Aan de Costa Blanca in Spanje kan je mooie wandelingen maken. Deze regio staat vooral bekend als zomerbestemming waar toeristen bil aan bil liggen op het strand. Toch heeft de Costa Blanca meer te bieden dan je denkt. Buiten het seizoen liggen de stranden er verlaten bij en kan je toch genieten van aangename temperaturen. Ideaal dus om je wandelschoenen aan te trekken en met ons op stap te gaan!

Deze 9 mooie wandelingen zullen je kijk op de Costa Blanca voorgoed veranderen.

1. Montgó Natural Park in Javea

Als je met de auto in de buurt rondrijdt, heb je de prachtige Montgó berg waarschijnlijk wel al eens gezien. Dit natuurpark, met meer dan 650 verschillende soorten planten, bevindt zich 753 meter boven de zeespiegel. Dat zorgt onderweg voor mooie uitzichten. Op heldere dagen kan je zelfs Valencia en Ibiza zien liggen. Als je goede ogen hebt tenminste.

Er zijn verschillende wandelroutes met uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Wij namen uiteraard de uitdagende route. Het eerste deel is vrij vlak, maar om boven te geraken moet je een paar honderd hoogtemeters overwinnen.

Hou ook rekening met de stand van de zon, want er is weinig schaduw onderweg. Neem dus zeker voldoende water mee. De wandeling duurt namelijk een paar uur. Voor meer informatie kan je terecht bij het bezoekerscentrum. Hier kan je ook begeleide wandelingen boeken. Vergeet na je wandeling niet even te bekomen op de gezellige wandeldijk van Jávea!

 • Lengte: 8,7 km (maakt deel uit van PR-CV 355)
 • Start en einde: Gratis parking aan schietbaan Campo de Tiro Les Planes. Als je tijdens het begin van de wandeling schoten hoort, weet je waarom.
 • Niveau: Moeilijk (rotsig, veel klauteren met handen en voeten, steil, stijve benen achteraf)
 • Route

2. Sierra de Oltá in Oltamar

Als je aan de Costa Blanca verblijft, mag je deze wandeling absoluut niet missen. De bosrijke berg Sierra de Oltá heeft verschillende routes die goed aangeduid zijn. Je kan helemaal rond de berg wandelen, of zoals ons een binnenweg nemen. Als je de steile binnenweg neemt, moet je wel behoorlijk veel over losse stenen wandelen.

De vergezichten die je onderweg krijgt zijn verrassend mooi. De top van de berg ligt op een hoogte van 587 meter. Neem je picknick mee en geniet vanop de top van een fenomenaal uitzicht op Calpe en omgeving. Deze wandeling kan je ook op warmere dagen doen, want een groot gedeelte ligt dankzij de bomen in de schaduw.

 • Lengte: 7,1 km (maakt deel uit van PR-CV 740)
 • Start en einde : Gratis parking aan Zona d’acampada d’Oltà. Iets verderop start de wandeling die aangeduid is met wit-gele strepen.
 • Niveau: Gemiddeld (steil, rotsig)
 • Route

3. Peñon de Ifach in Calpe

Deze rots is hét icoon van de Costa Blanca en mag dus zeker niet vergeten worden. Met een hoogte van 332 meter zou je denken dat het een walk in the park is, maar vergis je niet. Het eerste gedeelte van de wandeling is gemakkelijk te bewandelen tot je aan een tunneltje komt. Hier heb je wel al een mooi uitzicht, zeker bij zonsopgang of ondergang.

Van zodra je uit het tunneltje komt, begint het echte werk. Bereid je voor op een stevig stukje klimmen tot je de top bereikt. De rotsen waar je op wandelt kunnen glad en scherp zijn. Maak daarom zeker gebruik van de kettingen en touwen die voor de veiligheid aan de rotsen zijn bevestigd. Er worden immers wekelijks mensen met de helikopter van de berg gehaald wegens onvoorzichtigheid. Goed schoeisel is een must!

Als je de top hebt bereikt, word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op de de kustlijn van de Costa Blanca. Ideaal om je hoogtevrees te overwinnen!

 • Lengte: 5,6 km (maakt deel uit van PR-V20)
 • Start en einde : Gratis parking aan Carr. del Peñon
 • Niveau: Gemiddeld (kort maar pittig, rotsig)
 • Route

4. Wandeling in natuurpark Sierra Helada

Deze route loopt van het ene uiteinde van natuurpark Sierra Helada in Albir naar het andere uiteinde in Benidorm. Onderweg geniet je van adembenemende panoramische uitzichten op de steile kliffen, de zee en de skyline van Benidorm. Alleen al daarom is deze wandeling de moeite.

Het pad is heel gevarieerd, maar wel uitputtend. Doordat het continue klimmen en dalen is, wordt deze wandeling vaak onderschat.

Omdat het geen wandellus is, moet je wel zelf terug aan het startpunt in Albir geraken. Hiervoor neem je best bus 10 of een taxi.

 • Lengte: 8,7 km
 • Start: Gratis parking en toiletten aan Faro de l’Albir
 • Einde: Levante Beach Benidorm
 • Niveau: Gemiddeld (steil, rotsig)
 • Route

5. De 6000 trappenwandeling in Fleix

De 6000 trappenwandeling in Fleix, waarom zou je eraan beginnen? Toegegeven, het zijn héél veel trappen. Toch gaat deze wandeling niet snel vervelen. Bovendien is deze wandeling één van de populairste in de regio. Deze mag dus zeker niet ontbreken als je in de buurt van de Costa Blanca mooie wandelingen wil maken.

De wandeling start in het dorpje Fleix. Vanaf de parking volg je een stuk de weg om dan langs rechts via een kleine landweg het eerste dal in te duiken. Zelf hebben we de wandeling tegenwijzerzin afgelegd, ja we doen graag tegendraads.

Volg de PR-CV 147 richting Benimaurell. De weg is goed begaanbaar, met af en toe veel losliggende stenen. Onderweg kom je oude waterputten en wat ruïnes tegen, maar vooral het dal is indrukwekkend: El Barranco del Infierno.

Als het geregend heeft, pas je best op. Dan staat de rivierbedding namelijk onder water. Anderzijds kan je dan waarschijnlijk wel hier of daar een waterval tegenkomen. De rivierbedding bestaat uit spierwitte stenen en is de ideale plaats om even uit te blazen en bij te tanken, want de laatste etappe kan tellen.

Vanuit het dal gaat het ononderbroken bergop via de oude trappen die zigzaggend naar boven lopen. Er lijkt geen einde aan te komen, maar na ongeveer 14,5 kilometer kom je terug aan de parking in Fleix. Enkel voor liefhebbers van veel trappen!

 • Lengte: 14,5 km (PR-CV 147)
 • Start en einde: Gratis parking in Fleix
 • Niveau: Gemiddeld (Behoorlijk wat hoogtemeters met veel losliggende stenen en veel trappen. Vertrek vroeg en neem voldoende eten en drinken mee)
 • Route

6. Naar de top van Puig Campana (+1.000m)

De Puig Campana is met een hoogte van 1.408 meter de tweede hoogste berg in Alicante. Voor mooie uitzichten op de kustlijn van de Costa Blanca kan je helemaal rond de berg wandelen.

De meer ervaren wandelaars die zin hebben in wat meer avontuur, kunnen het wagen om naar de top wandelen. Hoewel het meer klimmen dan wandelen is. Bovendien zal je dan ongeveer 1.000 hoogtemeters moeten overwinnen. Let ook goed op de wit-gele aanduidingen die niet altijd even goed zichtbaar zijn. Elke extra meter kan er één teveel zijn.

Eens je de top hebt bereikt, is het uitzicht fenomenaal. De beklimming naar de top is écht wel zwaar en uitdagend met veel losse stenen en aardig wat klauteren. Draag dus zeker gepast schoeisel en neem voldoende eten en drinken mee. Op warme dagen zouden we deze wandeling niet aanraden. Ook als je fysiek niet 100% kan de beter niet naar de top wandelen. Na ongeveer 16 kilometer, 1.100 hoogtemeters en 4,5 uur wandelen kom je terug aan de parking. Wat een berg!

 • Lengte: 16 km (PR-CV 289 en PR-CV 289.1)
 • Start en einde: Gratis parking aan Font del Moli
 • Niveau: Moeilijk (Veel hoogtemeters en een zware beklimming naar de top)
 • Route

7. Sierra de Bernia, klassieker aan de Costa Blanca

De Sierra de Bernia is één van de populairste bergketens aan de Costa Blanca. Het gebied bestaat voornamelijk uit kalksteen. Tijdens deze mooie wandeling kom je regelmatig andere wandelaars tegen. Om drukte te vermijden wandel je daarom best ’s ochtends en op weekdagen. Op zonnige dagen is het enorm warm, want er zijn weinig schaduwrijke plekken onderweg. Het dragen van een pet of hoed is geen overbodige luxe.

De Sierra de Bernia is heel toegankelijk en er zijn veel routes om uit te kiezen. Je kan naar de top gaan of er helemaal rond wandelen. De route rond de Bernia is aantrekkelijk, omdat de wandelpaden in goede staat zijn en er veel afwisseling is.

Onderweg kom je ruïnes van een oud fort tegen en op een gegeven moment moet je zelfs door een lage tunnel van ongeveer 20 meter lang kruipen. Na deze inspanning word je beloond met een prachtig uitzicht. Dit is de ideale plek om even uit te rusten en te genieten van de omgeving.

 • Lengte: 9,5 km (PR-CV 7)
 • Start en einde: Er zijn meerdere toegangswegen en startpunten. Wij reden via Altea La Vella en parkeerden aan Font de la Barca. De weg ernaartoe is wel enorm steil, let goed op!
 • Niveau: Gemiddeld (Je wandelt op zowel smalle als brede wandelpaden met regelmatig losse stenen. Let wel goed op, want je loopt hier snel verloren!)
 • Route

8. Morro de Toix en Castellet de Calpe

Voor het mooiste uitzicht op de omgeving van Calpe moet je op de Morro de Toix zijn. Via een goed wandelpad kan je helemaal rond deze berg wandelen en heb je altijd een mooi uitzicht. In de zomer is het er wel snikheet, want er is nergens beschutting. Vooral bij zonsopkomst of ondergang is het hier prachtig! De kans is groot dat je bergbeklimmers aan de rotswanden ziet bengelen. Ook paragliders vliegen hier regelmatig voorbij.

Wandel vanaf de parking ook eens naar Castellet de Calpe. De weg ernaartoe staat duidelijk aangeduid met pijlen. De klim is kort, maar spannend en avontuurlijk. Je moet namelijk op verschillende stukken omhoog klimmen met touwen. Toch is het echt de moeite, want eens boven heb je een fenomenaal uitzicht op de omliggende bergen en de kustlijn. Boven staan er overblijfselen van een 16de-eeuwse uitkijktoren, maar daar hoef je het niet voor te doen.

 • Lengte: 4,8 km
 • Start en einde: Gratis parking aan Castellet de Calpe
 • Niveau: Gemiddeld (Op de Morre de Toix zijn er amper hoogtemeters. Het wandelpad is goed te bewandelen. Enkel de route naar Castellet de Calpe is uitdagend. Hou in de zomer rekening met de warmte)
 • Route

9. Ruta del Testos in Cumbre del Sol

Wie van avontuur houdt kan de Ruta dels Testos volgen, die start aan de parking Cala Testos. Deze korte wandeling is extreem gevaarlijk en enkel voor sportieve mensen. De wandeling loopt langs de Barranc dels Testos naar een afgelegen baai: Cala dels Testos. Deze baai kan je enkel bereiken per boot of via deze wandelroute.

Onderweg kom je twee gevaarlijke afdalingen van ongeveer 10 meter hoog tegen. Je geraakt enkel beneden door af te dalen via touwen. Hou er rekening mee dat de rotsen spekglad zijn! En hou wat energie over om terug boven te geraken. Na deze twee afdalingen kan je langs links het pad nemen naar een grot. Zo vermijd je de derde afdaling. Uiteindelijk bereik je een afgelegen strand waar je ongestoord kan zwemmen.

Ook aan het nabijgelegen Cala del Moraig kan je mooie wandelingen maken. Bezoek er de prachtige grot Cova dels Arcs.

 • Lengte: 1 km
 • Start en einde: Gratis parking aan Cala Testos
 • Niveau: Extreem gevaarlijk (Neem voldoende water mee en draag aangepast schoeisel. Onmogelijk als het geregend heeft)
 • Route

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze mooie wandelingen aan de Costa Blanca in Spanje? Laat het ons weten in de reacties hieronder. We helpen je met plezier verder!

author-sign

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :