Om te kajakken hoef je niet helemaal naar Wallonië te rijden, want het kan ook gewoon in Oost-Vlaanderen. Er is zelfs een officiële Peddelroute! Op een mooie zomerdag is kajakken één van de leukste activiteiten om te doen. Ontdek het mooie Oost-Vlaanderen vanop het water en ga kajakken met onderstaande tips.

Waar kan je kajakken in Oost-Vlaanderen?

Kajakken in het Waasland: de Peddelroute

De beste regio om te kajakken in Oost-Vlaanderen is het Waasland. In het Waasland stromen immers tal van rivieren en kanalen zoals de Stekense Vaart, de Moervaart, de Zuidlede en de Durme.

Er is sinds kort ook een officiële Peddelroute in het Waasland. Tijdens deze route kom je onderweg aanlegsteigers met infoborden tegen om je te oriënteren en even uit te rusten. Op de infoborden staan ook alle afstanden aangeduid, zodat je weet hoe ver je nog te gaan hebt. Daarnaast is het mogelijk om onderweg te stoppen aan cafés of restaurants om even bij te tanken.

De volledige lusvormige Peddelroute Waasland heeft een lengte van maar liefst 31 kilometer. Hou er wel rekening mee dat er tijdens het broedseizoen (1 april tot en met 30 juni) een vaarverbod is op een deel van de route.

De volledige Peddelroute op één dag doen is voor recreanten bijna onmogelijk. Het moet vooral leuk blijven, toch? Je kan er ook voor kiezen om slechts een deel van de Peddelroute in Oost-Vlaanderen te kajakken. Er zijn verschillende instappunten en aanvaarroutes. Stel je eigen route samen of lees verder voor onze favoriete route van Lokeren naar Eksaarde.

⇢ Bekijk toffe hotels in het Waasland

Kajakken op de Leie

Ook de Leie in Oost-Vlaanderen is een mooie rivier om op te kajakken. Hiervoor start je in Drongen. Vaar bijvoorbeeld naar het centrum van Gent of richting Sint-Martens-Latem en Deinze.

Kajakroute Lokeren – Eksaarde (17 kilometer)

De kajakroute van Lokeren naar Eksaarde is onze favoriet. Deze route is goed te doen op één dag en brengt je langs rustige plekken, mooie natuur, en een heerlijk volkscafé! De route maakt deel uit van de officiële Peddelroute Waasland.

Wij vinden dit stukje van de Peddelroute met de Zuidlede en de Durme mooier om te kajakken dan de Moervaart.

Hieronder een impressie van onze dagtocht op de Wase wateren. Vaar met ons mee en ontdek het mooie Oost-Vlaanderen vanop het water.

Vertrek in Lokeren

Om 10 uur ‘s ochtends staan we in Lokeren aan de Durme klaar voor onze kajaktocht. Gratis parkeren kan ter hoogte van het treinstation in Lokeren, dat vlakbij het verhuurkantoor ligt.

We hadden de dag voordien online een tweepersoonskajak gereserveerd. Nadat we ons hebben aangemeld krijgen we twee zwemvesten en een droogton mee.

De kajak moeten we via een ponton zelf in het water schuiven, maar dat gaat vrij vlot. Tot we plots een raar geluid horen. Alsof er een steen naar ons werd gegooid. Wtf?? We tuimelen bijna in het water en vragen ons af wat er gebeurde. Zijn we misschien niet welkom in het Waasland? Plots merken we dat er een vogel zo vriendelijk was om ons nog op wat lekkers te trakteren voor we vertrekken. Gelukkig was enkel onze zwemvest besmeurd.

Na wat opkuiswerk stappen we in en peddelen we over de Durme, weg van de bewoonde wereld. In het begin moeten we nog enkele motorboten ontwijken, maar daarna wordt het rustiger en genieten we van de rust.

Ongeveer 4 kilometer verderop is het tijd voor een eerste pauze. We zijn dan ongeveer een uur onderweg. Aanlegsteiger nummer 15 in Daknam is de ideale plek voor een tussenstop.

Elke steiger langs de Peddelroute is genummerd. Je herkent deze stoppunten aan het infobord en de blauwe peddel.

Overstappen naar de Zuidlede

Daarna kajakken we een kwartiertje verder tot we steigernummer 5 bereiken. Deze steiger ligt aan de Spletterenbrug. Hier moeten we overstappen naar steigernummer 6, als dat maar goed komt! We slepen onze kajak vrij vlot uit het water en leggen hem er 20 meter verderop weer in, peace of cake.

Vanaf nu kajakken we op de Zuidlede waar gemotoriseerde schepen niet geraken. Ook veel mensen die een kajak huren doen meestal de moeite niet om over te stappen. Het is nochtans echt de moeite, want we peddelen vanaf nu helemaal alleen midden in de natuur.

Langs de kant spotten we in het riet geregeld mooie watervogels zoals reigers en allerlei soorten eenden. Sommige stukken zijn dichtbegroeid, zodat we tussen hangende takken en hoog riet moeten laveren.

We passeren bovendien verschillende lage bruggen waardoor de route nooit saai wordt. Overal waar we rondkijken, zien we groen en natuur, prachtig!

Pitstop in Eksaarde

Aan steigernummer 7 in Eksaarde halen we nogmaals de kajak uit het water. Deze keer kunnen we hem aan de overkant van de steiger meteen weer te water laten. Nu het harde werk gedaan is hebben we wel wat lekkers verdiend. 50 meter verderop bereiken we ‘t Veldcafé. Ze hebben een eigen steiger waar we onze kajak parkeren.

In dit gezellige volkscafé, met een prachtig terras aan de waterkant, nemen we na 7,5 kilometer kajakken een lange pauze. We bestellen een croque monsieur met een lekker streekbier erbij. Ook het hoeve ijs is verrukkelijk!

Nu we terug energie hebben, kajakken we nog iets verder richting Provinciaal Domein Puyenbroeck. Dit is misschien wel het mooiste stuk van de route. Tijdens het broedseizoen is dit gedeelte echter niet toegankelijk.

Daarna keren weg terug naar Lokeren, goed voor ongeveer 17 kilometer kajakplezier. In totaal waren we ongeveer 7 uur onderweg. Moe, maar voldaan slepen we de kajak terug aan wal. Dit keer zonder vogelstront.

Oost-Vlaanderen is niet alleen een prachtige regio om te kajakken maar ook om te wandelen en te fietsen. Er zijn namelijk veel wandel- en fietsknooppunten om te volgen. Stap bijvoorbeeld één van deze prachtige wandelingen in Oost-Vlaanderen. Of verken Meetjesland met de scooter.

Waar kajaks huren in Oost-Vlaanderen?

Wil je ook graag eens kajakken in Oost-Vlaanderen op de Durme, Moervaart of Zuidlede? Of wil je (een deel van) de Peddelroute Waasland volgen? Dan zijn er twee opties om kajaks te huren:

  • Kayakcompany: starten aan de Durme in Lokeren of aan de Stekense Vaart in Stekene;

Zwemvesten, peddels en een droogton zijn steeds in de prijs inbegrepen. Bij beide verhuurbedrijven moet je de kajak zelf te water laten.

Tip: Huur je kajak bij Decathlon! Het is goedkoop en je bent niet gebonden aan de openingstijden van verhuurfirma’s. Ook huren voor meerdere dagen is mogelijk bij Decathlon.

Wat moet je meenemen als je gaat kajakken in Oost-Vlaanderen?

  • Waterdichte zak, want na een tijdje wordt alles nat
  • Eten en drinken
  • Touw om de kajak vast te maken of vraag ernaar bij de verhuurmaatschappij
  • Sportschoenen of waterschoenen. Geen slippers als je van plan bent om de kajak over land te dragen
  • Zwemvest (is inbegrepen en verplicht mee te nemen. Aandoen is niet verplicht)
  • Vuilzakje om je vuil in te bewaren. Vind je onderweg afval in het water? Neem het dan even mee
  • Fietshandschoenen, want van te peddelen krijg je blaren en pijnlijke duimen. Fietshandschoenen verzachten de pijn!
  • Zonnecrème
  • Muggenmelk en iets tegen insectenbeten
  • Hoofddeksel zoals een hoed of pet. Er zijn schaduwrijke stukken, maar even goed stukken zonder beschutting
  • Handdoek om je rugzak of spullen te beschermen
  • Sneldrogende kledij, zodat je niet de hele dag nat bent
  • Reservekledij voor na de kajaktocht.

Waar mag je nog kajakken in Vlaanderen? En andere officiële Peddelroutes.

Kajakken in Vlaanderen is in principe toegestaan op alle bevaarbare waterwegen (op enkele uitzonderingen na). Hou er rekening mee dat scheepvaart altijd voorrang heeft, dus hou je aan het scheepvaartreglement. Bij onzekerheden informeer je best bij een officiële kajakvereniging of bij een verhuurkantoor.

Wil je gerust het water op? Kies dan voor één van de officiële Peddelroutes zoals de Peddelroute Waasland. Bovendien zijn er onderweg uitstekende aanlegsteigers waar je kan in- en uitstappen. Ook zijn er onderweg verschillende rustplaatsen, restaurants en duidelijke infoborden.

Naast de officiële Peddelroute in Oost-Vlaanderen, kan je ook kajakken op onderstaande rivieren. Dit zijn de andere officiële Peddelroutes in Vlaanderen. Let wel op: deze Peddelroutes zijn niet lusvormig. Je moet steeds dezelfde weg terug.

  • Kleine Nete: 25 kilometer tussen Retie en Grobbendonk.
  • Dijle: 34,1 kilometer tussen Huldenberg en Haacht.
  • Demer:  31,5 kilometer tussen Diest en Werchter

Wandelen en kajakken combineren? Ga dan eens packraften in Nationaal Park De Biesbosch in Nederland met The Packraft Trail.

Vind je dit artikel leuk? Geef het 5 sterren
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :