Aan de Costa Blanca in Spanje kan je bijzonder mooie wandelingen maken. Deze regio staat vooral bekend als zomerbestemming waar toeristen bil aan bil liggen op het strand. Toch heeft de Costa Blanca meer te bieden dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat er in de buurt van Calpe prachtige wandelroutes te vinden zijn? Het is daarom de perfecte uitvalsbasis om te wandelen aan de Costa Blanca. Trek je wandelschoenen aan en ga met ons op stap!

Deze 21 mooie wandelingen zullen je kijk op de Costa Blanca voorgoed veranderen.

1. Montgó Natural Park in Javea

Als je met de auto in de buurt rondrijdt, heb je de prachtige Montgó berg waarschijnlijk wel al eens gezien. Dit natuurpark, met meer dan 650 verschillende soorten planten, bevindt zich 753 meter boven de zeespiegel. Dat zorgt onderweg voor mooie uitzichten. Op heldere dagen kan je zelfs Valencia en Ibiza zien liggen. Als je goede ogen hebt tenminste.

SUPERTIP !
Ontdek het mooiste van de Costa Blanca in ons e-book. Verkrijgbaar in onze webshop. Meer info

Er zijn verschillende wandelroutes met uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Wij namen uiteraard de uitdagende route. Het eerste deel is vrij vlak, maar om boven te geraken moet je een paar honderd hoogtemeters overwinnen.

Hou ook rekening met de stand van de zon, want er is weinig schaduw onderweg. Neem dus zeker voldoende water mee. De wandeling duurt namelijk een paar uur. Voor meer informatie kan je terecht bij het bezoekerscentrum. Hier kan je ook begeleide wandelingen boeken. Vergeet na je wandeling niet even te bekomen op de gezellige wandeldijk van Jávea!

Ook vanuit Dénia vertrekken er meerdere wandelroutes naar de Montgó.

 • Lengte: 8,7 km (maakt deel uit van PR-CV 355)
 • Start en einde: Gratis parking aan schietbaan Campo de Tiro Les Planes. Als je tijdens het begin van de wandeling schoten hoort, weet je waarom.
 • Niveau: Moeilijk (rotsig, veel klauteren met handen en voeten, steil, stijve benen achteraf)
 • Route wandeling Montgó (Komoot)

Overnacht in de mooie Parador de Jávea

2. Sierra de Oltá in Oltamar

Als je aan de Costa Blanca verblijft, mag je deze wandeling absoluut niet missen. De bosrijke berg Sierra de Oltá heeft verschillende routes die goed aangeduid zijn. Je kan helemaal rond de berg wandelen, of zoals ons ook de top beklimmen. Als je de top beklimt, moet je wel behoorlijk veel over losse stenen wandelen.

De vergezichten die je onderweg krijgt zijn verrassend mooi. De top van de berg ligt op een hoogte van 587 meter. Neem je picknick mee en geniet vanop de top van een fenomenaal uitzicht op Calpe en omgeving. Deze wandeling kan je ook op warmere dagen doen, want een groot gedeelte ligt dankzij de bomen in de schaduw.

3. Peñon de Ifach in Calpe

Deze rots is hét icoon van de Costa Blanca en mag dus zeker niet vergeten worden. Met een hoogte van 332 meter zou je denken dat het een walk in the park is, maar vergis je niet. Het eerste gedeelte van de wandeling is gemakkelijk te bewandelen tot je aan een tunneltje komt. Hier heb je wel al een mooi uitzicht, zeker bij zonsopkomst of zonsondergang.

Van zodra je uit het tunneltje komt, begint het echte werk. Bereid je voor op een stevig stukje klimmen tot je de top bereikt. De rotsen waar je op wandelt kunnen glad en scherp zijn. Maak daarom zeker gebruik van de kettingen en touwen die voor de veiligheid aan de rotsen zijn bevestigd. Er worden immers wekelijks mensen met de helikopter van de berg gehaald wegens onvoorzichtigheid. Goed schoeisel is een must!

Als je de top hebt bereikt, word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op de kustlijn van de Costa Blanca. Ideaal om je hoogtevrees te overwinnen!

Terug beneden? Stil je honger in één van deze leuke restaurants in de regio Calpe aan de Costa Blanca.

 • Lengte: 5,6 km
 • Start en einde : Gratis parking aan de haven in Calpe
 • Niveau: Gemiddeld (kort maar pittig, rotsig)
 • Route wandeling Ifach (Komoot)

⇢ Hoteltip vlakbij Peñon de Ifach: Hotel Porto Calp

4. Wandeling in natuurpark Sierra Helada

Deze route loopt van het ene uiteinde van natuurpark Sierra Helada in Albir naar het andere uiteinde in Benidorm. Onderweg geniet je van adembenemende panoramische uitzichten op de steile kliffen, de zee en de skyline van Benidorm. Alleen al daarom is deze wandeling de moeite.

Het pad is heel gevarieerd, maar wel uitputtend. Doordat het continue klimmen en dalen is, wordt deze wandeling vaak onderschat.

Omdat het geen wandellus is, moet je wel zelf terug aan het startpunt in Albir geraken. Hiervoor neem je best bus 10 of een taxi.

Voor een korter én lusvormig alternatief : volg vanaf de zendmasten de asfaltweg terug naar Albir.

 • Lengte: 9,0 km
 • Start: Gratis parking en toiletten aan Faro de l’Albir
 • Einde: Levante Beach Benidorm
 • Niveau: Gemiddeld (steil, rotsig)
 • Route wandeling Sierra Helada (Komoot)

Bekijk hier goedkope pakketreizen naar Benidorm via Tui

5. De 6000 trappenwandeling in Fleix

De 6000 trappenwandeling in Fleix, waarom zou je eraan beginnen? Toegegeven, het zijn héél veel trappen. Toch gaat deze wandeling niet snel vervelen. Bovendien is deze wandeling één van de populairste in de regio. Deze mag dus zeker niet ontbreken als je in de buurt van de Costa Blanca mooie wandelingen wil maken.

De wandeling start in het dorpje Fleix. Vanaf de parking volg je een stuk de weg om dan langs rechts via een kleine landweg het eerste dal in te duiken. Zelf hebben we de wandeling tegenwijzerzin afgelegd, ja we doen graag tegendraads.

Volg de PR-CV 147 richting Benimaurell. De weg is goed begaanbaar, met af en toe veel losliggende stenen. Onderweg kom je oude waterputten en wat ruïnes tegen, maar vooral het dal is indrukwekkend: El Barranco del Infierno.

Als het geregend heeft, pas je best op. Dan staat de rivierbedding namelijk onder water. Anderzijds kan je dan waarschijnlijk wel hier of daar een waterval tegenkomen. De rivierbedding bestaat uit spierwitte stenen en is de ideale plaats om even uit te blazen en bij te tanken, want de laatste etappe kan tellen.

Vanuit het dal gaat het ononderbroken bergop via de oude trappen die zigzaggend naar boven lopen. Er lijkt geen einde aan te komen, maar na ongeveer 14,5 kilometer kom je terug aan de parking in Fleix. Enkel voor liefhebbers van veel trappen!

 • Lengte: 14,5 km (PR-CV 147)
 • Start en einde: Gratis parking in Fleix
 • Niveau: Gemiddeld (Behoorlijk wat hoogtemeters met veel losliggende stenen en veel trappen. Vertrek vroeg en neem voldoende eten en drinken mee)
 • Route wandeling Fleix (Komoot)

6. Naar de top van Puig Campana (+1.000m)

De Puig Campana is met een hoogte van 1.408 meter de tweede hoogste berg in Alicante. Voor mooie uitzichten op de kustlijn van de Costa Blanca kan je helemaal rond de berg wandelen.

Als je een ervaren wandelaar bent met zin voor avontuur, waag het dan om ook naar de top te wandelen. Hoewel het meer klimmen dan wandelen is. Bovendien zal je dan ongeveer 1.000 hoogtemeters moeten overwinnen. Let ook goed op de wit-gele aanduidingen die niet altijd even goed zichtbaar zijn. Elke extra meter kan er één teveel zijn.

Eens je de top hebt bereikt, is het uitzicht fenomenaal. De beklimming naar de top is écht wel zwaar en uitdagend met veel losse stenen en aardig wat klauteren. Draag dus zeker gepast schoeisel en neem voldoende eten en drinken mee. Op warme dagen zouden we deze wandeling niet aanraden. Ook als je fysiek niet 100% kan de beter niet naar de top wandelen. Na ongeveer 16 kilometer, 1.100 hoogtemeters en 4,5 uur wandelen kom je terug aan de parking. Wat een berg!

 • Lengte: 16 km (PR-CV 289 en PR-CV 289.1)
 • Start en einde: Gratis parking aan Font del Moli
 • Niveau: Moeilijk (Veel hoogtemeters en een zware beklimming naar de top)
 • Route wandeling Campana (Komoot)

7. Sierra de Bernia, klassieker aan de Costa Blanca

De Sierra de Bernia is één van de populairste bergketens aan de Costa Blanca. Het gebied bestaat voornamelijk uit kalksteen. Tijdens deze mooie wandeling kom je regelmatig andere wandelaars tegen. Om drukte te vermijden wandel je daarom best ’s ochtends en op weekdagen. Op zonnige dagen is het enorm warm, want er zijn weinig schaduwrijke plekken onderweg. Het dragen van een pet of hoed is geen overbodige luxe.

De Sierra de Bernia is heel toegankelijk en er zijn veel routes om uit te kiezen. Je kan naar de top gaan of er helemaal rond wandelen. De route rond de Bernia is aantrekkelijk, omdat de wandelpaden in goede staat zijn en er veel afwisseling is.

Onderweg kom je ruïnes van een oud fort tegen en op een gegeven moment moet je zelfs door een lage tunnel van ongeveer 20 meter lang kruipen. Na deze inspanning word je beloond met een prachtig uitzicht. Dit is de ideale plek om even uit te rusten en te genieten van de omgeving.

 • Lengte: 9,5 km (PR-CV 7)
 • Start en einde: Er zijn meerdere toegangswegen en startpunten. Wij reden via Altea La Vella en parkeerden aan Font de la Barca. De weg ernaartoe is wel enorm steil, let goed op!
 • Niveau: Gemiddeld (Je wandelt op zowel smalle als brede wandelpaden met regelmatig losse stenen. Let wel goed op, want je loopt hier snel verloren!)
 • Route wandeling Bernia (Komoot)

8. Morro de Toix en Castellet de Calpe

Voor het mooiste uitzicht op de omgeving van Calpe moet je op de Morro de Toix zijn. Via een goed wandelpad kan je helemaal rond deze berg wandelen en heb je altijd een mooi uitzicht. In de zomer is het er wel snikheet, want er is nergens beschutting. Vooral bij zonsopkomst of zonsondergang is het hier prachtig! De kans is groot dat je bergbeklimmers aan de rotswanden ziet bengelen. Ook paragliders vliegen hier regelmatig voorbij.

Wandel vanaf de parking ook eens naar Castellet de Calpe. De weg ernaartoe staat duidelijk aangeduid met pijlen. De klim is kort, maar spannend en avontuurlijk. Je moet namelijk op verschillende stukken omhoog klimmen met touwen. Toch is het echt de moeite, want eens boven heb je een fenomenaal uitzicht op de omliggende bergen en de kustlijn. Boven staan er overblijfselen van een 16de-eeuwse uitkijktoren, maar daar hoef je het niet voor te doen.

 • Lengte: 4,8 km
 • Start en einde: Gratis parkeren aan Castellet de Calpe
 • Niveau: Gemiddeld (Op de Morre de Toix zijn er amper hoogtemeters. Het wandelpad is goed te bewandelen. Enkel de route naar Castellet de Calpe is uitdagend. Hou in de zomer rekening met de warmte)
 • Route wandeling Morro de Toix (Komoot)

9. Ruta dels Testos in Cumbre del Sol

Wie van avontuur houdt kan de Ruta dels Testos volgen, die start aan de parking Cala dels Testos. Deze korte wandeling is extreem gevaarlijk en enkel voor sportieve mensen. De wandeling loopt langs de Barranc dels Testos naar een afgelegen baai: Cala dels Testos. Deze baai kan je enkel bereiken per boot of via deze moeilijke wandelroute.

Onderweg kom je drie gevaarlijke afdalingen van ongeveer 10 meter hoog tegen. Je geraakt enkel beneden door af te dalen via touwen. Hou er rekening mee dat de rotsen spekglad zijn! En hou wat energie over om terug boven te geraken. Na deze drie afdalingen bereik je een prachtig strand: Cala dels Testos. Hier kan je even bekomen en een frisse duik nemen. Het zal nodig zijn!

Ook aan het nabijgelegen Cala del Moraig kan je mooie wandelingen maken. Bezoek er bijvoorbeeld de prachtige grot Cova dels Arcs.

 • Lengte: 1 km
 • Start en einde: Gratis parking aan Cala Testos
 • Niveau: Extreem gevaarlijk (Neem voldoende water mee en draag aangepast schoeisel. Onmogelijk als het geregend heeft)
 • Route wandeling Cala Testos (Komoot)

10. Cavall Verd, het groene paard in Benimaurell

De Cavall Verd maakt deel uit van de Serra del Penyó, ten zuiden van Benimaurell. Het dankt zijn naam aan het verhaal dat de Moren die verdreven werden door Christenen hier hun toevlucht zochten, zodat ze gered zouden worden door een gevleugeld groen paard.

