Aan de Belgische Kust zijn er tal van mooie wandelingen te maken. En dan bedoel ik niet enkel strandwandelingen. Naast strand en duinen is er zoveel meer te ontdekken, weg van de drukte.

Volg deze mooie wandelingen aan de Belgische Kust, gluur binnen in prachtige villa’s en laat je verbazen door de natuur!

Waar vind ik mooie wandelingen aan de Belgische Kust?

1. Doornpanne wandelroute

Beklim de hoogste duintop van de Belgische Kust

De mooie wandelingen aan de Belgische Kust starten we met de Doornpanne wandelroute die start aan het bezoekerscentrum in Koksijde. Bij de start maak je al meteen kennis met de schattigste bewoners van het gebied: ezeltjes en pony’s. Wandel verder naar de Hoge Blekker en beklim de hoogste duin (33 meter) van de Belgische kust.

Geniet vanop de duin van het mooie uitzicht op de omliggende duinen en het polderlandschap. Via de Schipgatduinen en het strand kom je ten slotte terug aan het startpunt. Vergeet onderweg niet binnen te gluren in de mooie villa’s! Er staan enkele pareltjes tussen.

⇢ Hoteltip in Koksijde: Hotel Apostroff

2. Duinbossen wandelroute

Door de duinen en bossen tussen Wenduine en De Haan

De Duinbossen wandelroute start aan het tramstation van De Haan. Vanaf het tramstation gaat het via villawijk ‘de Concessie’ richting het strand.

Volg daarna het strand tot in Wenduine en stop onderweg bijvoorbeeld in café Westhinder voor een drankje. Het terras kijkt uit op het strand en is daarom ideaal om even uit te blazen.

Wandel daarna naar de ‘Spioenkop‘ voor een uniek uitzicht. Via de mooie Duinbossen keer je terug richting De Haan. De perfecte afwisseling tussen strand en bos als je het mij vraagt!

⇢ Hoteltip in De Haan: Vakantiepark Park De Haan (Center Parcs)

3. Ter Ydewandelroute

Ontdek het duinmassief van Ter Yde

Ontdek tijdens de Ter Ydewandelroute het 300 ha grote duinmassief. Wandel vanaf het Astridplein in Oostduinkerke-Bad via het strand en de duinen richting Groenendijk. Volg daarna het onverhard pad naar natuurreservaat Hannecartbos. Maak onderweg kennis met schattige Shetland pony’s in het begrazingsgebied.

Wandel verder via duinengebieden Spelleplekke en Plaatsduinen terug naar het startpunt. Eet daarna in ‘t Zoet Genot op de dijk een lekker ijsje of wafel als beloning!

⇢ Hoteltip in Oostduinkerke: Boutique Hotel Hof ter Duinen

4. Westhoek wandelroute

Wandel door het oudste en grootste natuurreservaat van de Belgische Kust

De Westhoek wandelroute start aan het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne. Wandel eerst via het Calmeynbos naar de Krakeelduinen.

Het Calmeynbos is de perfecte locatie om te fietsen, wandelen of paardrijden. Bovendien is het schaduwrijke bos ideaal om te schuilen tegen de hitte op warme dagen.

Natuurreservaat De Westhoek is het grootste aaneengesloten duinmassief van de Belgische Kust, indrukwekkend.

In de Krakeelduinen werd een begrazingszone ingericht waar een kudde ‘Scottish Blackface’ schapen het beste van zichzelf geven. Volg daarna de kustlijn tot aan natuurreservaat De Westhoek, tegen de Franse grens.

Natuurreservaat De Westhoek is het grootste aaneengesloten duinmassief van de Belgische Kust, indrukwekkend!

Keer vervolgens via het waterwinningsgebied en het Calmeynbos terug naar het startpunt.

⇢ Hoteltip in de Westhoek: Vakantiehuisje aan de IJzer

5. Zwin wandelroute

Maak kennis met de natuur en landschappen in Knokke-Heist

Wie aan mooie wandelingen aan de Belgische Kust denkt, denkt waarschijnlijk aan natuurgebied Het Zwin. De Zwin wandelroute is daarom de perfecte manier om kennis te maken met dit mooie gebied.

Het officiële startpunt is aan de betalende parking van natuurpark Het Zwin. Wij parkeren echter in de omgeving van het Oosthoekplein. Hier parkeer je namelijk gratis en onbeperkt op weekdagen (blauwe zone). Ook tijdens het weekend. Een parkeerschijf is dan wel verplicht en de parkeertijd bedraagt maximum 4 uur. Dit is echter voldoende tijd om de Zwin wandelroute volledig te wandelen.

Eerst wandelen we langs begrazingsgebied waar we prachtige paarden en Schotse hooglandrunderen tegenkomen. Ze ploeteren door het water en staren ons aan. Schuw zijn ze zeker niet. Daarna wandelen we via een vlonderpad richting de kust. Ideaal om even te pauzeren in de duinen met zicht op zee.

Aan het kunstwerk ‘De haas’ van Barry Flanagan heb je een mooi uitzicht op zwinduinen- en polders. Hier zagen we onder andere schattige schapen en veel vogels zoals ooievaars en reigers. Vergeet je verrekijker dus niet!

Daarna wandel je nog een stuk door het Koningsbos en kom je terug aan het startpunt. Ga nadien iets drinken in bistro ‘The Shelter’ van natuurpark Het Zwin of op het gezellige Oosthoekplein. Aan natuurpark Het Zwin zijn bovendien gratis toiletten te vinden. Altijd handig!

Ontdek hier meer mooie wandelingen in België

Ooievaar

Bewegwijzering en informatie van deze mooie wandelingen aan de Belgische Kust

Al deze mooie wandelingen aan de Belgische Kust zijn uitstekend bewegwijzerd. Bovendien staat er bij de start van de wandeling telkens een groot bord met informatie over de wandelroute.

Volg gewoon de zeshoekige bordjes en geniet van de wandelingen!

Ook zin om mooie wandelingen te maken aan de Belgische Kust?
⇢ Bekijk toffe hotels aan de Belgische Kust

Genoeg gewandeld aan de de Belgische Kust? Probeer dan ook één van deze prachtige wandelingen in Oost-Vlaanderen, Antwerpen of prachtige wandelroutes aan Baraque Michel. Of kies voor een goedkoop weekend in Brugge.

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

2 Comments

    1. Hoi! De viaducten vind je in Spanje. Iemand heeft een foto van de bruggen op Pinterest aan dit artikel gelinkt. Wij hebben helaas geen machtigingen om dit te laten verwijderen 🙁 .

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :