Ben je op zoek naar onmisbare items voor je reisapotheek? Strak plan! Of je nu op weekend gaat of een maand lang rondreist in Azië, een goed gevulde reisapotheek is essentieel om jezelf en je reisgenoten gezond en veilig te houden. We delen graag onze persoonlijke selectie van onmisbare items voor een reisapotheek, gebaseerd op eigen reiservaringen.

Een opleiding EHBO is essentieel

Voor je op zoek gaat naar onmisbare items voor je reisapotheek, moet je eerst eens nagaan of je wel de nodige skills hebt om bijvoorbeeld een wonde te verzorgen. Eigenlijk is een opleiding EHBO essentieel als je reist, maar ook in het dagelijkse leven.

Zo’n opleiding kan je vaak gratis volgen via je werkgever. Tijdens de opleiding leer je de nodige vaardigheden om eerste hulp te bieden bij ongelukken, van kleine verwondingen tot levensbedreigende situaties. Je leert hoe je snel kunt handelen, hoe je een veilige omgeving creëert, en hoe je de juiste zorg kunt bieden voor elk type letsel.

Na afronding van de opleiding ben je in staat om snel te reageren in noodgevallen, wat kan leiden tot levensreddende acties. Indien je nog geen EHBO opleiding volgde, kan je bijvoorbeeld de EHBO app downloaden op je smartphone.

Onmisbare items voor je reisapotheek

Nu je weet hoe je anderen of jezelf moet verzorgen, is het tijd om onze reisapotheek samen te stellen. Deze lijst van onmisbare items voor je reisapotheek kan je uiteraard zelf nog aanvullen met persoonlijke producten of medicatie.

1. EHBO-kit met een basispakket

Een EHBO-kit is een compacte tas waar enkele onmisbare items van je reisapotheek inzitten.

Over het algemeen bevat een EHBO-kit echter de volgende items:

 • Verbanden en wondverzorging: zoals gaasverband, pleisters, wondverband, steriele kompressen, antiseptische doekjes of vloeistof;
 • Medicatie: zoals pijnstillers, koortswerende medicijnen en antihistaminica;
 • Medische hulpmiddelen: zoals een thermometer, een pincet en een schaar;
 • Beschermende uitrusting: zoals handschoenen en mondmaskers.
onmisbare items in jouw reisapotheek
toffe reisgadgets: EHBO-kit

2. Insectenspray en verzorgen van een insectenbeet

Niks is zo vervelend als muggen die rond je hoofd zoemen. Sommige beten kunnen ook voor heel wat jeuk zorgen. Daarom hebben wij altijd muggenspray bij op vakantie. Soms gebruiken we ook tekenspray als we gaan wandelen in een bos. En in het slechtste geval gebruiken we onze tekentang.

Toch word je soms onverwacht gestoken door één of ander insect. Een wespensteek bijvoorbeeld kan enorm lastig zijn. Ik werd tijdens onze rondreis in de Algarve zelfs al eens zwaar toegetakeld door één van de giftige vissen ter wereld: de Pieterman.

In dat geval kan je best een zalf met corticosteroïden bij de hand hebben. Sindsdien is het één van de onmisbare items in onze reisapotheek. De zalf helpt ook om pijnlijke insectenbeten te verzorgen.

3. Hygiëne

Met een goede hygiëne kan je niet alleen voorkomen om zelf ziek te worden, het zorgt er ook voor dat je geen andere mensen ziek maakt. Daarom hebben we altijd alcoholgel of spray bij. Om ons op te frissen of na een boodschap in de natuur gebruiken we bio-afbreekbare waterdoekjes.

4. Zon- en huidbescherming

Ook producten om je huid tegen de zon te beschermen zijn onmisbare items die standaard in je reisapotheek moeten zitten. Daarvoor gebruiken we bijvoorbeeld zonnecrème met hoge beschermingsfactor. Voor je lippen kan je lippenbalsem met zonnefactor gebruiken. En vaseline is het beste product om je huid tegen water en de kou te beschermen.

5. Medicatie tegen infecties

In sommige landen is de kans dat je een infectie opdoet reëel. Ga zeker nooit zwemmen in vervuilde rivieren! Neem voor de zekerheid altijd een antibioticum mee.

6. Neus- en oogdruppels

Verstopte neus of droge ogen? Dat kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddeltjes te verkrijgen bij de apotheek. In geval van een bloedneus gebruiken we bloedstelpende watten.

7. Middelen tegen diarree

Niemand zit te wachten op diarree, maar soms heb je niet te kiezen. Als je toch last hebt van diarree neem dan een stopmiddel.

Indien je veel vocht hebt verloren gebruik dan ORS. Dit is een mengsel van suikers en zouten tegen de uitdroging bij diarree of braken.

8. Medicijnen tegen reisziekte

Veel mensen hebben last van reisziekte. Word je snel misselijk op het vliegtuig, in de auto of op de boot? Neem hiervoor dan medicatie mee. Verblijf je op grote hoogte? Dan kan Diamox van pas komen.

Medicatie afhankelijk van je bestemming

Vaak is de medicatie die je moet meenemen in je reisapotheek afhankelijk van de bestemming. In bepaalde landen is de kans op bepaalde ziektes groter.

Reis je buiten Europa? Raadpleeg voor je vertrek dan altijd de website van Wanda of maak een afspraak bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Hou rekening met de lijst van verboden geneesmiddelen

Als je op vakantie gaat, hou dan rekening met de lijst van verboden geneesmiddelen. Voor sommige landen heb je voor bepaalde medicatie een bewijs nodig. Dat kan bijvoorbeeld gaan om sterke pijnstillers of kalmeringsmiddelen. Zorg dan dat je zeker een attest van je dokter bij hebt.

Voor onze reis naar Dubai en onze vakantie in Zanzibar hadden we dit onder andere nodig.

Hoe een voedselvergiftiging voorkomen op vakantie

Voedselvergiftiging is een veelvoorkomend probleem voor reizigers, vooral in gebieden met lagere hygiënestandaarden en onveilig voedsel. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen die je kan nemen om voedselvergiftiging tijdens uw reis te voorkomen:

De gouden regel is: Cook it, boil it or peel it!

 1. Drink alleen water uit flessen of gekookt water. Vermijd het drinken van kraanwater of ijsblokjes gemaakt van kraanwater;
 2. Vermijd het eten van rauw of onvoldoende gekookt voedsel, met name vlees, gevogelte, vis, eieren en schelpdieren. Kies voor goed doorbakken vlees en vis;
 3. Eet alleen fruit en groenten die je zelf schilt;
 4. Was je handen regelmatig met water en zeep. Vooral voor het eten, en na gebruik van de badkamer;
 5. De gouden regel is: ‘Cook it, boil it or peel it.’

Als je toch symptomen van voedselvergiftiging ervaart, zoals diarree, misselijkheid, braken en buikpijn, zoek dan medische hulp.

Andere tips voor reismedicatie en gezondheid

 • bestel voordelig via Farmaline en spaar punten. Ze hebben ook vaak interessante kortingen;
 • raadpleeg eerst je huisarts voor advies;
 • zorg dat je altijd je medicijn- en vaccinatiepaspoort bij hebt;
 • vul medische gegevens en de medicijnen die je gebruikt in op de gezondheidsapp van je smartphone;
 • bekijk onze volledige paklijst inclusief reisapotheek.
5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :