Aan de Baraque Michel in de Hoge Venen starten er drie prachtige wandelroutes. Die wilden we natuurlijk graag eens uittesten. Zeker toen er een aardig pak sneeuw lag.

De verse sneeuw zorgde voor een volkstoeloop die zelfs zo erg werd, dat de toegangswegen naar de Hoge Venen tijdens het weekend werden afgesloten.

Toch waren ook wij stiekem benieuwd naar deze hype. Zijn de wandelroutes aan Baraque Michel in de Hoge Venen dan zo bijzonder? We trokken onze winterkledij aan en gingen op ontdekking in één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen. Op een weekdag welteverstaan.

Waar liggen de Hoge Venen en wat zijn ze?

Waar liggen de Hoge Venen en wat zijn ze eigenlijk? Nooit eerder bezochten we deze regio, dus kwam er eerst wat opzoekwerk aan te pas. Natuurpark Hoge Venen ligt tussen Eupen, Monschau, Spa en Malmedy in de Ardennen.

Het natuurreservaat van de Hoge Venen maakt deel uit van het Natuurpark Hoge Venen – Eifel, dat zich uitstrekt van Duitsland tot België. Het is er het kloppend hart van, het meest typisch en tevens meest kwetsbaar gebied.

De bodem van de Hoge Venen is overdekt met een sponsachtige grondsoort van afgestorven planten (venen), wat in West-Europa zeer uitzonderlijk is. De eerste hoogvenen vormden zich 10.000 jaar geleden al, na de laatste ijstijd.

Bekijk toffe hotels in de Hoge Venen

Het natuurpark is één van de laatste hoogvenen in Europa. Doordat het ongeveer 170 dagen per jaar regent is het landschap erg drassig, maar ook heel nuttig. Het veengebied geeft het hele jaar door veel water af en voedt daarmee andere waterlopen. Bovendien vind je er zeldzame fauna en flora. Kortom, een enorm divers en nuttig gebied dat we moeten koesteren!

In de Hoge Venen ligt ook het hoogste punt van België: Signal de Botrange. Met een hoogte van 694 meter is het niet echt indrukwekkend, maar wel hoog genoeg om tijdens de winter regelmatig voor een pak sneeuw te zorgen.

Gemiddeld ligt er 43 dagen sneeuw in de Hoge Venen. Het is die sneeuw die ons deed beslissen om een dagtrip vanuit Antwerpen naar de Hoge Venen te maken. Bestemming? Baraque Michel! Aan de Baraque Michel in de Hoge Venen starten er immers drie prachtige wandelroutes.

Gratis parkeren aan Baraque Michel in de Hoge Venen

Plan A was om gratis te parkeren aan Baraque Michel (adres: Baraque Michel 36, 4845 Jalhay). Omdat we in Antwerpen al om 6u30 vertrokken, arriveren we rond 8u30 aan de parking van Baraque Michel. De parking is helemaal leeg. De weg ernaartoe is veilig en sneeuwvrij. Zelfs met onze zomerbanden kennen we geen problemen.

Enkel de parking zelf is spekglad, maar we parkeren ons strategisch. Er is plaats voor ongeveer 100 auto’s. Kom dus zeker op tijd! Hoe vroeger, hoe beter. Aan de parking ligt restaurant Baraque Michel waar je normaal lekker kan eten. Door corona was dit restaurant spijtig genoeg gesloten. Daarom brachten we zelf een picknick mee, ook gezellig.

Na onze wandelingen stond de parking helemaal vol met verkeerd geparkeerde auto’s en veel chaos tot gevolg. Door de spekgladde parking kwamen veel auto’s in de problemen. Ook wij. Onze auto werd geblokkeerd waardoor we moeilijk konden manoeuvreren.

Sommige bezoekers waren erg respectloos en kwamen enkel om twee foto’s te nemen in modieuze outfits. Wat ons betreft mag er aan de parkings meer controle zijn of maak ze betalend om dergelijke mensen te weren. Het gedoe op de parking was gelukkig het enige minpunt van onze dag in de Hoge Venen. Op naar de pluspunten!

Wandelroutes die vertrekken aan Baraque Michel in de Hoge Venen

Er zijn drie wandelroutes die vertrekken aan Baraque Michel in de Hoge Venen. Op de infoborden aan de parking staan de routes aangeduid. Eentje van 4,5 kilometer, één van 5,9 kilometer en één van 8,3 kilometer. Je kan er één kiezen of verschillende combineren. Allen zijn ze uitstekend bewegwijzerd met rechthoekige gekleurde bordjes en aangeduid met een symbool. Handig als je kleurenblind bent, ik kan het weten.

Wij begonnen met de wandeling ‘La Grande ronde des Fagnes’ van 8,3 kilometer die aangeduid is met de blauwe kleur. Daarna sloten we af met de wandeling ‘La Croix des Fiancés’ van 5,9 kilometer die aangeduid is met de rode kleur.

De kortste wandelroute die start aan de Baraque Michel is de wandeling ‘La Fagne de la Poleur’, aangeduid met de groene kleur. Deze wandeling van 4,5 kilometer hebben we zelf niet gedaan, maar komt een stuk overeen met de blauwe route.