In Mechelen is er heel wat te doen. Een trip naar deze stad is daarom altijd een leuk idee.
Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel aan de rivier De Dijle. De Dijlestad is de laatste jaren uitgegroeid tot een aangename plek met hippe koffiebars, autoluwe straten en veel aandacht voor groen. Met deze volledige gids van Mechelen weet je zeker wat te doen.
Wat te doen in Mechelen: bezienswaardigheden en tips
Mechelen is geen grootstad zoals Antwerpen of Brussel, maar niet getreurd! Toch is er genoeg te doen in Mechelen. Hier alvast enkele tips.
1. Mooie gebouwen op de Grote Markt
De Grote Markt in Mechelen is één van onze favoriete plekken in Mechelen. Elke zaterdagvoormiddag moet je hier, en in de omliggende straten, zijn voor de gezellige zaterdagmarkt. Vooral het viskraam van Luc Vis trekt dan veel volk. Oesters eten met een glas cava erbij, veel beter wordt het niet.
Kijk ook eens goed rond, want op de Grote Markt bevinden zich tal van historische panden met mooie gevels zoals die van het Stadhuis. Recht daar tegenover zie je de Sint-Romboutstoren, die boven de stad uitsteekt.
De Grote Markt in Mechelen is sinds 2004 verkeersvrij. Daarnaast zijn er in Mechelen veel straten autoluw. In deze straten mag je niet zonder vergunning met de auto rijden. Hou hier rekening mee als je Mechelen bezoekt met de auto.
⇢ Verken Mechelen op een unieke manier met de Escape Tour.
2. Beklim de Sint-Romboutstoren
Beklim de Sint-Romboutstoren voor het mooiste uitzicht op Mechelen. Na 538 treden bereik je de skywalk op een hoogte van 97 meter. Wees blij dat het maar 97 meter is, want het was oorspronkelijk de bedoeling om een toren van 167 meter neer te poten.
Onderweg naar boven kan je even bekomen in één van de kamers op de tussenverdiepingen. Op heldere dagen kan je vanop de skywalk zelfs het Atomium in Brussel zien schitteren. Een must om te doen als je in Mechelen bent!
Tip! Bewaar je toegangsticket voor korting op een boottocht op de Dijle, Museum Hof van Busleyden of het Speelgoedmuseum.
3. Bezoek stadsbibliotheek Het Predikheren
Eén van de mooiste gebouwen in Mechelen is stadsbibliotheek Het Predikheren. Het gebouw bevindt zich op de Tinelsite, een zone die de komende jaren zal uitgroeien tot een bloeiende omgeving.
Dit voormalig klooster werd gerestaureerd en daarna omgedoopt tot een prachtige bibliotheek. Neem zeker eens een kijkje op de boekenzolder en bewonder het indrukwekkend dakgebinte.
Stadsbibliotheek Predikheren is één van de mooiste gebouwen in Mechelen.
Het Predikheren is naast een stadsbibliotheek ook een culinaire hotspot. In de linkervleugel van het gebouw bevindt zich restaurant Tinèlle waar je heerlijke Frans-Belgische gerechten kan proeven.
Wie liever toch voor een snelle hap gaat, kan terecht in de foodbar Barbib in de pandgang van Het Predikheren. Beide zaken hebben trouwens een leuk terras!
Goswin de Stassartstraat 88
4. Geschiedenis in Kazerne Dossin
Zoals veel Vlaamse steden ontsnapte ook Mechelen niet aan de wreedheden van de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s deporteerden vanuit Kazerne Dossin meer dan 25.000 Joden en zigeuners naar Auschwitz, in de buurt van Krakau.
In het documentatiecentrum leer je niet alleen meer over de Tweede Wereldoorlog, maar ook de link met hedendaagse mensenrechten wordt uitgelicht.
Goswin de Stassartstraat 153
5. Shoppen in De Bruul in Mechelen
Dé plek om te shoppen in Mechelen is in De Bruul. Deze shoppingstraat is veel minder druk dan de meir in Antwerpen of de Louizalaan in Brussel én minstens even gezellig. Je vindt er niet alleen grote winkelketens, maar ook leuke boetieks zoals Edie of Butik Moose. Meer leuke boetieks vind je bijvoorbeeld in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.
Wie even aan de drukte wil ontsnappen kan bijvoorbeeld de mooie Kruidtuin bezoeken.
Tip! Voor mooie kortingen moet je op de braderie zijn. De braderie gaat twee keer per jaar door, in de herfst en de lente, en palmt daarmee de complete binnenstad van Mechelen in.
6. IJsschaatsen in het Ice Skating Center Mechelen
Wist je dat je in Mechelen het hele jaar door kan ijsschaatsen? Het Ice Skating Center Mechelen biedt schaatslessen aan, maar je mag er even goed vrij rondschaatsen. Ze bieden zelfs verjaardagsformules aan!
Met de funhockey formule kan je dan weer op een leuke manier kennis maken met ijshockey. Geniet daarna in de brasserie van het Ice Skating Center van een hapje of een drankje.
Spuibeekstraat 1
7. Volg een voetbalwedstrijd van KV Mechelen
Achter de Kazerne, zoals het stadion van KV Mechelen ook wel wordt genoemd, is er altijd ambiance. De bijnaam van KV Mechelen is ‘De Kakkers’. Alleen al daarom heeft deze club mijn hart gestolen. De sfeer is altijd top, vooral als er tegen Beerschot of Antwerp wordt gespeeld.
De club kende enkele moeilijke jaren, maar vocht altijd terug. Dat typeert de mentaliteit van ‘De Kakkers’. Ooit was het onder trainer Aad de Mos zelfs een Europese topclub, mooie tijden!
Kleine Nieuwedijkstraat 53
8. Een filmavond in UGC Mechelen
Net buiten de stad ligt de bioscoop UGC Mechelen. Soms rijden we er speciaal voor naar Mechelen, omdat het in deze bioscoop veel rustiger is dan in Antwerpen.
Sinds kort is er een nieuwe stadsbioscoop in het centrum van Mechelen (Frederik de Merodestraat). De Oude Stadsfeestzaal werd namelijk omgebouwd tot een bioscoop.
Spuibeekstraat 5
9. Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker
Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker is maar liefst 65 hectare groot. Op het domein bevinden zich naast een zwemvijver en speeltuinen ook een overdekt zwembad. Ideaal dus om je een hele dag te vermaken. Combineer een dagje in De Nekker eventueel met een bezoek aan het nabijgelegen Speelgoedmuseum.
Aan de parking van De Nekker starten bovendien mooie wandelroutes door natuurgebied Mechels Broek.
Nekkerspoel-Borcht 19
10. Dieren kijken in Planckendael
Niks leuker dan dieren kijken in de zoo Planckendael! Het dierenpark is zo groot dat je er gemakkelijk een hele dag kan doorbrengen. Het is opgedeeld in verschillende continenten waar je onder andere giraffen, koala’s en dassen kan bewonderen. In Amerika kan je zelfs tussen pinguïns wandelen!
Planckendael is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Neem de Planckendael Express die vertrekt aan het treinstation in Mechelen of stap af in het treinstation van Muizen. Met de auto kan ook, maar dan betaal je voor de parking 9 EUR voor een dag (tarief februari 2021).
Een hongerke? Er zijn verschillende brasseries in het park met lekker eten. In de zomer staan er tevens verschillende ijskarretjes.
Leuvensesteenweg 582
11. Techniek bijschaven in Technopolis
In Technopolis maak je kennis met de wondere wereld van wetenschap en techniek. Ook voor volwassenen is Technopolis een aanrader! De luide kinderen moet je er uiteraard wel bijnemen.
In het interactieve doe-centrum kan je onder andere zelf een vliegtuig aan de grond zetten of in de lucht fietsen. Daarnaast mag je in workshops zelf de handen uit de mouwen steken, plezier verzekerd!
Technopolis bezit bovendien het Green Key label, dus je kan een toegangsticket ook met ecocheques betalen.
Technologielaan 1
12. Nostalgie in het Speelgoedmuseum
In het Speelgoedmuseum vind je een gigantische collectie van oud en hedendaags speelgoed. Laat je kinderen kennis maken met het speelgoed van vroeger, ze zullen hun ogen uitkijken! Uiteraard is er ook een speelzaal waar kinderen vrij mogen spelen. Ouders kunnen in de cafetaria even bekomen.
Bij de uitleendienst kan je terecht om spelletjes te ontlenen. Het Speelgoedmuseum biedt ook verjaardagsformules aan om je koter een onvergetelijke verjaardag te bezorgen! Hou ook zeker de tijdelijke tentoonstellingen in de gaten.
Wie graag met het openbaar vervoer komt: Treinstation Mechelen-Nekkerspoel ligt op amper 50 meter van het Speelgoedmuseum.
Nekkerspoelstraat 21
13. Boottocht op de Binnendijle in Mechelen
Voor een boottocht op de Binnendijle moet je bij Rederij Malinska zijn. Ze bieden verschillende rondvaarten aan zoals ‘De Muziekboot’, ‘Mechelen by night’ of ‘De culinaire boot’. Sinds kort zijn er ook speciale rondvaarten op kindermaat.
Ook de klassieke rondvaart is geestig met af en toe een leuke kwinkslag van de kapitein. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten. Altijd leuk om een stad vanop het water te bekijken!
Heb je een toegangsticket van Technopolis, het Speelgoedmuseum of de Sint-Romboutstoren? Hou dit dan goed bij, want het geeft recht op korting voor een boottochtje bij Rederij Malinska. De boottochten vinden plaats van april tot eind oktober.
Wie liever een kajak of sup huurt voor een tochtje op de Dijle kan terecht bij Dijle Floats.
Haverwerf
14. Gratis stadsfestival Maanrock
Iets waar veel Mechelaars naar uitkijken is het gratis stadsfestival Maanrock dat elk jaar plaatsvindt in de zomer. Een heel weekend lang vinden er overal in de stad concerten plaats. Eerder traden Milow, Natalia en Triggerfinger er al op, maar ook minder bekende Belgische artiesten krijgen de kans om zich te tonen.
15. Museum Hof van Busleyden
In Museum Hof van Busleyden maak je kennis met het Bourgondisch verleden van Mechelen en de Nederlanden. Naast een vaste collectie vinden er regelmatig wisselende tentoonstellingen plaats. Bewonder topstukken zoals ‘Het Oordeel van Salomon’ en ‘Jan Zonder Vrees’. Ideaal om je enkele uren te vermaken op een regenachtige dag. Geen museumliefhebber? Bezoek dan zeker wel de mooie binnenplaats.
Wie zich liever niet verplaatst kan het museum virtueel bezoeken.
Frederik de Merodestraat 65
Wat te doen in Mechelen: wandelroutes
Veel straten in Mechelen zijn autoluw, en terecht. Daardoor is Mechelen een aangename stad om te voet te verkennen. Ook net buiten de stad is er veel groen met veel mooie wandelroutes. Hieronder een overzicht.
1. Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark
Aan de rand van de stad ligt Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark. Deze groene long is de perfecte plek om even helemaal uit de stad te zijn. De laatste jaren werd er veel in het park geïnvesteerd en dat merk je.
In het park wandel je langs mooie waterpartijen en voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Ook de prachtige rozentuin is niet te missen!
Daarnaast zijn er in het park veel sportmogelijkheden. Naast tennis- en petanquevelden zijn er ook pingpongtafels en een bewegwijzerd pad om te joggen. Nagenieten kan bijvoorbeeld op het mooie terras van Taverne Vrijbroekhof of Brasserie ‘t Park.
2. Wandelen langs het Dijlepad in Mechelen
Via het Dijlepad wandel je van de Haverwerf naar de Kruidtuin. Dit drijvend houten wandelpad ligt op het water, zodat je de stad vanuit een ander perspectief bekijkt. Vooral binnen gluren in de mooie huizen onderweg is een feest!
‘s Avonds is het pad bovendien mooi verlicht, ideaal voor een romantische wandeling. De wandeling is 2,4 kilometer lang.
3. Natuurreservaat Mechels Broek en Mispeldonk
Als je het Dijlepad volgt tot aan de Kruidtuin, kan je verder wandelen naar Provinciaal Domein De Nekker. Hier starten verschillende wandelingen naar natuurreservaat Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk.
Het Mechels Rivierengebied is een waar paradijs voor vogelspotters. De vogelkijkhut in het Mechels Broek is dan ook voor de meeste wandelaars het hoogtepunt. Met wat geluk kom je onderweg zelfs Galloway runderen tegen. Hou wel rekening met modderige stroken als het geregend heeft.
Volg één van de aangeduide wandelingen van Natuurpunt of combineer verschillende routes voor meer wandelplezier in de Mechelse natuur. In het bezoekerscentrum van Natuurpunt kan je terecht voor meer informatie over dit natuurgebied en de wandelroutes.
Voor een afwisselde wandeling langs de mooiste stukjes natuur combineer je bijvoorbeeld de A.S. Adventureroute Mechels Broek + de gele verbindingsroute + de rode route Mispeldonk. Onderweg wandel je onder andere langs rivier De Dijle en door bossen.
Kijk af en toe eens goed rond, want de kans is groot dat je ooievaars ziet rondvliegen op weg naar de zoo Planckendael. Na deze wandeling heb je ongeveer 10,40 kilometer in de benen.
4. Stadswandeling langs Bourgondische en hedendaagse toppers in Mechelen
Bij de Dienst Toerisme van de Stad Mechelen kan je terecht voor informatie over wandelen en wat er te doen is in Mechelen. Met hun handige wandelbrochure kom je langs alle hoogtepunten van de stad.
Ideaal om al wandelend kennis te maken met de leukste plekken en de geschiedenis van Mechelen. Bovendien is de wandeling ook toegankelijk voor mensen met een visuele, mobiele of verstandelijke beperking. Goed gedaan Mechelen!
5. Bezinnen in de Stiltetuin Aartsbisschoppelijk Paleis
Sinds 2019 heeft Mechelen een Stiltetuin waar je in alle stilte een boek kan lezen of even kan bezinnen. Wandel eens rond in deze oase van rust en bewonder de Lourdesgrot, het tuinpaviljoen en de tuinbergingen. Vanuit de tuin heb je bovendien een uniek uitzicht op de Sint-Romboutstoren.
De ingang bevindt zich aan de Schoutestraat en de stiltetuin is vrij te bezoeken op woensdagnamiddag en in het weekend.