De mooiste wandelroutes in België vind je ongetwijfeld in de Belgische Ardennen. Ook wel de zwaarste, want onderschat de heuvels hier niet. Ga vooral zelf eens op wandel in de Belgische Ardennen. En laat je verrassen door de schoonheid van de landschappen en de natuur. Ontdek hier de mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen. Wandelschoenen aan en gaan!

De mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen op de kaart

1. Ninglinspo in Sedoz – 14,6 km

De Ninglinspo in Sedoz is het enige bergriviertje in België. Hier start één van de populairste en mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen. Zorg dus dat je op tijd vertrekt, want in de namiddag kan het er druk zijn.

Deze mooie wandeling brengt je langs riviertjes, bruggen en watervalletjes. Het pad kronkelt kilometers lang door het bos. Maar onderschat ook de hoogteverschillen niet. Het eerste deel van de wandeling loopt aardig bergop.

Daarna wandel je bergaf tot je terug aan de parking komt. Ook op warme dagen is deze wandeling aan te raden. Je wandelt bijna heel de weg in de schaduw en er zijn riviertjes genoeg om je op te frissen.

Er zijn verschillende wandelroutes die starten in Sedoz. Met kinderen kan je eventueel kiezen voor een kortere route.

Is er geen parkeerplaats of is het te druk? Een wandeling in de vallei van de Hoëgne is een uitstekend alternatief. Ook hier kom je leuke bruggen en watervalletjes tegen. Overnacht daarna bijvoorbeeld in Silva Hotel Spa-Balmoral en laat je verwennen met een massage.

Verblijf in een vakantiehuis met sauna in Aywaille

2. Tombeau du Géant in Botassart – 13,3 km

Aan ‘Tombeau du Géant’ in Botassart start een prachtige en stevige wandeling. En wat voor eentje. Deze wandeling heeft heel wat hoogtepunten, ook letterlijk. Wat ons betreft de nummer één van mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen. En een goeie voorbereiding voor onze beklimming van de Kilimanjaro.

Wat ons betreft de nummer één van mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen.

Eerst daal je af via steile paden door het bos, richting de Semois tot je aan de ‘Moulin du Rivage’ komt. De perfecte plek om te picknicken of je voeten te verfrissen in het koude water.

Vervolgens is het terug klimmen tot je aan de panoramische toren komt, de ‘Belvédère de Bouillon’. Beklim de 31 meter hoge toren voor een fraai uitzicht op Bouillon en omgeving. Door het bos daal je vervolgens af naar het gezellige Bouillon.

Terug via het mooie Bouillon

Honger? Eet in Bouillon iets op het mooie terras van restaurant L’Aristide. Ga ook zeker een ijsje eten bij ‘Artisan Glacier Pierre Gigot’. Zowel de hoorntjes als het ijs zijn zelfgemaakt. Superlekker!

Daarna vervolg je de route langs de oevers van de Semois en door muisstille bossen. Maar dan moet het hoogtepunt nog komen, ‘La passerelle du Moulin de l’Epine’. Deze prachtige hangbrug van 55 meter lang is een echt pareltje! Daarna is het nog maar een klein stukje wandelen tot aan de parking. Eén van de mooiste wandelingen in België!

Verblijf in een appartement in Bouillon, één van de mooiste dorpen in België

Glamping in de Belgische Ardennen: uitstap Bouillon

3. Baraque Michel in Jalhay – 4,5 km/5,9 km/8,3 km

Aan Baraque Michel in Jalhay starten de mooiste wandelingen in de Hoge Venen. In de winter als het gesneeuwd heeft is het landschap er werkelijk prachtig. Ook de vlonderpaden zijn indrukwekkend. Maar elk seizoen van het jaar is een wandeling hier aan te raden.

Wandel bijvoorbeeld naar het hoogste punt van België: Signal de Botrange. Of bezoek eens een plaatselijke brouwerij zoals die van ‘Peak Beer’. Nergens in België vind je een unieker landschap dan in de Hoge Venen.

Overnacht onder de sterren in Robertville

4. Lacs l’Eau d’Heure in Boussu-Lez-Walcourt – 12 km

Lacs de l’Eau d’Heure is een groot merengebied in de provincie Henegouwen. Aan het bezoekerscentrum van ‘La Plate Taille’ starten verschillende wandelingen. Wij volgden de rode route van 12 kilometer.

Het eerste deel van de route loopt vooral langs het water. Ga daarom zeker even aan het water zitten om uit te rusten of te picknicken. Het is er zalig!

Daarna wandel je via landelijke weggetjes terug. Op het einde passeer je het vakantiepark Landal Village l’Eau d’Heure waar je in de supermarkt eventueel een ijsje of streekbier kan kopen.

Op zoek naar hotels die je met ecocheques kan betalen? Verblijf dan in het Golden Lakes Hotel.

Verblijf in een hotel dat je met ecocheques kan betalen aan Lacs l’Eau d’Heure

5. Langs de Lesse in Dinant – 18 km

De mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen lopen meestal langs een rivier. Tijdens deze wandeling in Dinant stap je bijna constant langs de Lesse. Een populaire rivier om te kajakken, maar tegenwoordig staat het waterpeil in de zomer vaak te laag.

De wandeling kan niet beter starten, want het eerste hoogtepunt komt er al snel aan. Het kasteel van Walzin is namelijk een pareltje. Het werd op een steile rots gebouwd waardoor het er spectaculair uitziet. Fotomomentje!

Maar niet te lang treuzelen, want de weg is nog lang. Je steekt de Lesse verschillende keren over via leuke (trein)bruggen. Door de Lesse wandelen kan ook, maar dan doe je best je schoenen uit. Na de laatste treinbrug begint het klimwerk pas echt. Goeie schoenen zijn een must.

Bezoek natuurpark Furfooz

Daarna wandel je door het gezellige dorpje Furfooz. Bezoek eventueel voor een paar euro natuurpark van Furfooz. Door het park loopt een toffe route die je langs mooie uitkijkpunten en grotten brengt. Ga dan zeker ook iets eten in ‘La Flobette’, met zicht op de Lesse.

Het laatste stuk loop je vooral door boerenvelden. Onderweg kom je nog een fraai uitkijkpunt tegen met zicht op de Maas. Wie goed kijkt ziet wellicht enkele klimmers aan de rotsen hangen.

Als je het kasteel van Walzin opnieuw tegenkomt, weet je dat je er bijna bent.

Verblijf in een kasteel aan de start van de wandelroute

6. De Laddertjeswandeling in Rochehaut – 5 km

De Laddertjeswandeling in Rochehaut is één van de bekendste en mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen. Ze wordt ook vaak met kinderen gedaan. Hiervoor moet je wel een goede fysieke conditie hebben.

Ook mensen met hoogtevrees passen beter op. Maar laat je niet afschrikken door het bord waarop staat dat het een gevaarlijke wandeling is. Dat is het zeker niet.

Tijdens deze wandeling moet je echter wel stevig klimmen. Volg wandeling 43 (rode rechthoek) die start aan de Rue des Moissons. Daarna duik je het bos in en gaat het op en af tot je aan de Semois komt.

Naar boven klauteren via laddertjes

Hier wandel je verder langs de Semois. Vervolgens klim je terug naar boven door het bos. Intussen klopt je hart bijna uit je lichaam. Maar toch is het genieten.

Ten slotte komen eindelijk de laddertjes eraan. Via 4 ladders klauter je uit het bos tot je terug aan het beginpunt komt. Zin in adrenaline en een hoge hartslag? Doe de laddertjeswandeling!

Deze wandeling is goed voor 2 uur plezier, toffe laddertjes en mooie uitkijkpunten.

Verblijf een vakantiehuis met eigen zwembad in Rochehaut

Tips voor de mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen

  • raadpleeg de wandelgids 20 onvergetelijke wandelingen van VisitWallonia voor een uitgebreide routebeschrijving en meer leuke wandelingen in de Belgische Ardennen;
  • gebruik wandelapps zoals Cirkwi, Komoot en Wikiloc om de mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen te vinden;
  • vertrek vroeg en vermijd als het kan weekends en schoolvakanties;
  • neem voldoende water en drinken mee, want vaak kom je weinig of geen cafés tegen
  • met een verrekijker zie je altijd meer;
  • laat nooit afval achter en hou je hond aan de lijn.

Ga ook eens glampen in de Belgische Ardennen. Of ga op wandelvakantie in de Vlaamse Ardennen.

Ontdek meer met een wandelgids van de mooiste wandelroutes in de Belgische Ardennen

Ken je zelf nog mooie wandelroutes in de Belgische Ardennen? Laat het weten in de reacties hieronder. Dan gaan we ze zelf uittesten en wie weet komen ze mee in onze lijst terecht. Binnenkort vullen we de lijst sowieso nog aan met meer mooie wandelingen.

4.6/5 - (7 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :