In deze blog geven we graag enkele tips voor een weekend in Amsterdam. We nemen jullie mee naar enkele hoogtepunten in de hoofdstad van Nederland, maar ook naar leuke plekken die minder bekend zijn. Ontdek hieronder al onze tips en wat je zeker moet doen in Amsterdam voor een onvergetelijk weekend.

1. Kanovaren in Watergang

Eerste stop: kanovaren in Watergang met Wetlands Safari. Onze trip in Amsterdam begint niet in de stad zelf, maar net daarbuiten. Het dorpje Watergang ligt ten noorden van Amsterdam en bereik je al na een busrit van 10 minuten. Wat een oase van rust. Geen chaos of drukte te bespeuren.

Majel is de oprichtster van Wetlands Safari. Haar doel is om natuur en mens bij elkaar te brengen. Tijdens de kanotour vertelt ze met veel passie over de geschiedenis van het gebied dat vroeger helemaal onder water stond. Daardoor kan de grond bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor landbouw.

Onderweg krijgen we wel enkele starende grazers te zien, want koeien en schapen houden het gras er kort. Bewoners van het dorp wuiven ons vriendelijk toe. Wat houden we van de vriendelijke Nederlanders. Een van de beste tips om te doen tijdens een weekend in Amsterdam!

2. Het Rijksmuseum en tuinen bezoeken

Het Rijksmuseum bezoeken is een must als je in Amsterdam bent. Voor de rust moet je het echter niet doen, want het is één van drukste plekken in Amsterdam. Toch heeft het Rijksmuseum meer te bieden dan bekende kunstwerken zoals De Nachtwacht van Rembrandt. Bezoek bijvoorbeeld ook de prachtige Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum.

Zo worden de tuinen van het Rijksmuseum vaak overgeslagen. En dat is jammer, want die zijn helemaal gratis. Je kan er helemaal tot rust komen en soms worden er tijdelijke kunstwerken neergezet.

Ook steunt het Rijksmuseum het opwaarderen van de buurt. Binnen enkele jaren moet het project ‘The Green Mile‘ ervoor zorgen dat de buurt rond het museum groener, duurzamer en veiliger wordt.

Koop hier je tickets voor snelle toegang tot het Rijksmuseum

3. Grachtentour door Amsterdam

Amsterdam is uiteraard bekend omwille van de duizenden grachten. Er zijn tal van rederijen die grachtentours aanbieden, maar vaak zijn die niet origineel. Kies daarom voor een tour met Rederij Lampedusa, want zij pakken het anders aan. Bovendien zijn de boten elektrisch en dus milieuvriendelijk.

Tijdens de rondvaart vertelt onze gids Yusuf hoe hij vanuit Somalië in Amsterdam verzeild is geraakt. Een ontroerend verhaal.

Rederij Lampedusa komt voort uit de Stichting de Gelukzoekers waarmee ze mensen willen prikkelen over maatschappelijke problemen. In dit geval is dat immigratie. Een gevoelig onderwerp.

Tijdens de rondvaart vertelt onze gids Yusuf hoe hij vanuit Somalië in Amsterdam verzeild is geraakt. Een ontroerend verhaal. Hij doet je ook nadenken over de manier waarop we met immigranten omgaan. Tussendoor krijg je trouwens ook meer info over de stad Amsterdam.

Leuk, maar droevig weetje: de boten waarmee ze tours doen werden ooit gebruikt door vluchtelingen. Zo werd onze boot leeg teruggevonden voor de Italiaanse kust.

Koop hier tickets voor een klassieke grachtenrondvaart

4. Stadswandeling in Amsterdam met een gids

Je kan heel wat gegidste tours boeken in Amsterdam, maar ‘Tours That Matter’ gooit het over een andere boeg. Je maakt namelijk kennis met onderwerpen die ertoe doen. Wist je bijvoorbeeld dat Amsterdam ooit één van de belangrijkste handelssteden ter wereld was?

Tijdens de ‘Fair Trade stadswandeling‘ vertelt Berber vol enthousiasme meer over dit onderwerp terwijl we langs leuke plekken zoals het Marineterrein en de Oostelijke Eilanden wandelen.

Afsluiten doen we in de Czaar Peterstraat. Eén van de mooiste shopping straten in Amsterdam met leuke concept stores en gezellige cafés. Tours That Matter biedt ook nog andere leuke themawandelingen aan.

Wandeltocht in Amsterdam met een enthousiaste en leuke gids

5. Groene en duurzame wijk ‘De Plantage’

‘De Plantage’ is de meest groene wijk in Amsterdam. Ze is vooral bekend omwille van de dierentuin Artis. Maar het zou zonde zijn om de rest van de wijk over te slaan. Wandel bijvoorbeeld eens door de stille Hoftuin. Oude hoge bomen zijn nooit veraf, zuurstof genoeg.

Bij het zien van het Nationaal Holocaust Namenmonument komen we toch even zuurstof tekort. Dit monument is een labyrint en bevat de namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Elke naam staat in een steen gegraveerd. Indrukwekkend.

Aan groen en parken geen gebrek in ‘De Plantage’. Overal zie je groene bermen, waterpartijen en leuke picknickplekken. Ideaal om even weg te zijn van de drukte in de stad. Via het Wertheimpark, het oudste park van Amsterdam, wandelen we naar de Hortus Botanicus.

Koop hier tickets voor de Artis zoo en vermijd wachtrijen

6. Botanische tuin Hortus Botanicus

Hortus Botanicus in Amsterdam is één van de oudste botanische tuinen ter wereld en een waar paradijs voor wie geïnteresseerd is in bloemen en planten. Je vindt er meer dan 4000 plantensoorten, waarvan verschillende bedreigde exemplaren.

Vooral door de warme serres wandelen is een bijzondere ervaring. Wie goed kijkt kan zelfs hier en daar een kleine kikker spotten. Horen doe je ze sowieso.

Probeer als je kan een rondleiding met gids te boeken. Zeker als je zelf niet echt een plantenkenner bent. Ga zeker ook iets eten of drinken in de Oranjerie. Of koop verse honing in de Hortus Store.

7. Bijzondere architectuur in Amsterdam

Amsterdam is ook een voorbeeld op gebied van duurzame stadsontwikkeling. Je ziet er weinig tot geen leegstaande panden, omdat ze die renoveren tot woningen. Er wordt ook gekeken naar de noden van de bewoners en de wijken bij het ontwikkelen van nieuwe projecten.

The Valley‘ is een mooi voorbeeld van een nieuw duurzaam project en bijzondere architectuur in Amsterdam. Deze multifunctionele woon- en kantoortoren is namelijk voorzien van groene terrassen om zo de hitte op te vangen in de zomer.

Ook het ‘Sluishuis‘ is een uitzonderlijk gebouw. Het gebouw ziet er niet alleen bijzonder uit, maar heeft onder andere ook een openbare daktuin en vogel- en recreatie eilanden. Bovendien wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt. Een bezoekje waard!

Powered by GetYourGuide

3 tips om te eten tijdens een weekend in Amsterdam

1. Mediamatic

In Mediamatic eet je uitsluitend plantaardig, maar de gerechten zijn verrassend smaakvol. Je kan hier zelfs in je eigen privé serre eten met zicht op het water. Romantischer wordt het niet!

Daarnaast vinden er op het domein van Mediamatic regelmatig workshops en exhibities plaats. Ze denken ook constant na over duurzame initiatieven. Zo recycleren ze urine tot bruikbaar en voedzaam water voor planten.

2. Restaurant Freud

Restaurant Freud bevindt zich in de gezellige Spaarndammer wijk. Ze stellen mensen te werk met een psychische kwetsbaarheid. Een mooi project. Je wordt hier dan ook met liefde bediend.

Het eten is lekker, betaalbaar en vers. Bovendien gebruiken ze scharrelvlees, biologische groenten en verantwoorde vis. Probeer zeker de steak tartaar!

3. Fruittuin van West

Fruittuin van West ligt een eindje buiten de stad en is daardoor iets moeilijker bereikbaar. Dat zorgt er wel voor dat je hier bijna geen toeristen tegenkomt. Veel Amsterdammers zijn er zelfs nog nooit geweest.

In de fruittuin kan je onder andere zelf fruit plukken, maar er zijn ook bio-winkels waar je lekkers kan kopen. Daarnaast focussen ze zich op circulair en duurzaam ondernemen. Vooral gezinnen komen hier in het weekend samen fruit plukken. In het tuincafé kan je terecht voor verse broodjes of een heerlijk stukje taart.

Waar overnachten voor een weekend in Amsterdam?

Amsterdam is niet de goedkoopste stad om te overnachten. Als je ergens voor betaalt krijg je er ook graag veel voor terug. Daarvoor ben je bij het Volkshotel aan het juiste adres.

Het hotel is gevestigd in het gebouw dat vroeger de thuisbasis was van de redactie van de Volkskrant. De naam van het hotel verwijst ernaar, maar Volkshotel betekent ook hotel van het volk. Want iedereen is er welkom.

Zelf verbleven we in een kleurrijke studio. Ontbijten doe je op de 7de verdieping met zicht op de stad. Maar hét hoogtepunt is het dakterras, één verdieping hoger. Hier bevindt zich namelijk een sauna met daarnaast enkele hot tubs. De zon zien opkomen vanuit de hot tub is echt magisch!

Het Volkshotel probeert ook op gebied van duurzaamheid haar steentje bij te dragen. Het hotel heeft bijvoorbeeld het A++ energielabel en het Green Key ecolabel. In België kan je in veel Green Key hotels met ecocheques betalen.

Bekijk hier prijzen voor een overnachting in het Volkshotel

Openbaar vervoer in en rond Amsterdam

Om Amsterdam en omgeving te ontdekken heb je helemaal geen auto nodig. Het openbaar vervoer in de stad is betrouwbaar en snel.

Met deze tips kan je je duurzaam en voordelig verplaatsen tijdens een weekend in Amsterdam:

  • Met een Amsterdam & Region Travel Ticket kan je onbeperkt bussen, trams, treinen en metro’s nemen in Amsterdam en metropoolregio. Dus ook naar bijvoorbeeld Zandvoort;
  • Koop een dagkaart van GVB. Dagkaarten zijn geldig op trams, metro’s en bussen van GVB. Blijf je langer? Koop dan een meerdagenkaart;
  • Wil je veel hoogtepunten op weinig tijd bezoeken? Koop dan de I Amsterdam City Card. Met deze kaart krijg je onder andere toegang tot meer dan 70 musea en mag je onbeperkt het openbaar vervoer gebruiken.

Met de trein van Antwerpen naar Amsterdam

Als wij zelf voor een weekend naar Amsterdam gaan, dan nemen wij altijd de trein vanuit Antwerpen. Het is de snelste en meest duurzame manier, maar ook de meest betaalbare optie. Parkings zijn namelijk heel duur in Amsterdam. In Antwerpen kan je de Eurostar nemen of voor de gewone trein kiezen. Die doet er wel dubbel zolang over (2 uur).

Meer mooie plekken in Nederland ontdekken?
Tips voor een bezoek aan Almere
Leuke plekken om te bezoeken in de omgeving van Amsterdam
Bezoek Utrecht voor een stedentrip
Bezoek het Waddeneiland Terschelling

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :