Als je de top van de Kilimanjaro wil halen, kan je best wat tips ter voorbereiding gebruiken. Want de top van de hoogste berg van Afrika bereik je niet zomaar. Het leven op de Kilimanjaro is met niks anders te vergelijken.

Voorbereiding is alles, en met die voorbereiding helpen we graag. Afzien doe je sowieso, maar met een grondige voorbereiding en nuttige tips in je achterzak, ben je klaar om de Kilimanjaro te bedwingen.

1. De beste route en periode om de Kilimanjaro te beklimmen

Er zijn verschillende routes om de top van de Kilimanjaro te bereiken. De route hangt samen met het aantal dagen dat je op de berg verblijft. Er wordt aangeraden om een route van minstens zeven dagen te kiezen. Daardoor kan je beter acclimatiseren en is er minder kans op hoogteziekte.

Het is één van de redenen waarom wij voor de Machame Route kozen. Dit is niet alleen één van de mooiste routes, maar het is ook een route met een hoog slagingspercentage. Ontdek hier het hele verhaal van onze beklimming van de Kilimanjaro.

Ook de periode is belangrijk. De beste periode om de Kilimanjaro te beklimmen is tussen januari en maart, of van juni tot oktober. Zelf beklommen we de Kilimanjaro eind september. Een rustige periode, want nooit was het druk onderweg of in de kampen. Met het weer moet je sowieso wat geluk hebben.

Bespreek op voorhand met je maatschappij welke route en periode het meest geschikt is. Zo zag onze route eruit:

2. Kies de juiste maatschappij om de Kilimanjaro te beklimmen

De Kilimanjaro op eigen houtje beklimmen is niet toegestaan. Er zijn gelukkig heel wat maatschappijen die de beklimming van de Kilimanjaro organiseren. Beslis eerst en vooral of je het liefst individueel of in een grotere groep wandelt.

Wij kozen voor een individuele beklimming. In groep kan het zijn dat je op elkaar moet wachten, maar het voordeel is dat je elkaar kan motiveren. Dat misten wij soms wel. Wellicht is het leuker om het met een groep vrienden te doen. Er is wel altijd minstens één gids die meewandelt. Je wandelt dus nooit alleen.

De prijzen van de maatschappijen variëren heel erg. Vraag verschillende offertes aan en bekijk goed wat er inbegrepen is. Zo was er bij ons bijvoorbeeld standaard een draagbaar toilet inbegrepen. Het is ook handig om te weten welk materiaal ze verhuren en gebruiken. De kwaliteit van tenten en slaapzakken moet zeker in orde zijn.

Heb je vragen? Stel ze! Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent. Laat niks aan het toeval over. Een goede voorbereiding en tips van experten om de Kilimanjaro te beklimmen zijn enorm belangrijk. Boek de beklimming van de Kilimanjaro bijvoorbeeld via Riksjatravel.

3. Hoeveel kost het beklimmen van de Kilimanjaro?

Afrika goedkoop? Vergeet het maar! Om de Kilimanjaro te beklimmen betaal je al gauw 2.500 EUR/p.p. (exclusief vluchten), maar dat is het wel meer dan waard. Als je de top haalt tenminste. Het is een ervaring die je je hele leven meedraagt. Ook een safari in Tanzania of een trip naar Zanzibar is zeker niet goedkoop. Deze excursies op Zanzibar wil je niet missen.

Het grootste deel van dat bedrag zijn kosten voor het nationale park. Let op met goedkopere maatschappijen. Vaak is het materiaal niet goed of worden hun werknemers onderbetaald. Zoek dus op voorhand op of de maatschappij betrouwbaar is en goede recensies heeft.

4. De Kilimanjaro beklimmen zonder gids is niet mogelijk

Ook al beklim je de Kilimanjaro helemaal alleen, toch is er een heel team dat meegaat. Zo ging er een team van 13 mannen met ons mee de berg op. 13, voor twee personen!

Dat team bestaat uit twee gidsen, een kok en 10 porters. De porters dragen de bagage naar boven, maar ook al het materiaal. Het zijn echte helden, want al dat materiaal dragen ze gewoon op hun hoofd.

Hoeveel porters er meegaan hangt af van de maatschappij en van wat er inbegrepen is. Elke porter draagt een gewicht van maximum 20 kilogram. Niet normaal!

5. Extreem kamperen op de Kilimanjaro

Kamperen op de Kilimanjaro is anders dan kamperen in de Belgische Ardennen. ‘s Nachts wordt het ijskoud. Er is geen elektriciteit, water of wifi. En je lichaam reageert op hoogte helemaal anders waardoor je slechter slaapt. Gouden tip: neem een waterkruik mee. Het was de enige manier voor ons om warm te blijven ‘s nachts. Vergeet ook zeker je oogmasker en oordoppen niet!

Wij sliepen met twee in een tent voor drie personen. Vooral het in- en uitpakken elke dag opnieuw is vermoeiend. In de tent is er weinig plaats voor je spullen waardoor het echt wel puzzelen is.

In de kampen is het wel altijd vrij stil. Iedereen is moe en het is snel donker. Wij hadden een privé-toilet, zodat we ‘s nachts nooit ver moesten wandelen. Maar in de kampen is er ook altijd een sanitair gebouw. Dat wisten wij op voorhand niet. En plassen mag ook altijd gewoon in de natuur.

Om in slaap te vallen luisterden we vaak naar muziek of naar een podcast. Kies vooral iets dat je motiveert en ontspant.

6. Blijf altijd positief tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro

Naast een goede voorbereiding, is altijd positief blijven één van de beste tips die we kunnen geven tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro. Elke dag is anders. Het ene moment voel je je top en het andere moment wil je opgeven.

Focus op het positieve. Geniet van de sterren, het leven zonder internet of van de stilte onderweg.

Blijf daarom altijd positief. Zet je negatieve gedachten opzij, ook al is het gemakkelijker om eraan toe te geven. Doe het niet. Focus op het positieve. Geniet van de sterren, het leven zonder internet of van de stilte onderweg. Het leven op de Kilimanjaro is hard, maar ook mooi.

7. Tips voor de voorbereiding van de Kilimanjaro

Het is geen goed idee om de Kilimanjaro te beklimmen zonder voorbereiding. Dat betekent dat je fysiek en mentaal sterk moet zijn. Begin enkele maanden voor de beklimming regelmatig te sporten. Wij gingen bijvoorbeeld minstens 3 keer per week fietsen, lopen, wandelen en zwemmen.

Investeer in degelijke kledij en materiaal om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Afhankelijk van het seizoen kan de temperatuur op de Kilimanjaro schommelen. Wij trotseerden temperaturen tussen +30°C en -15°C, maar waren enorm tevreden van onze kleding- en materiaal keuze. Lees hier meer over de beste kledij voor een meerdaagse trektocht.

Verder gingen we ook op wandelvakantie in de Vlaamse Ardennen om al ons materiaal en kledij te testen. Elke dag met een zware rugzak wandelen is geen pretje. Meditatie en ademhalingsoefeningen helpen ook. Zorg gewoon dat je er helemaal klaar voor bent. Het is echt nodig.

8. Fysieke ongemakken tijdens de beklimming

Voel je je niet helemaal lekker tijdens de beklimming? Zeg het meteen aan je gids. Zij kennen de berg als niemand anders. Fysieke ongemakken zijn onvermijdelijk op deze hoogte. Bloedneuzen, misselijkheid of hoofdpijn. Het is allemaal ‘normaal’. Maar verzwijg het niet.

Hoogteziekte is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Maar denk er niet teveel over na. Daardoor wordt het alleen maar erger. Je lichaam kan meer aan dan je denkt. Maar je moet echt wel fit zijn om de top te bereiken. Zelfs dan kan hoogteziekte nog genadeloos toeslaan.

9. Plastic is verboden op de Kilimanjaro

Plastic zakken of flessen die niet herbruikbaar zijn, zijn niet toegelaten op de Kilimanjaro. Onze bagage werd gecheckt voor we aan de beklimming begonnen. Kies bijvoorbeeld voor packing cubes om je bagage te ordenen. Check hier andere handige gadgets voor op vakantie.

Onderweg kom je ook geen vuilbakken tegen. Bewaar al je vuil en bezorg het in het kamp aan de porters. Alleen zo blijft deze prachtige berg proper.

10. Hoogteziekte op de Kilimanjaro

Alles is nieuw op de Kilimanjaro. Het eten, de hoogte of het klimmen. Alles is er anders. Ons lichaam voelde soms heel raar. Breng daarom voldoende medicatie mee. Ibuprofen en ORS zijn bijvoorbeeld onmisbaar. Check hier meer onmisbare items voor je reisapotheek.

Maar ook motilium, immodium en antibiotica moet je bij hebben. Raadpleeg de website Wanda voor informatie over medicatie of ga langs bij het Tropisch Instituut in Antwerpen.

Tijdens de beklimming werd ons trouwens aangeraden om tijdelijk geen malariapillen te slikken. Dat hebben we dan ook niet gedaan. Tegen hoogteziekte namen we elke dag Diamox. Hierdoor moet je wel heel vaak plassen en krijg je soms een tintelend gevoel in je gezicht en ledematen. Of Diamox echt heeft geholpen is nog maar de vraag.

Luister altijd naar je gidsen, zij hebben voldoende ervaring om je tips te geven over medicatie en helpen je met de dagelijkse voorbereiding van de klim naar de top van de Kilimanjaro.

11. Kilimanjaro is geen technische beklimming

Het beklimmen van de Kilimanjaro is zwaar, maar het is geen technische beklimming. Het is nooit gevaarlijk en er wordt nooit met touwen geklommen. Maar het is zwaarder dan je denkt. Je bent snel buiten adem en elke dag moet je urenlang bergop wandelen. Kies je eigen tempo, het is geen wedstrijd. Hoe later je in het kamp aankomt, hoe beter. Geef je lichaam de tijd om te acclimatiseren.

Laat je niet misleiden door de beschrijving in brochures en op websites van maatschappijen die de beklimming van de Kilimanjaro promoten. De beklimming van de Kilimanjaro is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt wel degelijk ervaring met bergwandelingen nodig. Ook slagingspercentages, afstanden en hoogtemeters die in infobrochures en op websites worden vermeld, kloppen vaak niet.

12. Lekker eten op de Kilimanjaro

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar tijdens de beklimming van de Kilimanjaro krijg je elke dag vers eten. De kok zorgt drie keer per dag voor lekker eten. Het probleem is dat veel eten op deze hoogte elke dag moeilijker wordt. Probeer zoveel te eten als je kan. Hier alvast enkele voorbeelden van wat we te eten kregen:

  • Ontbijt: havermoutpap, toast met eieren en worst
  • Middagmaal: popcorn en koekjes, soep, pizza, frieten, groenten
  • Avondmaal: soep, kip, groenten, rijst, pasta.

Neem zelf zeker ook nog eten mee. Wij brachten onze favoriete snacks van thuis mee, zoals Haribo snoepjes, Twix en Mars. Ook energiegels zijn onmisbaar. Als je geen eetlust hebt kan je toch nog een gelletje binnenduwen. Eet vooral dingen die je lekker vindt.

13. Hoeveel water moet je drinken?

Elke dag moet je minstens 3-4 liter per dag drinken. Tegen de uitdroging en tegen de hoogteziekte. Dat drinken viel voor ons nogal mee. Zorg zeker dat je een camelbak van minstens 2 liter gebruikt tijdens het wandelen. Daarnaast hadden we altijd een Nalgene van 1 liter bij.

Voor en na het wandelen kan je thee of koffie drinken in het kamp. Het drinkwater is afkomstig uit rivieren op de Kilimanjaro. De porters filteren of koken dit water, zodat je het kan drinken. Vaak moeten ze hiervoor ver wandelen. Ik zei toch dat het helden zijn ;-).

14. Summit Night naar de top van de Kilimanjaro is het zwaarste dat je ooit zal doen

De laatste beklimming, naar de top van de Kilimanjaro, start om middernacht. Het is pikdonker en ijskoud. Als je pech hebt sneeuwt of regent het. Je bent moe en hebt geen zin om op te staan, want je moet minstens 7 uur naar boven wandelen. Daarna bijna even lang terug naar beneden.

Het is het zwaarste dat je ooit zal doen. Zowel mentaal als fysiek, maar het is niet onmogelijk. Toon karakter, geef niet op. Kraken mag, breken niet. Het is een mentaal spel. Je kan het!

15. Wat is de tipping ceremonie?

De beklimming van de Kilimanjaro kost heel wat, maar na de beklimming is er nog een ‘tipping ceremonie’. Het is dan de bedoeling dat je alle teamleden nog wat geld toestopt, want zelf verdienen ze er niet zo heel veel mee.

Wij vonden het nogal een vreemde procedure. Het is niet duidelijk hoeveel je precies moet geven en aan wie. Informeer je dus op voorhand goed bij je maatschappij en geef vooral waar je je goed bij voelt. Zorg in elk geval dat je een paar honderd dollar op zak hebt en probeer iedereen afzonderlijk een envelop toe te stoppen. Anders bestaat de kans dat de gids het geld op zijn manier verdeelt en zelf met het meeste geld gaat lopen.

Tijdens de ceremonie wordt er nog samen iets gegeten of gedronken met heel het team. Daarna kan je eindelijk gaan relaxen aan het zwembad.

Heb je nog vragen of tips voor de voorbereiding van het beklimmen van de Kilimanjaro nodig? Contacteer ons dan zeker per mail of via Instagram. Of bekijk onderstaande video waarin we je dag per dag meenemen naar de top van de Kilimanjaro.

Zelf ook de Kilimanjaro beklimmen?

Kies dan een Nederlandstalige maatschappij die alles voor je kan regelen. Het is belangrijk dat je goed communiceert en dat je precies weet wat jou te wachten staat. Vraag in elk geval voldoende informatie en laat niks aan het toeval over.

Beklim de Kilimanjaro met Riksjatravel

Hoe hoog is de Kilimanjaro?

Met 5.895 meter is de Kilimanjaro de hoogste berg van het Afrikaanse continent. Zelfs in Europa vind je geen hogere berg. Gebruik dus zeker onze tips voor de Kilimanjaro, zodat je voorbereiding optimaal is. Hoogteziekte kan je spijtig genoeg niet trainen.

Waar ligt de Kilimanjaro?

De Kilimanjaro ligt in noordoosten van Tanzania, vlakbij de grens met Kenia. Onderweg zie je Kenia en ook Mount Meru liggen, de op twee na hoogste berg in Tanzania. Die kan je trouwens ook beklimmen ter voorbereiding als je dat wil.

Ontdek meer tips voor Tanzania en de voorbereiding van de beklimming Kilimanjaro met een reisgids

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :