In Toscane kan je mooie wandelingen maken. De regio staat vooral bekend om zijn lekkere wijn, heerlijk eten en mooie steden. Daarnaast wordt het landschap gekenmerkt door glooiende heuvels en cipressen. Wat veel mensen niet weten, is dat er naast heuvels ook hoge bergen te beklimmen zijn.

Zet je wijn even opzij en trek je wandelschoenen aan, want Toscane is samen met de Dolomieten de mooiste regio om te wandelen in Italië. Kom helemaal tot rust met deze vijf mooie wandelingen in Toscane.

De wandelingen in Toscane op de kaart

1. Bergwandeling naar de Monte Forato in Toscane

Eén van de zwaarste wandelingen die we doen in Toscane, is de klim naar de Monte Forato. Deze berg ligt ten noorden van Lucca in het Garfagnana gebied.

We starten onze beklimming in het kleine dorpje Fornovolasco en volgen daarna de borden naar Grotta del Vento. Na de brug nemen we route 6 tot aan de Vallisneri grot.

We wandelen vervolgens verder tot we aan een splitsing komen. Hier kan je kiezen tussen route 6 en route 12. Beide leiden naar de Monte Forato, maar route 12 is voor meer geoefende wandelaars. Je kan bijvoorbeeld naar boven gaan met route 12 en terug afdalen via route 6 zoals wij deden.

Na enkele uren zwoegen en veel hoogtemeters komen we aan op een hoogte van 1.230 meter. Boven word je beloond met uitzicht op de prachtige rotsachtige boog (Monte Forato). Als je door de boog kijkt, kan je in de verte zelfs de zee zien.

De grote rotsachtige boog werd gecreëerd door winderosie. Met zijn 25 meter hoog en 32 meter lang is het bovendien één van de grootste natuurlijke bogen van Italië.

Deze wandeling is echter voor gevorderde wandelaars. In totaal waren wij 5 uur onderweg dus neem voldoende proviand mee.

2. Wandeling in het Pistoia gebergte in Toscane

De volgende dag maken we een wandeling die start aan het dorpje Popiglio in het Pistoia gebergte. Voor deze wandeling is het even zoeken naar het startpunt.

Vanaf het Piazza del Chiesa volgen we de Via delle Corti tot we aan een kapel komen. Daarna zakken we verder af naar een riviertje en wandelen over de Ponte di Castruccio brug.

Vervolgens slaan we linksaf en volgen de geasfalteerde weg. We volgen de SP 633 tot aan het verkeersbord ‘Mammiano’. Hier loopt het geleidelijk bergop en wandelen we langs wijngaarden naar de hangbrug Ponte Sospeso. Deze hangbrug is met 220 meter ook één van de langste ter wereld.

De brug werd in 1920 gebouwd, zodat de arbeiders van Popiglio gemakkelijker de andere kant van de rivier konden bereiken.

Na de hangbrug volgen we de weg links tot we terug aan het startpunt komen. Een indrukwekkende en spannende ervaring en bovendien alweer 8 kilometer in de benen.

  • Lengte: 8 kilometer
  • Start- en eindpunt: Piazza della Chiesa in Popiglio
  • Pistoia route

Op de terugweg stoppen we ook nog aan het Canyon Adventure Park in Bagni Di Lucca. We hebben nog wel wat energie over en kiezen om al ‘suppend’ door de canyon te peddelen. Het is hier volop genieten van de stilte en de natuur.

3. Wandeling rond het dorpje San Gimignano in Toscane

San Gimignano is een middeleeuws ommuurd stadje in de Chianti streek. Het staat onder andere bekend om zijn 14 torens die de stad domineren.

Het prachtige silhouet van de stad merken we pas echt als we een wandeling maken in de omgeving. De wandeling vormt een lus van 9 kilometer en loopt bijna volledig over Strade Bianche. Deze ‘witte wegen’ zijn onverhard en vormen bovendien een netwerk door het Toscaanse platteland.

Ga na je wandeling een ijsje eten bij Gelateria Dondoli in San Gimignano. Het beste ijs ter wereld!

Buiten de stad is er geen toerist te bekennen. Na een paar honderd meter wandelen zitten we al in de natuur. Deze streek in Toscane is uiteraard vooral bekend om de lekkere wijn en dat is eraan te merken. Overal zien we hier wijngaarden. Sommige wijnhuizen kan je ook bezoeken.

Wij verkiezen echter om na onze wandeling een ijsje bij Gelateria Dondoli in San Gimignano te eten. Het beste ijs ter wereld!

Omdat deze wandeling niet is aangeduid, raden we aan om het plan te downloaden op je smartphone of gps.

4. Vogels spotten aan Oasi Massaciuccoli

Als je liever wandelingen maakt zonder hoogtemeters kunnen we de Oasi Massaciuccoli in Toscane aanraden. Via een houten wandelpad slenter je door het stuk beschermd natuurgebied aan het Massaciuccoli meer.

Er zijn verschillende vogelkijkhutten, maar ook kikkers en slangen kan je hier aantreffen. Deze oase van rust mag niet ontbreken in onze lijst van mooie wandelingen in Toscane.

5. Sentierelsa trail in Colle di Val d’Elsa

Als afsluiter van onze vakantie rijden we naar San Marziale. Hier verkennen we het wandelpad Sentierelsa. We wandelen langs de Elsa rivier die we via rotsen en touwen meermaals moeten oversteken. Deze rivier is één van de belangrijkste in Europa voor de voortplanting van vissen vanwege de milde temperaturen.

Door het blauw-groene water lijkt het wel of we in een tropisch paradijs verzeild geraakt zijn. We komen onder andere enkele watervalletjes tegen! De wandeling is bijna 4 kilometer lang, maar het is geen lus. Op het einde van de wandeling kan je een bus nemen naar het beginpunt of terugwandelen. Deze afwisselende wandeling maakt onze top 5 van mooie wandelingen in Toscane compleet.

Arrivederci bella Italia!

Ook zin om te wandelen in Toscane?

Vluchten
Vlieg met Vueling van Brussel naar Firenze

Huurauto
⇢ Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
⇢ Bekijk toffe hotels in Toscane

Wil je nog meer wandelen in Italië? Dan kunnen we de Dolomieten sterk aanbevelen. Ga wandelen in Val Gardena of op stap in het Eisacktal. Als je genoeg gewandeld hebt, kan je de mooie steden in Toscane nog bezoeken.

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :