In deze blog geven we graag enkele tips voor een duurzaam weekend in Amsterdam. Want de stad kreunt, zoals veel Europese steden, onder het massatoerisme. Ook na corona vervallen veel toeristen terug in hun oude gewoontes.
Maar er is ook goed nieuws, want meer en meer bestemmingen lanceren initiatieven om de drukte in het centrum van de stad te beperken. Amsterdam probeert op dit gebied bijvoorbeeld een voortrekkersrol te spelen.
Een goed begin is het halve werk. Daarom namen we vanuit Antwerpen de Thalys naar Amsterdam. Milieuvriendelijk én snel. Lees hieronder alle tips voor een duurzaam weekend in Amsterdam. Hier gaan we!
Duurzaam toerisme in Amsterdam
Iedereen kent de Dam of de Jordaan in Amsterdam, maar de stad heeft nog zoveel meer te bieden. Minder bekend wil niet zeggen minder leuk. Ook voor inwoners van de stad is het beter dat toeristen meer verspreid worden over de stad. Win-win.
Toeristen hoeven geen last te zijn. Ze kunnen zelfs op een positieve manier bijdragen aan het milieu, de economie en de maatschappij. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een duurzame accommodatie, met de trein te reizen of groene initiatieven te steunen.
Amsterdam is een stad die nadenkt over de toekomst. Ze evolueert snel, maar evalueert ook constant. Dat evalueren doet de non-profit organisatie Amsterdam&Partners. Hun doel is om inwoners en toeristen hand in hand de stad te laten ontdekken (figuurlijk uiteraard).
Met een duidelijke missie trokken we drie dagen lang de stad in, maar ook net buiten de stad ontdekten we enkele verborgen plekken. Met deze tips beleef je een duurzaam weekend in Amsterdam.
7 tips om te doen tijdens een duurzaam weekend in Amsterdam
1. Kanovaren in Watergang met Wetlands Safari
Eerste stop: kanovaren in Watergang met Wetlands Safari. Onze duurzame trip in Amsterdam begint niet in de stad zelf, maar net daarbuiten. Het dorpje Watergang ligt ten noorden van Amsterdam en bereik je al na een busrit van 10 minuten. Wat een oase van rust. Geen chaos of drukte te bespeuren.
Majel is de oprichtster van Wetlands Safari. Haar doel is om natuur en mens bij elkaar te brengen. Tijdens de kanotour vertelt ze met veel passie over de geschiedenis van het gebied dat vroeger helemaal onder water stond. Daardoor kan de grond bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor landbouw.
Watergang is een oase van rust. Geen chaos of drukte te bespeuren.
Onderweg krijgen we wel enkele starende grazers te zien, want koeien en schapen houden het gras er kort. Bewoners van het dorp wuiven ons vriendelijk toe. Wat houden we van de vriendelijke Nederlanders. Wie het stadsleven even wil ontlopen moet in Watergang zijn.
Tip: breng je verrekijker mee om vogels te spotten.
2. Rijksmuseum en tuinen
Het Rijksmuseum is niet de meest duurzame plek in Amsterdam waar je aan denkt. En voor de rust moet je het ook niet doen, want het is één van de populairste plekken in Amsterdam. Toch heeft het Rijksmuseum meer te bieden dan bekende kunstwerken zoals De Nachtwacht van Rembrandt.
Zo worden de tuinen van het museum vaak overgeslagen. En dat is jammer, want die zijn helemaal gratis. Je kan er helemaal tot rust komen en soms worden er tijdelijke kunstwerken neergezet.
Ook op gebied van duurzaamheid doet het Rijksmuseum een duit in het zakje. Ze wil zelfs één van de meest duurzame musea ter wereld worden. Je vindt er onder andere insectenhotels in de tuinen en er is een broedplaats voor Slechtvalken voorzien in de klokkentoren.
Ook steunt het Rijksmuseum het opwaarderen van de buurt. Binnen enkele jaren moet het project ‘The Green Mile’ ervoor zorgen dat de buurt rond het museum groener, duurzamer en veiliger wordt.
Tip: bezoek ook zeker de prachtige Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum.
⇢ Koop hier je tickets voor snelle toegang tot het Rijksmuseum
3. Grachtentour met Rederij Lampedusa
Amsterdam is uiteraard bekend omwille van de duizenden grachten. Er zijn tal van rederijen die grachtentours aanbieden, maar vaak zijn die niet origineel. Kies daarom voor een tour met Rederij Lampedusa, want zij pakken het anders aan. Bovendien zijn de boten elektrisch en dus milieuvriendelijk.
Rederij Lampedusa komt voort uit de Stichting de Gelukzoekers waarmee ze mensen willen prikkelen over maatschappelijke problemen. In dit geval is dat immigratie. Een gevoelig onderwerp.
Tijdens de rondvaart vertelt onze gids Yusuf hoe hij vanuit Somalië in Amsterdam verzeild is geraakt. Een ontroerend verhaal. Hij doet je ook nadenken over de manier waarop we met immigranten omgaan. Tussendoor krijg je trouwens ook meer info over de stad Amsterdam.
Leuk, maar droevig weetje: de boten waarmee ze tours doen werden ooit gebruikt door vluchtelingen. Zo werd onze boot leeg teruggevonden voor de Italiaanse kust.
Tip: ga voor of na de tour plantaardig eten in Mediamatic.
⇢ Koop hier tickets voor een klassieke Canal Cruise
4. Stadswandeling met Tours That Matter
Je kan heel wat gegidste tours boeken in