Op zoek naar mooie en uitdagende wandelingen in de Vlaamse Ardennen? Met meer dan 850 km aan wandelpaden is er keuze genoeg. Wij hebben tijdens een wandelvakantie in de Vlaamse Ardennen maar liefst 6 routes zelf uitgetest. Tijdens een hittegolf is dat niet zo’n goed idee, maar intussen zijn we gelukkig afgekoeld.

Deze wandelroutes loodsen ons onder andere door prachtige bossen en over legendarische kasseistroken van Vlaanderens Mooiste. Het glooiend landschap in de Vlaamse Ardennen moet wat ons betreft niet onderdoen voor Toscane. Al wandelend dromen we hier van een mooie villa met wijngaard. Eerst nog wat sparen.

Overnachten in een unieke B&B in de Vlaamse Ardennen

We overnachten in de unieke B&B Fiertelmeers, op een boogscheut van Ronse. Het oude gebouw, dat vroeger een textielfabriek was, werd enkele jaren geleden omgetoverd tot een B&B met 5 kamers.

Daarnaast bevindt zich op het domein een privé-wellness waar je na een dag wandelen de spieren kan ontspannen. Maar dat kan ook gewoon op het mooie terras met zwembad en jacuzzi.

In de zomer staan er achteraan op het domein ook enkele tenten. Niet om zomaar basic te kamperen, maar wel voor een luxe glamping. Daar maken we graag gebruik van. In de Vlaamse Ardennen mag het al eens wat meer zijn, toch? We hebben zelfs onze eigen sanitaire unit en hot tub.

Onze glamping in de Belgische Ardennen ging er iets minder luxueus aan toe. Ga ook eens overnachten in cabin midden in de natuur.

Vanessa, de eigenares van B&B Fiertelmeers, is bovendien een gedroomde gastvrouw. We worden elke dag opnieuw in de watten gelegd en geen vraag is haar teveel. Als er iemand in de wieg gelegd is om een B&B uit te baten, dan is het Vanessa wel. Ook tips om te eten of te doen in de regio deelt ze met plezier.

Als je mooie wandelingen in de Vlaamse Ardennen wil combineren met een luxueus en uniek verblijf, dan moet je in B&B Fiertelmeers zijn. Het is de perfecte uitvalsbasis, want er starten tal van wandelroutes in de buurt. Zo bevinden al onze wandelroutes zich binnen een straal van 10 km van B&B Fiertelmeers.

Waar eten in Ronse?

Lekker eten kan bijvoorbeeld in Ronse bij ‘De Passage‘ of ‘De Vrijheid‘. Maar onze favoriet is Arino Bar. Een sharing concept spreekt ons altijd aan. Kleine eters weet je wel. Maar wat een lekkere gerechtjes! Het mooie tuinterras is bovendien een oase van rust. Het water loopt me al terug in de mond.

De 6 mooiste wandelingen in de Vlaamse Ardennen

De meeste wandelingen in de Vlaamse Ardennen kan je volgen aan de hand van wandelknooppunten. Makkelijker kan dus niet. Voor deze 6 wandelroutes trotseerden we ook nog eens meer dan 30 graden. Het leven van een reisblogger kan hard zijn. Maar we doen het ook ter voorbereiding van onze beklimming van de Kilimanjaro.

Onderschat ook de hoogtemeters in de Vlaamse Ardennen niet. Nergens anders in Vlaanderen vind je hellingen zoals hier. Dat zorgt voor wat extra uitdaging onderweg, maar ook voor mooie uitzichten.

Ten slotte tippen we telkens een restaurant, want ook voor lekkere gerechten en streekbieren moet je in de Vlaamse Ardennen zijn.

1. Pedaal wandelroute – 11,8 km

Onze wandelingen in de Vlaamse Ardennen starten we met de Pedaal wandelroute. We klikken de pedalen echter niet vast, maar doen het met onze nieuwe wandelschoenen. Hier fietsen zou trouwens niet lukken. Dat laten we over aan de echte Flandriens.

We parkeren in de Ronde van Vlaanderenstraat. De droom van elke wielerfan, zoals ik, want op de grond staan de namen van alle winnaars van de Ronde gedrukt. Mooie herinneringen komen terug en beelden flitsen door mijn hoofd. Ik ben al overdonderd en de wandeling is nog niet gestart.

Al snel genieten we van het uitzicht op de weidse velden. Een paar kilometer verderop wandelen we door het grootste bos van de Vlaamse Ardennen: het Kluisbos. De koelte van het bos is welkom, want in de zon smelten we bijna weg. Een bewijs dat we onze bossen moeten koesteren.

We wandelen verder langs de taalgrens naar het Kwaremontplein. Een mooi pleintje met een nog mooiere kerk. Ook een leuke plek om iets te eten of te drinken zoals in ‘Eetcafé In De Zon’ bijvoorbeeld. Wij banjeren voort richting de Oude Kwaremont, één van de bekendste kasseistroken van de Ronde.

Er is echter geen wielertoerist te bespeuren. De hittegolf zal wellicht de boosdoener zijn. Al zittend op de kasseien pauzeren we even. Een plek waar wielrenners geen tijd hebben om te pauzeren.

Daarna kan een stukje van de Paterberg er ook nog wel bij. Na bijna 12 kilometer wandelen zijn we blij als we namen als Tom Boonen en Fabian Cancellara op het wegdek gedrukt zien.

De Pedaal wandelroute is misschien wel één van de mooiste wandelingen in de Vlaamse Ardennen.

2. Vlaamse Ardennen Challenge – 22,6 km

Voor de ‘Vlaamse Ardennen Challenge’ kan je maar beter goeie benen hebben. Opnieuw is het meer dan 30 graden, maar we hopen op enkele verkoelende bossen onderweg. En ja hoor, we starten in het Muziekbos. Een geweldig mooi bos met enorme hoge bomen en daaronder duizenden varens.

We wandelen door velden die oneindig lijken, maar we genieten van elke voetstap die we zetten.

Spijtig genoeg verlaten we al snel het koele bos. We zien af met de brandende zon op ons hoofd. Maar dan komen we weer schattige kapelletjes of aanlopende koeien tegen die de pijn verzachten en ons energie geven om door te gaan. We wandelen door velden die oneindig lijken, maar we genieten van elke voetstap die we zetten.

We flirten constant met de taalgrens, want deze wandelroute loopt deels door de provincie Henegouwen. Daarom beslissen we om na 7 km te stoppen in het Franstalige dorpje Ellezelles. Niet om ons Frans te oefenen, wel om iets te eten in ‘Brasserie des Légendes’. Probeer zeker ook één van hun bieren die ze brouwen. Met nog 15 km voor de boeg zit een tripel er jammer genoeg niet in.

Een paar kilometer verderop passeren we een ander leuk dorpje: D’Hoppe. Ook hier vind je volkse cafés zoals ‘La Caplette’ waar we stoppen voor een fris ijsje.

Daarna duiken we terug de weidse velden in. Prachtige villa’s, vakantiewoningen en hoeves wisselen elkaar af. We bewonderen ze met een licht jaloerse blik, maar we blijven doorgaan.

De dag lijkt eindeloos te duren. Ook de gewrichten geven de eerste (negatieve) signalen. Tot het Muziekbos opnieuw opdoemt. Missie volbracht. We hebben nog net energie genoeg voor een high-five.

Er zijn in de Vlaamse Ardennen zeker wandelingen met mooiere uitzichten. De Vlaamse Ardennen Challenge is echter wel een leuke uitdaging én de route is goed aangeduid.

Op wandelvakantie in de Vlaamse Ardennen: Vlaamse Ardennen Challenge

3. Op het dak van de Vlaamse Ardennen wandelroute – 6,5 km

De ‘Op het dak van de Vlaamse Ardennen’ wandelroute start met een hoogtepunt, letterlijk. Want de Hotond is met 150 m het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is een kortere wandeling, maar daarom niet minder mooi.

Vanaf de Hotondmolen heb je al een mooi uitzicht op het landschap van de Vlaamse Ardennen. Aan de molen kan je voor of na de wandeling bijvoorbeeld iets drinken aan het sporthotel. Het restaurant daarentegen is nogal duur. De zonsondergang is er wel indrukwekkend.

Via leuke, smalle weggetjes die door akkers lopen dalen we af naar het Beiaardbos. Een mooi bos met prachtige hoge beukenbomen.

Om weer aan de Hotond te geraken moeten we uiteraard ook terug naar boven. Het laatste deel van de wandeling lopen we over de Hotond-Scherpenberg. Deze pittige getuigenheuvel is niet te onderschatten, maar wat een mooi stukje natuur.

Ben je op zoek naar kortere wandelingen in de Vlaamse Ardennen, maar met toch voldoende afwisseling en mooie natuur? Dan is deze wandelroute zeker een aanrader.

4. Langs de hellingen van de Ronde – 15,5 km

Tijd voor één van mijn favoriete wandelingen in de Vlaamse Ardennen: ‘langs de hellingen van de Ronde’. De naam alleen al doet me smelten. En niet van de warmte deze keer. Deze wandeling is een must voor elke koersfanaat. Met de fiets kan natuurlijk ook, maar dat zal iets moeilijker zijn.

We starten tussen de maïs-, bieten- en aardappelvelden. Ook grazende paarden en koeien zijn nooit veraf tijdens deze wandeling. Het bos van dienst is deze keer het Spijkerbos. De zon die door de bomen schijnt zorgt voor een mooi effect. Een goed begin.

Daarna is het toch echt wel tijd voor wat legendarische hellingen van de ‘Ronde van Vlaanderen’. Hellingen waar menig wielrenner bloed, zweet heeft verloren. De Kortekeer is de eerste. Een smalle weg die maximaal 17% stijgt. Gelukkig wandelen we bergafwaarts.

Vervolgens is het de beurt aan de Koppenberg. De zwaarste en steilste kasseistrook die we zagen in de Vlaamse Ardennen. We hebben er weinig last van, want opnieuw wandelen we bergaf. We zien wel enkele wielertoeristen sukkelen en ‘het gootje’ opzoeken. Iets verderop stappen ze toch maar af. Blijven oefenen mannen.

Na een mooie Lourdesgrot en het Koppenbergbos tanken we bij in ‘Eetcafé Den Os’ in Nukerke. Een leuk eetcafé met een even leuke gastvrouw. De vriendelijkste Vlamingen wonen volgens mij allemaal in de Vlaamse Ardennen, want overal worden we met open armen onthaald.

5. Panoramaroute – 16 km

De ‘Panoramaroute’ is één van de beste wandelingen als je bijvoorbeeld maar één volle dag in de Vlaamse Ardennen bent. Deze route overlapt andere wandelingen deels zoals de ‘Op het dak van de Vlaamse Ardennen’ wandelroute en de ‘Pedaalroute’.

De wandeling start en eindigt aan het Kwaremontplein. Van daaruit volg je gewoon de zeshoekige bordjes. Deze wandelroute brengt je langs al het moois dat de Vlaamse Ardennen te bieden heeft. Denk maar aan schattige dorpjes, mooie bossen, pittige kasseistroken en weidse uitzichten.

Voor of na de wandeling kan je nagenieten in één van de gezellige cafés op het Kwaremontplein.

6. Z+ wandelroute in Maarkedal – 4,5 km/7,5 km/12 km

De ‘Z+ wandelroute’ in de Vlaamse Ardennen bestaat uit twee lussen: één van 7,5 kilometer en één van 4,5 kilometer. Maar je kan ook beide combineren voor een wandeling van 12 kilometer. Zelf kiezen we de lus van 12 kilometer.

Z+ staat voor ‘zitten met een plus’. Onderweg komen we namelijk 5 bijzondere zitplaatsen tegen. Deze zitplaatsen werden gemaakt door lokale ontwerpers, heel leuk! De ene zitplaats is al wat specialer dan de andere, maar tof om tijdens de wandeling een doel te hebben.

De route loopt zowel op verharde als niet-verharde wegen, door het mooie heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen. Wie extra kilometers wil doen, kan een wandeling in het Muziekbos er nog bijnemen onderweg.

Hou er echter wel rekening mee dat de wegen soms aardig bergop lopen. Maar geniet vooral van de rust en de prachtige vergezichten tijdens één van de leukste wandelingen in de Vlaamse Ardennen.

Ontdek hier meer mooie wandelingen in België

Meer wandelingen in de Vlaamse Ardennen ontdekken?

Meer info over de Vlaamse Ardennen vind je hier of zoek meer routes in de Vlaamse Ardennen.

Bezoek ook eens ‘De Hoge Moten’ in Ronse. Een nieuw onthaal- en belevingscentrum voor Ronse en de Vlaamse Ardennen.

Bekijk hier andere prachtige wandelingen in Oost-Vlaanderen of ga eens kajakken in Oost-Vlaanderen.

5/5 - (3 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :