Door weer en wind gingen we de laatste jaren voor jullie op zoek naar de mooiste wandelingen in België. Ons landje is niet zo groot, maar toch ontdekten we heel wat plekjes die ons aangenaam hebben verrast. En die delen we uiteraard ook graag met andere wandelaars. Benieuwd? Dit zijn de mooiste wandelingen in België!

De mooiste wandelingen in België op de kaart

1. Mindful wandeling in Meetjesland

We trappen onze top 14 van mooiste wandelingen in België af met één van onze persoonlijke favorieten, want tijdens de Mindful wandeling in Meetjesland kom je helemaal tot rust. Het is bovendien een van de mooiste regio’s in Oost-Vlaanderen.

Deze route loopt onder andere langs het water van de Oostpolderkreek en het Leopoldkanaal. Met een leuk voetveer steek je het water over. De kans is groot dat je onderweg unieke vogels zoals de Bruine Kiekendief spot.

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 9,6 kilometer
 • Route: Zie Mindful wandelroute
 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan Provinciaal Sportcentrum ‘De Boerekreek’.
 • Extra tip: Ga na de wandeling iets eten of drinken in ‘De Roste Muis’.

2. Wandeling in natuurgebied Kalkense Meersen

Natuurgebied Kalkense Meersen is heel waardevol gebied voor vogels, want die komen hier graag broeden en overwinteren. Daarnaast is de kans groot dat je hier Galloway koeien tegen het lijf loopt. Het is een echt wandelparadijs, want er is een gigantisch netwerk van wandelpaden te vinden in de Kalkense Meersen.

Stippel best je eigen route uit aan de hand van wandelknooppunten. Dan kies je zelf waar en hoelang je wandelt. Hieronder vind je een voorbeeld van onze route.

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 6 kilometer
 • Route: Knooppunten 85 – 86 – 87 – 94 – 93 – 96 – 98 – 95 – 92 – 90 – 88 – 85
 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan de kerk in Uitbergen of in de dorpskern van Schellebelle.
 • Extra tip: Stippel zelf een route uit via wandelknooppunt.be.

Ontdek hier meer mooie wandelingen in de provincie Oost-Vlaanderen

3. De Z+ wandeling in Maarkedal

Als je de mooiste wandelingen in België wil stappen, mag je ook zeker de Vlaamse Ardennen niet overslaan. We blijven dus nog even in de provincie Oost-Vlaanderen. De Z+ wandeling in Maarkedal neemt je mee langs vijf bijzondere zitobjecten. Vind jij ze allemaal? Je kan een lus van 4,5 of 7,5 kilometer wandelen, maar wij combineerden ze tot een route van 12 kilometer.

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 12 kilometer
 • Route: Zie wandelfolder Z+ (bron: Maarkedal.be)
 • Bereikbaarheid: Gratis parking op het dorpsplein in Kerkem.
 • Extra tip: Drink of eet onderweg iets bij Visvijvers Nukerke.

4. De Vlaamse Ardennen Challenge

Zin in een uitdaging? Kies dan voor de Vlaamse Ardennen Challenge. Een lange wandelroute van bijna 23 kilometer, waarbij je onderweg heel wat pittige hellingen moet overwinnen. Onderschat ze echter niet! Je wandelt onder andere in het Muziekbos en langs toffe dorpjes zoals Ellezelles en D’Hoppe. Na deze wandeling zal je ongetwijfeld ook goed slapen. Wij wel in elk geval!

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 22,6 kilometer
 • Route: Zie Vlaamse Ardennen Challenge
 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan het Muziekbos.
 • Extra tip: Stop onderweg in Brasserie des Légendes om iets te eten en drinken.

Ontdek hier meer mooie wandelingen in de Vlaamse Ardennen

5. De Hobokense Polder

De Hobokense Polder is het mooiste natuurgebied, dicht bij de stad Antwerpen. Het ligt tussen de Schelde en de industrie, maar daar merk je gelukkig weinig van. Er zijn verschillende mooie routes die je hier kan volgen, zoals de A.S. Adventure route van 7,5 kilometer. Die werd in 2016 bovendien uitgeroepen tot ‘wandeling van het jaar’.

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 7,5 kilometer
 • Route: Zie wandelplan Hobokense Polder
 • Bereikbaarheid: Kom met de trein en stap af aan station Hoboken-Polder. Aan het treinstation kan je ook veilig je fiets achterlaten of je auto parkeren.
 • Extra tip: Ga na je wandeling bijvoorbeeld iets eten in Bistro Steiger 3 met zicht op de Schelde.

6. Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide is dan weer het mooiste natuurgebied in de provincie Antwerpen. Het bevindt zich op de grens met Nederland en het gebied bestaat vooral uit vennen, bossen en duinen. Ook als het geregend heeft kan je hier nog gemakkelijk wandelen. Er zijn meer dan 20 wandelroutes om uit te kiezen, dus hier ben je wel even zoet. Beklim ook zeker de prachtige brandtoren!

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: Tussen 2,7 en 8,5 kilometer
 • Route: Zie wandelroutes Grenspark Kalmthoudse Heide
 • Bereikbaarheid: Er zijn verschillende toegangspoorten. De meeste routes starten aan natuureducatiecentrum De Vroente waar gratis parking is voorzien.
 • Extra tip: Combineer bijvoorbeeld de blauwe en de rode route voor een gevarieerde wandeling door de mooiste stukjes van de Heide.

7. Natuurreservaat Mechels Broek en Mispeldonk

Natuurreservaat Mechels Broek en Mispeldonk bevinden zich net buiten de stad Mechelen. Wandelingen starten aan Provinciaal Domein De Nekker, waar je gemakkelijk kan parkeren. Volg hier bijvoorbeeld de mooie A.S. Adventure route. Onderweg kan je in één van de vogelkijkhutten vogels spotten. Vergeet je verrekijker dus niet!

Informatie over deze wandeling:

Ontdek hier meer mooie wandelingen in de provincie Antwerpen

8. Zwin wandelroute in Knokke-Heist

Ook aan de Belgische Kust zijn er ontzettend mooie wandelingen die je kan doen, zoals de Zwin wandelroute in Knokke-Heist bijvoorbeeld. Wat ons betreft één van de mooiste natuurgebieden in België. Vooral in trek bij vogelaars, want je kan er vaak bijzondere vogels spotten.

Tijdens de Zwin wandelroute wandelen we onder andere door begrazingsgebied en via een vlonderpad naar de kust. Na het wandelen door de duinen, polders en het Koningsbos kom je vervolgens terug aan het startpunt.

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 12 kilometer
 • Route: Zie Zwin wandelroute
 • Bereikbaarheid: Gratis parking in de buurt van het Oosthoekplein. Of betalend parkeren aan het natuurpark.
 • Extra tip: Ga nadien iets drinken in bistro The Shelter van natuurpark Het Zwin.

Ontdek hier meer mooie wandelingen aan de Belgische Kust

9. Terhills in Eisden (Nationaal Park Hoge Kempen)

Welkom in Limburg! Een fiets- en wandelparadijs en misschien wel onze favoriete provincie in België. En daarvoor moet je vooral in Nationaal Park Hoge Kempen zijn. Voor het mooiste uitzicht moet je de paarse wandelroute volgen die aan toegangspoort Terhills start. Onderschat echter de pittige beklimmingen van de terrils niet!

Ook het Thorpark, Blotenvoetenpad Lieteberg en de Mechelse Heide zijn niet te missen als je de mooiste plekken in Nationaal Park Hoge Kempen wil ontdekken.

Informatie over deze wandeling:

Ontdek hier meer mooie wandelingen in Limburg

10. De Hoge Venen en Baraque Michel in Jalhay

De Hoge Venen strekken zich uit tussen de Eifel in Duitsland en de Belgische Ardennen. Het is één van de meest bijzondere natuurgebieden in België. De mooiste wandelingen in de Hoge Venen starten aan Baraque Michel in Jalhay.

Je kan ook kiezen uit verschillende routes met uiteenlopende afstanden. Het zijn stuk voor stuk prachtige routes over vlonderpaden en door venen. Als het heeft gesneeuwd is het er extra mooi!

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 4,5 – 5,9 – 8,3 kilometer
 • Route: Zie infobord Baraque Michel op de parking
 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan Baraque Michel (adres: Baraque Michel 36, 4845 Jalhay).
 • Extra tip: Neem een picknick mee voor onderweg of eet iets na je wandeling in restaurant La Baraque Michel.

Ontdek hier alles over wandelen aan Baraque Michel

11. Ninglinspo in Sedoz

Voor de mooiste wandelingen in België met hoogtemeters, moet je echter in de Belgische Ardennen zijn. De Ninglinspo wandeling in Sedoz is daar een goed voorbeeld van. Een mooie, maar stevige route die constant op en af gaat en die je meeneemt langs riviertjes, bruggen en watervalletjes. Als de lange wandeling te zwaar is, dan kan je ook voor een kortere route kiezen.

Informatie over deze wandeling:

12. Tombeau du Géant in Botassart

Tombeau du Géant in Botassart is wat ons betreft één van de mooiste wandelingen in België, want deze wandeling heeft echt alles. Onderweg kom je onder andere panoramische torens, een prachtige hangbrug en het mooie dorp Bouillon tegen. Hier kan je ook iets eten in restaurant L’Aristide of scoor een ijsje bij Artisan Glacier Pierre Gigot.

Onderweg kom je onder andere panoramische torens, een prachtige hangbrug en het mooie dorp Bouillon tegen.

Aan de rivier Semois kan je je verfrissen of bijvoorbeeld picknicken. Echt een topwandeling!

Informatie over deze wandeling:

13. Langs de Lesse in Dinant

Ook langs de Lesse lopen er prachtige wandelroutes. Tijdens deze wandelroute kom je al snel het kasteel van Walzin tegen. Het werd gebouwd op een steile rots, waardoor het er spectaculair uitziet. Een eerste fotomomentje! Verderop steek je enkele keren de Lesse over via verschillende bruggen. Bereid je ook voor op heel wat hellingen, maar die maken het net leuk.

Daarna wandel je door het gezellige dorpje Furfooz, waar je eventueel het natuurpark kan bezoeken. Door het park loopt namelijk een toffe route die je langs mooie uitkijkpunten en grotten brengt. Wanneer het kasteel van Walzin terug opduikt, is het einde nabij.

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 18 kilometer
 • Route: Zie Langs de Lesse in Dinant (Komoot)
 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan Pont-à-Lesse.
 • Extra tip: Ga iets eten in ‘La Flobette’ in natuurpark Furfooz, met zicht op de Lesse.

14. De Laddertjeswandeling in Rochehaut

En ten slotte sluiten we onze lijst van mooiste wandelingen in België af met één van de populairste wandelingen van het land: de Laddertjeswandeling in Rochehaut.

Een korte, maar venijnige wandeling door het bos. Eerst wandel je naar beneden tot je aan de Semois komt. Daarna klim je door het bos terug naar boven via vier laddertjes. Heel leuk om te doen!

Informatie over deze wandeling:

 • Afstand: 5 kilometer
 • Route: Zie Duizelingwekkende wandeltocht – Wandeling 43 (rode rechthoek)
 • Bereikbaarheid: Gratis parking aan het Panorama van Frahan.
 • Extra tip: Verblijf bijvoorbeeld in Villa Charlotte met eigen zwembad in Rochehaut

Ontdek hier meer mooie wandelingen in de Belgische Ardennen

Handige tips voor de mooiste wandelingen in België

 • gebruik wandelapps zoals Cirkwi, Komoot en Wikiloc om de mooiste wandelingen in België te vinden;
 • trek degelijke wandelschoenen aan, zoals de Hoka Anacapa 2 Low GTX;
 • wandel in de lente of de zomer, want dan is de natuur op haar mooist;
 • vertrek vroeg en vermijd als het kan weekends en schoolvakanties;
 • neem voldoende water en drinken mee, want vaak kom je weinig of geen cafés tegen;
 • met een verrekijker zie je altijd meer;
 • hou rekening met het weer;
 • draag een degelijke rugzak, zoals de Thule EnRoute;
 • bescherm je huid;
 • laat nooit afval achter en hou je hond aan de lijn.
5/5 - (21 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :