Als je voor de eerste keer naar New York reist, dan kan dat best spannend zijn. Of je nu geïntrigeerd bent door de bruisende energie van Times Square, de iconische skyline vanaf het Empire State Building wilt bewonderen, of je wilt onderdompelen in de diverse wijken van de stad, we hebben een schat aan praktische tips samengesteld om je eerste bezoek aan New York onvergetelijk te maken.

Lees verder en bereid je voor op een opwindend avontuur in New York, waar elk hoekje een nieuw verhaal vertelt en elke straat een nieuwe ontdekking in petto heeft.

1. Visum en paspoort voor New York

Voor onze praktische tips beginnen we bij het begin, want zonder een geldig visum of paspoort kan je een reis naar New York vergeten. Vraag voor vertrek altijd een ESTA aan, zodat je visum alvast zeker in orde is.

Ook je paspoort dient nog minstens zes maanden geldig te zijn na je geplande vertrekdatum, want anders kan je geweigerd worden.

2. Transport in New York

Om je te verplaatsen in New York, maak je best gebruik van de metro. De metro is snel, betrouwbaar en gemakkelijk. Koop dus eerst een metrokaartje en bekijk op voorhand al eens een plan van het metronetwerk. Met een metrokaart betaal je per rit.

Verder kan je ook gebruik maken van een taxi of Uber, maar dan ben je wellicht wat langer onderweg door het drukke verkeer. Zeker vanaf de luchthaven is dit de duurste en traagste optie.

3. Accommodatie

Accommodaties zijn niet goedkoop in New York. Tijdens onze citytrip in New York sliepen we in een hotel in Brooklyn, één van de leukste wijken in New York. Omdat deze wijk iets verder van het centrum ligt, is het er ook goedkoper om te overnachten dan in Manhattan bijvoorbeeld.

Een andere optie is om op zoek te gaan naar een Airbnb. Dan overnacht je via een particuliere verhuurder. Dat is meestal goedkoper en daarnaast geeft zo’n host vaak ook praktische en persoonlijke tips om te doen in New York.

4. Budget voor eten en drinken

Een belangrijke factor om mee rekening te houden voor een reis naar New York, is het budget. New York is een dure stad, maar je kan er ook betaalbaar eten als je weet waar je moet zijn. Zo zijn er supermarkten zoals Whole Foods of 7-Eleven, waar je goedkoop eten kan kopen voor een picknick in het park.

Als je op restaurant gaat, dan ben je ook min of meer verplicht om 15-20% fooi te geven.

En voor goedkope fastfood kan je altijd terecht bij onder andere McDonalds, Chipotle, Shake Shack of Joe’s Pizza. Die extra kilo’s zijn zorgen voor later. Als je op restaurant gaat, dan ben je ook min of meer verplicht om 15-20% fooi te geven. Bijna overal kan je met je pinpas betalen.

5. Bezienswaardigheden in New York

Veel bezienswaardigheden in New York worden drukbezocht. Zorg daarom dat je voor de dingen die je echt niet wil missen op voorhand al tickets koopt. Denk maar aan het Empire State Building, Broadway shows of musea. Dan ben je niet alleen zeker van een ticket, maar moet je ter plaatse ook niet aanschuiven. Bekijk hier leuke activiteiten in New York.

6. Veiligheid en gezondheid

Net zoals in elke grootstad, moet je ook in New York waakzaam zijn. Laat je spullen nooit onbewaakt achter en neem niet te veel geld mee. Over het algemeen is New York een veilige stad. Zelf voelden we ons er nooit onveilig, ook niet ‘s nachts.

Op gebied van gezondheid zijn er geen specifieke dingen waar je op moet letten. Water van de kraan is perfect drinkbaar. En eten van foodtrucks is van goede kwaliteit.

De ziekenhuizen in New York behoren tot de beste ter wereld. Zorg wel dat je een goede ziekteverzekering hebt, want kosten voor medische zorg zijn hoog in de Verenigde Staten.

7. Het weer in New York

New York is het hele jaar door te bezoeken. Hou er wel rekening mee dat het er in de winter soms sneeuwt. Dat kan gevolgen hebben voor onder andere het vliegverkeer.

Als je de drukte wilt vermijden, overweeg dan eind mei, begin juni of september. Het weer is over het algemeen nog steeds aangenaam, maar er zijn minder toeristen.

8. Nuttige apps

In New York kan je gebruik maken van heel wat nuttige en praktische apps. Via Uber regel je goedkope taxiritten. En met Google Maps vind je altijd en overal de weg.

Met de app van NYC Ferry kan je dan weer gemakkelijk tickets kopen voor de ferry. Bekijk hier meer handige reisapps.

9. Cultuur en gedrag

New York City staat bekend om zijn diverse en levendige cultuur. Het aantal nationaliteiten dat er vertegenwoordigd is, is buitengewoon hoog. Er zijn niet zoveel culturele verschillen met België, maar heb respect voor iedereen en hou er rekening mee dat veel mensen in New York gehaast zijn. Loop ze dus niet in de weg.

Je gedrag op de metro is wel een aandachtspunt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je begint te eten op de metro. Neem ook geen plaats in met je rugzak, zodat andere mensen ook kunnen zitten. Blokkeer de deuren niet en staar geen mensen aan, want dat is onbeleefd.

10. Planning en reisschema

Voor je naar New York vertrekt, kan je eerst best een reisplanning maken. Meestal zoeken wij eerst op het internet naar dingen die we willen doen. Daarna bekijken we ook enkele reisgidsen, want daar staat meestal wat extra informatie in.

New York is zo groot en er is zoveel te zien dat je best op voorhand dag per dag plant wat je wil zien en doen. Zo verlies je ter plaatse niet teveel tijd. Ontdek hier meer tips om een reis te plannen.

11. Speciale evenementen en seizoensgebonden activiteiten

Hou rekening met speciale evenementen en seizoensgebonden activiteiten in New York. Elk jaar vindt bijvoorbeeld de New York marathon plaats. Dan zijn bepaalde delen van de stad afgesloten. De kerstperiode is dan weer enorm druk in New York.

Bekijk dus op voorhand welke events er plaatsvinden. Als je bijvoorbeeld graag een sportwedstrijd wil bijwonen, zoek dan op of dit in je planning past.

12. Stekkers en adapters

Voor New York heb je een reisstekker nodig, want ze maken gebruik van type A (twee platte pinnen). Als je meerdere toestellen wil opladen, dan koop je dus best een paar stekkers. Onderweg laden wij onze smartphone meestal op met een powerbank.

13. Wifi en SIM-kaart

Wifi is meestal beschikbaar in hotels en restaurants, maar overweeg het kopen van een lokale SIM-kaart voor internettoegang onderweg. Koop dan best een eSIM als je smartphone daar geschikt voor is. Wij kopen onze eSIM altijd via Airalo. Gebruik de code SAM3623 en krijg 3$ korting op je eerste aankoop.

14. Aanvullende praktische tips voor een reis naar New York

Er zijn nog enkele aanvullende praktische tips die we je niet willen onthouden voordat je naar New York reist:

  • In New York is het 6 uur vroeger dan in België en Nederland;
  • Hou dus ook rekening met je jetlag;
  • Draag comfortabele schoenen, want je legt heel wat kilometers af;
  • Lees de douane regels voor je bepaalde producten wil invoeren naar New York;
  • Voorzie je koffer van een TSA slot. Zo geef je de douane toegang tot de inhoud van je koffer. Anders wordt die soms opengebroken;
  • Probeer feestdagen en drukke periodes (schoolvakanties) te vermijden.

15. Hoe lang heb je nodig voor je eerste keer in New York?

Wij verbleven vijf nachten in New York tijdens onze eerste trip naar de Big Apple. Dat vinden wij toch het minimum als je de hoogtepunten wil bezoeken. Je kan een trip naar New York bijvoorbeeld ook combineren met een roadtrip in Oost-Amerika. Dan reken je best op een week of twee.

16. Noodnummers

Het algemene noodnummer in New York is 911. Je kan 911 bellen voor noodsituaties, waaronder medische noodgevallen, brand, misdaad of andere onmiddellijke bedreigingen voor de openbare veiligheid. Het is belangrijk om dit nummer te gebruiken voor serieuze noodgevallen, omdat het toegang geeft tot hulpdiensten zoals politie, brandweer en medische hulpverleners.

Vind je dit artikel leuk? Geef het 5 sterren
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :