In Mechelen is er heel wat leuks om te doen. Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel aan de rivier de Dijle. De Dijlestad is de laatste jaren uitgegroeid tot een aangename plek met hippe koffiebars, autoluwe straten en veel aandacht voor groen. Met onze tips weet je zeker wat te zien en doen Mechelen!

In dit artikel:

Wat te doen in Mechelen: tips en bezienswaardigheden

Mechelen is geen grootstad zoals Antwerpen of Brussel, maar niet getreurd! Toch is er genoeg te doen in Mechelen. Van mooie gebouwen tot leuke activiteiten, Mechelen heeft het allemaal. Hier alvast enkele tips.

1. Mooie gebouwen op de Grote Markt

De Grote Markt in Mechelen is één van onze favoriete plekken in Mechelen. Elke zaterdagvoormiddag moet je hier, en in de omliggende straten, zijn voor de gezellige zaterdagmarkt. Vooral het viskraam van Luc Vis trekt dan veel volk. Oesters eten met een glas cava erbij, veel beter wordt het niet.

Kijk ook eens goed rond, want op de Grote Markt bevinden zich tal van historische panden met mooie gevels zoals die van het Stadhuis. Recht daar tegenover zie je de Sint-Romboutstoren, die boven de stad uitsteekt.

De Grote Markt in Mechelen is sinds 2004 verkeersvrij. Daarnaast zijn er in Mechelen veel straten autoluw. In deze straten mag je niet zonder vergunning met de auto rijden. Hou hier rekening mee als je Mechelen bezoekt met de auto.

Ontdek Mechelen tijdens een fietstour met een gids

2. Beklim de Sint-Romboutstoren in Mechelen

Eén van de leukste dingen om te doen in Mechelen is de Sint-Romboutstoren beklimmen. Na 538 treden bereik je de skywalk op een hoogte van 97 meter. Wees blij dat het maar 97 meter is, want het was oorspronkelijk de bedoeling om een toren van 167 meter neer te poten.

Onderweg naar boven kan je even bekomen in één van de kamers op de tussenverdiepingen. Op heldere dagen kan je vanop de skywalk zelfs het Atomium in Brussel zien schitteren. Een must om te doen als je in Mechelen bent!

Tip! Bewaar je toegangsticket voor korting op een boottocht op de Dijle, Museum Hof van Busleyden of het Speelgoedmuseum.

3. Bezoek stadsbibliotheek Het Predikheren

Eén van de mooiste gebouwen in Mechelen is stadsbibliotheek Het Predikheren. Het gebouw bevindt zich op de Tinelsite, een zone die de komende jaren zal uitgroeien tot een bloeiende omgeving.

Dit voormalig klooster werd gerestaureerd en daarna omgedoopt tot een prachtige bibliotheek. Neem ook eens een kijkje op de boekenzolder en bewonder het indrukwekkende dakgebinte.

Stadsbibliotheek Predikheren is één van de mooiste gebouwen in Mechelen.

Het Predikheren is naast een stadsbibliotheek ook een culinaire hotspot. In de linkervleugel van het gebouw bevindt zich restaurant Tinèlle waar je heerlijke Frans-Belgische gerechten kan proeven.

Wie liever toch voor een snelle hap gaat, kan terecht in de foodbar Barbib in de pandgang van Het Predikheren. Beide zaken hebben trouwens een leuk terras!

4. Geschiedenis in Kazerne Dossin

Zoals veel Vlaamse steden ontsnapte ook Mechelen niet aan de wreedheden van de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s deporteerden vanuit Kazerne Dossin meer dan 25.000 Joden en zigeuners naar Auschwitz, in de buurt van Krakau. Bekijk hier wat te doen in Krakau en bezoek Auschwitz.

In het documentatiecentrum leer je niet alleen meer over de Tweede Wereldoorlog, maar ook de link met hedendaagse mensenrechten wordt uitgelicht.

5. Shoppen in De Bruul in Mechelen

Dé plek om te shoppen in Mechelen is in De Bruul. Deze shoppingstraat is veel minder druk dan de Louizalaan in Brussel of de Meir in Antwerpen én minstens even gezellig. Je vindt er niet alleen grote winkelketens, maar ook leuke boetieks zoals Butik Moose. Meer leuke boetieks vind je bijvoorbeeld in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Wie even aan de drukte wil ontsnappen kan bijvoorbeeld de mooie Kruidtuin bezoeken.

Tip! Voor mooie kortingen moet je op de braderie zijn. De braderie gaat twee keer per jaar door, in de herfst en de lente, en palmt daarmee de complete binnenstad van Mechelen in.

6. IJsschaatsen in het Ice Skating Center Mechelen

Wist je dat je in Mechelen het hele jaar door kan ijsschaatsen? Het Ice Skating Center Mechelen biedt schaatslessen aan, maar je mag er even goed vrij rondschaatsen. Ze bieden zelfs verjaardagsformules aan!

Met de funhockey formule kan je dan weer op een leuke manier kennis maken met ijshockey. Geniet daarna in de brasserie van het Ice Skating Center van een hapje of een drankje.

7. Volg een voetbalwedstrijd van KV Mechelen

Achter de Kazerne, zoals het stadion van KV Mechelen ook wel wordt genoemd, is er altijd ambiance. De bijnaam van KV Mechelen is ‘De Kakkers’. Alleen al daarom heeft deze club mijn hart gestolen. De sfeer is altijd top, vooral als er tegen Antwerp wordt gespeeld.

De club kende enkele moeilijke jaren, maar vocht altijd terug. Dat typeert de mentaliteit van ‘De Kakkers’. Ooit was het onder trainer Aad de Mos zelfs een Europese topclub, mooie tijden!

8. Een filmavond in UGC Mechelen

Net buiten de stad ligt de bioscoop UGC Mechelen. Soms rijden we er speciaal voor naar Mechelen, omdat het in deze bioscoop veel rustiger is dan in Antwerpen.

Sinds kort is er een nieuwe stadsbioscoop in het centrum van Mechelen (Frederik de Merodestraat). De Oude Stadsfeestzaal werd namelijk omgebouwd tot een bioscoop.

9. Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker

Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker is maar liefst 65 hectare groot. Op het domein bevinden zich naast een zwemvijver en speeltuinen ook een overdekt zwembad. Ideaal dus om je een hele dag te vermaken. Combineer een dagje in De Nekker eventueel met een bezoek aan het nabijgelegen Speelgoedmuseum.

Aan de parking van De Nekker starten bovendien mooie wandelroutes door natuurgebied Mechels Broek.

10. Dieren kijken in ZOO Planckendael

Niks leuker dan dieren kijken in ZOO Planckendael! Het dierenpark is zo groot dat je er gemakkelijk een hele dag kan doorbrengen. Het is opgedeeld in verschillende continenten waar je onder andere giraffen, koala’s en dassen kan bewonderen. In Amerika kan je zelfs tussen pinguïns wandelen. Zeker doen als je in Mechelen bent!

Planckendael is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Neem de Planckendael Express die vertrekt aan het treinstation in Mechelen of stap af in het treinstation van Muizen. Met de auto kan ook, maar dan moet je wel extra betalen voor de parking.

Een hongerke? Er zijn verschillende brasseries in het park met lekker eten. In de zomer staan er tevens verschillende ijskarretjes. Fan van dierentuinen? Bezoek dan Pairi Daiza, de mooiste dierentuin in Europa.

11. Techniek bijschaven in Technopolis

In Technopolis maak je kennis met de wondere wereld van wetenschap en techniek. Ook voor volwassenen is Technopolis een aanrader! De luide kinderen moet je er uiteraard wel bijnemen.

In het interactieve doe-centrum kan je onder andere zelf een vliegtuig aan de grond zetten of in de lucht fietsen. Daarnaast mag je in workshops zelf de handen uit de mouwen steken, plezier verzekerd!

Technopolis bezit bovendien het Green Key label, dus je kan een toegangsticket ook met ecocheques betalen.

12. Nostalgie in het Speelgoedmuseum

In het Speelgoedmuseum vind je een gigantische collectie van oud en hedendaags speelgoed. Laat je kinderen kennis maken met het speelgoed van vroeger, ze zullen hun ogen uitkijken! Uiteraard is er ook een speelzaal waar kinderen vrij mogen spelen. Ouders kunnen in de cafetaria even bekomen.

Bij de uitleendienst kan je terecht om spelletjes te ontlenen. Het Speelgoedmuseum biedt ook verjaardagsformules aan om je koter een onvergetelijke verjaardag te bezorgen! Hou ook zeker de tijdelijke tentoonstellingen in de gaten.

Wie graag met het openbaar vervoer komt: Treinstation Mechelen-Nekkerspoel ligt op amper 50 meter van het Speelgoedmuseum.

13. Boottocht op de Dijle in Mechelen

Voor een boottocht op de Dijle moet je bij Rederij Malinska zijn. Ze bieden verschillende rondvaarten aan zoals ‘De Muziekboot’, ‘Mechelen by night’ of ‘De culinaire boot’. Sinds kort zijn er ook speciale rondvaarten op kindermaat.

Ook de klassieke rondvaart is geestig met af en toe een leuke kwinkslag van de kapitein. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten. Altijd leuk om een stad vanop het water te bekijken!

Heb je een toegangsticket van Technopolis, het Speelgoedmuseum of de Sint-Romboutstoren? Hou dit dan goed bij, want het geeft recht op korting voor een boottochtje bij Rederij Malinska. De boottochten vinden plaats van april tot eind oktober.

Wie liever een kajak of sup huurt voor een tochtje op de Dijle kan terecht bij Dijle Floats.

14. Gratis stadsfestival Maanrock in Mechelen

Iets waar veel Mechelaars naar uitkijken is het gratis stadsfestival Maanrock dat elk jaar plaatsvindt in de zomer. Een heel weekend lang vinden er overal in de stad concerten plaats. Eerder traden Milow, Natalia en Triggerfinger er al op, maar ook minder bekende Belgische artiesten krijgen de kans om zich te tonen.

15. Museum Hof van Busleyden

In Museum Hof van Busleyden maak je kennis met het Bourgondisch verleden van Mechelen en de Nederlanden. Naast een vaste collectie vinden er regelmatig wisselende tentoonstellingen plaats.

Bewonder topstukken zoals ‘Het Oordeel van Salomon’ en ‘Jan Zonder Vrees’. Ideaal om je enkele uren te vermaken op een regenachtige dag. Geen museumliefhebber? Bezoek dan zeker wel de mooie binnenplaats. Of ga iets drinken in de gezellige koffiebar.

De beste cafés en restaurants in Mechelen

Mechelen puilt uit van de leuke cafés en restaurants waar je lekker kan eten. Deze toppers zijn wat ons betreft zeker een bezoekje waard.

1. Brouwerij Het Anker voor Mechelse bieren en brasseriegerechten

Nadat heel wat te doen in Mechelen, krijg je vast een hongerke. Telkens we in Mechelen zijn, gaan we iets eten in Brouwerij Het Anker. De brasserie serveert klassieke gerechten zoals Stoverij of Hoevekip, vaak op basis van hun eigen bier. Wij zijn vooral fan van de kaaskroketten!

De Gouden Carolus en de Maneblussers zijn hun bekendste bieren. Of probeer een ‘tap tasting’ waarbij je drie soorten bier kan proeven. Zeker doen als je in Mechelen bent!

Bezoek zeker de brouwerij als je meer wil weten over het brouwproces van de bieren. Naast de brouwerij en de brasserie is er ook een shop waar je hun eigen producten kan kopen. Of boek een overnachting in het brouwerijhotel.

Locatie: Guido Gezellelaan 49

2. Klimkaffee voor klimmen in een café

Muurklimmen in een café? Jawel! In het Klimkaffee kan je immers boulderen (klimmen tot max. 4m50). Gewoon iets drinken en kijken hoe anderen zich in het zweet werken kan natuurlijk ook.

Het Klimkaffee telt ongeveer 100 routes met verschillende moeilijkheidsgraden. Er worden ook formules voor verjaardagsfeesten of lessen aangeboden en regelmatig vinden er leuke events plaats.

Locatie: Douaneplein 8

3. Café De Wei voor drankjes in een bruine kroeg

In Café De Wei hangt de sfeer van een bruine kroeg. Het café ligt dichtbij de Vismarkt en is een klassieker bij de Mechelaars. Naast perfecte pintjes worden er ook kleine gerechten zoals spaghetti of croque monsieur geserveerd.

Neem vooral de goede bier- en wijnkaart in de hand en ga helemaal los. Pas wel op dat je daarna niet in de Dijle sukkelt!

Locatie: Nauwstraat 6

4. De Gouden Vis voor de beste pintjes

Aan de overkant van Café De Wei bevindt zich nog een ander leuk café: De Gouden Vis. In dit gezellig bruin café is het altijd leuk toeven en er vinden ook regelmatig optredens plaats. In het weekend is het meestal wel drummen voor een plekje.

De bierkaart is enorm uitgebreid dus probeer gerust enkele speciaalbieren. Achteraan is een mooi terras met uitzicht op de Binnendijle en bierbrouwerij Lamot.

Locatie: Nauwstraat 7

5. Crock ‘n roll voor heerlijke croques

Voor een snelle en lekkere hap moet je bij Crock ‘n Roll zijn. Hun specialiteit is, je kan het al raden, croques. Ze hebben momenteel drie vestigingen: Leuven, Hasselt en Mechelen.

De croques worden bereid met verse producten en naast de klassiekers staan er ook enkele specials op de kaart met verrassende combinaties. Zelfs aan vegetariërs werd er gedacht! Wij gaan meestal voor de ‘Ringo Starr’, met kaas, hesp en een spiegelei.

Alle croques dragen trouwens de naam van een rockster. Zo kan je er naast de ‘Ringo Starr’ ook de ‘Prince’, de ‘Rammstein’ of de ‘Bono’ eten. Leuk bedacht!

Locatie: IJzerenleen 12

6. De Vleeshalle voor lekker eten in een overdekte foodmarkt

De Vleeshalle is een overdekte foodmarkt in Mechelen. Het was meteen een schot in de roos. In dit gebouw boden slagers in een ver verleden hun vleeswaren aan. Nu is De Vleeshalle één van de food hotspots in Mechelen.

Er zijn dertien vaste standhouders, die allemaal hun eigen specialiteit aanbieden. Van kroketten tot een avocado bar, er is voor elk wat wils. Op de eerste en tweede verdieping vind je onder andere een tattooshop, personal trainers en kantoren.

Locatie: Huidevettersstraat 7

7. Viavia Joker Reiscafé voor internationale gerechten

Het Viavia Joker Reiscafé ligt aan de rand van de Kruidtuin en is ontstaan als ontmoetingsplaats voor wereldreizigers. Ook in andere steden vind je vestigingen zoals bijvoorbeeld in Leuven en Antwerpen.

Je kan in Viavia Joker Reiscafé voornamelijk terecht voor lekkere tapas en vegetarische gerechten. Het terras aan de Dijle zorgt daarnaast voor een instant vakantiegevoel, zeker met een huisgemaakte cocktail erbij.

Er worden bovendien regelmatig events georganiseerd zoals concerten of feestjes. Naast het terras kan je in de zomer sups of kajaks huren.

Locatie: Zandpoortvest 50

8. Sava voor Spaanse tapas

Sava bevindt zich in een prachtig historisch pand op de Grote Markt. Ideaal om een terrasje te doen of te genieten van hun heerlijke Spaanse tapas! Op de eerste verdieping heb je bovendien een mooi uitzicht op de Grote Markt.

Check ook zeker de wijnkaart of probeer hun uitzonderlijke cava. Ze werken namelijk samen met een familiaal Catalaans wijnhuis. Bierliefhebbers kunnen hier genieten van een perfect getapte Gouden Carolus.

Locatie: Grote Markt 13

9. Bokes & Co voor het beste ontbijt in Mechelen

Voor een lekker ontbijt moet je in Bokes & Co zijn. Ook om te lunchen is dit de perfecte plek. Het full option ontbijt is vers en uitgebreid met onder andere eiersalade, zalm, fruit en brie. Maar je kan even goed kiezen voor een croque, panini of een boterham met spiegelei. Bovendien is de bediening top en is het er gezellig ingericht.

Locatie: Korenmarkt 53

10. Cafés en restaurants op de Vismarkt in Mechelen

Vroeger werd er gretig vis verhandeld op de Vismarkt in Mechelen. Tegenwoordig is het dé plek om in de zomer een terras mee te pikken. Op zwoele zomeravonden wordt er immers tot in de vroege uurtjes gedronken en gefeest en is het één van de meest levendige plekken in de stad. Hier leer je de Mechelaars pas echt kennen!

Onze aanraders: Bar Popular, Merad en Ronda.

Bar Popular
Bar Popular is een bruine kroeg met exotische roots en heerlijke cocktails! Vooral op het terras is het heerlijk zitten.

Merad
In 2020 verhuisde het Turkse restaurant Merad van de stationsbuurt naar de Vismarkt. Waar het in de stationsbuurt vooral een shoarmazaak was, is het nu verfijnder met voornamelijk Turkse tapas, pizza’s, pita’s, pasta’s, salades en vleesspecialiteiten. De uitgebreide kaart maakt de keuze er niet gemakkelijker op, maar lekker is het sowieso.

Ronda
Ronda serveert Marokkaanse gerechten zoals tajine, couscous en grillgerechten. Bestel er een lekkere Gouden Carolus Tripel van het vat bij en je dag kan niet meer stuk!

Waar overnachten in Mechelen

Er zijn heel wat leuke hotels in Mechelen. Je kan er zelfs overnachten in een voormalige kerk of in een 19de-eeuws herenhuis! Om de keuze gemakkelijker te maken hebben we er enkele uitgelicht.

1. B&B Hotel Mechelen

B&B Hotel Mechelen is een nieuw hotel dat werd gebouwd op de site waar vroeger het Sint-Maarten ziekenhuis stond. Wij verblijven wel vaker bij B&B Hotels, want deze Franse keten biedt betaalbare overnachtingen. Toch geniet je er van alle comfort. Onze kamer had zelfs een USB-C laadpoort. En als er in de badkamer een haardroger, body lotion en zelfs conditioner aanwezig is, dan zijn we helemaal blij.

Het hotel heeft een eigen ondergrondse garage waar je tegen betaling je auto kan parkeren. Voor fietsen zijn er aparte ruimtes die je kan huren om ze veilig te stallen. Maar B&B Hotel Mechelen is ook goed bereikbaar met de trein, want het station bevindt zich op wandelafstand. Neem al de tijd om rustig te ontbijten, want uitchecken kan tot 12 uur.

Locatie: Leopoldstraat 2

2. Martin’s Patershof

Altijd al eens willen slapen in een kerk? Dan is Martin’s Patershof de place to be. Het hotel is namelijk gevestigd in een voormalige kerk. In de kamers zijn er prachtige glasramen die de ervaring compleet maken. Het ontbijt wordt geserveerd in het koorgedeelte van de kerk. Heel imposant!

Wist je dat er naast Kasteeldomein Alden Biesen in Bilzen ook een Martin’s Hotel gevestigd is? Ontdek hier wat te doen aan Kasteeldomein Alden Biesen. Ook in onder andere Brugge, Brussel en Leuven zijn er vestigingen van Martin’s Hotels. Geld besparen? Zoek dan een code voor extra korting.

Locatie: Karmelietenstraat 4

Tip: Dankzij het Green Key label kan je in Martin’s Patershof met ecocheques betalen. Meer hotels die je met ecocheques kan betalen vind je hier.

3. Van der Valk Hotel Mechelen

Van der Valk Hotel Mechelen bevindt zich in één van de mooiste gebouwen van Mechelen. In het weekend kan je vanaf het hotel de gratis shopping boot naar het centrum nemen. Bovendien is er een tof terras aan het hotel waar je van een drankje kan genieten. Check ook zeker de prachtige binnenplaats!

Locatie: Rode-Kruisplein 1

⇢ Bekijk meer toffe hotels in Mechelen

Hoe geraak je in Mechelen?

Met de trein naar Mechelen

Mechelen is gemakkelijk te bereiken met de trein. Er zijn twee treinstations in Mechelen: station Mechelen en station Mechelen-Nekkerspoel. Beide treinstations liggen op wandelafstand van het stadscentrum.

Gratis parkeren in Mechelen

Kom je met de auto naar Mechelen? Op zondag parkeer je bijna overal gratis aan de rand van de stad. Op parking Zandpoortvest parkeer je in het weekend en op feestdagen gratis. Als je op randparking Keerdok parkeert kan je bovendien elke zaterdag en op koopzondagen gebruik maken van een bootshuttle die je van het Keerdok naar de Haverwerf vaart.

Of maak gebruik van de gratis shuttle die tussen P&R Nekker en de Grote Markt rijdt. De shuttle rijdt elke zaterdag tussen 9 en 19u en op koopzondagen tussen 13 en 18u.

Kom je op een weekdag? Op Randparking Douaneplein parkeer je elke dag gratis. Bekijk hier alle parkings in Mechelen.

Krijg je maar niet genoeg van Vlaamse steden? Ontdek de mooiste plekken in Antwerpen. Of ontdek wat te doen in Hasselt.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :