Overnachten in een tempel bij de monniken in Koyasan stond bovenaan onze lijst om te doen tijdens onze rondreis in Japan. Aan tempels geen gebrek in Koyasan. Het wordt niet voor niks als één van de meest heilige plekken in Japan beschouwd.

Om er te geraken wandelen we eerst een deel van de pelgrimsroute. Als echte pelgrims overnachten we vervolgens in een echte boeddhistische tempel in Koyasan en leven we op het ritme van de monniken.

Onze Pelgrimstocht naar Koyasan

Eens aangekomen aan station Gokurakubashi, stapt iedereen over op de kabelbaan naar Koyasan. Maar daar doen wij niet aan mee, want de natuur in en rond Koyasan is veel te mooi om niet te voet te ontdekken. Als enigen duiken we het bos in via een oud pelgrimspad dat start aan een brug, niet ver van het treinstation.

Het smalle pad is verhard en kronkelt door de dichtbegroeide bossen van Koyasan. Al snel zijn we helemaal weg van de bewoonde wereld en horen we enkel onze eigen voetstappen. Ook beren huizen hier in de bossen, maar de kans dat we die hier tegenkomen is klein. Twee keer zien we wel een slang wegschieten, maar groot zijn ze gelukkig niet. Het bewijst wel de ongereptheid van dit gebied.

Langs oude tempels naar Koyasan

Onderweg komen we enkele oude tempels tegen waar we even halt houden. Hier en daar zien we iemand bidden of zingen. Een mooi tafereel. Het tweede deel van de route wandelen we via een onverhard pad verder naar boven. Geen moeilijke wandeling, maar wel ontzettend mooi en rustgevend, zodat we helemaal zen zijn om in onze tempel in Koyasan te overnachten.

Laat die kabelbaan dus maar voor wat ze is en ga te voet de berg op. Je krijgt er geen spijt van. Bovendien kan je die kabelbaan ook nog altijd op de terugweg nemen.

Waar ligt Koyasan

Koyasan bevindt zich diep in de bossen in het oosten van de Wakayama prefectuur. Dit afgelegen dorp ligt ongeveer 55 kilometer verwijderd van Wakayama stad en 80 kilometer van Osaka. Koyasan ligt bovendien op een hoogte van ongeveer 1.000 meter.

Wat te doen in Koyasan

Koyasan is niet zo heel groot, maar toch zijn er enkele dingen die je, naast overnachten in tempel bij de monniken, zeker moet zien en doen. Hieronder een overzicht van de leukste activiteiten.

Tempels bezoeken in Koyasan

In Koyasan zijn er meer dan 100 tempels om te bezoeken. Vooral het Danjo Garan complex mag je niet overslaan. De Konpon Daito Pagoda is één van de mooiste die we zagen tijdens onze rondreis van twee weken in Japan.

Het Okunoin kerkhof in Koyasan

Het Okunoin kerkhof is de meest bezochte plek in Koyasan. Bovendien is dit met meer dan 200.000 graven het grootste kerkhof in heel Japan. Nog nooit was een kerkhof zo intrigerend. Elk graf is anders en overal staan beeldjes en offers die mensen achterlaten.

Het is ook de rustplaats van Kukai: de grondlegger van het Shingon-boeddhisme. Er wordt gezegd dat hij zich in een permanente staat van meditatie bevindt. Dat klinkt ook veel minder gruwelijk dan de dood.

Door het kerkhof loopt een pad van wel 2 kilometer lang. Langs het pad staan lantaarns die oplichten als het donker is. Dan zijn ook de meeste toeristen verdwenen en is het er best griezelig om rond te wandelen. Zeker toen we allerlei rare geluiden in het bos hoorden.

Okunoin kerkhof

Wandelen in Koyasan

Wandel ook gewoon eens rustig rond in Koyasan en geniet van de religieuze sfeer die deze plek ademt. Of volg (een deel van) de pelgrimsroutes. De natuur rondom Koyasan is ongerept en op de meest afgelegen plekken kom je oude tempels en ruïnes tegen.

Eén van de bekendste routes is de Chôishi Stupa route van ongeveer 24 kilometer. Maar onze wandelroute, die start aan station Gokurakubashi, is een mooi alternatief.

Ontdek Koyasan met een lokale gids tijdens een wandeling van 4 of 6 uur.

Eten en drinken in Koyasan

Ben je op dagtrip in Koyasan of ga je overnachten in een tempel, maar heb je geen zin in het vegetarische eten dat je er voorgeschoteld krijgt? In Koyasan zijn er genoeg alternatieven. Wij gingen heerlijke noedels eten voor weinig geld in Ponpoko. Naast dit eettentje is er ook een Family Mart supermarkt waar je iets kan kopen of geld kan afhalen. Lekker ontbijten deden we in Guesthouse Tommy.

Overnachten in een tempel bij de monniken in Koyasan

Koyasan is de bakermat van het Japanse Shingon-boeddhisme, een vorm van esoterisch boeddhisme. Deze boeddhistische strekking werd opgericht door Kukai in de achtste eeuw. Sindsdien is Koyasan een heilige plek waar veel monniken worden opgeleid.

Tegenwoordig is Koyasan ook een populaire plek om te overnachten in een tempel. Voor de monniken is het financieel mooi meegenomen. Ook wij zijn benieuwd naar onze tempel. Nadat we ons aanmelden en onze schoenen inwisselen voor Japanse sloffen, worden we naar onze kamer gebracht.

Typisch Japanse faciliteiten

Die kamer is vrij ruim met een tatami vloer en twee matrassen. Er is een veranda die uitkijkt op de binnentuin met vijvertje. De badkamer en het toilet delen we met andere gasten, maar in Japan is alles zo proper dat we daar niet van wakker liggen. Je bent pas echt in Japan geweest als je je naakt naast een Japanner in een badkamer hebt gewassen.

Je bent pas echt in Japan geweest als je je naak naast een Japanner in een badkamer hebt gewassen.

Het ontbijt en diner zijn volledig vegetarisch en bestaat vooral uit gepekelde groenten, rijst, soep en tofu. Om te eten worden we naar een andere privé-kamer gebracht. Het eten is niet echt ons ding, maar gelukkig hebben we nog wat Japanse snacks op zak. Een lekkere pot thee erbij en meer hoeft dat niet te zijn.

Tempel Shojoshin-in

Het ochtendgebed

We staan vroeg op, want om 6u30 wonen we het ochtendgebed bij. We nemen achter het altaar op een bank plaats met enkele andere mensen die in de tempel verblijven. Daarna begint het gebed dat een uur duurt. Twee monniken zingen er samen teksten uit een boek, soms synchroon en soms apart. Een beetje hypnotiserend, maar wel indrukwekkend om te zien.

Hoe Koyasan bereiken

Koyasan kan je best bereiken met de Nankai Railway vanuit Osaka (station Namba of Shin-Imamiya). Neem eerst de Nankai Koya lijn naar Gokurakubashi terminal. Enkele limited express treinen rijden rechtstreeks naar Gokurakubashi. Anders kan je een express of rapid express trein nemen, waarbij je overstapt in Hashimoto Station onderweg.

Stap daarna in Gokurakubashi over op de kabelbaan die je naar boven brengt. Vervolgens stap je boven over op een bus die je naar het centrum van Koyasan brengt. Of wandel naar boven in plaats van de kabelbaan te nemen zoals wij deden.

De totale reisduur vanuit Osaka bedraagt ongeveer 2,5 uur. Naar Koyasan reis je best zonder grote koffer. Lees hier hoe je zonder koffer kan reizen en ontdek andere tips om het openbaar vervoer te gebruiken in Japan.

Tip: vergeet je berenbel niet mee te nemen naar Koyasan om de beren op afstand te houden!

Ook overnachten in een boeddhistische tempel in Koyasan?

Zelf gingen we overnachten in de tempel Shojoshin-in in Koyasan. Een mooie tempel met ruime kamers en gedeeld sanitair. Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Alle gerechten zijn vegetarisch, want deze boeddhisten eten geen vis en vlees. Maar vooral de rust, de stilte en de serene sfeer in de tempel zijn onbetaalbaar.

De tempels zijn snel volgeboekt, dus zorg dat je zo vroeg mogelijk reserveert. Het is mogelijk om te boeken via websites zoals Booking.com of Japanese Guest Houses.

Zoek je andere mooie plekken in de natuur tijdens een rondreis in Japan? Bezoek Lake Kawaguchiko om Mount Fuji te zien of beklim een vulkaan in de Japanse Alpen.

Ontdek meer mooie plekken in Japan met een reisgids

Ook zin om te overnachten in een tempel in Koyasan?

Vluchten
Ontdek de beste deals naar Tokyo met Skyscanner

Pakketreizen
Ontdek pakketreizen naar Japan bij Riksjatravel

Hotels en tempels
Vind hier tempels waar je kan overnachten in Koyasan

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :