De beklimming van de Kilimanjaro in Tanzania, met 5.895 m de hoogste berg van Afrika, is geen ponykamp. Wel een mentale en fysieke strijd, elke dag opnieuw, zeven dagen lang.
‘Waarom doen jullie dit eigenlijk?’, vroegen ze ons vaak. Goeie vraag. Bergen spreken ons aan en we zijn niet vies van een uitdaging.
Dat die uitdaging meer een overlevingstocht ging worden wisten we toen nog niet. We nemen jullie dag per dag en stap per stap mee op onze beklimming van de Kilimanjaro, naar het dak van Afrika.
Beklimming van de Kilimanjaro in Afrika: de Machame Route
Dagen: 7
Slagingspercentage: 85%
Niveau: moeilijk. De afstanden vallen mee, maar de hoogte en elke dag klimmen zorgen ervoor dat het zwaar is. Fysiek topfit zijn is een must.
Prijs: 2.000-3.000 EUR/p.p.
Afstand: 69 km
Hoogtemeters: 5.450 m stijgen + 5.650 m dalen
Voordelen: de mooiste en meest afwisselende route qua landschap. Door de route van 7 dagen te kiezen verhoog je de kans om de top te bereiken, want hoe langer de acclimatisatie hoe minder kans op hoogteziekte. Ook hoog wandelen en laag slapen helpt hierbij.
Nadelen: de populairste route, dus probeer juli en augustus te vermijden. Eind september hadden wij totaal geen last van drukte.
Dagboek van onze beklimming van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika
Dag 0: briefing en voorbereiding
Voordat onze beklimming van de hoogste berg van Afrika begint, genieten we van een rustdag in hotel Aishi Machame in Moshi aan de voet van de Kilimanjaro. Hier ontmoeten we ook onze hoofdgids Gastor voor de eerste keer. Na het nodige papierwerk meet hij onze hartslag en saturatie. Iets dat tijdens de beklimming ook regelmatig zal gebeuren.
Daarna bekijkt hij al onze kledij en checkt of we zeker niks vergeten zijn. Maar we zijn goed voorbereid. Lees hier onze tips om de beklimming van de Kilimanjaro voor te bereiden. Hij raadt enkel aan om nog gaiters (overschoenen) te huren. Die beschermen de schoenen en benen tegen de kou en losse stenen.
De rest van de dag relaxen we aan het zwembad. Ook een laatste warme douche mag niet ontbreken. De zenuwen nemen toe.
Dag 1: start van de beklimming van de Kilimanjaro, naar het dak van Afrika
Afstand: 12 km
Wandeltijd: 5 u
Klimaatzone: tropisch regenwoud
Kamp: Machame Camp (2.835 m)
Het is zover. We worden ’s ochtends opgepikt in ons hotel in Moshi en rijden daarna naar Machame Gate, de toegangspoort van Kilimanjaro National Park, waar onze beklimming van de Kilimanjaro in Afrika start. In de bus ontmoeten we ook voor het eerst ons team. Een groep van 13 sterke mannen, waarvan 2 gidsen, een kok en 10 porters.
De twee gidsen begeleiden ons tijdens het wandelen. De kok zorgt drie keer per dag voor een lekkere maaltijd. En de porters dragen al het materiaal, zoals de tenten en onze bagage, van kamp naar kamp. Zonder hen zou de beklimming onmogelijk zijn. Onze bagage wordt gewogen, want porters dragen niet meer dan 15 kg. Wat eigenlijk al veel te veel is.
Nadat we ons registreren aan de start krijgen we eerst nog een stevige maaltijd. Daarna vullen we onze waterzak en drinkflessen met flessenwater, want het is de bedoeling dat we minstens 3-4 liter water per dag drinken om hoogteziekte te voorkomen. Vanaf dag twee wordt er water uit rivieren gebruikt.
Met lichte zenuwen, maar vol goede moed stappen we in het spoor van onze assistent-gids Godfrey. Het tempo ligt laag, maar dat hoort zo. ‘Polé, polé’, zegt Godfrey wel honderd keer. Ofwel: ‘langzaam, langzaam’ in het Swahili. Twee woorden die eigenlijk de hele klim samenvatten. Want om te acclimatiseren moet je zo traag mogelijk naar boven wandelen.
We wandelen door het mooie, groene regenwoud bergop. Maar zwaar is het niet echt. In Machame Camp staat onze tent al klaar, net zoals ons privé toilet en een eigen eettent. Dat klinkt luxueuzer dan het is, maar we klagen (nog) niet. Hier begint onze kamp routine: uitpakken, wassen, eten en slapen.
Quote van de dag: ‘polé, polé’