Het is eind maart en de eerste lentezon is in het land. Corona is spijtig genoeg ook nog in het land. Toch beslissen we om een midweek door te brengen in Limburg. Wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen is gelukkig nog wel toegelaten.

We zijn zelfs een beetje zenuwachtig om te vertrekken, het is ver gekomen. Na een rit van een uurtje komen we aan op onze bestemming: Zutendaal.

Wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen

In Nationaal Park Hoge Kempen kan je eindeloos wandelen en fietsen. Het is momenteel het enige erkende Nationaal Park in België, wat eigenlijk wel triest is. Maar eentje is beter dan geentje.

Het park is met een oppervlakte van meer dan 12.000 ha gigantisch groot. Het strekt zich uit over verschillende Limburgse gemeenten zoals Maasmechelen, As en Zutendaal. Om je maar een idee te geven over de grootte van het gebied.

Er zijn verschillende toegangspoorten en instapplaatsen in Nationaal Park Hoge Kempen waar je kan inpikken op bestaande aangeduide wandelroutes. In totaal zijn er meer dan 50 lus-wandelingen in Nationaal Park Hoge Kempen. Goed voor meer dan 200 kilometer aan wandelpaden.

Op elke instapplek en toegangspoort staat een infobord met meer info over de verschillende soorten wandelingen. De wandelingen zijn in twee richtingen bewegwijzerd en aangeduid met een kleur en een symbool. Gemakkelijker kan echt niet!

Zutendaal als uitvalsbasis om te wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen

Alvorens we maandagnamiddag in Zutendaal aankomen, rijden we eerst nog naar Kasteeldomein Alden Biesen. Hier huurden we met een ‘Groen Wagentje’ om door de Limburgse heuvels te sjezen, op zoek naar de eerste bloesems.

Daarna checken we in bij Landal Mooi Zutendaal, onze uitvalsbasis voor een midweek in Limburg. Van hieruit zullen we de komende dagen vooral wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen. Normaal zijn we geen fan van vakantieparken, maar we beslisten het er toch op te wagen in de hoop niet te veel krijsende kinderen tegen te komen.

We krijgen de sleutels van nummer 515 en parkeren voor de deur van onze villa. Een villa? Jawel! We kozen een villa type 4CJ voor 4 personen. Deze villa is niet alleen gezellig ingericht door interieurontwerper Jan des Bouvrie, maar heeft ook een privé jacuzzi!

Bovendien behaalde Landal Mooi Zutendaal het Green Key ecolabel. Dat betekent dat ze heel wat milieuvriendelijke maatregelen nemen zoals het gebruik van zonnepanelen, afvalscheiding en aandacht voor natuur. In Nederland werd Landal Greenparks zelfs al enkele keren verkozen tot meest duurzame reismerk. Meer milieuvriendelijke hotels vind je hier.

Al snel overvalt ons een vakantiegevoel. We zijn er helemaal klaar voor! Maar eerst even relaxen in de jacuzzi.

Fietsen via fietsknooppunten in Nationaal Park Hoge Kempen

Dinsdag starten we de dag met een ontbijtbox die aan ons huisje wordt geleverd. Dat ontbijt kunnen we goed gebruiken, want we hebben een stevige fietstocht uitgestippeld.

Ons plan was om van thuis twee vouwfietsen mee te brengen, maar het inladen ging moeizamer dan verwacht. Volgende keer toch eerst even oefenen. Gelukkig konden we goedkoop fietsen huren bij Landal Mooi Zutendaal. Een fietsslot kregen we gelukkig wel in onze auto.

Om onze fietsroute uit te stippelen maken we gebruik van het handige knooppuntensysteem. Hou wel rekening met pittige hellingen, want Limburg is best heuvelachtig. Een elektrische fiets is geen overbodige luxe. Hadden we dat op voorhand maar geweten.

Landal Mooi Zutendaal ligt vlakbij fietsknooppunten 62 en 532. We volgen de goed aangeduide knooppunten tot aan toegangspoort Terhills. Hier laten we onze fiets achter, want van hieruit starten er mooie bewegwijzerde wandelingen tussen 1,5 en 12,1 kilometer.

Het is enorm leuk om te wandelen op de Terrils (mijnsteenbergen). Zet je fiets opzij en volg een wandelroute die je naar de top van een Terril brengt. Het panoramisch uitzicht is indrukwekkend! De stevige klim moet je er wel voor over hebben. De top van de Terril is bovendien de perfecte plek voor een picknick, dus breng zeker wat eten of een fris pintje mee.

Op de terugweg fietsen we dwars door de Mechelse Heide, een ander deel van Nationaal Park Hoge Kempen. Halverwege eist de vermoeidheid zijn tol als onze fietssturen in elkaar haken met een stevige smak tot gevolg.

Gehavend met wat schaafwonden bereiken we na een fietstocht van ongeveer 45 kilometer toch onze villa. We laten door Landal Mooi Zutendaal een gourmetschotel leveren om de pijn te verzachten en sluiten de dag af op onze favoriete plek: de jacuzzi.

Mountainbikers kunnen gebruik maken van het mountainbikenetwerk dat ook met knooppunten werkt. Dit netwerk omvat maar liefst 200 kilometer mountainbikepaden, verspreid over 8 lussen.

Onze fietsroute via fietsknooppunten: 62 – 63 – 61 – 60 – Terhills toegangspoort (richting knooppunt 55) – 60 – 551 – 565 – 535 – 534 – 251 – 64 – 532
Bekijk hier de fietsroute op de kaart.

Wandelen op blote voeten in Nationaal Park Hoge Kempen: Blotevoetenpad

Woensdag zijn we helemaal gerecupereerd van onze fietstocht en is het tijd om Nationaal Park Hoge Kempen op blote voeten te verkennen. Aan toegangspoort Lieteberg, dat op 2 kilometer van Landal Mooi Zutendaal ligt, start namelijk het Blotevoetenpad.

Dit Blotevoetenpad is momenteel het mooiste van West-Europa. Het prachtige parcours van 3 kilometer is echter niet voor gevoelige voeten. Het pad loopt onder andere door de modder en over mooie hangbruggen. We beklommen zelfs een uitkijktoren en dat allemaal op blote voeten!

Geen paniek, achteraf kan je ze weer helemaal proper maken aan de voetdouches. Na dit parcours zal je nooit meer klagen over pijnlijke voeten, geloof me. Het Blotenvoetenpad is trouwens niet alleen leuk voor kinderen. Daar kunnen we over meespreken, want we hadden 2 uur lang plezier! Vergeet niet te reserveren en breng zeker een handdoek mee.

Op de terugweg stoppen we in de straat van ons vakantiepark nog even aan een huis waar honing wordt verkocht. Blijkbaar wordt dit wel vaker gedaan in Limburg, want we zien regelmatig ‘Honing te koop’ aan de gevels bengelen.

Voor 6 EUR kopen we een grote pot honing bij een lieve Limburgse dame. Ze verzekert ons dat alles puur natuur is, dus zonder toegevoegde suikers of andere rotzooi. In de parkshop van Landal vind je nog andere Limburgse streekproducten zoals Honingbier, Hasseltse Jenever of Kompelbier.

De rest van de dag genieten we van de zon, ons prachtig terras en natuurlijk de jacuzzi.

Wandelen in stiltegebied Zwarteput

Donderdag staan we vroeg op, want we verwachten hoog bezoek later op de dag. Maar eerst gaan we wandelen in stiltegebied Zwarteput. De wandeling start in Roelen, ongeveer 2 kilometer fietsen van Landal Mooi Zutendaal.

Zwarteput is één van de weinige stiltegebieden in Vlaanderen. Het stiltegebied ligt in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw.

In Roelen starten verschillende aangeduide routes tussen 4,4 en 13,3 kilometer. Wij kiezen de blauwe route van 8,3 kilometer.

Onderweg komen we stiltestenen tegen met gegraveerde poëtische teksten van onder andere Willem Vermandere en Jeroen Brouwers. Het gebied zelf is niet zo indrukwekkend. We wandelen voornamelijk door het bos en langs landbouwvelden. We komen ook een soort hippies tegen met een zelfvoorzienend ‘kamp’. Maar wat het precies is zullen we waarschijnlijk nooit weten.

Helemaal stil is het gebied zeker niet, maar de natuur overheerst er wel. Opstijgende vliegtuigen gooien af en toe roet in het eten, jammer. Ga zoals ons ’s morgens vroeg om optimaal van de stilte en de fluitende vogels te genieten. Af en toe springt er een eekhoorn van boom naar boom.

Eens terug in onze villa krijgen we bezoek van de papa. Er is immers plek genoeg, want de villa is normaal gezien voor 4 personen. Elke slaapkamer heeft zelfs een eigen badkamer.

Papa komt natuurlijk nooit met lege handen op bezoek. Met een volgeladen koelbox begeleid ik hem richting ons huisje. Ook hij is onder de indruk van de omgeving en onze villa. Na een rondleiding, wat zonnen en een jacuzzisessie genieten we op het terras van een BBQ met de ondergaande zon. Ja in Limburg voelen we ons thuis, dit is écht vakantie.

Wandelen tussen de terrils in het Thor Park

Op vrijdag is de temperatuur met 10 graden gezakt. Dat weerhoudt ons niet om nog een laatste keer de benen in te smeren. Op de planning? Wandelen tussen de Terrils in het Thor Park. Eerst nemen we met pijn in het hart afscheid van onze villa. Hier komen we ongetwijfeld nog eens terug, want we zijn nog lang niet klaar met Limburg.

Het Thor Park in Genk maakt sinds 2020 deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Wat ons betreft terecht, want het gebied is uniek. Het combineert natuurelementen met industriële mijngebouwen wat voor een bijzonder landschap zorgt. Niet te geloven dat hier ooit mijnwerkers enkele honderden meters onder de grond zaten.

Om dit unieke gebied te ontdekken werden er meer dan 10 wandelroutes uitgestippeld, variërend van 2 tot 16 kilometer. De routes zijn goed aangeduid en starten aan de André Dumontlaan 67 in Genk. Kies de gewenste route en volg de kleuren. Wij gingen voor de blauwe route van 7,9 kilometer.

Zin in een uitdaging? Beklim dan één of meerdere Terrils zoals de Terril van Waterschei of de Terril van As. Een echt wandelpad naar de top is er niet, maar dat maakt de uitdaging eens zo groot. Vergis je niet, het is zwaarder dan je denkt!

De beloning is echter groot. Op de top worden we namelijk beloond met een indrukwekkend uitzicht op Genk, Nationaal Park Hoge Kempen en de groene omgeving.

Een midweek in Limburg heeft ons aangenaam verrast. Wat een verademing in vergelijking met het drukke Antwerpen. Voor het eerst hadden we echt een vakantiegevoel in eigen land. Sjiek is miech dat!

author-sign

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :