Aan de Costa Blanca in Spanje kan je bijzonder mooie wandelingen maken. Deze regio staat vooral bekend als zomerbestemming waar toeristen bil aan bil liggen op het strand. Toch heeft de Costa Blanca meer te bieden dan je denkt. Buiten het seizoen liggen de stranden er verlaten bij en kan je toch genieten van aangename temperaturen. Trek je wandelschoenen aan en ga met ons op stap!

Deze 12 mooie wandelingen zullen je kijk op de Costa Blanca voorgoed veranderen.

1. Montgó Natural Park in Javea

Als je met de auto in de buurt rondrijdt, heb je de prachtige Montgó berg waarschijnlijk wel al eens gezien. Dit natuurpark, met meer dan 650 verschillende soorten planten, bevindt zich 753 meter boven de zeespiegel. Dat zorgt onderweg voor mooie uitzichten. Op heldere dagen kan je zelfs Valencia en Ibiza zien liggen. Als je goede ogen hebt tenminste.

Er zijn verschillende wandelroutes met uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Wij namen uiteraard de uitdagende route. Het eerste deel is vrij vlak, maar om boven te geraken moet je een paar honderd hoogtemeters overwinnen.

Hou ook rekening met de stand van de zon, want er is weinig schaduw onderweg. Neem dus zeker voldoende water mee. De wandeling duurt namelijk een paar uur. Voor meer informatie kan je terecht bij het bezoekerscentrum. Hier kan je ook begeleide wandelingen boeken. Vergeet na je wandeling niet even te bekomen op de gezellige wandeldijk van Jávea!

 • Lengte: 8,7 km (maakt deel uit van PR-CV 355)
 • Start en einde: Gratis parking aan schietbaan Campo de Tiro Les Planes. Als je tijdens het begin van de wandeling schoten hoort, weet je waarom.
 • Niveau: Moeilijk (rotsig, veel klauteren met handen en voeten, steil, stijve benen achteraf)
 • Route wandeling Montgó

2. Sierra de Oltá in Oltamar

Als je aan de Costa Blanca verblijft, mag je deze wandeling absoluut niet missen. De bosrijke berg Sierra de Oltá heeft verschillende routes die goed aangeduid zijn. Je kan helemaal rond de berg wandelen, of zoals ons ook de top beklimmen. Als je de top beklimt, moet je wel behoorlijk veel over losse stenen wandelen.

De vergezichten die je onderweg krijgt zijn verrassend mooi. De top van de berg ligt op een hoogte van 587 meter. Neem je picknick mee en geniet vanop de top van een fenomenaal uitzicht op Calpe en omgeving. Deze wandeling kan je ook op warmere dagen doen, want een groot gedeelte ligt dankzij de bomen in de schaduw.

3. Peñon de Ifach in Calpe

Deze rots is hét icoon van de Costa Blanca en mag dus zeker niet vergeten worden. Met een hoogte van 332 meter zou je denken dat het een walk in the park is, maar vergis je niet. Het eerste gedeelte van de wandeling is gemakkelijk te bewandelen tot je aan een tunneltje komt. Hier heb je wel al een mooi uitzicht, zeker bij zonsopgang of ondergang.

Van zodra je uit het tunneltje komt, begint het echte werk. Bereid je voor op een stevig stukje klimmen tot je de top bereikt. De rotsen waar je op wandelt kunnen glad en scherp zijn. Maak daarom zeker gebruik van de kettingen en touwen die voor de veiligheid aan de rotsen zijn bevestigd. Er worden immers wekelijks mensen met de helikopter van de berg gehaald wegens onvoorzichtigheid. Goed schoeisel is een must!

Als je de top hebt bereikt, word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op de de kustlijn van de Costa Blanca. Ideaal om je hoogtevrees te overwinnen!

4. Wandeling in natuurpark Sierra Helada

Deze route loopt van het ene uiteinde van natuurpark Sierra Helada in Albir naar het andere uiteinde in Benidorm. Onderweg geniet je van adembenemende panoramische uitzichten op de steile kliffen, de zee en de skyline van Benidorm. Alleen al daarom is deze wandeling de moeite.

Het pad is heel gevarieerd, maar wel uitputtend. Doordat het continue klimmen en dalen is, wordt deze wandeling vaak onderschat.

