Ben je op zoek naar de beste safariparken in Tanzania? Ga dan naar Nationaal Park Tarangire, de Serengeti of Ngorongoro Conservation Area. Stuk voor stuk unieke parken waar je omringd wordt door onder andere olifanten, giraffen en leeuwen. Een unieke ervaring die niet mag ontbreken op je bucketlist.

Dit zijn de beste safariparken in Tanzania om dieren te spotten.

Nationaal Park Tarangire

Nationaal Park Tarangire is het eerste safaripark in Tanzania dat we bezoeken na de beklimming van de Kilimanjaro. Onze gids James pikt ons op met zijn 14 jaar oude Toyota Land Cruiser. De komende dagen rijdt hij met ons rond, op zoek naar dieren. Vanaf Moshi bereiken we na een rit van 4 uur Nationaal Park Tarangire, zodat we rond 12 uur aankomen.

We melden ons aan en dan gaat eindelijk het dak open. De jeep biedt normaal plaats voor 7 personen, maar we zijn blij dat we een privé safari boekten, want anders zie je echt veel minder.

Na een paar minuten spotten we al giraffen, olifanten en zebra’s. Dat de olifanten met hun kleintjes zo dicht bij zouden komen hadden we nooit verwacht. Ze zijn duidelijk gewend aan de vele jeeps. Op sommige plekken staan er wel iets te veel jeeps. Zeker de leeuwen zijn erg in trek.

Toch genieten we de rest van de dag van alle dieren die we zien. Als onze jeep niet meer wil starten wordt het nog even spannend, maar we worden gelukkig snel geholpen. Een voorbijkomende giraf denkt er het zijne van.

Daarna spotten we nog impalas, gnoes, apen en nog veel meer. Het lijkt wel alsof we naar een natuurfilm kijken. Onze eerste safari ooit, maar één om nooit te vergeten.

Waarom voor Nationaal Park Tarangire kiezen?

Tarangire is niet het grootste safaripark in Tanzania, maar daardoor zie je wel veel dieren op korte tijd. Bovendien is Tarangire vooral bekend omwille van het groot aantal olifanten. Hier bevindt zich één van de grootste olifanten populaties in heel Afrika. Je ziet ze echt overal in het park! Naast dieren vind je in het park Baobab bomen van wel honderden jaren oud.

Ngorongoro Conservation Area en krater

Ngorongoro Conservation Area is een heel ander soort park, want het is voorzien van een heuse krater. Die krater is zelfs één van de zeven Afrikaanse wonderen. Ook zonder dieren zou het een fantastisch park zijn. Gelukkig zijn die dieren wel massaal aanwezig, want daar komen we ten slotte voor.

Eerst rijden we helemaal naar boven en daarna rijden we de krater in. Daar gaat er een heel nieuwe wereld voor ons open. Het landschap is enorm uitgestrekt en overal zien we dieren. Ze lopen allemaal door elkaar. Het lijkt één grote zoo. We weten niet waar eerst te kijken.

Om de dieren te spotten heb je niet eens een verrekijker nodig. Zebra’s, struisvogels, gnoes, buffels en gazellen lopen rakelings naast onze jeep. Zelfs een jakhals, hyena’s en nijlpaarden verstoppen zich niet.

Om leeuwen en neushoorns te spotten hebben we wel onze verrekijker nodig. Onze Swarovski Optik CL Pocket komt hiervoor goed van pas.

Enkel het luipaard wil zich niet tonen vandaag. Daarom blijft het voor ons bij ‘the big four’, maar ooit vinden we hem!

Gier in Ngorongoro Krater Tanzania
Ngorongoro Krater

Waarom voor Ngorongoro Conservation Area en krater kiezen?

Heb je weinig tijd, maar wil je toch een safaripark bezoeken in Tanzania? Kies dan voor Ngorongoro Conservation Area. Het is veel uitgestrekter dan Nationaal Park Tarangire en daarom kom je ook veel minder jeeps tegen. Bovendien vind je hier de hoogste concentratie wilde dieren van Afrika.

Op safari in Tanzania: de 3 beste safariparken : Ngorongoro zebras

Nationaal Park Serengeti

Nationaal Park Serengeti in Tanzania is één van de meest bekende en beste safariparken ter wereld. Het ligt ook gedeeltelijk in Kenia, maar voornamelijk in Tanzania.

Een safaripark is geen zoo waar je kan kiezen welke dieren je ziet.

Nationaal Park Serengeti is gigantisch groot. Vooral katachtigen laten zich hier graag zien. Al moet je altijd wat geluk hebben. Zoals onze gids James altijd zei: ‘een safaripark is geen zoo waar je kan kiezen welke dieren je ziet.’

Ook de ‘Grote Trek‘ in de Serengeti is één van de zeven Afrikaanse wonderen. Een fenomeen waarbij miljoenen dieren zich tegelijk verplaatsen. Probeer hier dus zeker enkele dagen op safari te gaan als je de kans hebt.

Een bezoek aan de Serengeti is te combineren met Ngorongoro Conservation Area als je voldoende tijd hebt. Zo kan je ‘the big five’ haast niet missen.

Waarom voor Nationaal Park Serengeti kiezen?

Nationaal Park Serengeti is nog veel groter dan de andere safariparken in Tanzania en daarom de beste plek om veel dieren te spotten. Het park is het hele jaar door goed te bezoeken. Wij hebben de ‘Grote Trek’ jammer genoeg niet gezien, maar probeer dit zeker te doen als de kans hebt. Volgens onze gids is de Serengeti het beste en mooiste safaripark in Tanzania.

Op safari in Tanzania: de 3 beste safariparken : Serengeti

Waar overnachten tijdens een safari in Tanzania?

Wij verbleven enkele nachten in Manyara Best View Lodge op basis van vol pension.

Alle kamers hebben een terras met prachtig uitzicht over Lake Manyara. Na een dagje safari kan je ontspannen in het infinity zwembad dat op de rand van een klif ligt.

Het hotel voorziet een lunchpakket voor tijdens je safari. ‘s Middags stop je dan aan een picknickplek om te eten. Let wel op voor de gulzige aapjes!

Manyara Best View Lodge ligt op ongeveer 2 uur rijden van Nationaal Park Tarangire en Ngorongoro Conservation Area, maar wel op meer dan 3 uur rijden van de toegangspoort van Nationaal Park Serengeti. Maar de ligging van het hotel is echt fantastisch.

Als je de Serengeti wil bezoeken is het beter om meerdere hotels te combineren, zodat je transfers minder lang zijn. Er zijn ook overnachtingsplaatsen in de safariparken zelf. Zeker in de Serengeti is er veel keuze.

Hoteltip om te overnachten in Nationaal Park Tarangire
Hoteltip om te overnachten in Nationaal Park Serengeti

Waarom op safari in Tanzania?

 • De safariparken in Tanzania zijn niet afgesloten met hekken. Alles is puur natuur. De dieren kunnen daarom migreren en het vrijheidsgevoel is groter;
 • Fan van leeuwen? Goed nieuws! Tanzania heeft de grootste leeuwenpopulatie ter wereld;
 • Geen fan van leeuwen? Ook goed nieuws! Tanzania heeft sowieso de hoogste concentratie wilde dieren in Afrika;
 • Tanzania heeft veel meer beschermde natuurgebieden dan bijvoorbeeld Zuid Afrika. Maar liefst 1/3de van het land in Tanzania is beschermd natuurgebied;
 • De beste safariparken in Tanzania, zoals Tarangire, Ngorongoro en Serengeti zijn goed bereikbaar. Vlieg bijvoorbeeld rechtstreeks van Schiphol in Nederland naar Kilimanjaro Airport;
 • Tijdens je vakantie kan je meerdere safariparken combineren. En elk park is uniek. Maar neem wel voldoende tijd. Daarnaast zijn er nog andere minder bekende safariparken in Tanzania zoals Selous Game Reserve en Ruaha National Park, maar die zijn moeilijker bereikbaar;
 • Na je safari sta je zo in Zanzibar om heerlijk uit te rusten en na te genieten van je safari’s. Lees waarom je Jambiani op Zanzibar moet bezoeken of ontdek de leukste excursies op Zanzibar.

Beste periode om safariparken in Tanzania te bezoeken

De beste periode om safariparken in Tanzania te bezoeken is tijdens het droge seizoen. Dat wil zeggen tussen juni en oktober. Voor de Serengeti is tussen januari en maart ook een goeie periode vanwege de migratie en geboortes van dieren. Tijdens het regenseizoen zie je veel minder dieren en is het ook gewoon niet aangenaam om met een jeep rond te rijden. Zeker als het dak open staat.

Tips om op safari te gaan in Tanzania

 • neem je verrekijker mee. Wij gebruiken de Swarovski Optik CL Pocket op reis, één van onze leuke reisgadgets;
 • draag lichtgroene of kaki kledij om insectenbeten te vermijden;
 • gebruik een camera met zoom om dieren te fotograferen;
 • spuit je in met insectenspray tegen de muggen;
 • bereid je voor op veel zand en stof.

Safari boeken in Tanzania

Wil je ook graag de beste safariparken in Tanzania ontdekken? Wij boekten onze safari in Tanzania via Tanzania Specialist. Zij bieden enkel privé safari’s aan en hebben hun eigen gidsen en jeeps.

De Nederlandstalige klantendienst overtuigde ons om voor hen te kiezen. Ook de beklimming van de Kilimanjaro en onze reis naar Zanzibar staken ze voor ons in elkaar. Ontdek hier tips om je voor te bereiden op de beklimming. Wil je een ballonvaart boven de Serengeti of de Masai stam bezoeken? Ook dat is mogelijk.

Hou bij het boeken van een safari vooral rekening met de afstanden van je hotel naar de parken, want de afstanden in Tanzania zijn groot. Zorg dus dat je voldoende tijd in het safaripark hebt.

Safari’s zijn helaas niet goedkoop, maar het is echt wel een unieke ervaring. En bij het boeken van een safari steun je de dieren en het beheer van de nationale parken. Wij waren alvast heel enthousiast over de safari’s in Tanzania. We hopen nog eens terug te keren om meer parken te ontdekken, want dat luipaard moeten we ooit vinden natuurlijk!

Op safari in Tanzania: de 3 beste safariparken

Ook zin om de beste safariparken van Tanzania te bezoeken?

Vluchten
Zoek vluchten naar Kilimanjaro Airport

Safari
⇢ Boek een safarireis bij Tanzania Specialist

Hotel
Manyara Best View Lodge

Liever een safari dicht bij huis? Ga dan eens op stap in Flevoland. Of bezoek Pairi Daiza, het mooiste dierenpark van Europa.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :