Overnachten in een tempel bij de monniken in Koyasan stond bovenaan onze lijst om te doen tijdens onze rondreis in Japan. Aan tempels geen gebrek in Koyasan. Het wordt niet voor niks als één van de meest heilige plekken in Japan beschouwd.

Om er te geraken wandelen we eerst een deel van de pelgrimsroute. Als echte pelgrims overnachten we vervolgens in een echte boeddhistische tempel in Koyasan en leven we op het ritme van de monniken.

Onze Pelgrimstocht naar Koyasan

Eens aangekomen aan station Gokurakubashi, stapt iedereen over op de kabelbaan naar Koyasan. Maar daar doen wij niet aan mee, want de natuur in en rond Koyasan is veel te mooi om niet te voet te ontdekken. Als enigen duiken we het bos in via een oud pelgrimspad dat start aan een brug, niet ver van het treinstation.

Het smalle pad is verhard en kronkelt door de dichtbegroeide bossen van Koyasan. Al snel zijn we helemaal weg van de bewoonde wereld en horen we enkel onze eigen voetstappen. Ook beren huizen hier in de bossen, maar de kans dat we die hier tegenkomen is klein. Twee keer zien we wel een slang wegschieten, maar groot zijn ze gelukkig niet. Het bewijst wel de ongereptheid van dit gebied.

Langs oude tempels naar Koyasan

Onderweg komen we enkele oude tempels tegen waar we even halt houden. Hier en daar zien we iemand bidden of zingen. Een mooi tafereel. Het tweede deel van de route wandelen we via een onverhard pad verder naar boven. Geen moeilijke wandeling, maar wel ontzettend mooi en rustgevend, zodat we helemaal zen zijn om in onze tempel in Koyasan te overnachten.

Laat die kabelbaan dus maar voor wat ze is en ga te voet de berg op. Je krijgt er geen spijt van. Bovendien kan je die kabelbaan ook nog altijd op de terugweg nemen.

Waar ligt Koyasan

Koyasan bevindt zich diep in de bossen in het oosten van de Wakayama prefectuur. Dit afgelegen dorp ligt ongeveer 55 kilometer verwijderd van Wakayama stad en 80 kilometer van Osaka. Koyasan ligt bovendien op een hoogte van ongeveer 1.000 meter.

Wat te doen in Koyasan

Koyasan is niet zo heel groot, maar toch zijn er enkele dingen die je, naast overnachten in tempel bij de monniken, zeker moet zien en doen. Hieronder een overzicht van de leukste activiteiten.

Tempels bezoeken in Koyasan

In Koyasan zijn er meer dan 100 tempels om te bezoeken. Vooral het Danjo Garan complex mag je niet overslaan. De Konpon Daito Pagoda is één van de mooiste die we zagen tijdens onze rondreis van twee weken in Japan.

Het Okunoin kerkhof in Koyasan

Het Okunoin kerkhof is de meest bezochte plek in Koyasan. Bovendien is dit met meer dan 200.000 graven het grootste kerkhof in heel Japan. Nog nooit was een kerkhof zo intrigerend. Elk graf is anders en overal staan beeldjes en offers die mensen achterlaten.

Het is ook de rustplaats van Kukai: de grondlegger van het Shingon-boeddhisme. Er wordt gezegd dat hij zich in een permanente staat van meditatie bevindt. Dat klinkt ook veel minder gruwelijk dan de dood.

Door het kerkhof loopt een pad van wel 2 kilometer lang. Langs het pad staan lantaarns die oplichten als het donker is. Dan zijn ook de meeste toeristen verdwenen en is het er best griezelig om rond te wandelen. Zeker toen we allerlei rare geluiden in het bos hoorden.

Okunoin kerkhof