Omdat het geen wandellus is, moet je wel zelf terug aan het startpunt in Albir geraken. Hiervoor neem je best bus 10 of een taxi.

Voor een korter én lusvormig alternatief : volg vanaf de zendmasten de asfaltweg terug naar Albir.

5. De 6000 trappenwandeling in Fleix

De 6000 trappenwandeling in Fleix, waarom zou je eraan beginnen? Toegegeven, het zijn héél veel trappen. Toch gaat deze wandeling niet snel vervelen. Bovendien is deze wandeling één van de populairste in de regio. Deze mag dus zeker niet ontbreken als je in de buurt van de Costa Blanca mooie wandelingen wil maken.

De wandeling start in het dorpje Fleix. Vanaf de parking volg je een stuk de weg om dan langs rechts via een kleine landweg het eerste dal in te duiken. Zelf hebben we de wandeling tegenwijzerzin afgelegd, ja we doen graag tegendraads.

Volg de PR-CV 147 richting Benimaurell. De weg is goed begaanbaar, met af en toe veel losliggende stenen. Onderweg kom je oude waterputten en wat ruïnes tegen, maar vooral het dal is indrukwekkend: El Barranco del Infierno.

Als het geregend heeft, pas je best op. Dan staat de rivierbedding namelijk onder water. Anderzijds kan je dan waarschijnlijk wel hier of daar een waterval tegenkomen. De rivierbedding bestaat uit spierwitte stenen en is de ideale plaats om even uit te blazen en bij te tanken, want de laatste etappe kan tellen.

Vanuit het dal gaat het ononderbroken bergop via de oude trappen die zigzaggend naar boven lopen. Er lijkt geen einde aan te komen, maar na ongeveer 14,5 kilometer kom je terug aan de parking in Fleix. Enkel voor liefhebbers van veel trappen!

 • Lengte: 14,5 km (PR-CV 147)
 • Start en einde: Gratis parking in Fleix
 • Niveau: Gemiddeld (Behoorlijk wat hoogtemeters met veel losliggende stenen en veel trappen. Vertrek vroeg en neem voldoende eten en drinken mee)
 • Route wandeling Fleix

6. Naar de top van Puig Campana (+1.000m)

De Puig Campana is met een hoogte van 1.408 meter de tweede hoogste berg in Alicante. Voor mooie uitzichten op de kustlijn van de Costa Blanca kan je helemaal rond de berg wandelen.

De meer ervaren wandelaars die zin hebben in wat meer avontuur, kunnen het wagen om naar de top wandelen. Hoewel het meer klimmen dan wandelen is. Bovendien zal je dan ongeveer 1.000 hoogtemeters moeten overwinnen. Let ook goed op de wit-gele aanduidingen die niet altijd even goed zichtbaar zijn. Elke extra meter kan er één teveel zijn.

Eens je de top hebt bereikt, is het uitzicht fenomenaal. De beklimming naar de top is écht wel zwaar en uitdagend met veel losse stenen en aardig wat klauteren. Draag dus zeker gepast schoeisel en neem voldoende eten en drinken mee. Op warme dagen zouden we deze wandeling niet aanraden. Ook als je fysiek niet 100% kan de beter niet naar de top wandelen. Na ongeveer 16 kilometer, 1.100 hoogtemeters en 4,5 uur wandelen kom je terug aan de parking. Wat een berg!

 • Lengte: 16 km (PR-CV 289 en PR-CV 289.1)
 • Start en einde: Gratis parking aan Font del Moli
 • Niveau: Moeilijk (Veel hoogtemeters en een zware beklimming naar de top)
 • Route wandeling Campana

7. Sierra de Bernia, klassieker aan de Costa Blanca

De Sierra de Bernia is één van de populairste bergketens aan de Costa Blanca. Het gebied bestaat voornamelijk uit kalksteen. Tijdens deze mooie wandeling kom je regelmatig andere wandelaars tegen. Om drukte te vermijden wandel je daarom best ’s ochtends en op weekdagen. Op zonnige dagen is het enorm warm, want er zijn weinig schaduwrijke plekken onderweg. Het dragen van een pet of hoed is geen overbodige luxe.

De Sierra de Bernia is heel toegankelijk en er zijn veel routes om uit te kiezen. Je kan naar de top gaan of er helemaal rond wandelen. De route rond de Bernia is aantrekkelijk, omdat de wandelpaden in goede staat zijn en er veel afwisseling is.

Onderweg kom je ruïnes van een oud fort tegen en op een gegeven moment moet je zelfs door een lage tunnel van ongeveer 20 meter lang kruipen. Na deze inspanning word je beloond met een prachtig uitzicht. Dit is de ideale plek om even uit te rusten en te genieten van de omgeving.

 • Lengte: 9,5 km (PR-CV 7)
 • Start en einde: Er zijn meerdere toegangswegen en startpunten. Wij reden via Altea La Vella en parkeerden aan Font de la Barca. De weg ernaartoe is wel enorm steil, let goed op!
 • Niveau: Gemiddeld (Je wandelt op zowel smalle als brede wandelpaden met regelmatig losse stenen. Let wel goed op, want je loopt hier snel verloren!)
 • Route wandeling Bernia

8. Morro de Toix en Castellet de Calpe

Voor het mooiste uitzicht op de omgeving van Calpe moet je op de Morro de Toix zijn. Via een goed wandelpad kan je helemaal rond deze berg wandelen en heb je altijd een mooi uitzicht. In de zomer is het er wel snikheet, want er is nergens beschutting. Vooral bij zonsopkomst of ondergang is het hier prachtig! De kans is groot dat je bergbeklimmers aan de rotswanden ziet bengelen. Ook paragliders vliegen hier regelmatig voorbij.

Wandel vanaf de parking ook eens naar Castellet de Calpe. De weg ernaartoe staat duidelijk aangeduid met pijlen. De klim is kort, maar spannend en avontuurlijk. Je moet namelijk op verschillende stukken omhoog klimmen met touwen. Toch is het echt de moeite, want eens boven heb je een fenomenaal uitzicht op de omliggende bergen en de kustlijn. Boven staan er overblijfselen van een 16de-eeuwse uitkijktoren, maar daar hoef je het niet voor te doen.

9. Ruta dels Testos in Cumbre del Sol

Wie van avontuur houdt kan de Ruta dels Testos volgen, die start aan de parking Cala dels Testos. Deze korte wandeling is extreem gevaarlijk en enkel voor sportieve mensen. De wandeling loopt langs de Barranc dels Testos naar een afgelegen baai: Cala dels Testos. Deze baai kan je enkel bereiken per boot of via deze moeilijke wandelroute.

Onderweg kom je drie gevaarlijke afdalingen van ongeveer 10 meter hoog tegen. Je geraakt enkel beneden door af te dalen via touwen. Hou er rekening mee dat de rotsen spekglad zijn! En hou wat energie over om terug boven te geraken. Na deze drie afdalingen bereik je een prachtig strand: Cala dels Testos. Hier kan je even bekomen en een frisse duik nemen. Het zal nodig zijn!

Ook aan het nabijgelegen Cala del Moraig kan je mooie wandelingen maken. Bezoek er bijvoorbeeld de prachtige grot Cova dels Arcs.

10. Cavall Verd, over het zadel van het groene paard in Benimaurell

De Cavall Verd maakt deel uit van de Serra del Penyó, ten zuiden van Benimaurell. De naam van de wandeling verwijst naar de twee hoogste punten van de berg waardoor die op een zadel van een paard lijkt. Toegegeven, wij hebben de vergelijking niet echt gevonden.

Het maakt ook niet echt uit, want deze niet al te lange en afwisselende bergwandeling verovert met gemak een plaats in deze lijst van mooie wandelingen aan de Costa Blanca. Vooral in de lente valt het op hoe groen de omgeving is met prachtige bloemen, veel bijen en fladderende vlinders. Let wel goed op welke route je volgt, want het is niet altijd heel duidelijk aangeduid.

De route loopt via geterrasseerde velden helemaal naar boven tot over de bergkam. Hoe hoger, hoe uitdagender de route wordt. Maar al met al wordt het nooit echt gevaarlijk. Er is één spannende passage waar er touwen werden voorzien om naar boven te klauteren. Verlies tijdens het klauteren de aanduiding van de route niet uit het oog!

Vanop de top is het uitzicht op de omliggende bergen en de kust van de Costa Blanca prachtig. Ideaal voor een picknickmoment. Daarna kan de afdaling beginnen via een smal pad met veel kronkels tot aan een verharde weg.

Afhankelijk van het seizoen kan je onderweg stiekem wat kersen, citroenen, olijven of amandelen plukken. Wandel terug naar Benimaurell voor een welverdiende cerveza. Hongerklop? Stop na de wandeling in Pizzeria Piscina in Orba of in restaurant L’Era in Parcent voor een lekkere paella.

11. Wandelen rond het stuwmeer van Guadalest

Guadalest is een bergdorp in het binnenland van de Costa Blanca. Vanaf Calpe duurt een autorit ongeveer 45 minuten. De weg ernaartoe is weliswaar prachtig. Tientallen haarspeldbochten volgen elkaar op en het uitzicht onderweg is fenomenaal. Wie snel wagenziek wordt, zal er wellicht net iets minder van genieten. Ook bij wielertoeristen is het een populaire route, al is het vooral voor de berggeiten weggelegd.

Een bezoek aan het dorp Guadalest is de moeite waard, maar erg toeristisch. De bekendste bezienswaardigheid is het kasteel. Van hieruit heb je een indrukwekkend uitzicht op de vallei van Guadalest. Het is in deze vallei waar ook de wandeling rond het stuwmeer start.

Het stuwmeer van Guadalest ontvangt zijn water voornamelijk uit de rivier Guadalest die daarna samenvloeit met de rivier Algar. Het water wordt gebruikt voor onder andere drinkwatervoorziening in en rond Benidorm, Finestrat, Altea en Villajoyosa.

Parkeer voor een wandeling rond het stuwmeer op de gratis parking aan de stuwdam. Wandel daarna de stuwdam over en volg de asfaltweg die licht bergop loopt. De asfaltweg bevindt zich niet aan het meer zelf, maar er is nauwelijks verkeer waardoor het aangenaam wandelen is.

De kans dat je veel andere wandelaars tegenkomt is klein. Het is immers niet meteen één van de bekendste wandelingen aan de Costa Blanca, maar wel eentje met beperkte hoogtemeters en een aangenaam wandelpad.

Het tweede deel van de wandeling is onverhard en loopt wel echt langs het meer. Dit is het leukste stuk, omdat je aan het meer kan picknicken of de voeten even kan verfrissen. Zwemmen raden we niet aan, maar het gebeurt er soms wel. Uiteindelijk kom je vanzelf terug aan de parking.

12. Korte wandeling onder de tunnels van Mascarat

Deze vrij nieuwe route start op het (keien)strand van Mascarat. Ben je op zoek naar korte, maar mooie wandelingen aan de Costa Blanca? Dan is dit er zeker eentje van!

De wandeling brengt je eerst door een prachtig stukje bos waardoor het heel even lijkt alsof je in een oerwoud wandelt. Daarna loopt de route over een autobaan landinwaarts naar de spectaculaire Mascarat kloof. Deze kloof bevindt zich onder de tunnels van Mascarat waar we al ontelbare keren met de auto door reden. Let vooral op de geweldige rotsformaties en indrukwekkende bruggen.

Helemaal op het einde van de kloof stopt de route door de kloof en moet je dezelfde weg terug tot aan de autobaan. De route loopt daarna verder naar een viewpoint dat uitkijkt op de fenomenale Morro de Toix kliffen. Daarna bereik je vanzelf terug het startpunt van de wandelroute. Stop onderweg eventueel in Chiringuito Mascarat voor een hapje met zicht op zee.

Let op: Vermijd de kloof als het geregend heeft.

Heb je genoeg gewandeld? Stil je honger in één van deze leuke restaurants in de regio Calpe aan de Costa Blanca.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze mooie wandelingen aan de Costa Blanca in Spanje? Laat het ons weten in de reacties hieronder. We helpen je met plezier verder!

author-sign

4 Comments

  1. Hoi Delfine, sommige bergwandelingen zijn heel zwaar. Maar er zijn zeker wandelingen die je met kinderen kan doen zoals de Sierra de Bernia, Morro de Toix (zonder naar het Castellet te wandelen), rond het stuwmeer van Guadalest of wandelen onder de tunnels van Mascarat. Ook het ecopad van Calpe naar Benissa is heel leuk. Dat is punt 6 uit deze blogpost https://www.reisbeesten.be/wat-te-doen-omgeving-calpe-spanje/. Als je nog vragen hebt laat dan gerust iets weten. En veel plezier aan de Costa Blanca!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :