Aan de Costa Blanca in Spanje kan je bijzonder mooie wandelingen maken. Deze regio staat vooral bekend als zomerbestemming waar toeristen bil aan bil liggen op het strand. Toch heeft de Costa Blanca meer te bieden dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat er in de buurt van Calpe prachtige wandelroutes te vinden zijn? Het is daarom de perfecte uitvalsbasis om te wandelen aan de Costa Blanca. Trek je wandelschoenen aan en ga met ons op stap!

Deze 21 mooie wandelingen zullen je kijk op de Costa Blanca voorgoed veranderen.

1. Montgó Natural Park in Javea

Als je met de auto in de buurt rondrijdt, heb je de prachtige Montgó berg waarschijnlijk wel al eens gezien. Dit natuurpark, met meer dan 650 verschillende soorten planten, bevindt zich 753 meter boven de zeespiegel. Dat zorgt onderweg voor mooie uitzichten. Op heldere dagen kan je zelfs Valencia en Ibiza zien liggen. Als je goede ogen hebt tenminste.

E-book Costa Blanca

SUPERTIP !

Ontdek het mooiste van de Costa Blanca in ons e-book.
Verkrijgbaar in de webshop. Meer info

Er zijn verschillende wandelroutes met uiteenlopende moeilijkheidsgraad. Wij namen uiteraard de uitdagende route. Het eerste deel is vrij vlak, maar om boven te geraken moet je een paar honderd hoogtemeters overwinnen.

Hou ook rekening met de stand van de zon, want er is weinig schaduw onderweg. Neem dus zeker voldoende water mee. De wandeling duurt namelijk een paar uur. Voor meer informatie kan je terecht bij het bezoekerscentrum. Hier kan je ook begeleide wandelingen boeken. Vergeet na je wandeling niet even te bekomen op de gezellige wandeldijk van Jávea!

Ook vanuit Dénia vertrekken er meerdere wandelroutes naar de Montgó.

 • Lengte: 8,7 km (maakt deel uit van PR-CV 355)
 • Start en einde: Gratis parking aan schietbaan Campo de Tiro Les Planes. Als je tijdens het begin van de wandeling schoten hoort, weet je waarom.
 • Niveau: Moeilijk (rotsig, veel klauteren met handen en voeten, steil, stijve benen achteraf)
 • Route wandeling Montgó (Wikiloc)

2. Sierra de Oltá in Oltamar

Als je aan de Costa Blanca verblijft, mag je deze wandeling absoluut niet missen. De bosrijke berg Sierra de Oltá heeft verschillende routes die goed aangeduid zijn. Je kan helemaal rond de berg wandelen, of zoals ons ook de top beklimmen. Als je de top beklimt, moet je wel behoorlijk veel over losse stenen wandelen.

De vergezichten die je onderweg krijgt zijn verrassend mooi. De top van de berg ligt op een hoogte van 587 meter. Neem je picknick mee en geniet vanop de top van een fenomenaal uitzicht op Calpe en omgeving. Deze wandeling kan je ook op warmere dagen doen, want een groot gedeelte ligt dankzij de bomen in de schaduw.

3. Peñon de Ifach in Calpe

Deze rots is hét icoon van de Costa Blanca en mag dus zeker niet vergeten worden. Met een hoogte van 332 meter zou je denken dat het een walk in the park is, maar vergis je niet. Het eerste gedeelte van de wandeling is gemakkelijk te bewandelen tot je aan een tunneltje komt. Hier heb je wel al een mooi uitzicht, zeker bij zonsopgang of ondergang.

Van zodra je uit het tunneltje komt, begint het echte werk. Bereid je voor op een stevig stukje klimmen tot je de top bereikt. De rotsen waar je op wandelt kunnen glad en scherp zijn. Maak daarom zeker gebruik van de kettingen en touwen die voor de veiligheid aan de rotsen zijn bevestigd. Er worden immers wekelijks mensen met de helikopter van de berg gehaald wegens onvoorzichtigheid. Goed schoeisel is een must!

Als je de top hebt bereikt, word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op de de kustlijn van de Costa Blanca. Ideaal om je hoogtevrees te overwinnen!

Terug beneden? Stil je honger in één van deze leuke restaurants in de regio Calpe aan de Costa Blanca.

 • Lengte: 5,6 km (maakt deel uit van PR-V20)
 • Start en einde : Gratis parking aan de haven in Calpe
 • Niveau: Gemiddeld (kort maar pittig, rotsig)
 • Route wandeling Ifach (Wikiloc)

⇢ Hoteltip vlakbij Peñon de Ifach: Hotel Porto Calp

4. Wandeling in natuurpark Sierra Helada

Deze route loopt van het ene uiteinde van natuurpark Sierra Helada in Albir naar het andere uiteinde in Benidorm. Onderweg geniet je van adembenemende panoramische uitzichten op de steile kliffen, de zee en de skyline van Benidorm. Alleen al daarom is deze wandeling de moeite.

Het pad is heel gevarieerd, maar wel uitputtend. Doordat het continue klimmen en dalen is, wordt deze wandeling vaak onderschat.

Omdat het geen wandellus is, moet je wel zelf terug aan het startpunt in Albir geraken. Hiervoor neem je best bus 10 of een taxi.

Voor een korter én lusvormig alternatief : volg vanaf de zendmasten de asfaltweg terug naar Albir.

 • Lengte: 9,0 km
 • Start: Gratis parking en toiletten aan Faro de l’Albir
 • Einde: Levante Beach Benidorm
 • Niveau: Gemiddeld (steil, rotsig)
 • Route wandeling Sierra Helada (Wikiloc)

5. De 6000 trappenwandeling in Fleix

De 6000 trappenwandeling in Fleix, waarom zou je eraan beginnen? Toegegeven, het zijn héél veel trappen. Toch gaat deze wandeling niet snel vervelen. Bovendien is deze wandeling één van de populairste in de regio. Deze mag dus zeker niet ontbreken als je in de buurt van de Costa Blanca mooie wandelingen wil maken.

De wandeling start in het dorpje Fleix. Vanaf de parking volg je een stuk de weg om dan langs rechts via een kleine landweg het eerste dal in te duiken. Zelf hebben we de wandeling tegenwijzerzin afgelegd, ja we doen graag tegendraads.

Volg de PR-CV 147 richting Benimaurell. De weg is goed begaanbaar, met af en toe veel losliggende stenen. Onderweg kom je oude waterputten en wat ruïnes tegen, maar vooral het dal is indrukwekkend: El Barranco del Infierno.

Als het geregend heeft, pas je best op. Dan staat de rivierbedding namelijk onder water. Anderzijds kan je dan waarschijnlijk wel hier of daar een waterval tegenkomen. De rivierbedding bestaat uit spierwitte stenen en is de ideale plaats om even uit te blazen en bij te tanken, want de laatste etappe kan tellen.

Vanuit het dal gaat het ononderbroken bergop via de oude trappen die zigzaggend naar boven lopen. Er lijkt geen einde aan te komen, maar na ongeveer 14,5 kilometer kom je terug aan de parking in Fleix. Enkel voor liefhebbers van veel trappen!

 • Lengte: 14,5 km (PR-CV 147)
 • Start en einde: Gratis parking in Fleix
 • Niveau: Gemiddeld (Behoorlijk wat hoogtemeters met veel losliggende stenen en veel trappen. Vertrek vroeg en neem voldoende eten en drinken mee)
 • Route wandeling Fleix (Wikiloc)