Als je het openbaar vervoer in Japan wil gebruiken, hou dan rekening met enkele tips om wegwijs te geraken in het oneindige netwerk van sporen. Je hoeft in elk geval geen vertragingen te vrezen, want Japan heeft het meest efficiënte en stipte openbaar vervoer ter wereld.

De juiste metro, bus of trein vinden is andere koek, maar met deze tips moet het lukken om probleemloos met het openbaar vervoer door Japan te reizen.

Google Maps: onmisbare app voor het openbaar vervoer in Japan

Eén van de beste tips voor het gebruiken van het openbaar vervoer in Japan, is om de Google Maps app te downloaden. Google Maps is écht onmisbaar als je het openbaar vervoer in Japan wil gebruiken.

De app geeft niet alleen aan welke metro of trein je moet nemen, maar ook in welke wagon je best instapt en welke uitgang je moet nemen om over te stappen. Bovendien geeft Google Maps aan hoeveel een rit kost en om hoe laat je trein vertrekt.

Tip: koop voordelig een e-simkaart met data voor Japan bij Airalo, zodat je altijd en overal de weg kan zoeken via Google Maps.

De Japan Rail Pass

De Japan Rail Pass is een speciale pas voor buitenlandse toeristen die Japan bezoeken. Het is een all-inclusive pas voor onbeperkt reizen met de treinen van Japan Railways (JR) in het hele land, inclusief de beroemde Bullet Train of Shinkansen (hogesnelheidstrein), maar ook bepaalde express-treinen en lokale treinen. Als je weinig tijd hebt en tijdens een rondreis in Japan veel met de trein wil reizen is de Japan Rail Pass onmisbaar.

Als je weinig tijd hebt en veel met de trein wil reizen is de Japan Rail Pass onmisbaar.

Met de Japan Rail Pass kan je reizen op alle JR-lijnen gedurende de geldigheidsperiode van de pas, die beschikbaar is voor verschillende periodes: 7 dagen, 14 dagen of 21 dagen.

De pas biedt bovendien toegang tot een uitgebreid netwerk van treinen, waardoor je vrij kan reizen naar populaire bestemmingen zoals Tokyo, Kyoto, Osaka, Hiroshima, Nara en Hokkaido. Lees eerst alle voorwaarden van de Japan Rail Pass en bekijk of het voordelig is voor jouw reisroute.

Tip: Met de Japan Rail Pass kan je op sommige treinen gratis stoelen reserveren. Dat kan in een JR-kantoor of aan de automaat in een treinstation.

De Suica kaart

De Welkom Suica kaart is een oplaadbare kaart die vaak wordt gebruikt voor het betalen van het openbaar vervoer in Japan. Je kan er in heel Japan mee betalen om bussen, metro’s, treinen en zelfs taxi’s te nemen. Ook in veel supermarkten kan je gewoon met de Suica kaart betalen.

Tips om efficiënt gebruik te maken van het openbaar vervoer in Japan met de Suica kaart:

  • Koop een Suica kaart al in het treinstation op de luchthaven;
  • Hou je saldo in de gaten. Dat kan je checken via de betaalautomaten of als je de kaart scant aan een poortje in het treinstation;
  • Raadpleeg de brochure (bron: JR East)

De metro in Tokyo