Wil je een eSIM kopen, maar weet je niet wat dit precies is en hoe het werkt? Benieuwd wat de voordelen zijn van de opvolger van de fysieke simkaart? En of je smartphone er geschikt voor is? Wij vertellen er alles over, zodat je ook op vakantie altijd bereikbaar bent zonder hoge kosten te betalen.

Wat is een eSIM?

Voor we uitleggen hoe een eSIM werkt, vertellen we eerst graag wat het is. Een eSIM staat voor “embedded Subscriber Identity Module”. Dat is een ingebouwde simkaart voor apparaten zoals smartphones, tablets en smartwatches. In tegenstelling tot de traditionele fysieke simkaarten die je in een apparaat moet plaatsen, is een eSIM al ingebouwd tijdens de productie.

Met een eSIM kan je draadloos verbinding maken met een mobiel netwerk zonder een fysieke simkaart te gebruiken. Je kan bovendien eenvoudig van mobiele provider wisselen zonder telkens een nieuwe simkaart te ontvangen en installeren, want onder andere Orange, Proximus en Telenet gebruiken de eSIM.

Een eSIM gebruiken op vakantie

Daarnaast kan een apparaat met eSIM vaak verbinding maken met meerdere netwerken wereldwijd, waardoor je ook op vakantie gemakkelijker toegang hebt tot internet. En daar kunnen wij over meepraten, want we gebruiken het vaak als we reizen.

Voor onze rondreis in Oman of tijdens onze citytrip in Basel, kwam dit bijvoorbeeld goed van pas. Ook voor onze reizen door Japan en Jordanië maakten we gebruik van een eSIM, zodat we mobiele data onderweg hebben.

De eSIM-technologie wordt steeds vaker gebruikt en wordt ondersteund door veel mobiele operatoren over de hele wereld. Wat een eSIM is weet je nu, hoe het werkt leggen we straks uit. Het is echter belangrijk om eerst te weten dat niet alle apparaten eSIM compatibel zijn.

Welke smartphones zijn geschikt voor een eSIM?

De ondersteuning voor eSIM varieert per smartphone en wordt vaak bepaald door de fabrikant. De meeste nieuwe smartphones, geproduceerd in 2018 of later, ondersteunen dit wel, maar het is toch raadzaam om de specificaties van het model eerst te controleren. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte apparaten die eSIM ondersteunen:

  1. iPhone-serie: vanaf iPhone XS en latere modellen;
  2. Google Pixel-serie: vanaf Pixel 4 en nieuwere modellen;
  3. Samsung Galaxy-serie: vanaf Samsung Galaxy S20 en nieuwere modellen;
  4. Apple Watch: vanaf Apple Watch Series 3 en latere modellen.

Let op: dit is geen volledige lijst, en de ondersteuning kan verschillen per land en mobiele provider. Als je een specifieke smartphone overweegt, kan je best eerst controleren of deze compatibel is met een eSIM.

Wat is een eSIM en hoe werkt het ? (+ kortingscode)

Waarvoor dient een eSIM?

In ons geval kopen we vooral een eSIM om toegang tot mobiele data te hebben in het buitenland, want voor landen zoals Zwitserland, Monaco en Andorra, die geen lid zijn van de EU, gelden nog steeds bijkomende roamingkosten.

Ook voor landen buiten Europa is het gebruik van mobiele data niet standaard inbegrepen in het pakket van je provider. Daarvoor gelden extra roamingkosten die snel kunnen oplopen als je niet voorzichtig bent. Een aparte databundel voor deze landen is ook beschikbaar via operatoren zoals Orange, Telenet en Proximus, maar die zijn vrij duur.

Daarom kopen we regelmatig een eSIM bij Airalo als we reizen. Want zonder mobiele data kunnen we onderweg niks opzoeken. Bovendien zijn we graag bereikbaar voor het thuisfront. Nu je weet wat een eSIM is, vertellen we hoe het juist werkt.

Hoe werkt een eSIM en waar kopen?

Hoe de installatie van een eSIM juist werkt, hangt af van het type smartphone dat je gebruikt en van de aanbieder. Wij gebruiken altijd Airalo om een eSIM te kopen voor een bepaalde bestemming. Het is gemakkelijk te installeren en bovendien niet zo duur.

Een eSIM kopen bij Airalo voor mobiele data in het buitenland

Airalo is een bedrijf dat eSIM-diensten aanbiedt. Je kan via Airalo een eSIM kopen met mobiele data voor bijna elk mogelijk land ter wereld. Ook van veel andere reizigers horen we dat ze gebruik maken van Airalo en daar bovendien heel tevreden over zijn.

Via Airalo kan je zelf kiezen hoeveel data je aankoopt. Zo kan je nooit over je limiet gaan. De stress voor hoge roamingkosten is voorgoed voorbij!

Hoeveel je betaalt verschilt per bestemming. Maar het is goedkoper dan data kopen voor het buitenland via een Belgische provider. Via Airalo kan je zelf kiezen hoeveel data je aankoopt. Zo kan je nooit over je limiet gaan. De stress voor hoge roamingkosten is voorgoed voorbij!

Eens je een eSIM hebt aangekocht, ontvang je een mail met de installatie procedure. Meestal installeren we ze al voor we naar de bestemming vertrekken, zodat ze meteen bruikbaar is als we aankomen.

Is je data bijna opgebruikt? Dan krijg je een melding. Vervolgens kan je gemakkelijk data bijkopen via de app van Airalo. Je verbruik kan je ook raadplegen via de app.

Nu je weet wat een eSIM is en hoe het werkt, ben je ook klaar voor je eerste aankoop. Als je via Airalo de code TRIHN6478 gebruikt, krijg je 3$ korting op je eerste aankoop. Graag gedaan, en veel surfplezier!

Installeer je eSIM in 4 stappen:

  1. Download de app van Airalo
  2. Kies je bestemming en pakket
  3. Installeer je eSIM
  4. Activeer je eSIM

© Screenshots Airalo app

Wat zijn de voordelen van een eSIM?

  • Flexibiliteit: je kan eenvoudig van mobiele provider wisselen zonder een fysieke simkaart te vervangen;
  • Internationaal reizen: een eSIM-apparaat kan meerdere profielen opslaan, waardoor je verbinding kan maken met verschillende netwerken over de hele wereld zonder een nieuwe simkaart te hoeven plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk switchen tussen je Belgische, Zwitserse en Turkse eSIM;
  • Compact ontwerp: doordat er geen fysieke simkaartsleuf meer nodig is, kan een apparaat compacter en waterbestendiger worden ontworpen. Er is ook geen gedoe meer met de kleine kaartjes in je smartphone steken;
  • Veiliger dan de fysieke simkaart: een eSIM kan niet gestolen worden;
  • Sneller: je moet op je bestemming niet op zoek naar een lokale simkaart. Zo verlies je geen tijd.

Nu je weet wat een eSIM is en hoe het werkt kan je overgaan tot het gebruik. Een eSIM biedt immers meer gemak en flexibiliteit dan traditionele simkaarten. Gelukkig maar, want daardoor zijn die fysieke simkaarten nu voorgoed verleden tijd.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :