Op zoek naar mooie en uitdagende wandelingen in de Vlaamse Ardennen? Met meer dan 850 km aan wandelpaden is er keuze genoeg. Wij hebben tijdens een wandelvakantie in de Vlaamse Ardennen maar liefst 6 routes zelf uitgetest. Tijdens een hittegolf is dat niet zo’n goed idee, maar intussen zijn we gelukkig afgekoeld.

Deze wandelroutes loodsen ons onder andere door prachtige bossen en over legendarische kasseistroken van Vlaanderens Mooiste. Het glooiend landschap in de Vlaamse Ardennen moet wat ons betreft niet onderdoen voor Toscane. Al wandelend dromen we hier van een mooie villa met wijngaard. Eerst nog wat sparen.

Overnachten in een unieke B&B in de Vlaamse Ardennen

We overnachten in de unieke B&B Fiertelmeers, op een boogscheut van Ronse. Het oude gebouw, dat vroeger een textielfabriek was, werd enkele jaren geleden omgetoverd tot een B&B met 5 kamers.

Daarnaast bevindt zich op het domein een privé-wellness waar je na een dag wandelen de spieren kan ontspannen. Maar dat kan ook gewoon op het mooie terras met zwembad en jacuzzi.

In de zomer staan er achteraan op het domein ook enkele tenten. Niet om zomaar basic te kamperen, maar wel voor een luxe glamping. Daar maken we graag gebruik van. In de Vlaamse Ardennen mag het al eens wat meer zijn, toch? We hebben zelfs onze eigen sanitaire unit en hot tub.

Onze glamping in de Belgische Ardennen ging er iets minder luxueus aan toe. Ga ook eens overnachten in cabin midden in de natuur.

Vanessa, de eigenares van B&B Fiertelmeers, is bovendien een gedroomde gastvrouw. We worden elke dag opnieuw in de watten gelegd en geen vraag is haar teveel. Als er iemand in de wieg gelegd is om een B&B uit te baten, dan is het Vanessa wel. Ook tips om te eten of te doen in de regio deelt ze met plezier.

Als je mooie wandelingen in de Vlaamse Ardennen wil combineren met een luxueus en uniek verblijf, dan moet je in B&B Fiertelmeers zijn. Het is de perfecte uitvalsbasis, want er starten tal van wandelroutes in de buurt. Zo bevinden al onze wandelroutes zich binnen een straal van 10 km van B&B Fiertelmeers.

Eten in de buurt

Lekker eten kan bijvoorbeeld in Ronse bij ‘De Passage‘ of ‘De Vrijheid‘. Maar onze favoriet is Arino Bar. Een sharing concept spreekt ons altijd aan. Kleine eters weet je wel. Maar wat een lekkere gerechtjes! Het mooie tuinterras is bovendien een oase van rust. Het water loopt me al terug in de mond.

Of geniet van The Perfect Dinner op het domein van B&B Fiertelmeers.

6 wandelingen in de Vlaamse Ardennen uitgetest

De meeste wandelingen in de Vlaamse Ardennen kan je volgen aan de hand van wandelknooppunten. Makkelijker kan dus niet. Voor deze 6 wandelroutes trotseerden we ook nog eens meer dan 30 graden. Het leven van een reisblogger kan hard zijn. Maar we doen het ook ter voorbereiding van onze beklimming van de Kilimanjaro.

Onderschat ook de hoogtemeters in de Vlaamse Ardennen niet. Nergens anders in Vlaanderen vind je hellingen zoals hier. Dat zorgt voor wat extra uitdaging onderweg, maar ook voor mooie uitzichten.

Ten slotte tippen we telkens een restaurant, want ook voor lekkere gerechten en streekbieren moet je in de Vlaamse Ardennen zijn.

Pedaalroute – 11,8 km

Onze wandelingen in de Vlaamse Ardennen starten we met de ‘Pedaalroute’. We klikken de pedalen echter niet vast, maar doen het met onze nieuwe wandelschoenen. Hier fietsen zou trouwens niet lukken. Dat laten we over aan de echte Flandriens.

We parkeren in de Ronde van Vlaanderenstraat. De droom van elke wielerfan, zoals ik, want op de grond staan de namen van alle winnaars van de Ronde gedrukt. Mooie herinneringen komen terug en beelden flitsen door mijn hoofd. Ik ben al overdonderd en de wandeling is nog niet gestart.

Al snel genieten we van het uitzicht op de weidse velden. Een paar kilometer verderop wandelen we door het grootste bos van de Vlaamse Ardennen: het Kluisbos. De koelte van het bos is welkom, want in de zon smelten we bijna weg. Een bewijs dat we onze bossen moeten koesteren.

We wandelen verder langs de taalgrens naar het Kwaremontplein. Een mooi pleintje met een nog mooiere kerk. Ook een leuke plek om iets te eten of te drinken zoals in ‘Eetcafé In De Zon’ bijvoorbeeld. Wij banjeren voort richting de Oude Kwaremont, één van de bekendste kasseistroken van de Ronde.

Er is echter geen wielertoerist te bespeuren. De hittegolf zal wellicht de boosdoener zijn. Al zittend op de kasseien pauzeren we even. Een plek waar wielrenners geen tijd hebben om te pauzeren.

Daarna kan een stukje van de Paterberg er ook nog wel bij. Na bijna 12 kilometer wandelen zijn we blij als we namen als Tom Boonen en Fabian Cancellara op het wegdek gedrukt zien.

De ‘Pedaalroute’ is misschien wel één van de mooiste wandelingen in de Vlaamse Ardennen.