Als je de top van de Kilimanjaro wil halen, kan je best wat tips ter voorbereiding gebruiken. Want de top van de hoogste berg van Afrika bereik je niet zomaar. Het leven op de Kilimanjaro is met niks anders te vergelijken.
Voorbereiding is alles, en met die voorbereiding helpen we graag. Afzien doe je sowieso, maar met een grondige voorbereiding en nuttige tips in je achterzak, ben je klaar om de Kilimanjaro te bedwingen.
1. Welke route en periode is het beste als je de Kilimanjaro beklimt
Er zijn verschillende routes om de top van de Kilimanjaro te bereiken. De route hangt samen met het aantal dagen dat je op de berg verblijft. Er wordt aangeraden om een route van minstens zeven dagen te kiezen. Daardoor kan je beter acclimatiseren en is er minder kans op hoogteziekte.
Het is één van de redenen waarom wij voor de Machame Route kozen. Dit is niet alleen één van de mooiste routes, maar het is ook een route met een hoog slagingspercentage. Ontdek hier het hele verhaal van onze beklimming van de Kilimanjaro.
Ook de periode is belangrijk. De beste periode om de Kilimanjaro te beklimmen is tussen januari en maart, of van juni tot oktober. Zelf beklommen we de Kilimanjaro eind september. Een rustige periode, want nooit was het druk onderweg of in de kampen. Met het weer moet je sowieso wat geluk hebben.
Bespreek op voorhand met je maatschappij welke route en periode het meest geschikt is. Zo zag onze route eruit:
2. Kies de juiste maatschappij om de Kilimanjaro te beklimmen
De Kilimanjaro op eigen houtje beklimmen is niet toegestaan. Er zijn gelukkig heel wat maatschappijen die de beklimming van de Kilimanjaro organiseren. Beslis eerst en vooral of je het liefst individueel of in een grotere groep wandelt.
Wij kozen voor een individuele beklimming. In groep kan het zijn dat je op elkaar moet wachten, maar het voordeel is dat je elkaar kan motiveren. Dat misten wij soms wel. Wellicht is het leuker om het met een groep vrienden te doen. Er is wel altijd minstens één gids die meewandelt. Je wandelt dus nooit alleen.
De prijzen van de maatschappijen variëren heel erg. Vraag verschillende offertes aan en bekijk goed wat er inbegrepen is. Zo was er bij ons bijvoorbeeld standaard een draagbaar toilet inbegrepen. Het is ook handig om te weten welk materiaal ze verhuren en gebruiken. De kwaliteit van tenten en slaapzakken moet zeker in orde zijn.
Heb je vragen? Stel ze! Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. Laat niks aan het toeval over. Een goede voorbereiding en tips van experten om de Kilimanjaro te beklimmen zijn enorm belangrijk. Boek de beklimming van de Kilimanjaro bijvoorbeeld via Riksjatravel.
3. Hoeveel kost het beklimmen van de Kilimanjaro?
Afrika goedkoop? Vergeet het maar! Om de Kilimanjaro te beklimmen betaal je al gauw 2.500 EUR/p.p. (exclusief vluchten), maar dat is het wel meer dan waard. Als je de top haalt tenminste. Het is een ervaring die je je hele leven meedraagt. Ook een safari in Tanzania of een trip naar Zanzibar is zeker niet goedkoop. Deze excursies op Zanzibar wil je niet missen.
Het grootste deel van dat bedrag zijn kosten voor het nationale park. Let op met goedkopere maatschappijen. Vaak is het materiaal niet goed of worden hun werknemers onderbetaald. Zoek dus op voorhand op of de maatschappij betrouwbaar is en goede recensies heeft.
4. Een team van helden
Ook al beklim je de Kilimanjaro helemaal alleen, toch is er een heel team dat meegaat. Zo ging er een team van 13 mannen met ons mee de berg op. 13, voor twee personen!
Dat team bestaat uit twee gidsen, een kok en 10 porters. De porters dragen de bagage naar boven, maar ook al het materiaal. Het zijn echte helden, want al dat materiaal dragen ze gewoon op hun hoofd.
Hoeveel porters er meegaan hangt af van de maatschappij en van wat er inbegrepen is. Elke porter draagt een gewicht van maximum 20 kilogram. Niet normaal!