Het maakt ook niet echt uit, want deze niet al te lange en afwisselende bergwandeling verovert met gemak een plaats in deze lijst van mooie wandelingen aan de Costa Blanca. Vooral in de lente valt het op hoe groen de omgeving is met prachtige bloemen, veel bijen en fladderende vlinders. Let wel goed op welke route je volgt, want het is niet altijd heel goed aangeduid.

De route loopt via geterrasseerde velden helemaal naar boven tot over de bergkam. Hoe hoger, hoe uitdagender de route wordt. Maar al met al wordt het nooit echt gevaarlijk. Er is één spannende passage waar er touwen werden voorzien om naar boven te klauteren. Verlies tijdens het klauteren de aanduiding van de route niet uit het oog!

Vanop de top is het uitzicht op de omliggende bergen en de kust van de Costa Blanca prachtig. Ideaal voor een picknickmoment. Daarna kan de afdaling beginnen via een smal pad met veel kronkels tot aan een verharde weg.

Afhankelijk van het seizoen kan je onderweg stiekem wat kersen, citroenen, olijven of amandelen plukken. Wandel daarna terug naar Benimaurell voor een welverdiende cerveza. Hongerklop? Stop na de wandeling bijvoorbeeld in Pizzeria Piscina in Orba of in restaurant L’Era in Parcent voor een lekkere paella.

11. Wandelen rond het stuwmeer van Guadalest

Guadalest is een bergdorp in het binnenland van de Costa Blanca. Vanaf Calpe duurt een autorit ongeveer 45 minuten. De weg ernaartoe is bovendien prachtig. Tientallen haarspeldbochten volgen elkaar op en ook het uitzicht onderweg is fenomenaal. Wie snel wagenziek wordt, zal er wellicht net iets minder van genieten. Ook bij wielertoeristen is het een populaire route, al is het vooral voor de berggeiten weggelegd.

Een bezoek aan het dorp Guadalest is de moeite waard, maar erg toeristisch. De bekendste bezienswaardigheid is het kasteel. Van hieruit heb je een indrukwekkend uitzicht op de vallei van Guadalest. Het is in deze vallei waar ook de wandeling rond het stuwmeer start.

Het stuwmeer van Guadalest ontvangt zijn water voornamelijk uit de rivier Guadalest die daarna samenvloeit met de rivier Algar. Het water wordt gebruikt voor onder andere drinkwatervoorziening in en rond Benidorm, Finestrat, Altea en Villajoyosa.

Parkeer voor een wandeling rond het stuwmeer op de gratis parking aan de stuwdam. Wandel daarna de stuwdam over en volg de asfaltweg die licht bergop loopt. De asfaltweg bevindt zich niet aan het meer zelf, maar er is nauwelijks verkeer waardoor het aangenaam wandelen is.

De kans dat je veel andere wandelaars tegenkomt is klein. Het is immers niet meteen één van de bekendste wandelingen aan de Costa Blanca, maar wel eentje met beperkte hoogtemeters en een aangenaam wandelpad.

Het tweede deel van de wandeling is onverhard en loopt wel echt langs het meer. Dit is het leukste stuk, omdat je aan het meer kan picknicken of de voeten even kan verfrissen. Zwemmen raden we niet aan, maar het gebeurt er soms wel. Uiteindelijk kom je vanzelf terug aan de parking.

12. Korte wandeling onder de tunnels van Mascarat

Deze vrij nieuwe route start op het (keien)strand van Mascarat. Ben je op zoek naar korte, maar mooie wandelingen aan de Costa Blanca? Dan is dit er zeker eentje van!

De wandeling brengt je eerst door een prachtig stukje bos waardoor het heel even lijkt alsof je in een oerwoud wandelt. Daarna loopt de route over een autobaan landinwaarts naar de spectaculaire Mascarat kloof. Deze kloof bevindt zich onder de tunnels van Mascarat waar we al ontelbare keren met de auto door reden. Let vooral op de geweldige rotsformaties en indrukwekkende bruggen.

Helemaal op het einde van de kloof stopt de route door de kloof en moet je dezelfde weg terug tot aan de autobaan. De route loopt daarna verder naar een punt dat uitkijkt op de fenomenale Morro de Toix kliffen. Daarna bereik je vanzelf terug het startpunt van de wandelroute. Stop onderweg eventueel in Chiringuito Mascarat voor een hapje met zicht op zee.

Let op: Vermijd de kloof als het geregend heeft.

13. Wandeling aan de mooiste baai van de Costa Blanca: Granadella

De wandeling in natuurgebied Granadella Forest Park start aan ‘Playa La Granadella’. Een prachtige baai die niet voor niets al meerdere keren werd uitgeroepen tot beste strand van Spanje.

De wandeling is bovendien zeer goed aangeduid met pijlen en wegmarkeringen. In het begin gaat de wandeling steil naar boven. De eerste bezienswaardigheid is de ruïne van het oud kasteel ‘Castel de Granadella’. Tot hier gaat de wandeling over rotsen, trappen en een klein stuk waar je via kettingen verder moet, maar zeker niet gevaarlijk.

Hoe hoger je wandelt, hoe indrukwekkender het uitzicht. Je ziet zelfs de ‘Peñon de Ifach’ van Calpe schitteren in de verte.

Vanaf ‘Mirador Llevant’ wordt de weg makkelijker en breder. Iets voorbij dit punt heb je de keuze om de wandeling in te korten. Volg hiervoor de ‘variante de la Teuleria’ (5 km) of ‘variante Gurugú’ (7 km). Maar wij blijven de wandelroute verder volgen.

Wanneer je de wandeling van 13,6 kilometer echter blijft volgen, krijg je halverwege een mooi uitzicht op de baai van Jávea en de berg Montgó. Ten slotte loop je door een stukje dennenbos en onder de bruggen van de bochtige autoweg die naar de ‘Playa La Granadella’ loopt.

Deze afwisselende wandelroute is een aanrader voor elke natuurliefhebber die op zoek is naar mooie wandelingen aan de Costa Blanca. Er zijn ook eet- en drinkgelegenheden aan ‘Playa La Granadella’ (seizoensgebonden).

 • Lengte: 13,6 km (PR-CV 354)
 • Start en einde: Gratis parking aan Playa La Granadella
 • Niveau: Gemiddeld
 • Route wandeling Granadella (Komoot)

14. Bergwandeling in de prachtige Jalón vallei

De Jalón vallei ofwel Vall de Pop ligt in het achterland van Moraira en bestaat uit verschillende dorpen zoals onder andere Jalón, Alcalalí, Llíber en Parcent.

De streek is ook gekend om zijn wijn. Daarnaast kleuren olijf- en amandelbomen het landschap. Al zijn er jammer genoeg veel amandelbomen verdwenen door een bacterie.

De wandeling start aan de gezellige Plaza Major van het dorpje Llíber. Hier vind je ook het infobord waar de wandelroute op aangeduid staat. Op het pleintje vind je bovendien een gezellig terras om na de wandeling neer te ploffen met een lekker drankje. Maar eerst wandelen natuurlijk!

Wandel naar boven, voorbij de mooie kerk van Llíber. Volg daarna de geel-witte markeringen en pijlen.

Na ongeveer 2 uur wandelen bereik je vervolgens het letterlijke hoogtepunt: de ruïnes van Castel d’Aixa op een hoogte van 607 meter. Al stellen deze ruïnes niet veel voor. Van hieruit heb je wel een prachtig panoramisch uitzicht op de Costa Blanca. Daarna daal je terug af richting Jalón. Je wandelt door een stuk bos en langs een urbanisatie.

Eens aangekomen in Jalón volg je het pad langs de rivier en een stuk van de autobaan terug naar Llíber.

Als je de volledige wandeling doet, heb je bijna 600 hoogtemeters en 11 kilometer in de benen. De pittige klim naar de ruïnes van het kasteel kan je eventueel ook overslaan.

De wandeling is de moeite waard en behoort zeker tot deze lijst van mooie wandelingen aan de Costa Blanca. Er is geen autoverkeer en ook de uitzichten onderweg zijn prachtig. Wij waren in totaal 4 uur onderweg. Ontdek wat je nog kan doen in de Jalón vallei.

15. De panoramische kliffenroute

De panoramische kliffenroute of Ruta de los Acantilados loopt langs de kust van Benitachell. Het is een lineaire route, maar de uitzichten zijn in beide richtingen de moeite waard. De route brengt je onder andere langs mooie baaien, hoge kliffen en talrijke grotten.

Wij starten de wandeling aan Barranc de la Viuda, maar je kan de wandeling bijvoorbeeld ook starten aan Cala del Moraig. De wandeling is volledig bewegwijzerd met groen-witte markeringen en pijlen. Je zal hier dus niet gauw verlopen lopen.

Als je de wandeling start aan Barranc de la Viuda, wandel je eerst door een ravijn met dennenbos tot je na ongeveer een halfuur wandelen aan Cala Llebeig komt. Op dit keienstrandje staan enkele oude huisjes en constructies die dienst deden als toevluchtsoord voor onder andere boeren, vissers en smokkelaars.

Vanaf Cala Llebeig start de klim naar boven en wandel je op een rotsig pad langs hoge kliffen. Het pad wordt af en toe smal, dus let op dat je niet naar beneden tuimelt! Onderweg passeer je meerdere grotten waar je langs of doorwandelt. Heel tof! Wandel tot aan Cala del Moraig en neem dezelfde weg terug.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur in enkele richting. Doe de wandeling in de ochtend voor de meeste zonnestralen. Of in de namiddag als je de zon net wil ontwijken. De stranden van Cala Llebeig en Cala del Moraig lenen zich uitstekend om te zwemmen.

Ben je op zoek naar mooie, maar korte wandelingen aan de Costa Blanca? Dan is dit er zeker één van!

 • Lengte: 3,4 km enkel / 6,8 km heen en terug (SL-CV 50)
 • Start en einde: Parkeren in de berm aan Barranc de La Viuda of gratis parking aan Cala Moraig
 • Niveau: Gemiddeld (kort, maar met een aantal moeilijke stukken)
 • Route wandeling Ruta de Los Acantilados (Komoot)

16. Ruta Dels Riberers: in het spoor van de arbeiders

De Ruta Dels Riberers verwijst naar het oude wandelpad dat de arbeiders van Benissa (Riberers) vroeger gebruikten om te gaan werken in het noorden.

De wandeling start aan het kerkhof van Benissa waar ook het infobord van de wandeling staat. De wandeling is volledig bewegwijzerd met geel-witte markeringen en pijlen.

In het begin van de wandeling daal je af en loop je op een verharde weg tussen de boomgaarden. In de vroege ochtend is hier echter weinig zon te bespeuren.

Het eerste gedeelte van de wandeling is het minst leuke, omdat je hier de autosnelweg hoort. Maar na enkele kilometers wordt het een onverharde weg en duik je dieper de natuur in.

Na ongeveer 5 kilometer kom je de eerste mooie stopplaats tegen: Font De La Mata. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op het Montgó gebergte. Let op dat je de juiste weg blijft volgen! De route loopt hier namelijk samen met andere wandel- en mountainbikeroutes.

De wandeling wordt steeds mooier en via leuke weggetjes wandel je naar de top van de berg (Cim de Serrelars) op een hoogte van 432 meter. De klim naar de top is het zwaarste stuk van de wandeling, maar het uitzicht boven doet je de inspanning snel vergeten.

Nadien daal je af en kom je nog enkele ruïnes tegen alvorens via boomgaarden en boerderijen terug aan de parking te komen.

17. Klim naar de Torre Vigia Cap d’Or in Moraira

De korte klim naar de Torre Vigia Cap d’Or in Moraira is een aanrader voor wie niet van lange wandelingen houdt of iets minder goed te been is. Eens je enkele gladde rotsen hebt overwonnen wandel je onder andere langs mooie, houten platformen. De perfecte plek om even uit te rusten en te genieten van een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee.

Na ongeveer een halfuur wandelen bereik je het torentje al. De toren zelf is momenteel wel afgesloten voor renovatiewerken. Toch loont het de moeite om naar boven te wandelen. Ook tijdens zonsondergang is dit de plek waar je moet zijn.

 • Lengte: 3 km heen en terug (SL-CV 51)
 • Start en einde: Gratis parkeren in C. Puerto Lápice in El Portet
 • Niveau: Gemakkelijk (enkel het eerste deel is steil en rotsig)
 • Route wandeling Torre Vigia Cap d’Or (Komoot)

18. Bibberen langs de rotsen in Relleu

Iedereen kent de Caminito del Rey, één van de meest bijzondere plekken in Andalusië. Maar ook Relleu in het binnenland van de Costa Blanca heeft sinds 2022 een indrukwekkende wandeling langs de rotsen: de Ruta del Pantà de Relleu.

Deze route loopt door ongerepte natuur en langs amandel- en olijfbomen naar de Pasarela de la presa. Dit houten vlonderpad aan de rotswand bereik je na ongeveer een uur wandelen. Volg de groen-witte markeringen. Een ticket kost een paar euro, maar dat is het meer dan waard. Tickets kan je ter plaatse kopen of via deze website.

Het pad is 370 meter lang en zorgt voor een adrenalinestoot als je erover wandelt. De krakende houten planken onderweg maken de ervaring compleet. Onderweg kom je een glazen platform tegen. Daaronder zie je een 40 meter diepe ravijn. Niet voor mensen met hoogtevrees!

Neem een picknick mee om op te eten aan het mooie Embalse de Relleu. Daarna is het nog een pittige klim terug naar het gemeentehuis in Relleu. Geniet van een welverdiend drankje in Casa Alta Vista.

Slecht te been of geen zin om veel te wandelen? Parkeer dan op de onverharde parking dichterbij. Vandaar is het ongeveer 1 kilometer lopen naar het vlonderpad. Combineer deze wandeling bijvoorbeeld met een bezoek aan het kleurrijke Villajoyosa.

 • Lengte: 9,9 km
 • Start en einde: Gratis parking aan het gemeentehuis in Relleu
 • Niveau: Gemiddeld (de terugweg naar Relleu loopt aardig bergop)
 • Route wandeling Relleu (Komoot)

19. Spectaculaire en avontuurlijke route in Benigembla

Af en toe worden er nieuwe, mooie wandelingen uitgestippeld aan de Costa Blanca. Deze spectaculaire en avontuurlijke route in Benigembla bijvoorbeeld. De route is echter niet voor watjes. Hou rekening met veel losse stenen en geklauter. Het gedeelte waar je via kettingen door een grot moet klimmen is het gevaarlijkst.

Ook de lengte van de route en de hoogtemeters zorgen ervoor dat het een zware wandeling is. Neem dus voldoende eten en drinken mee, want je bent minstens 5 uur onderweg. Je komt wel enkele bronnen tegen om je op te frissen.

De wandeling is gelukkig wel goed aangeduid met een geel-witte markering. Ook de uitzichten onderweg zijn indrukwekkend. Bewonder de ongerepte natuur van de Jalón vallei en de kustlijn van de Costa Blanca. Onderweg is het oorverdovend stil. Wanneer we enkele roofvogels en geiten spotten kan onze dag niet meer stuk.

20. Naar de top van de Coll de Rates

Krijg je maar niet genoeg van mooie wandelingen aan de Costa Blanca? Ga dan naar de top van de Coll de Rates. De Coll de Rates is vooral bekend bij wielertoeristen en motards. Vooral in het weekend is het er druk. Als je te voet naar de top wandelt geniet je echter van complete stilte. Je moet er dan wel een flinke klim voor over hebben.

Het begin van de route is eenvoudig. Volg het verharde pad dat langs appelsien- en mandarijnbomen slingert. Zet je daarna schrap voor een steile klim naar de top. En met steil bedoel ik bijna loodrecht naar boven.

Wandel tot aan het uitkijkpunt voor een fantastisch uitzicht. Vervolg verder naar boven tot je aan Restaurante Coll de Rates komt. Van hieruit kijk je ook uit op de andere kant van de bergen met in de verte de kust.

Eet hier je picknick op of verorber iets in het restaurant. Ook met de auto kan je tot hier rijden, maar wandelen is uiteraard leuker en gezonder. De terugweg loopt steil naar beneden. Rust daarna uit in Bar Toni aan de kerk in Alcalalí met een lekkere tapa.

 • Lengte: 11,4 km (PR-CV 425)
 • Start en einde: Gratis parking in Alcalalí. Het infobord staat op de Plaza del Ayuntamiento
 • Niveau: Gemiddeld (pittige klim en losliggende stenen)
 • Route wandeling Coll de Rates (Komoot)
 • Folder Coll de Rates (bron: valldepop.es)

21. Naar de oude molen in Benissa: Molí del Quisi

Deze gemakkelijke en kindvriendelijke wandeling loopt naar de oude molen Molí del Quisi. De route start en eindigt eigenlijk in het centrum van Benissa.

Wij parkeerden echter naast Bar Frau op de N-332 en pikten in op de wandeling net voor de oude wasserij Llavador del Pou d’Avall in Benissa.

De wandeling is volledig bewegwijzerd met groen-witte markeringen en pijlen. Toch is het raadzaam om de wandeling te volgen via GPS of een wandelapp, omdat het soms zoeken is naar de markeringen.

Onderweg passeer je enkele monumenten en gebouwen van grote historische waarde met als hoogtepunt de molen Molí del Quisi. Deze oude molen dateert uit de 15de eeuw en was in gebruik tot 1930. Ook wandel je zowel op de heen- als de terugweg onder de imposante metalen brug Puente del Quisi. Deze 40 meter hoge spoorwegbrug uit 1911 is weliswaar nog steeds in gebruik.

De route loopt vooral over een brede, verharde weg. Af en toe kruis je een rivier en wandel je door stukjes bos.

De wandeling is leuk en mooi, maar de uitzichten zijn niet zo indrukwekkend als andere wandelingen in onze lijst van mooie wandelingen aan de Costa Blanca. Toch hebben we deze wandeling in de lijst opgenomen. De ondergrond is uitstekend en het is dus de ideale wandeling voor wie liever geen rotsige (en soms gevaarlijke) paden neemt. En wie weet kom je, net zoals wij, een wilde vos tegen!

 • Lengte: 8,7 km (SL-CV 136)
 • Start en einde: Gratis parking op de N-332 naast Bar Frau in Benissa
 • Niveau: Gemakkelijk (voornamelijk verhard pad)
 • Route wandeling Molí Del Quisi (Komoot)

Vragen over mooie wandelingen aan de Costa Blanca?

Dit is onze lijst van mooie wandelingen aan de Costa Blanca, maar er zijn uiteraard nog zoveel meer mooie wandelingen in deze regio! In ons e-book vind je nog veel meer mooie wandelingen aan de Costa Blanca (met beschrijving, parkeertips en gratis GPX bestanden). Laat gerust een berichtje achter als je bijkomend advies wenst.

Al deze wandelingen zijn prima af te leggen op eigen houtje. Liever een begeleide wandeling? Boek dan hier je wandeltocht met gids.

Heb je één van deze routes afgelegd? Laat hieronder dan zeker een reactie achter, zodat we weten wat je ervan vond. Deze feedback is voor ons erg nuttig. Ook complimentjes aanvaarden we met plezier 🙂

Ook zin in mooie wandelingen aan de Costa Blanca?

Meer wandelingen
Bekijk ons e-book voor meer wandelingen aan de Costa Blanca

Vluchten
Vlieg voordelig met Tuifly naar Alicante
Vlieg voordelig met Transavia naar Alicante
Of vlieg met Vueling naar Alicante of Valencia en huur daar een auto

Goedkope pakketreizen voor de Costa Blanca
Zoek goedkope pakketreizen naar de Costa Blanca via Tui
Zoek goedkope pakketreizen naar de Costa Blanca via Sunweb

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
Hotels, vakantiehuizen en appartementen in de buurt van Calpe (getest en goedgekeurd!)

Kijk op Instagram voor meer foto’s en filmpjes van deze mooie wandelingen aan de Costa Blanca.

5/5 - (6 stemmen)
author-sign

7 Comments

 1. Welke wandelingen zouden jullie ook aanraden voor gezinnen met kinderen (10 en 12 jaar)?

  1. Hoi Delfine, sommige bergwandelingen zijn heel zwaar. Maar er zijn zeker wandelingen die je met kinderen kan doen zoals de Sierra de Bernia, Morro de Toix (zonder naar het Castellet te wandelen), rond het stuwmeer van Guadalest of wandelen onder de tunnels van Mascarat. Ook het ecopad van Calpe naar Benissa is heel leuk. Dat is punt 6 uit deze blogpost https://www.reisbeesten.be/wat-te-doen-omgeving-calpe-spanje/. Als je nog vragen hebt laat dan gerust iets weten. En veel plezier aan de Costa Blanca!

 2. Welke wandelingen kan men doen in en rond calpe of bereikbaar met bus of trein vanuit calpe

  1. Hoi Els,

   In Calpe kan je deze bijvoorbeeld doen: wandeling rond het zoutmeer, ecopad tussen Calpe en Benissa, wandeling op of aan de Peñon de Ifach, …

   Voor de meeste wandelingen in de regio neem je best de auto.
   Sommige wandelroutes zijn wel bereikbaar met het openbaar vervoer, maar dan moet je nog aan het startpunt van de wandeling geraken. Met het openbaar vervoer geraak je bijvoorbeeld in Moraira, Altea, Denia, Albir, Benissa en Benidorm. Je kan dan best eens langsgaan bij het toeristenbureau in Calpe voor de uren van de bus/trein.
   Veel wandelplezier!

 3. Wat is de Costa Blanca toch een geweldige en prachtige regio om te wandelen. Helemaal fan en veel dank voor deze inspiratiebron om op ontdekking te gaan :).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :