, muggenspray en zonnecrème kopen we meestal online bij Farmaline of Bol.

8. Hoofdlamp

Ben je van plan om in het donker te wandelen of verblijf je op een camping? Dan komt een hoofdlamp wellicht goed van pas. Petzl is het bekendste en beste merk voor hoofdlampen. Iedereen is altijd jaloers op onze hoofdlamp, omdat ze zo ver schijnt.

9. Powerbank

Als je gaat wildkamperen is er waarschijnlijk geen elektriciteit om je smartphone en andere elektronica op te laden. Zorg daarom dat je altijd een powerbank op zak hebt. Koop eentje met voldoende power, zodat je je smartphone er een paar keer mee kan opladen. Wij gebruiken al enkele jaren een powerbank van Xtorm met een capaciteit van 20.000 mAh.

10. Snacks en hydratatie tabletten

Tijdens een meerdaagse trektocht wil je echt geen honger krijgen, snacks mogen dus zeker niet ontbreken op je paklijst. Wij kiezen meestal voor een mix van noten, powergels of repen en Haribo snoepjes. Ook een paar bananen kunnen snel de honger stillen.

Hydratatie tabletten helpen als het bijvoorbeeld heel warm is of als je op grote hoogte wandelt. Ze bevatten onder andere vitaminen, magnesium en elektrolyten. Het vermindert de vermoeidheid en zorgt voor hydratatie. Bovendien is het in smaken verkrijgbaar, zodat je water vlotter binnen gaat.

11. Opvouwbaar handdoekje

Een opvouwbaar handdoekje komt altijd van pas. Om op te zitten bijvoorbeeld, maar ook om je af te drogen na een douche of zwempartij. Ze zijn zo klein dat ze amper plaats innemen in je rugzak.

12. Biologisch afbreekbare doekjes

Het gebeurt wel eens dat we een boodschap moeten doen tijdens het wandelen. Daarvoor gebruiken we dan biologisch afbreekbare doekjes. Ook handig om je even met op te frissen.

Meestal nemen we ook biologisch afbreekbare vuilzakjes mee waarin we ons vuil stoppen. Als we een vuilbak tegenkomen droppen we het daarin.

6 onmisbare spullen indien je gaat kamperen tijdens je meerdaagse trektocht

Een meerdaagse trektocht is perfect te doen zonder slaapmateriaal als je bijvoorbeeld onderweg in hotels of berghutten overnacht. Maar als je gaat (wild)kamperen in de bergen, dan heb je goed materiaal nodig. Als het vochtig is of begint te regenen wil je echt niet dat al je materiaal nat wordt in je tent.

Ook een goede nachtrust is belangrijk als je enkele dagen na elkaar wandelt. Dan wil je echt geen kou lijden. Daarom geven we wat tips voor essentieel slaapmateriaal. Vergeet ook je favoriete knuffelbeertje niet!

1. Slaapzak

Een kwalitatieve slaapzak is de investering waard. Je wil ‘s nachts echt geen kou hebben, maar anderzijds wil je niet met een gigantisch ding sleuren tijdens een meerdaagse trekking.

Kies voor een mummie slaapzak uit dons of synthetisch materiaal. Zorg ook voor een bijhorende compressiezak waarmee je de slaapzak extra klein kan maken. Het is belangrijk om te weten waarvoor de slaapzak moet dienen. In functie daarvan kan je gaan voor een hele warme slaapzak of een basismodel. Let ook op het gewicht, de pasvorm en de pakmaat.

Vraag raad in een gespecialiseerde winkel om te weten welke slaapzak je precies nodig hebt voor je meerdaagse trektocht. Enkele topmerken zijn Mountain Hardwear, Ayacucho en Therm-a-Rest.

2. Tent

Als je van plan bent om vaker te kamperen, kies dan voor een degelijke tent. Ga voor een compacte lichtgewicht als je van plan bent om je tent op je rug te dragen. Ze moet ook wind- en vochtbestendig zijn, want je wil echt geen water in je tent. Voor een trektocht is ook het gewicht en de verpakkingsgrootte van belang. Nemo en Coleman verkopen bijvoorbeeld kwalitatieve tenten.

3. Slaapmat

Net zoals de rest van het slaapmateriaal, zijn er verschillende soorten slaapmatten. Er zijn bijvoorbeeld opblaasbare types, maar ook schuimrubberen. Kies voor een slaapmat die zichzelf opblaast, zodat je geen pomp dient mee te sleuren. Als je van plan bent om in koude omstandigheden te slapen, let dan op de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie. Wij vinden de Therm-a-Rest slaapmatten het beste.

4. Hoofdkussen

Een hoofdkussen is niet voor iedereen belangrijk, maar wij slapen moeilijk zonder. Een klein opblaasbaar kussen zorgt ervoor dat we comfortabel liggen. Ook gemakkelijk te gebruiken tijdens een lange vlucht of autorit. Tegenwoordig zijn ze supercompact, zodat ze amper nog plaats innemen. Met de opblaasbare kussentjes van Cocoon slaap je als een baby.

5. Liner

Een liner zorgt voor extra warmte in je slaapzak. Vooral handig als je op hele koude plekken kampeert. Maar we gebruiken een liner ook bijvoorbeeld in hutten en hostels, want die bedden zijn niet altijd even proper. Je hebt liners van zijde die heel compact zijn.

Of kies voor een Thermolite Reactor van Sea to Summit als het echt heel koud is. Deze liner van Nylon geeft extra warmte bovenop je slaapzak. Een toppertje!

6. Oordoppen en oogmasker

In een hut of op de camping is er altijd wel een snurker in de buurt. Of er schijnt de hele dag licht in je ogen. Daarom hebben we altijd oordoppen en een oogmasker bij.

Download onze complete paklijst met de beste kleding en andere items voor een meerdaagse trektocht

Download hier onze paklijst voor een meerdaagse trektocht met de beste kleding en andere onmisbare items. Afhankelijk van hoelang je trektocht is, hoe zwaar en waar je overnacht (tent of hutten) kan je zelf bepalen wat je belangrijk vindt. Ontdek hier nog andere handige reisgadgets. Wees voorzichtig en geniet van je trektocht!

En dan nu… wandelen!

Nu je weet wat de beste kleding is voor een meerdaagse trektocht en wat je moet inpakken, kan je beginnen plannen. Hier alvast enkele wandelblogs ter inspiratie:

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :