Aan Baraque Michel in de Hoge Venen starten er drie prachtige wandelroutes. Die wilden we natuurlijk graag eens uittesten. Zeker toen er een aardig pak sneeuw lag.

De verse sneeuw zorgde voor een volkstoeloop die zelfs zo erg werd, dat de toegangswegen naar de Hoge Venen tijdens het weekend werden afgesloten.

Toch waren ook wij stiekem benieuwd naar deze hype. Zijn de wandelroutes aan Baraque Michel in de Hoge Venen dan zo bijzonder? We trokken onze winterkledij aan en gingen op ontdekking in één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen. Op een weekdag welteverstaan.

Waar liggen de Hoge Venen en wat zijn ze?

Waar liggen de Hoge Venen en wat zijn ze eigenlijk? Nooit eerder bezochten we deze regio, dus kwam er eerst wat opzoekwerk aan te pas. Natuurpark Hoge Venen ligt tussen Eupen, Monschau, Spa en Malmedy in de Ardennen.

Het natuurreservaat van de Hoge Venen maakt deel uit van het Natuurpark Hoge Venen – Eifel, dat zich uitstrekt van Duitsland tot België. Het is er het kloppend hart van, het meest typisch en tevens meest kwetsbaar gebied.

De bodem van de Hoge Venen is overdekt met een sponsachtige grondsoort van afgestorven planten (venen), wat in West-Europa zeer uitzonderlijk is. De eerste hoogvenen vormden zich 10.000 jaar geleden al, na de laatste ijstijd.

⇢ Overnacht in hotel Le Mont Rigi dicht bij de start van de wandelroutes aan Baraque Michel

Het natuurpark is één van de laatste hoogvenen in Europa. Doordat het ongeveer 170 dagen per jaar regent is het landschap erg drassig, maar ook heel nuttig. Het veengebied geeft het hele jaar door veel water af en voedt daarmee andere waterlopen. Bovendien vind je er zeldzame fauna en flora. Kortom, een enorm divers en nuttig gebied dat we moeten koesteren!

In de Hoge Venen ligt ook het hoogste punt van België: Signal de Botrange. Met een hoogte van 694 meter is het niet echt indrukwekkend, maar wel hoog genoeg om tijdens de winter regelmatig voor een pak sneeuw te zorgen.

Gemiddeld ligt er 43 dagen sneeuw in de Hoge Venen. Het is die sneeuw die ons deed beslissen om een dagtrip vanuit Antwerpen naar de Hoge Venen te maken. Bestemming? Baraque Michel! Aan Baraque Michel in de Hoge Venen starten er immers drie prachtige wandelroutes.

Gratis parkeren aan Baraque Michel in de Hoge Venen

Plan A was om gratis te parkeren aan Baraque Michel (adres: Baraque Michel 36, 4845 Jalhay). Omdat we in Antwerpen al om 6u30 vertrokken, arriveren we rond 8u30 aan de parking van Baraque Michel. Tot onze verbazing is de parking helemaal leeg. De weg ernaartoe is veilig en sneeuwvrij. Zelfs met onze zomerbanden is het geen probleem.

Enkel de parking zelf is spekglad, maar we parkeren ons strategisch. Er is plaats voor ongeveer 100 auto’s. Kom dus zeker op tijd! Hoe vroeger, hoe beter. Aan de parking ligt restaurant Baraque Michel waar je lekker kan eten. Maar je kan ook gezellig picknicken onderweg.

Na onze wandelingen stond de parking helemaal vol met verkeerd geparkeerde auto’s en veel chaos tot gevolg. Door de spekgladde parking kwamen veel auto’s in de problemen. Ook wij. Onze auto werd geblokkeerd waardoor we moeilijk konden manoeuvreren.

Sommige bezoekers waren erg respectloos en kwamen enkel om twee foto’s te nemen in modieuze outfits. Wat ons betreft mag er aan de parkings meer controle zijn of maak ze betalend om dergelijke mensen te weren. Het gedoe op de parking was gelukkig het enige minpunt van onze dag in de Hoge Venen. Op naar de pluspunten!

Wandelroutes die vertrekken aan Baraque Michel in de Hoge Venen

Er zijn drie wandelroutes die vertrekken aan Baraque Michel in de Hoge Venen. Op de infoborden aan de parking staan de routes aangeduid. Eentje van 4,5 kilometer, één van 5,9 kilometer en één van 8,3 kilometer. Je kan er één kiezen of verschillende combineren. Allen zijn ze uitstekend bewegwijzerd met rechthoekige gekleurde bordjes en aangeduid met een symbool. Handig als je kleurenblind bent, ik kan het weten.

Wij begonnen met de wandeling ‘La Grande ronde des Fagnes’ van 8,3 kilometer die aangeduid is met de blauwe kleur. Daarna sloten we af met de wandeling ‘La Croix des Fiancés’ van 5,9 kilometer die aangeduid is met de rode kleur.

De kortste wandelroute die start aan de Baraque Michel is de wandeling ‘La Fagne de la Poleur’, aangeduid met de groene kleur. Deze wandeling van 4,5 kilometer hebben we zelf niet gedaan, maar komt een stuk overeen met de blauwe route.

‘La Grande ronde des Fagnes’ (8,3 km) – Waimes

De wandelroute ‘La Grande ronde des Fagnes’ brengt ons langs de heuvel Mont Rigi, waar je in de winter kan skiën, en langs het hoogste punt van België: Signal de Botrange.

De laatste dagen was er maar liefst 40 centimeter sneeuw gevallen. Het witte landschap oogt onmiddellijk magisch. We vergeten bijna dat we in België zijn. Even moesten we zelfs terugdenken aan onze reis naar Lapland.

Het is muisstil, we horen enkel de sneeuw die van de bomen naar beneden valt en de knisperende sneeuw onder onze voeten.

Die vergelijking is niet eens overdreven. De bomen zijn besneeuwd en in het bos zak je tot aan de knieën in de sneeuw. Het is muisstil, we horen enkel de sneeuw die van de bomen naar beneden valt en de knisperende sneeuw onder onze voeten. Gelukkig als een kind springen we door de sneeuw, geweldig!

De wandeling zelf is heel afwisselend. We wandelen door het bos, over houten vlonderpaden en door oneindig witte velden van sneeuw. De hoogtemeters zijn te verwaarlozen. Gelukkig, want in deze sneeuw wandelen is al vermoeiend genoeg.

Aangepast schoeisel is wel een must. Regelmatig schuiven we weg op gladde ijsplekken. Op andere plaatsen moeten we dan weer door een ondiep stromend riviertje wandelen.

Onderweg passeer je onder andere het synoptisch park van het KMI met enkele leuke weetjes over het klimaat in de Hoge Venen. Zo bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur bijvoorbeeld slechts 6,1 graden, valt er 170 dagen per jaar regen, vriest het 115 dagen per jaar en is er mist op ongeveer 176 dagen. Ook vandaag startte de dag mistig.

Signal de Botrange: het hoogste punt van de Benelux

Het letterlijke hoogtepunt van deze wandeling is Signal de Botrange. Met een hoogte van 694 meter niet echt indrukwekkend, maar toch het hoogste punt van de Benelux. Ook hier kan je normaal gezien iets eten en er is een gratis parking aanwezig. Plan B was om hier te parkeren en er dezelfde wandeling te starten.

Vanaf Signal de Botrange heb je een prachtig uitzicht op de witte heuvels en het omliggende landschap. De mist maakt zelfs plaats voor de zon, wat een plek! Veel volk komen we onderweg trouwens niet tegen, enkel in de buurt van de parkings. Deze prachtige wandelroute eindigt terug aan de parking van Baraque Michel.

Tip: Let tijdens deze wandeling op de oude grensstenen die je tegenkomt. Vroeger behoorde dit gebied tot Pruisen. Wat ben ik blij dat dit mooi stukje land nu tot België behoort.

‘La Fagne de la Poleur’ (4,5 km) – Malmedy

Als alternatief kan je de groene wandelroute, ‘La Fagne de la Poleur’ van 4,5 kilometer, volgen. Het is de kortste wandeling die start aan Baraque Michel in de Hoge Venen. Deze route loopt gedeeltelijk over houten vlonderpaden en is ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Als er geen sneeuw ligt natuurlijk.

Daarnaast is dit de enige wandelroute die toegankelijk is tijdens periodes van brandgevaar. Onderweg staan er borden met nuttige informatie over het natuurreservaat.

‘La Croix des Fiancés’ (5,9 km) – Malmedy

Na een korte pauze starten we onze tweede wandeling. Intussen staat de parking van Baraque Michel al helemaal vol. De meeste bezoekers doen echter niet de moeite om één van de wandelroutes te volgen. Ze willen gewoon een foto om op social media te posten, de jeugd van tegenwoordig hé.

Wij zijn er niet rouwig om, ook tijdens deze wandeling komen we weinig mensen tegen en genieten we van het winters landschap. Ook bij deze wandelroute loop je regelmatig over spekgladde vlonderpaden en langs kabbelende beekjes. Af en toe ontwijken we omgevallen bomen door in de diepe sneeuw te ploeteren.

Deze wandelroute werd vernoemd naar de plek waar het kruis staat van de verongelukte Marie en François. Zij hebben destijds de gevaren van een winterse doortocht in de Hoge Venen willen trotseren om de nodige documenten voor hun huwelijk op te halen. Ze hebben er in naam van de liefde het leven bij gelaten. De natuur is onverbiddelijk!

Iets voorbij het kruis vind je aan de rechterkant een picknicktafel. Daar genieten we van de zon op onze smoel met een tasje warme thee. We hebben meer geluk dan Marie en François.

Volg de voorschriften van het natuurpark

En tenslotte, volg de voorschriften van het natuurpark! Op drukke dagen komt dit gebied onder druk en is het van groot belang om respectvol om te gaan met de natuur. De medewerkers van het natuurpark werken hard om natuurherstellende maatregelen te nemen. Deze maatregelen zorgen voor een verdere ontwikkeling van de natuur.

Voorbeelden hiervan zijn het beschermen van de rivieroevers of het elimineren van naaldbos ter herstelling van natuurlijke fauna en flora. Bebouwing in het natuurreservaat is gelukkig uitgesloten. Bijna nergens zie je gebouwen, zodat je volop van de natuur kan genieten en de bewoonde wereld even kan vergeten.

Voor wandelaars is het gebied opgedeeld in drie zones: B, C en D-zones. Hierdoor weet je als wandelaar waar je mag komen en waar niet. In bepaalde zones huizen immers beschermde dieren zoals de Korhaan. Volg steeds het bewegwijzerde wandelpad en wijk er niet vanaf.

Na lange droge periodes is het vaak verboden om bepaalde gebieden te betreden. Bij brandgevaar wordt er een rode vlag gehesen. Ook tijdens het broedseizoen zijn bepaalde zones niet toegankelijk. Wildkamperen is nergens toegestaan.

Honden zijn niet toegelaten in het natuurreservaat. In bepaalde zones zoals in de bossen eromheen zijn honden wel toegelaten. De groene en rode wandelroutes zoals hierboven beschreven, zijn bijvoorbeeld toegankelijk met honden (aan de leiband). De blauwe route niet. Lees hier waar je ook nog kan wandelen in de Hoge Venen met de hond.

Gebruik je gezond verstand en laat nooit afval achter. Geniet vooral van de schoonheid van dit prachtige stuk natuur.

Ontdek meer mooie wandelroutes in de Hoge Venen en de Ardennen

Bekijk ook 6 unieke wandelingen in de Vlaamse Ardennen of de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

14 Comments

  1. Beste heer/dame
    Graag zou ik aanstaande dinsdag willen komen wandelen in Bracque Michel.
    Zou u me het juiste adres kunnen sturen om te parkeren en waar de wandelroutes staan aangegeven?
    Heel erg bedankt, fijne feestdag!
    Groetjes Dorien Segers

    1. Leuk dat je wil gaan wandelen in de Hoge Venen! Het is daar prachtig. Het adres is: Baraque Michel 36, 4845 Jalhay. Hier starten ook de wandelingen die op een infobord aangeduid staan. Veel plezier!

  2. Gisteren 9/01/22 de boeiende maar als 75 jarige niet echt sportieve dame de voor mij toch redelijk zware wandeling door sneeuw, ijs en soms waterige paadjes van 5,9km gedaan. Jammer genoeg waren we telaat vanuit het Antwerpse vertrokken waardoor het onnoemelijk druk was en er geen parkingplaats meer vrij was. Door de Km lange file met langs de zijkant geparkeerde auto’s dachten we zelfs aan rechtsomkeer te maken. Gelukkig reed plots een auto weg waardoor we 1km voor de top toch een parkeerplekje vonden. Op tijd vertrekken is dus de boodschap. Naar het toilet gaan is een probleem in het restaurant. Overvol, vies en vuil en in de namiddag was er zelfs geen toegang tot de toiletten meer. De deuren waren gebarricadeerd. Jammer! Toch heb ik genoten van deze wandeling in de sneeuw.

    1. Het kan er inderdaad heel druk zijn in de vakantie of het weekend. Gelukkig hebben jullie wel genoten van de wandeling in de sneeuw!

  3. Vraagje wij gaan morgen erna toe. Welke route is het meest geschikt ( liefste met mooie uitzichten) voor een kinderwagen/slee?

    1. Beste Maarten, alle wandelingen zijn heel mooi. Van deze drie routes is de groene wandelroute van 4,5km wellicht het meest geschikt. Alles hangt natuurlijk af van de condities op dat moment. We wensen je heel veel plezier en zijn benieuwd naar jullie ervaring!

  4. Wij zouden morgen willen komen wandelen maar wij hebben een hond mag je de wandelroutes doen met een hond?

    1. Hoi Erik, enkel de blauwe route is niet toegankelijk met honden. De rode en groene routes normaal wel. Enjoy!

  5. Dankzij deze blog enkele toffe tips and tricks gevonden om zaterdag te starten aan (hopelijk) een sneeuwrijke wandeling! We kijken er naar uit!

    1. Fijn om te horen! In het weekend kan het vrij druk zijn dus ga zeker op tijd. Veel plezier in de sneeuw!

  6. Hallo,

    bedankt voor het superartikel. Hoe kan ik er achter komen of er op dit moment sneeuw ligt (en hoeveel)?

  7. Beste

    Kan je er ook met een slee gaan wandelen en zijn er onderweg heuveltjes om af te gaan?

    Groetjes,

    Ann

    1. Beste Ann,

      Dat kan zeker! Vooral aan Signal de Botrange kan je goed naar beneden sleeën 🙂
      Veel plezier!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :