Ben je op zoek naar tips voor een weekend (of langer) op eiland Voorne-Putten in Nederland? Dan helpen we graag een handje. Voorne-Putten is een minder bekende regio in Nederland, maar het eiland staat garant voor veel natuur en wandelroutes, mooie stranden en historische stadjes.

Ontdek hier wat er zoal te doen is, waar je moet overnachten en welke wandelroutes je niet mag missen. Het eiland op!

Waar ligt het eiland Voorne-Putten

Het eiland Voorne-Putten is (nog) niet zo bekend en daar brengen we graag verandering in. Maar waar ligt het eiland Voorne-Putten nu eigenlijk ergens? Voorne-Putten ligt in Zuid-Holland, op een halfuur rijden van Rotterdam.

Voorne-Putten wordt uiteraard ook omringd door water, want het is een eiland. Zowel recreatiemeren, rivieren als zelfs de zee zijn nooit veraf. De zee? Je hoort het goed! Voorne-Putten heeft namelijk een kustlijn van 15 km langs de Noordzee. Het is eens wat anders dan de Belgische Kust.

Op Voorne-Putten vind je verder een combinatie van mooie vestingsteden, gezellige dorpen en toffe badplaatsen. Ook aan natuur is er geen gebrek, want op Voorne-Putten kan je eindeloos wandelen in de duinen of in het bos.

Of waai uit op één van de stranden zoals Badstrand Rockanje, Maasvlaktestrand, Quackstrand of Strand Oostvoorne.

Voorne-Putten heeft dus alles wat je nodig hebt voor een leuk weekend weg, dit zijn onze tips.

Brielle als uitvalsbasis

Vestingstad Brielle is wat ons betreft de perfecte uitvalsbasis voor een verblijf op Voorne-Putten. Brielle is niet zo groot, maar wel heel gezellig.

De stad ademt geschiedenis en de beste manier om hier meer over te leren is door één van de 6 stadswandelingen te maken. Meer kan ook natuurlijk. Elke wandeling heeft een ander thema, aan jou de keuze.

Wij volgden de route ‘De Brielse Stadswallen’. Die bracht ons via de wallen onder andere langs Brielse verdedigingswerken en bastions. Een korte wandeling van 2 km met het Kruithuis en windmolen ‘t Vliegend Hert als hoogtepunten. Elke vrijdag en de eerste en derde zaterdag van de maand draait de molen en kan je hem bezoeken.

Ga zeker ook eens een kijkje nemen op het mooie Asylplein of beklim de toren van de Sint-Catharijnekerk. Stuk voor stuk fotogenieke plekjes.

Van al dat wandelen krijg je natuurlijk honger. Ga iets eten in De Brielsche Aap, Steakhouse Floor, De Hoofdwacht of Restaurant Nouba. Voor een echte ‘high tea’ moet je in het Poorter Boutique Hotel zijn.

Tip: Om Brielle te bezoeken kan je bijvoorbeeld gratis parkeren op de parking aan de Thoelaverweg bij supermarkt Jumbo. Daarna is het nog 10 min wandelen naar het centrum.

Overnachten in Poorter Boutique Hotel

Geen ‘high tea’ voor ons, wel een overnachting in het mooie Poorter Boutique Hotel. Dit hotel bevindt zich in het centrum van Brielle, in één van de oudste panden van de stad. Het hotel is modern ingericht, maar historische elementen zoals de unieke plafonds bleven behouden.

Van de 11 kamers is er geen enkele identiek. Wij verbleven in een suite op de hoogste verdieping. We waren meteen verliefd op het flamingo behang, het vrijstaand bad en het hoge balkenplafond dat ons tot in de douche achtervolgde.

Tip: Op zonnige dagen kan je ook terecht op het terras van het hotel. Spring er zeker eens binnen om iets te eten of te drinken als je geen tijd hebt om er te overnachten. Je krijgt er geen spijt van!

Een weekend op eiland Voorne-Putten: tips om te wandelen

Met 375 km aan wandelknooppunten, kom je als wandelaar niks tekort op Voorne-Putten. Maar ook gewoon een frisse neus halen op het strand is hier geen probleem. We zorgen met onze tips alvast voor wat inspiratie om te wandelen tijdens een weekend op Voorne-Putten.

Uitwaaien op het Maasvlaktestrand

De Maasvlakte is een groot industriegebied dat deel uitmaakt van de haven van Rotterdam. Het werd kunstmatig aangelegd in de Noordzee om op die manier grotere schepen te ontvangen. Later werd ook nog Maasvlakte 2 aangelegd.

Gelukkig werd er naast die industrie ook rekening gehouden met de natuur en recreatie. Een bewijs dat het ene het andere niet uitsluit. Zo werd er een groot strand aangelegd op de Maasvlakte: het Maasvlaktestrand ofwel Slufterstrand. Samen met de duinen beschermt het dit gebied tegen de Noordzee.

Eens je op het strand wandelt ben je de industrie al snel vergeten. Het brede strand is vooral populair bij wandelaars, vogelaars en kitesurfers. En dat het hele jaar door. Ook loslopende honden worden hier getolereerd. Leuk als je een hond hebt, maar iets minder voor andere wandelaars.

Er zijn verschillende parkings voorzien langs het strand. Parkeer bijvoorbeeld op parking P3, want hier bevindt zich in de duinen een bijzonder kunstwerk: De Zandwacht. Fantastische plek om foto’s te maken!

Een ander mooi monument is het gedenkteken van het helikopterongeval dat vlakbij de vogelhut op de Noordzeeboulevard staat. Het monument staat op 500 m van de plaats van het ongeval.

Het Maasvlaktestrand was voor ons dé ontdekking op Voorne-Putten, want zo’n mooi strand hadden we hier niet verwacht. Er is geen boulevard en bijna geen horeca, maar daardoor is het er heerlijk rustig. In de zomer komen we hier zeker onze handdoek eens leggen.

Wie nog meer te weten wil komen over de Maasvlakte en de haven van Rotterdam kan terecht in informatiecentrum Futureland. Futureland organiseerte ook veel leuke activiteiten op de Maasvlakte. Ga bijvoorbeeld eens op fossielenexpeditie op het strand of maak een busrit of rondvaart in dit unieke gebied.

Door duinen en valleien

Bij het strand horen natuurlijk ook duinen. Daarom kozen we de wandeling ‘Duinen en valleien’. Een route van iets meer dan 13 km. De route start aan bezoekerscentrum Tenellaplas. Daarna volgen we gewoon de knooppunten. Eerst door het bos en vervolgens door de duinen van Voorne. Verloren lopen kan haast niet.

We genieten van de typische herfstkleuren en geuren. Alleen al daarom is het ons favoriete seizoen om te wandelen.

We genieten van de typische herfstkleuren en geuren. Alleen al daarom is de herfst ons favoriete seizoen om te wandelen. Maak onderweg zeker nog een ommetje naar Badstrand Rockanje, want de stranden op Voorne-Putten zijn verrassend leuk.

Tip: Gratis parkeren kan aan bezoekerscentrum Tenellaplas. Er starten ook kortere wandelroutes als je minder tijd hebt. Ga voor of na je wandeling iets eten of drinken in Restaurant De Meidoorn naast het bezoekerscentrum.

Stadswandelingen

Wie liever de stad opzoekt kan één (of meer) van de 6 stadswandelingen in Brielle maken. Elke route is 2 tot 3 km lang en heeft een eigen thema. Of ga eens een dagje naar Westvoorne, Hellevoetsluis of Spijkenisse.

Ontdek hier de leukste wandelroutes op het eiland Voorne-Putten.

Andere leuke activiteiten op Voorne-Putten

Verblijf je langer dan een weekend op Voorne-Putten en nog extra tips nodig? Ga dan eens naar het Brielse Meer of Oostvoornse Meer om te watersporten. Of bezoek trampolinepark JUMP XL in Spijkenisse als het slecht weer is. Het mooie eiland Voorne-Putten heeft ons alvast overtuigd om terug te komen.

Bezoek ook andere leuke plekken in Nederland. Ontdek tips voor een duurzaam weekend in Amsterdam of ga op stap in Flevoland.

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :