Met de trein op skivakantie naar Frankrijk? Het kan! Er zijn twee opties: met de TGV INOUI of met de Thalys Sneeuw. En het hoeft niet eens zoveel te kosten. Hoe je op een duurzame manier naar de besneeuwde bergtoppen in Frankrijk spoort ontdek je hier.

Optie één: neem de TGV INOUI om te gaan skiën in Frankrijk

De eerste manier om met de trein op skivakantie naar Frankrijk te gaan is met de TGV INOUI. Deze trein verbindt Brussel met bekende Franse steden zoals Rijsel en Parijs. Maar om te skiën, stap je af in station Lyon Part-Dieu.

Wij namen deze trein voor onze trip naar Vaujany en Val d’Arly. Vanuit Brussel-Zuid duurt de treinrit ongeveer 4 uur. De trein rijdt meerdere keren per dag, dus je kiest zelf wanneer je vertrekt. Onderweg moet je niet overstappen.

De trein zelf is comfortabel en aan boord geniet je onder andere van gratis wifi. In de bar op de trein kan je iets kopen om te drinken of eten. Al is het eten geen hoogvlieger. Zorg best dat je zelf wat te eten bij hebt.

Connectie in Lyon Part-Dieu

Eens aangekomen in Lyon kan je bijvoorbeeld een auto huren of een taxi/transfer nemen. Na ongeveer 2-3 uur rijden sta je al in bekende skigebieden zoals Alpe d’Huez, Les Menuires of Tignes. Ideaal als je met een groep vrienden bent en de kosten van een transfer of huurauto kan delen.

In Lyon Part-Dieu kan je eventueel wel overstappen op een andere trein. Kies dan bijvoorbeeld voor de trein naar Grenoble of Chambéry. Deze treinstations bevinden zich niet ver van skigebieden. Maar als je echt rechtstreeks tot in een Frans skigebied wil geraken met de trein, dan kan je beter de Thalys Sneeuw nemen.

Ontdek toffe hotels in de Franse Alpen

Optie twee: neem de Thalys Sneeuw om te gaan skiën in Frankrijk

De tweede en beste optie om met de trein op skivakantie te gaan naar Frankrijk is met de Thalys Sneeuw. Waarom beter? Deze speciale winter Thalys verbindt tussen december en april Nederland en België rechtstreeks met de Franse Alpen. En dat elke zaterdag. Het is eens wat anders dan met de Thalys naar Disneyland Parijs te gaan.

Na 6 uur treinen zit je met de Thalys Sneeuw al midden in de Franse Alpen, zonder stress.

De Thalys Sneeuw vertrekt in Amsterdam en rijdt via Rotterdam, Antwerpen en Brussel naar de Franse Alpen. Daar stopt de trein in Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-la-Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. In deze stations kan je gemakkelijk overstappen op een bus naar skigebieden zoals Courchevel, Val Thorens en La Plagne. Hiervoor kan je best terecht bij Altibus.

Zo zit je na ongeveer 6 uur al midden in de Franse Alpen, zonder stress. Zorg er wel voor dat je er snel bij bent, want tickets zijn snel uitverkocht. Maar probeer zeker eens met de trein op skivakantie te gaan naar Frankrijk. Het bespaart je heel wat stress én het is duurzaam. Door duurzaam te reizen blijft er hopelijk nog wat meer sneeuw over in de Franse Alpen.

Voordelen van met de trein op skivakantie te gaan naar Frankrijk

  • skimateriaal mag gratis mee op de trein;
  • geen stress om in te checken;
  • geen wachtrijen en lange controles;
  • onderweg kan je werken dankzij de gratis wifi verbinding;
  • geen gedoe met sneeuwkettingen en winterbanden;
  • sneller dan de auto en duurzamer dan het vliegtuig.

Ook zin met de trein op skivakantie te gaan in Frankrijk en op zoek naar inspiratie? Ga skiën in Val d’Arly (Espace Diamant) of in Vaujany (Alpe d’Huez). Ook voor niet-skiërs valt er heel wat te beleven! Of ga eens met de nachttrein naar Tirol.

Ook met de trein op skivakantie naar Frankrijk?

Hotels
Bekijk hotels van Tui
Bekijk hotels van Sunweb

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars