5 mooie wandelingen in Toscane

Uitgestrekte wijngaarden San Gimignano
Italië

5 mooie wandelingen in Toscane

In Toscane kan je niet enkel lekker eten, deze regio is ook ideaal om te wandelen, fietsen of andere activiteiten uit te oefenen in de natuur. Wij trekken onze wandelschoenen aan en hebben 5 mooie wandelingen in Toscane opgesomd.

1. Bergwandeling naar de Monte Forato

Eén van de zwaarste wandelingen in Toscane die we doen, is de beklimming naar de Monte Forato. Deze berg is gelegen ten noorden van Lucca in het Garfagnana gebied. We starten onze beklimming in het kleine dorpje Fornovolasco.

Na enkele uren en veel hoogtemeters komen we aan op een hoogte van 1.230 meter. Boven word je beloond met uitzicht op de prachtige rotsachtige boog (Monte Forato). Als je door de boog kijkt, kan je in de verte zelfs de zee zien. De grote rotsachtige boog werd gecreëerd door winderosie en is met zijn 25 meter hoog en 32 meter lang één van de grootste natuurlijke bogen van Italië.

Deze wandeling is voor gevorderde wandelaars! In totaal waren wij 5 uur onderweg.

2. Wandeling in het Pistoia gebergte

De volgende dag maken we een wandeling die start aan het karakteristieke dorpje Popiglio in het Pistoia gebergte. We zakken af naar een riviertje waarover een mooie oude middeleeuwse brug staat: de Ponte di Castruccio.

Daarna gaat het bergop en wandelen we langs wijngaarden naar de hangbrug Ponte Sospeso. Deze hangbrug is met 220 meter één van de langste ter wereld. De brug werd in 1920 gebouwd zodat de arbeiders van Popiglio gemakkelijker de andere kant van de rivier konden bereiken. Een indrukwekkende en spannende ervaring en alweer 8 kilometer in de benen.

Op de terugweg stoppen we nog aan het Canyon Adventure Park in Bagni Di Lucca. We hebben nog wel wat energie over en kiezen om al ‘suppend’ door de canyons te peddelen. Heel leuk om een canyon vanop het water te bekijken. Het is hier volop genieten van de stilte en de natuur.

3. Wandeling rond het dorpje San Gimignano

San Gimignano is een middeleeuws ommuurd stadje in de Chianti streek. Het staat bekend voor zijn 14 torens die de stad domineren.

Het prachtige silhouet van de stad merken we pas echt als we een wandeling maken in de omgeving. De wandeling vormt een lus van 9 km en loopt bijna volledig over Strade Bianche. Deze ‘witte wegen’ zijn onverhard en vormen een netwerk door het Toscaanse platteland.

Bovendien is er buiten de stad geen toerist te bekennen en zitten we na een paar honderd meter wandelen al in de natuur. Deze streek in Toscane is uiteraard vooral bekend om de lekkere wijn en dat is eraan te merken. Overal zien we hier wijngaarden.

4. Vogels spotten aan Oasi Massaciuccoli

Indien je liever wandelingen maakt zonder hoogtemeters kunnen we de Oasi Massaciuccoli in Toscane aanraden. Via een houten wandelpad slenter je door het stuk beschermd natuurgebied aan het Massaciuccoli meer. Er zijn verschillende vogelkijkhutten, maar ook kikkers en slangen kan je hier aantreffen.

5. Sentierelsa trail in Colle di Val d’Elsa

Als afsluiter van onze vakantie rijden we naar San Marziale waar we het wandelpad Sentierelsa willen verkennen. Hier wandelen we langs een prachtig stromend beekje dat we via ‘rotsbruggen’ meermaals moeten oversteken. Met het blauw-groene water lijkt het wel of we in een paradijs verzeild geraakt zijn. De omgeving is echt héél mooi. Omdat onze benen wat vermoeid zijn van de voorbije dagen hebben we niet de volledige wandeling gedaan. Arrivederci bella Italia!

Avatar for Reisbeesten
Onze passie voor reizen combineren we graag met het delen van reistips en waarheidsgetrouwe reisverhalen.
Naar boven