In deze blog geven we graag enkele tips voor een duurzaam weekend in Amsterdam. Want de stad kreunt, zoals veel Europese steden, onder het massatoerisme. Ook na corona vervallen veel toeristen terug in hun oude gewoontes.

Maar er is ook goed nieuws, want meer en meer bestemmingen lanceren initiatieven om de drukte in het centrum van de stad te beperken. Amsterdam probeert op dit gebied bijvoorbeeld een voortrekkersrol te spelen.

Een goed begin is het halve werk. Daarom namen we vanuit Antwerpen de Eurostar naar Amsterdam. Milieuvriendelijk én snel. Lees hieronder alle tips voor een duurzaam weekend in Amsterdam. Hier gaan we!

Duurzaam toerisme in Amsterdam

Iedereen kent de Dam of de Jordaan in Amsterdam, maar de stad heeft nog zoveel meer te bieden. Minder bekend wil niet zeggen minder leuk. Ook voor inwoners van de stad is het beter dat toeristen meer verspreid worden over de stad. Win-win.

Toeristen hoeven geen last te zijn. Ze kunnen zelfs op een positieve manier bijdragen aan het milieu, de economie en de maatschappij. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een duurzame accommodatie, met de trein te reizen of groene initiatieven te steunen.

Amsterdam is een stad die nadenkt over de toekomst. Ze evolueert snel, maar evalueert ook constant. Dat evalueren doet de non-profit organisatie Amsterdam&Partners. Hun doel is om inwoners en toeristen hand in hand de stad te laten ontdekken (figuurlijk uiteraard).

Met een duidelijke missie trokken we drie dagen lang de stad in, maar ook net buiten de stad ontdekten we enkele verborgen plekken. Met deze tips beleef je een duurzaam weekend in Amsterdam.

7 tips om te doen tijdens een duurzaam weekend in Amsterdam

1. Kanovaren in Watergang met Wetlands Safari

Eerste stop: kanovaren in Watergang met Wetlands Safari. Onze duurzame trip in Amsterdam begint niet in de stad zelf, maar net daarbuiten. Het dorpje Watergang ligt ten noorden van Amsterdam en bereik je al na een busrit van 10 minuten. Wat een oase van rust. Geen chaos of drukte te bespeuren.

Majel is de oprichtster van Wetlands Safari. Haar doel is om natuur en mens bij elkaar te brengen. Tijdens de kanotour vertelt ze met veel passie over de geschiedenis van het gebied dat vroeger helemaal onder water stond. Daardoor kan de grond bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor landbouw.

Watergang is een oase van rust. Geen chaos of drukte te bespeuren.

Onderweg krijgen we wel enkele starende grazers te zien, want koeien en schapen houden het gras er kort. Bewoners van het dorp wuiven ons vriendelijk toe. Wat houden we van de vriendelijke Nederlanders. Wie het stadsleven even wil ontlopen moet in Watergang zijn.

Tip: breng je verrekijker mee om vogels te spotten.

2. Rijksmuseum en tuinen

Het Rijksmuseum is niet de meest duurzame plek in Amsterdam waar je aan denkt. En voor de rust moet je het ook niet doen, want het is één van de populairste plekken in Amsterdam. Toch heeft het Rijksmuseum meer te bieden dan bekende kunstwerken zoals De Nachtwacht van Rembrandt.

Zo worden de tuinen van het museum vaak overgeslagen. En dat is jammer, want die zijn helemaal gratis. Je kan er helemaal tot rust komen en soms worden er tijdelijke kunstwerken neergezet.

Ook op gebied van duurzaamheid doet het Rijksmuseum een duit in het zakje. Ze wil zelfs één van de meest duurzame musea ter wereld worden. Je vindt er onder andere insectenhotels in de tuinen en er is een broedplaats voor Slechtvalken voorzien in de klokkentoren.

Ook steunt het Rijksmuseum het opwaarderen van de buurt. Binnen enkele jaren moet het project ‘The Green Mile’ ervoor zorgen dat de buurt rond het museum groener, duurzamer en veiliger wordt.

Tip: bezoek ook zeker de prachtige Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum.

Koop hier je tickets voor snelle toegang tot het Rijksmuseum

3. Grachtentour met Rederij Lampedusa

Amsterdam is uiteraard bekend omwille van de duizenden grachten. Er zijn tal van rederijen die grachtentours aanbieden, maar vaak zijn die niet origineel. Kies daarom voor een tour met Rederij Lampedusa, want zij pakken het anders aan. Bovendien zijn de boten elektrisch en dus milieuvriendelijk.

Rederij Lampedusa komt voort uit de Stichting de Gelukzoekers waarmee ze mensen willen prikkelen over maatschappelijke problemen. In dit geval is dat immigratie. Een gevoelig onderwerp.

Tijdens de rondvaart vertelt onze gids Yusuf hoe hij vanuit Somalië in Amsterdam verzeild is geraakt. Een ontroerend verhaal. Hij doet je ook nadenken over de manier waarop we met immigranten omgaan. Tussendoor krijg je trouwens ook meer info over de stad Amsterdam.

Leuk, maar droevig weetje: de boten waarmee ze tours doen werden ooit gebruikt door vluchtelingen. Zo werd onze boot leeg teruggevonden voor de Italiaanse kust.

Tip: ga voor of na de tour plantaardig eten in Mediamatic.

Koop hier tickets voor een klassieke Canal Cruise

4. Stadswandeling met Tours That Matter

Je kan heel wat gegidste tours boeken in Amsterdam, maar ‘Tours That Matter’ gooit het over een andere boeg. Je maakt namelijk kennis met onderwerpen die ertoe doen. Wist je bijvoorbeeld dat Amsterdam ooit één van de belangrijkste handelssteden ter wereld was?

Tijdens de ‘Fair Trade stadswandeling’ vertelt Berber vol enthousiasme meer over dit onderwerp terwijl we langs het Marineterrein en de Oostelijke Eilanden wandelen.

Afsluiten doen we in de Czaar Peterstraat. Eén van de mooiste en meest duurzame shopping straten in Amsterdam met leuke concept stores en gezellige cafés. Amsterdam behoort trouwens tot de mooiste modesteden in Europa. Tours That Matter biedt ook nog andere leuke wandelingen aan.

Tip: ga na de tour iets drinken in ‘Brewboys Bar’ of ‘Brouwerij ‘t IJ’ onder de windmolen.

Wandeltocht in Amsterdam met een enthousiaste en leuke gids

5. Groene en duurzame wijk ‘De Plantage’

‘De Plantage’ is de meest groene wijk in Amsterdam. Ze is vooral bekend omwille van de dierentuin Artis. Maar het zou zonde zijn om de rest van de wijk over te slaan. Wandel bijvoorbeeld eens door de stille Hoftuin. Oude hoge bomen zijn nooit veraf, zuurstof genoeg.

Bij het zien van het Nationaal Holocaust Namenmonument komen we toch even zuurstof tekort. Dit monument is een labyrint en bevat de namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Elke naam staat in een steen gegraveerd. Indrukwekkend.

Aan groen en parken geen gebrek in ‘De Plantage’. Overal zie je groene bermen, waterpartijen en leuke picknickplekken. Ideaal om even weg te zijn van de drukte in de stad. Via het Wertheimpark, het oudste park van Amsterdam, wandelen we naar de Hortus Botanicus.

Gegidste rondleidingen in deze wijk (en andere wijken) kan je reserveren via het Stadswandelkantoor of boek hier een wandeltocht over de geschiedenis van de Joodse buurt.

Tip: het binnenplein van de zoo Artis is vrij toegankelijk. Je kan er flamingo’s spotten of picknicken.

Koop hier tickets voor de Artis zoo en vermijd wachtrijen

6. Botanische tuin Hortus Botanicus

Hortus Botanicus in Amsterdam is één van de oudste botanische tuinen ter wereld en een waar paradijs voor wie geïnteresseerd is in bloemen en planten. Je vindt er meer dan 4000 plantensoorten, waarvan verschillende bedreigde exemplaren.

Vooral door de warme serres wandelen is een bijzondere ervaring. Wie goed kijkt kan zelfs hier en daar een kleine kikker spotten. Horen doe je ze sowieso.

Probeer als je kan een rondleiding met gids te boeken. Zeker als je zelf niet echt een plantenkenner bent. Je krijgt dan ook info over hun duurzame initiatieven. Zo zijn de watersystemen gericht op hergebruik van (regen)water.

Tip: ga zeker ook iets eten of drinken in de Oranjerie. Of koop verse honing in de Hortus Store.

7. Duurzame stadsontwikkeling in Amsterdam

Amsterdam is ook een voorbeeld op gebied van duurzame stadsontwikkeling. Je ziet er weinig tot geen leegstaande panden, omdat ze die renoveren tot woningen. Er wordt ook gekeken naar de noden van de bewoners en de wijken bij het ontwikkelen van nieuwe projecten.

‘The Valley’ is een mooi voorbeeld van een nieuw duurzaam project. Deze multifunctionele woon- en kantoortoren is namelijk voorzien van groene terrassen om zo de hitte op te vangen in de zomer.

Ook het ‘Sluishuis’ is een uitzonderlijk gebouw. Het gebouw ziet er niet alleen bijzonder uit, maar heeft onder andere ook een openbare daktuin en vogel- en recreatie eilanden. Bovendien wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt. Een bezoekje waard!

3 tips om lekker en duurzaam te eten tijdens een weekend in Amsterdam

1. Mediamatic

In Mediamatic eet je uitsluitend plantaardig, maar de gerechten zijn verrassend smaakvol. Je kan hier zelfs in je eigen privé serre eten met zicht op het water. Romantischer wordt het niet!

Daarnaast vinden er op het domein van Mediamatic regelmatig workshops en exhibities plaats. Ze denken ook constant na over duurzame initiatieven. Zo recycleren ze urine tot bruikbaar en voedzaam water voor planten.

2. Restaurant Freud

Restaurant Freud bevindt zich in de gezellige Spaarndammer buurt. Ze stellen mensen te werk met een psychische kwetsbaarheid. Een mooi project. Je wordt hier dan ook met liefde bediend.

Het eten is lekker, betaalbaar en vers. Bovendien gebruiken ze scharrelvlees, biologische groenten en verantwoorde vis. Probeer zeker de steak tartaar!

3. Fruittuin van West

Fruittuin van West ligt een eindje buiten de stad en is daardoor iets moeilijker bereikbaar. Dat zorgt er wel voor dat je hier bijna geen toeristen tegenkomt. Veel Amsterdammers zijn er zelfs nog nooit geweest.

In de fruittuin kan je onder andere zelf fruit plukken, maar er zijn ook bio-winkels waar je lekkers kan kopen. Daarnaast focussen ze zich op circulair en duurzaam ondernemen. Vooral gezinnen komen hier in het weekend samen fruit plukken. In het tuincafé kan je terecht voor verse broodjes of een heerlijk stukje taart.

Volkshotel: tips om duurzaam te overnachten tijdens een weekend in Amsterdam

Amsterdam is niet de goedkoopste stad om te overnachten. Als je ergens voor betaalt krijg je er ook graag veel voor terug. Daarvoor ben je bij het Volkshotel aan het juiste adres.

Het hotel is gevestigd in het gebouw dat vroeger de thuisbasis was van de redactie van de Volkskrant. De naam van het hotel verwijst ernaar, maar Volkshotel betekent ook hotel van het volk. Want iedereen is er welkom.

Zelf verbleven we in een kleurrijke studio. Ontbijten doe je op de 7de verdieping met zicht op de stad. Maar hét hoogtepunt is het dakterras, één verdieping hoger. Hier bevindt zich namelijk een sauna met daarnaast enkele hot tubs. De zon zien opkomen vanuit de hot tub is echt magisch!

Het Volkshotel probeert ook op gebied van duurzaamheid haar steentje bij te dragen. Het hotel heeft bijvoorbeeld het A++ energielabel en het Green Key ecolabel. In België kan je in veel Green Key hotels met ecocheques betalen.

Boek hier je overnachting in het Volkshotel

Openbaar vervoer in en rond Amsterdam

Om Amsterdam en omgeving te ontdekken heb je helemaal geen auto nodig. Het openbaar vervoer in de stad is betrouwbaar en snel. Met de trein, tram, bus en metro geraak je overal waar je maar wil.

Met deze tips kan je je duurzaam en voordelig verplaatsen tijdens een weekend in Amsterdam:

  • Met een Amsterdam & Region Travel Ticket kan je onbeperkt bussen, trams, treinen en metro’s nemen in Amsterdam en metropoolregio. Dus ook naar bijvoorbeeld Zandvoort;
  • Koop een dagkaart van GVB. Dagkaarten zijn geldig op trams, metro’s en bussen van GVB. Blijf je langer? Koop dan een meerdagenkaart;
  • Wil je veel hoogtepunten op weinig tijd bezoeken? Koop dan de I Amsterdam City Card. Met deze kaart krijg je onder andere toegang tot meer dan 70 musea en mag je onbeperkt het openbaar vervoer gebruiken.

Heb je zelf nog tips voor een duurzaam weekend in Amsterdam? Laat het ons dan zeker weten! Bekijk ook onze tips om zorgeloos te vertrekken vanaf Schiphol.

De omgeving van Amsterdam heeft ook heel wat te bieden. Ga bijvoorbeeld eens op stap in Flevoland of rij wat verder weg en bezoek leuke plekken in Utrecht of bezoek het Waddeneiland Terschelling.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :