Voor het eerst in ons leven gingen we naar Nationaal Park De Biesbosch om te packraften, een onvergetelijk avontuur! Een ervaring waar we nog steeds over praten. De fysieke inspanning namen we er met plezier bij.

Beleef ‘The Packraft Trail’ samen met Reisbeesten en wie weet loop je straks zelf met een boot op je rug tussen de koeien. Klaar voor een tweedaagse tocht in de natuur?

Wat is packraften?

Packraften is een combinatie van backpacken en raften. De raft (lichte, opblaasbare boot) draag je tijdens het wandelen in een rugzak mee en weegt nog geen 3 kg. Als je water tegenkomt is het de bedoeling om de boot zelf op te blazen en je al peddelend verder te verplaatsen in je raft.

De boot blaas je niet op met een pomp, maar gewoon door middel van een zak die je vult met lucht. Als het veel wind is gaat dit dus iets sneller. Toch duurt het opblazen maar enkele minuten. En oefening baart kunst. Je rugzak neem je daarna gewoon mee de boot in.

Wij kiezen om te packraften in de Biesbosch, want het gebied is gigantisch en overal is er water. De wandelpaden zijn bovendien bijna allemaal onverhard wat het nog leuker maakt. We nemen je mee op onze unieke tweedaagse tocht. Dit is ‘The Packraft Trail‘.

Packraften in de Biesbosch: het begin van ons avontuur

Voor ons avontuur in de Biesbosch begint, krijgen we eerst een korte briefing over het packraften. Een ranger legt ons uit hoe we de raft opblazen en waar we allemaal rekening mee moeten houden.

Er is een groepje aanwezig om een vrijgezellenfeest te vieren. Daardoor zit de sfeer er meteen in.

We krijgen elk een rugzak met daarin de raft. Ook een gratis waterdicht zakje wordt ons toegestopt. Daarin kunnen we onder andere onze smartphone kwijt. Voor ons een must, voor hij weer het water in tuimelt zoals tijdens het kajakken in Oost-Vlaanderen.

Eten en water nemen we zelf mee. Veel water, want het is een hete dag. We gooien de rugzak op onze rug en zijn er klaar voor. Ons packraft-avontuur kan beginnen.

Missie dag 1: 17,5 km wandelen en 4 km raften

Rond 10u30 vertrekken we vanaf ons basecamp: minicamping De Witboom. Met de auto rijden we in enkele minuten naar de Brabantse Biesbosch. Ook de andere deelnemers komen toe, maar we wandelen niet in groep. Elke deelnemer werkt de route af op zijn of haar tempo.

Nog geen paar minuten later zitten we midden in de natuur. Daar doen we het voor. Even weg zijn en enkele focussen op de volgende stap die je zet. Mentaal en fysiek de batterijen opladen.

Het dragen van onze rugzak is doenbaar. We zeulen elk ongeveer 8 kg mee. Niet onoverkomelijk, maar plezierig is het evenmin. Het is ook een goeie voorbereiding voor onze beklimming van de Kilimanjaro. We wandelen dieper en dieper de Biesbosch in.

Af en toe wandelen we door zones met veel insecten, die we vakkundig van ons wegmeppen. De muggenspray doet uiteraard het meeste werk.

Nationaal Park De Biesbosch

Na 11,5 km wandelen door de prachtige natuur bereiken we het punt waar we onze packraft te water moeten laten. We beslissen om eerst een potje te koken op ons gasvuur. Dankzij onze glamping in de Belgische Ardennen weten we hoe dat moet.

We maken elk een gerecht: chili con carne en pasta carbonara. Deze instant maaltijden zijn eenvoudig en snel klaar te maken. Enkel warm water opgieten en klaar. Gelukkig, want koken is niet ons sterkste punt. Raften hopelijk wel.

Na even uitpuffen en met de nodige calorieën in ons lichaam zijn we klaar om te raften, spannend!

Onze eerste raft ervaring

Op een grasveld vullen we onze raft met lucht. Alsof we het al jaren doen. De laatste lucht blazen we met de mond de raft in. We zetten onze peddels in elkaar en laden onze rugzak in.

Op blote voeten ploeteren we door een stukje modder alvorens we de raft inspringen. We drijven! Voor de zekerheid checken we eerst of er geen lucht uit onze raft vloeit.

Packraft opblazen

Ondanks dat we ‘maar’ 4 km moeten raften, treedt de verzuring al snel op. De tientallen reigers en andere watervogels die we spotten verzachten enigszins de pijn. Toch genieten we van elke peddelslag die we maken. Het gehijg en gekreun nemen er er graag bij.

Nadat we terug aan wal komen omzeilen we nog eerst enkele grazende koeien die ons boos aanstaren. 6 km wandelen later bereiken we moe, maar voldaan ons eindpunt.

Rond 20 uur komen we terug aan het basecamp. Hier kan je verbroederen met andere deelnemers en ervaringen delen. Na een frisse douche duiken we uitgeput onze tent in. Wat een dag!

Tip: Eet onderweg een tosti of pannenkoek in museumcafé Biesonder.

Totale duur: 9,5 uur

Missie dag 2: 11,5 km wandelen en 8,5 km raften

Vroeg begonnen is half gewonnen. Om 7 uur staan we op om opnieuw heel de dag te packraften in de Biesbosch.

Het belooft een stevige te worden, want vandaag raften we dubbel zoveel dan de dag ervoor. Bovendien zit het weer niet echt mee. Er staat een stevige wind en er wordt regen verwacht. Een duel met moeder natuur? Een uitdaging die we graag aangaan.

Na een snel ontbijt en met een koppel zware armen en benen beginnen we aan dag 2. De dag kan niet beter starten, want al na enkele meters zien we een hertje ons aankijken. Het blijft magisch. We wandelen verder door desolate grasvelden, zo ver je kan zien.

Af en toe spotten we andere deelnemers, maar verder geen kat. Wel een groepje waterbuffels met enkele kalfjes. Aan hun blik te zien komen we best niet te dichtbij.

Vandaag laten we onze raft twee keer te water. Meer afwisseling, maar ook meer werk. Al gaat het opblazen en leeglaten van de raft als een tierelier. Vooral doordat de wind onze zak snel vult.

Eén probleem: één van ons heeft het ontbijt niet goed verteerd waardoor we de natuur op wat mest van eigen kweek trakteren. Graag gedaan!

Het is een serieuze krachtmeting, want tijdens het raften beukt de tegenwind stevig tegen onze boot. Als we even stoppen met peddelen worden we enkele meters terug geblazen. Dit wordt een zware dag, maar zwaar gaat ook.

Met The Packraft Trail beleef je zonder twijfel een onvergetelijke tijd!

We zijn er bijna

Het laatste stuk raften doen we op karakter. Ons hele bovenlichaam doet pijn. Even flitst opgeven door ons hoofd, maar Reisbeesten geven nooit op.

Om ons helemaal tot het uiterste te drijven worden we het laatste uur getrakteerd op striemende regen. Dat kan er nog wel bij. Toch genieten we van de laatste meters op het water.

Kletsnat en uitgeput bereiken we ons basecamp. Met onze laatste krachten slepen we de rafts uit het water.

Doet alles pijn? Ja! Hebben we afgezien? Ohja! Was het zwaar? Zeker! Voor herhaling vatbaar? Absoluut! Packraften in de Biesbosch is een avontuur om nooit te vergeten.

Totale duur: 8,5 uur

The Packraft Trail: een concept van Travelbase

Wil je zelf ook packraften in de Biesbosch? Boek dan ‘The Packraft Trail‘, een concept van de Belgisch-Nederlandse organisatie Travelbase.

Voor wie is The Packraft Trail van Travelbase?

In onze groep zaten voornamelijk dertigers. De gemiddelde leeftijd is dan ook 31 jaar. Er zijn zowel groepjes vrienden, koppels als individuele deelnemers. Ook je hond is welkom! Je moet wel gewend zijn om te wandelen en bovendien houden van een fysieke uitdaging.

Welke route volgt The Packraft Trail?

Je wandelt bijna uitsluitend op onverharde wegen, weg van de drukte. Ook met de raft peddel je langs afgelegen plekken. Je doet alles op je eigen tempo. Onderweg maak je gebruik van de (gratis) AllTrails app om de route te volgen.

Waar overnacht ik tijdens The Packraft Trail?

Je verblijft één nacht op camping De Witboom. Travelbase heeft op de camping een eigen tentenkamp waar alle deelnemers overnachten. Ook je eigen tent meebrengen is geen probleem. In de gezamenlijke tent kan je terecht bij slecht weer.

‘s Avonds zit iedereen gezellig rond het kampvuur, maar dat is geen verplichting. Je mag ook gebruik maken van het sanitair gebouw op de camping.

Packraften in De Biesbosch, een onvergetelijk avontuur

Is er eten voorzien tijdens The Packraft Trail van Travelbase?

Tijdens de route kom je amper cafés en restaurants tegen. Breng dus zelf voldoende eten mee of boek de foodpack bij.

Waterflessen kan je vullen op de camping. Er is ook een ijskast aanwezig om eigen eten of drinken in te stoppen.

Wat zijn de voordelen van The Packraft Trail?

The Packraft Trail is ideaal voor wie kennis wil maken met packraften. Travelbase biedt naast de Biesbosch ook nog andere locaties aan waar je kan packraften, zoals in de Belgische Ardennen of Luxemburg.

Op voorhand ontvang je per mail alle info zoals wat je moet meenemen en om hoe laat je je moet aanmelden.

Extra’s zoals foodpack, kampeermateriaal en gasvuur kan je bijboeken via de app of de website. Ook andere info over bijvoorbeeld de route en dieren in de Biesbosch vind je in de app.

Onze mening over The Packraft Trail?

The Packraft Trail is een betaalbaar en uniek concept. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen. Bovendien is er standaard vrij veel inbegrepen (overnachting, rugzak, raft met peddels, routes en waterdicht zakje).

Check zeker op voorhand of al het materiaal werkt en volledig is, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Onze peddel was bijvoorbeeld onvolledig en ook onze gasfles was leeg.

Ben je op zoek naar een fysieke en avontuurlijke uitdaging in de natuur? Met The Packraft Trail beleef je zonder twijfel een onvergetelijke tijd!

Liever packraften in Slovenië?

Is de Biesbosch niet avontuurlijk genoeg om te packraften? Ga dan een week packraften in Slovenië. Wie weet spot je wel grizzlyberen, wolven of andere dieren. Of ga gewoon voor een rondreis in Slovenië, weg van de drukte.

Vind je dit artikel leuk? Geef het 5 sterren
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :