Benieuwd naar de mooiste plekken in Flevoland? Ga dan met ons mee op verkenning in de jongste provincie van Nederland. Het programma bestaat uit veel natuur, lekker eten en uniek overnachten. Spek voor onze bek dus.

Met onze intussen 12 jaar oude Opel Corsa rijden we naar het midden van Nederland om de mooiste plekken in de provincie Flevoland te ontdekken.

Flevoland: van Zuiderzee tot provincie

Voor we de mooiste plekken in Flevoland tonen, vertellen we toch eerst graag wat meer over deze bijzondere provincie die vroeger een zee was.

Om het oprukkende water van de Zuiderzee te stoppen én extra landbouwgrond te creëren werd er in 1918 beslist om de Zuiderzee in te polderen. Dat inpolderen duurde ongeveer 75 jaar en werd daarmee het grootste waterbouwkundige project ooit.

De provincie Flevoland groeide uit tot een proeftuin voor duurzame projecten met veel natuur en moderne steden zoals Almere.

Door het aanleggen van dijken werd er meer en meer zee drooggelegd. Zo ontstonden geleidelijk aan nieuwe steden zoals Lelystad en Dronten. Intussen bestaat Flevoland uit 6 gemeenten. Het opbouwen van de provincie Flevoland werd dus volledig door de hand van de mens gerealiseerd.

Intussen groeide de provincie Flevoland uit tot een proeftuin voor duurzame projecten met veel natuur en moderne steden zoals Almere.

Almere: stad van de toekomst

Almere is de jongste stad van Nederland en misschien wel één van de mooiste plekken in Flevoland. Jongeren noemen Almere steevast ‘Ally’. Dat hoort ook zo bij een moderne stad.

De stad bestaat nog niet zolang en dat merk je snel. In Almere vind je namelijk geen historische gebouwen. Er is zelfs maar één museum in de stad. Maar Almere is wel één groot openluchtmuseum voor architectuur, want de gebouwen zijn hypermodern. Daardoor is Almere een voorbeeld voor architecten over heel de wereld.

Almere werd zo ingericht dat elke bewoner na 10 minuten wandelen in de natuur zit en na 5 minuten wandelen het openbaar vervoer kan bereiken. Indrukwekkend! Auto’s worden geweerd uit het stadscentrum, zodat je overal veilig kan rondwandelen.

De wijken werden overzichtelijk ingericht. Alles oogt strak en modern, maar alles vloeit ook mooi in elkaar tot één geheel.

Volg de Walk Of Fame wandelroute om op een leuke manier kennis te maken met Almere. Aan de hand van 47 tegels leer je meer over de stad. Op elke tegel staat ook een QR-code waarmee je achtergrondinfo krijgt. Tot en met 2043 wordt er elk jaar een nieuwe tegel toegevoegd.

Ga zeker ook eens een kijkje nemen in de wijken net buiten Almere. Zo vind je aan het IJmeer project ‘Duin’. In dit duingebied aan het water worden 3000 woningen gebouwd. Het moet een revolutionair woon- werk- en recreatiegebied worden.

Openluchtmuseum voor architectuur

We raden aan om eens met een gids door de stad te wandelen. Zo leer je meer over Almere, het ontstaan van de stad en de architectuur.

Wist je bijvoorbeeld dat alle etalages in Almere op ooghoogte werden gebouwd? Dat er bovenop de winkels nog huizen werden gebouwd? Dat Almere zich onder zeeniveau bevindt, zodat er dag en nacht water wordt weggepompt? Daarnaast wandel je langs bijzondere gebouwen zoals ‘The Wave’, de bibliotheek en de ‘Smaragd’. De droom van elke architect.

Almere staat nooit stil. De stad groeit als kool en ontwikkelt zich constant. Straten worden onthard en door het stijgend aantal inwoners wordt er nog volop uitgebreid. Het verschil met andere steden is dat Almere dat op een doordachte manier doet. Toekomstgericht. Waarbij het welzijn van de mensen centraal staat. Dat maakt Ally net zo speciaal.

Leuk weetje: De wegen in en rond Almere zijn zo veilig, dat je er geen rijexamen kan afleggen. Het is er gewoonweg te overzichtelijk en te makkelijk om te rijden. Dat kunnen we beamen, want auto’s worden uit de stad geweerd of ondergronds gestuurd. Normaal krijgen we stress om een stad in te rijden, maar niet in Almere.

De mooiste plekken in de natuur van Flevoland

Tijd voor natuur! Iets waar we heel benieuwd naar waren, want Flevoland is enorm groen en uitgestrekt. Na het inpolderen ontstond er een gigantisch en rijk natuurgebied.

Een groot deel bestaat uit landbouwgrond, maar er zijn ook waardevolle natuurgebieden. De meeste natuurgebieden zijn nu in het bezit van Staatsbosbeheer. Een organisatie met veel vrijwilligers en een hart voor de natuur.

Op Safari in de Oostvaardersplassen

We beginnen met een safari in de Oostvaardersplassen. Het is één van de mooiste plekken in Flevoland op gebied van natuur. Samen met de Lepelaarsplassen, Marker Wadden en Markermeer behoort dit tot Nationaal Park Nieuw Land.

Arjen van Staatsbosbeheer wacht ons op voor een ritje met de Ecokar. Geruisloos rijden we door het natuurgebied op zoek naar dieren.

Mooiste plekken in Flevoland: Op Safari in de Oostvaardersplassen

Ondanks dat het niet echt de periode is om veel vogels te spotten, cirkelt er toch al snel een jonge Zeearend in de lucht. Ook naar Zilverreigers moeten we niet lang zoeken. Vergeet dus zeker je verrekijker niet!

Onderweg vertelt Arjen ons meer over het gebied en de dieren die er leven. Als we een kudde Heckrunderen tegenkomen vertelt Arjen dat de Duitse broers Heck in de jaren twintig en dertig probeerden een nieuw oerrund te creëren door verschillende rassen te kruisen.

Dat is nooit echt gelukt, waardoor de Heckrunderen enkele wilde eigenschappen hebben. Ze zijn soms onvoorspelbaar, zodat je best wat afstand houdt. Maar wat een prachtige beesten!

Veder zien we tientallen Konikpaarden met hun veulens vrolijk rondtrippelen. De Konikpaarden worden volledig vrijgelaten en planten zich zelfstandig voort. Puur natuur, zoals het hoort.

Ook Edelherten zijn talrijk aanwezig in het gebied. Ze steken hun kopjes nieuwsgierig boven het gras als we voorbij rijden.

Stap ook zeker het belevingscentrum eens binnen. Op de bovenste verdieping heb je een mooi uitzicht op het gebied. Bovendien staan er verrekijkers die je kan gebruiken om dieren te spotten. In het centrum kan je terecht voor een bezoekerskaart en meer informatie over wandel- en fietsroutes.

Of rij zelf ook eens mee door de Oostvaardersplassen met een Ecokar. Liever olifanten en giraffen spotten? Ga dan eens op safari in Tanzania.

Door de bossen in Horsterwold

Horsterwold is één van de grootste loofbossen in Nederland. In het gebied kan je onder andere mountainbiken en eindeloos wandelen. Kinderen kunnen hun energie kwijt in speelbos ‘De Zevensprong’.

Wij gingen vogels spotten in de ‘Stille Kern’. Maar eerst beklimmen we de 12 meter hoge Tuurtoren voor het beste uitzicht op de omgeving.

We vernemen dat er een zwarte ooievaar zou gespot zijn in het gebied. Met onze verrekijker in de aanslag kijken we alert om ons heen. Het leuke aan dit gebied is dat je er vrij mag rondstruinen. Je hoeft de paden dus niet te volgen.

De zwarte ooievaar spotten we niet, maar we genieten wel van de prachtige natuur. Ook in Hosterwold kan je trouwens met een Ecokar door het gebied bollen.

Wij huurden daarna nog een sloep om Hosterwold en omgeving te ontdekken vanaf het water. Dat doen we wel vaker als we op uitstap in Nederland gaan.

Onbewoonde natuureilanden Marker Wadden

In het Markermeer bevinden zich onbewoonde natuureilanden: de Marker Wadden. Dit unieke natuurproject bestaat uit vijf eilanden die in 2016 kunstmatig werden aangelegd.

Het is de bedoeling om de afgenomen biodiversiteit in het Markermeer tegen te gaan door een gunstig leefklimaat voor vogels, vissen en planten te creëren. Daarna wordt het stap per stap teruggeven aan de natuur.

Het gebied is nog in ontwikkeling, maar een deel is wel al toegankelijk om te wandelen en vogels te spotten. Sinds kort kan je er ook overnachten in een eilandhuisje van Landal GreenParks. De huuropbrengst wordt integraal geherinvesteerd in het natuurgebied.

Je kan de Marker Wadden bereiken met je eigen boot of met de veerboot vanuit Lelystad.

https://www.instagram.com/p/CUJ6trPDqOJ

Uniek overnachten in Flevoland

Life Contains Beautiful Things: overnachten in een wijngaard

In Flevoland gelden duidelijke regels en is alles strak gestructureerd, behalve in Oosterwold. In dit gebied zijn (bijna) geen voorzieningen en bouwregels, maar wel ‘goedkope’ grond.

Een deel van die grond moet je wel verplicht besteden aan stadslandbouw. Daardoor is het mogelijk om hier creatief te zijn en je dromen waar te maken, net zoals Shirley en Barry van B&B Life Contains Beautiful Things.

In 2015 kochten ze hier een lap grond en twee jaar later realiseerden ze hun droomhuis met wijngaard en drie prachtige lodges midden in de polders. Bovendien maken ze uitsluitend gebruik van groene energie. Dit moet één van de mooiste plekken in Flevoland zijn.

Wij hadden de eer om te overnachten in één van de lodges met zicht op de wijngaard. Wat een droom! Shirley en Barry doen werkelijk alles om het naar je zin te maken. Zowel het avondeten als het ontbijt was vers en verrukkelijk. Mensen met het hart en het verstand op de juiste plaats.

Ondanks de regen mocht een duik in de zwemvijver niet ontbreken. Wie wil kan daarna opwarmen in de barrelsauna. In de lodge zelf kom je helemaal tot rust en de omgeving is ideaal om te wandelen. Wie toch het stadsleven mist bereikt na 10 minuten rijden Almere of na 30 minuten rijden Amsterdam.

Lees hier tips voor een duurzaam weekend in Amsterdam.

Met hun wijngaard produceren ze jaarlijks ongeveer 600 flessen wijn. En binnenkort kan je zelfs hun eigen champagne drinken. Maar kom hier vooral voor de rust, het lekkere eten en hun superlieve hond.

Landgoed Energy Up: overnachten in een Ecoshell

Overnachten in een ecoshell, wielewagen, droomdome of yurt? Dan moet je in Landgoed Energy Up zijn. Wat een mooi terrein! Sowieso één van de mooiste plekken in Flevoland om te verblijven.

Wij sliepen één nacht in een ecoshell. Dit knusse huisje heeft een comfortabel bed en een gezellig terras waar je een vuurtje kan maken. Meer hoeft dat voor ons niet te zijn. Het deed ons een beetje denken aan onze unieke overnachting in de Veluwezoom en onze slow cabin in Haspengouw.

Ook als je gewoon wil kamperen kan je hier terecht. Er zijn leuke activiteiten zoals yoga en kinderen kunnen aan een strandje gaan zwemmen.

Op het landgoed is er ook een toffe bar waar je kan genieten van een drankje of lekker en gezond kan eten.

Terra Wolde: overnachten in een yurt

Ook in Terra Wolde kan je uniek overnachten. Alles speelt zich hier af in openlucht. Eten kan in restaurant ‘Pomponius’ waar bijna alle ingrediënten uit de eigen moestuin komen. Je komt hier in elk geval helemaal tot rust, want het terrein is omgeven door groen.

Je kan er onder andere verblijven in een yurt, tent of boshuisje. Elk verblijf heeft veel privacy, zodat je optimaal kan genieten van de stilte.

Ook je vervelen is geen optie, want je kan er bijvoorbeeld suppen of yoga doen. De perfecte afsluiter van onze trip door het mooie Flevoland.

Flevoland heeft ons in veel opzichten verrast. Duurzaamheid, ruimte en natuur staan overal centraal. En dat in een door de mens gemaakte provincie. Er is nog hoop!

Uiteraard zijn dit niet alle mooiste plekken in Flevoland. Bezoek de website van Visit Flevoland voor meer informatie en ga zelf op ontdekking. Rij daarna verder door naar het noorden van Nederland voor een bezoek aan Waddeneiland Terschelling.

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :