Aan Kasteeldomein Alden Biesen vind je verrassend veel activiteiten. Het is dan ook één van de belangrijkste trekpleisters in Limburg.

Vroeger was deze plek de hoofdzetel van de Duitse Ridderorde, maar sinds de erfgoedsite in handen van de Vlaamse Overheid is, werd ze omgebouwd tot een cultuurcentrum. Nu is het een leuke plek om te wandelen, picknicken of te genieten van mooie bloesems. Redenen genoeg voor ons om Antwerpen even in te ruilen voor dit mooi stukje Limburg.

1. Bloesem- en fruitroute met Groene Wagentjes

Bij het Toeristisch Onthaal Alden Biesen, dat zich op het kasteeldomein bevindt, kan je terecht voor alle praktische informatie over het domein en de regio. Een tijdje geleden zagen we dat ze ook Groene Wagentjes verhuren om de regio op een duurzame manier te verkennen. Deze golfwagentjes rijden namelijk volledig elektrisch. Dat horen we graag!

Tijdens het fruitseizoen zie je velden vol appels en peren die aan de bomen bengelen.

Vanaf kasteeldomein Alden Biesen vertrekken er verschillende routes. Wij kiezen de Bloesem- en fruitroute van ongeveer 30 kilometer, in de hoop al wat bloesems te spotten. Spijtig genoeg zijn we net iets te vroeg voor de bloesems, maar genieten van een ritje door de Limburgse heuvels doen we wel. We wanen ons zelfs even in Toscane! Lees meer over de mooiste wandelingen in Toscane.

De route loopt door groene velden en langs gehuchten waar we nog nooit van gehoord hebben, zoals Lafelt of Hees. Tijdens het fruitseizoen zie je velden vol appels en peren die aan de bomen bengelen.

Het blijft wel opletten, want de route moet je zelf volgen via je smartphone. Toch brengen we ons Groen Wagentje na 2 uur rijplezier net op tijd terug binnen. Wat een leuke manier om kennis te maken met de regio!

Alle info over de Groene Wagentjes

2. Wandelen aan Landcommanderij Alden Biesen

Aan Landcommanderij Alden Biesen starten vier bewegwijzerde wandelingen. Dankzij het Groene Wagentje konden we onze benen even sparen, maar het zou zonde zijn om hier niet te wandelen.

De wandelkaart is verkrijgbaar bij het Toeristisch Onthaal Alden Biesen, maar op de parking staat een infobord met aanduiding van de wandelroutes. Het enige dat je moet doen is een route kiezen en de bordjes volgen.

Wij kiezen de blauwe route van 4,1 kilometer die rond het kasteel en door de natuur loopt. Tijdens het bloesemseizoen kan je hier mooie plaatjes schieten als de bijen en de bomen hun werk doen. Wij zijn vooral onder de indruk van het indrukwekkende kasteeldomein dat perfect onderhouden is.

Wandelen combineren met een vleugje muziek? Kies dan muziekwandeling ‘Punica Granatum’ en ontdek het Engels Park op het Kasteeldomein. Volg de acht granaatappel symbolen en scan onderweg de QR codes met je smartphone. De zangeressen van ensemble Psallentes nemen je vervolgens mee in een droom waarin ze opzoek gaan naar een geschikte locatie om foto’s te maken. De route is ongeveer 1,5 kilometer lang.

Ontdek hier nog meer mooie wandelingen in Limburg

3. Alden Biesen Kasteel bezoeken

Hét pronkstuk van domein Alden Biesen is uiteraard het kasteel. De Engelse en Franse tuinen, de kerk en het domein zijn gratis te bezoeken. Het kasteel zelf is enkel te bezoeken met een gids tussen 1 juni en 31 augustus in het weekend. Reserveren kan enkel ter plaatse en een bezoek duurt ongeveer 1 uur.

Een bezoek aan het kasteel is echter geen must, want er zijn genoeg leuke activiteiten te doen aan kasteeldomein Alden Biesen zoals Bilzen Mysteries: Het Verhaal. Na zonsondergang maak je gewapend met een tablet en koptelefoon een wandeling in en rond het kasteel van Alden Biesen.

De Heer van Biesen, vertolkt door de enige echte Jan Decleir, neemt je mee op een betoverende tijdreis. Herbeleef de geschiedenis van het middeleeuws kasteel en geniet van spectaculaire klank- en lichteffecten!

Op domein Alden Biesen vinden er ook regelmatig events plaats zoals de jaarlijkse Zomeropera. Bedrijven en verenigingen kunnen zalen afhuren tot wel 300 personen. In Alden Biesen kan je zelfs trouwen. Ik zou het wel weten moest ik in Bilzen wonen… Ook de naastgelegen Martin’s Rentmeesterij is een prachtige locatie voor een trouwfeest.

4. Alden Biesen tijdens het bloesemseizoen

Als het kan, bezoek Alden Biesen dan tijdens het bloesemseizoen. In april verandert de regio namelijk in één grote bloesemzee dankzij de vele fruitbomen. Daarnaast worden er tijdens deze periode leuke activiteiten georganiseerd aan kasteeldomein Alden Biesen.

Zo kan je onder andere een begeleide bloesemwandeling maken en staan er foodtrucks op het domein, zodat je van een hapje kan genieten tussen de bloesems. Of bestel een picknickmand en zoek zelf een mooie plek tussen de bloesems.

Vooral het mooie vlonderpad ligt er dan prachtig bij tussen de bloesems. Volg de groei van bloesems online via de bloesemmeter.

Krijg je maar niet genoeg van Limburg of op zoek naar andere leuke activiteiten in de buurt van Kasteeldomein Alden Biesen? Combineer met een stedentrip in Hasselt of ga wandelen en fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen.

5. Overnachten nabij Landcommanderij Alden Biesen

Wil je dichtbij Alden Biesen overnachten om de regio verder te ontdekken? Dan heb je geluk! Vlak naast Landcommanderij Alden Biesen ligt hotel Martin’s Rentmeesterij dat deel uitmaakt van kasteeldomein Alden Biesen. Overnacht in een historisch gebouw en laat je culinair verwennen in restaurant Akko.

Verkies je Vlaamse en Belgische klassiekers? Ga dan naar Eetcafé ‘t Gasthuis. Sluit de dag af met een bezoek aan de wellnessruimte van het hotel en duik ontspannen je bed in.

Ontdek hier toffe vakantieparken in Limburg, of verblijf in een premium vakantieresort van Center Parcs.

Bekijk meer toffe hotels in de buurt van Alden Biesen

Graag meer weten over activiteiten aan kasteeldomein Alden Biesen? Kijk op www.alden-biesen.be

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :