Als je het openbaar vervoer in Japan wil gebruiken, hou dan rekening met enkele tips om wegwijs te geraken in het oneindige netwerk van sporen. Je hoeft in elk geval geen vertragingen te vrezen, want Japan heeft het meest efficiënte en stipte openbaar vervoer ter wereld.

De juiste metro, bus of trein vinden is andere koek, maar met deze tips moet het lukken om probleemloos met het openbaar vervoer door Japan te reizen.

6 tips om het openbaar vervoer in Japan te gebruiken

Geen idee waar te beginnen als je met het openbaar vervoer in Japan wil reizen? Dat snappen we, maar met wat voorbereiding lukt het zonder problemen. Hieronder alvast enkele tips.

1. Download Google Maps: onmisbare app voor het openbaar vervoer in Japan

Eén van de beste tips voor het gebruiken van het openbaar vervoer in Japan, is om de Google Maps app te downloaden. Google Maps is écht onmisbaar als je het openbaar vervoer in Japan wil gebruiken.

De app geeft niet alleen aan welke metro of trein je moet nemen, maar ook in welke wagon je best instapt en welke uitgang je moet nemen om over te stappen. Bovendien geeft Google Maps aan hoeveel een rit kost en om hoe laat je trein vertrekt.

Tip: koop voordelig een e-simkaart met data voor Japan bij Airalo, zodat je altijd en overal de weg kan zoeken via Google Maps. Gebruik de code SAM3623 voor korting. Lees hier wat een eSIM is en hoe het werkt.

2. Koop de Japan Rail Pass voor de Shinkansen trein

De Japan Rail Pass is een speciale pas voor buitenlandse toeristen die Japan bezoeken. Het is een all-inclusive pas voor onbeperkt reizen met de treinen van Japan Railways (JR) in het hele land, inclusief de beroemde Bullet Train of Shinkansen (hogesnelheidstrein), maar ook bepaalde express-treinen en lokale treinen. Als je weinig tijd hebt en tijdens een rondreis in Japan veel met de trein wil reizen is de Japan Rail Pass onmisbaar.

Als je weinig tijd hebt en veel met de trein wil reizen is de Japan Rail Pass onmisbaar.

Met de Japan Rail Pass kan je reizen op alle JR-lijnen gedurende de geldigheidsperiode van de pas, die beschikbaar is voor verschillende periodes: 7 dagen, 14 dagen of 21 dagen.

De pas biedt bovendien toegang tot een uitgebreid netwerk van treinen, waardoor je vrij kan reizen naar populaire bestemmingen zoals Tokyo, Kyoto, Osaka, Hiroshima, Nara en Hokkaido. Lees eerst alle voorwaarden van de Japan Rail Pass en bekijk of het voordelig is voor jouw reisroute.

Tip: Met de Japan Rail Pass kan je op sommige treinen gratis stoelen reserveren. Dat kan in een JR-kantoor of aan de automaat in een treinstation.

3. Gebruik de oplaadbare Suica kaart

De Welkom Suica kaart is een oplaadbare kaart die vaak wordt gebruikt voor het betalen van het openbaar vervoer in Japan. Je kan er in heel Japan mee betalen om bussen, metro’s, treinen en zelfs taxi’s te nemen. Ook in veel supermarkten kan je gewoon met de Suica kaart betalen.

Tips om efficiënt gebruik te maken van het openbaar vervoer in Japan met de Suica kaart:

 • Koop een Suica kaart al in het treinstation op de luchthaven;
 • Hou je saldo in de gaten. Dat kan je checken via de betaalautomaten of als je de kaart scant aan een poortje in het treinstation;
 • Raadpleeg de brochure (bron: JR East)

4. Bekijk de metromap van Tokyo

De metro nemen in Tokyo is op zijn minst gezegd een uitdaging, maar onvermijdelijk. Tokyo is namelijk de grootste stad ter wereld. De hele stad te voet verkennen is dus zeker geen optie. Shinjuku is zelfs het drukste station ter wereld. Hier de weg vinden is behoorlijk spannend.

Om niet verloren te rijden bestudeer je op voorhand best de metromap van Tokyo en de verschillende metrolijnen. Vraag hulp in één van de ticket kantoren als je toch niet zeker bent.

Hou er rekening mee dat de overstaptijd die Google Maps vermeldt niet realistisch is. Neem voldoende extra tijd om over te stappen, want er zijn verschillende soorten stations (JR, Metro) die soms ver uit elkaar liggen.

Tip: Heb je een Japan Rail Pass? Dan zijn sommige metrolijnen inbegrepen zoals de Yamanote lijn. Deze metrolijn rijdt in een cirkel rond het centrum van Tokyo en heeft haltes in de meest bekende wijken zoals Shibuya en Shinjuku.

5. Leg grote afstanden af met de Bullet Train of Shinkansen

De snelste manier om je in Japan te verplaatsen is met de beroemde Bullet Train of Shinkansen. Deze hoge snelheidstreinen verbinden de grote steden van Japan. Met een gemiddelde snelheid van 300 kilometer per uur ben je in no-time op je volgende bestemming.

Eten en drinken is toegestaan op de hoge snelheidstreinen. In de treinstations kan je typische bento boxen aankopen. Deze Japanse lunchboxen zijn heel populair en het aanbod is enorm.

Tip: Neem je de Shinkansen van Tokyo naar Kyoto? Reserveer dan een plaats aan de rechterkant voor een mooi uitzicht op Mount Fuji. Ontdek hier bijzondere dingen om te doen in Kyoto.

6. Maak gebruik van bagagetransport Yamato Transport

Met grote en zware koffers reizen in Japan is een heel gedoe. Als je efficiënt en snel wil reizen kan dat soms beter zonder koffer. Daarom is Yamato Transport een goede oplossing. Bijna elk hotel in Japan werkt samen met dit transportbedrijf.

Yamato Transport zorgt ervoor dat jouw koffer in het volgende hotel wordt geleverd. Zo lieten wij onze koffers van Tokyo naar Matsumoto sturen en van Kyoto naar Tokyo. Daardoor konden we enkel met een rugzak reizen naar Kawaguchiko om de Mount Fuji te zien en naar Koyasan om in een tempel te overnachten. Handig!

Een andere oplossing is om een bagage opslag of locker te gebruiken, maar wij waren heel tevreden van Yamato Transport. Bovendien is het een goedkope en betrouwbare service.

Kosten voor het openbaar vervoer in Japan

Tijdens onze reisroute van twee weken in Japan, namen we in totaal 56 keer het openbaar vervoer en legden we een afstand van meer dan 1500 kilometer af. Hiervoor gebruikten we zowel de Japan Rail Pass van 14 dagen als de Suica kaart. Onze totale kost voor het openbaar vervoer was 390 EUR/p.p.

Reizen met de bus door Japan is een goedkopere optie, maar reken dan wel op langere reistijden.

Let op: de prijzen van de Japan Rail Pass worden binnenkort aanzienlijk verhoogd.

8 tips om een rondreis te plannen met het openbaar vervoer in Japan

 1. Bepaal eerst wat je wil zien;
 2. Waar begint en eindigt je rondreis?;
 3. Zorg dat je route op voorhand ongeveer vastligt (en dat je een plan B hebt);
 4. Gebruik Hyperdia om je route te plannen;
 5. Boek je hotels in Japan in de buurt van het treinstation;
 6. Bereken hoe je kosten kan besparen (bijvoorbeeld met de Japan Rail Pass);
 7. Reserveer ter plaatse een stoel voor drukke trajecten of als je de trein in het weekend neemt;
 8. Probeer populaire plekken op weekdagen te bezoeken.

Andere tips en weetjes om het openbaar vervoer in Japan te gebruiken

 • Bellen of luid praten wordt niet gedaan op het openbaar vervoer in Japan. Zet je smartphone op stil en geniet van de stilte;
 • Japanners slapen vaak op het openbaar vervoer. Toch worden ze net op tijd wakker om af te stappen;
 • De meeste metro’s en treinen bieden gratis wifi aan;
 • Haltes en ticket machines worden ook in het Engels weergegeven;
 • Loop niet om een metro te halen. De volgende komt enkele minuten later al aan;
 • Draag je rugzak op je buik zoals de Japanners en loop niemand in de weg;
 • Schuif netjes aan in de rij voor je instapt;
 • Volg de markeringen op de grond. Die leiden je naar de juiste wagon;
 • Hou er rekening mee dat er soms aparte wagons voor vrouwen zijn;
 • Priority seats zijn voorbehouden voor oudere mensen of mindervaliden;
 • Vermijd de spitsuren als je zeker wil zijn van een plaats.

Ontdek meer tips over het openbaar vervoer in Japan met een reisgids

Zin om onze tips voor het openbaar vervoer in Japan zelf te testen?

Vluchten
Ontdek de beste deals naar Tokyo met Skyscanner

Pakketreizen
Ontdek pakketreizen naar Japan bij Connections

Hotels
Uniek overnachten in Japan

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :