Als je je afvraagt wat te doen op Terschelling, dan is het antwoord eenvoudig: onthaasten. Want op dit Waddeneiland kom je voor de rust, voor de natuur en om je longen vol zilte zeelucht te pompen.

Wij gingen met de fiets op verkenning voor een duurzame trip op het eiland. Niet helemaal vanuit België natuurlijk, want dat is net iets te ver. Maar op het eiland zelf bereik je wel alles gemakkelijk per fiets. Na 100 kilometer op onze tweewieler brachten we een fietstas vol unieke activiteiten mee voor jullie!

Waar ligt Terschelling?

Terschelling ligt in het noorden van Nederland in de provincie Friesland en is één van de Waddeneilanden. Het eiland maakt deel uit van de Waddenzee-regio, een UNESCO Werelderfgoedgebied. In totaal zijn er vijf Nederlandse Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Terschelling ligt tussen Vlieland en Ameland.

Terschelling is ongeveer 30 kilometer lang en 4,5 kilometer breed. Het eiland telt bijna 5.000 inwoners. En meestal waait er een strakke westenwind. Een elektrische fiets komt hier dus goed van pas!

Hoe je verplaatsen op Terschelling?

De beste manier om je te verplaatsen op Terschelling is dan ook per (elektrische) fiets. Er zijn meerdere fietsverhuurbedrijven op het eiland te vinden. Of je kan je eigen fietsen meebrengen natuurlijk. Er rijden ook elektrische bussen op Terschelling. Raadpleeg hier de dienstregeling.

10 unieke activiteiten om te doen op Terschelling

We hadden het niet meteen verwacht, maar op Terschelling zijn best veel unieke en avontuurlijke activiteiten om te doen. Die hebben we uiteraard voor jullie uitgetest. Dat we daarvoor soms wind, koude en regen moesten trotseren, namen we er met plezier bij!

1. Het eiland per fiets verkennen

Terschelling is een echt fietseiland. De fietspaden lopen langs het Wad en door de duinen, waar je nooit last hebt van auto’s. Heerlijk! Wij huurden onze fietsen bij Zeelen Fietsverhuur. Het kantoor bevindt zich vlak aan de veerboot in West-Terschelling.

Als je hier een fiets huurt, dan brengen ze je bagage gratis naar je accommodatie. Maak er gebruik van! Ze hebben ook verschillende vestigingen op Terschelling. Wij legden met onze gloednieuwe Gazelle fietsen in totaal 100 kilometer af op drie dagen.

Laat het weer op Terschelling je niet tegenhouden om de fiets te nemen. Het hoort bij de beleving en het eilandleven. Al is een elektrische fiets wel aan te raden.

2. Sterren kijken in het Dark Sky Park

Natuurreservaat De Boschplaats is niet alleen de beste plek om te wandelen, maar het is ook erkend als Dark Sky Park. Dat wil zeggen dat hier weinig lichtvervuiling is, het er stil is en dat er bijzondere planten en dieren leven. Als het donker is kan je er zelf rondwandelen om sterren te kijken, maar wij doen het met een gids.

Na 1,5 uur zijn we helemaal mee met de sterrenhemel. Nog nooit zagen we zoveel sterren in België of Nederland als op Terschelling.

Gids Kees van Staatsbosbeheer neemt ons na een korte inleiding mee de duisternis in. Vanop een duin wachten we tot het donkerder wordt en de eerste sterren aan de hemel verschijnen. Daarna komt de kennis van Kees goed van pas. Hij legt ons onder andere uit waar we de sterrenbeelden Leeuw en Tweelingen kunnen zien. Fascinerend!

Na 1,5 uur zijn we helemaal mee met de sterrenhemel. Nog nooit zagen we zoveel sterren in België of Nederland als op Terschelling. Wie lang genoeg wacht kan zelfs de Melkweg zien. Wakker blijven is dus de boodschap op heldere dagen! Deze excursie is te boeken via de website van de VVV.

3. Vogels spotten tijdens een Eco Safari

Een andere leuke excursie om te doen op Terschelling is een Eco Safari. Tijdens onze trip in Flevoland deden we dit eerder al eens in natuurgebied Oostvaardersplassen. Voor deze excursie gaan we op pad met Maarten, een gepassioneerde vogelaar.

Met een elektrisch wagentje rijden we geruisloos door het bos en de duinen, op zoek naar reeën en vogels.

Maar hoe komen reeën op een eiland? Deze dieren werden destijds naar het eiland gebracht voor de jacht. Intussen zijn er meer dan 500 reeën op Terschelling te vinden. Al snel spot Maarten er eentje op de top van een duin. Ook de Kiekendief en zelfs een Zeearend vliegen tijdens onze tocht voorbij. Wat een vogelparadijs!

Afsluiten doen we aan het Wad waar veel Lepelaars en Wulpen vertoeven. Nog nooit zagen we op korte tijd zoveel vogels bij elkaar. Terschelling is niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren een fantastische plek. Bij Eco Safari Terschelling kan je zowel ochtend- als avond safari’s boeken.

4. Golfsurfen in de Noordzee

Je bent pas echt op Terschelling geweest als je de Noordzee hebt geproefd. Daarom staat ook golfsurfen op ons programma. Gossen van Gosurfing Terschelling vertelt ons dat we de enige deelnemers zijn. De zon schijnt nochtans, maar de zee meet amper een graad of 9. In onze wetsuit merken we daar gelukkig weinig van.

Na een korte uitleg over de techniek, stappen we met ons surfboard de zee in. De golven blijken best krachtig en hoog te zijn, maar dankzij de zandbanken kunnen we overal staan. Gossen geeft ons een signaal als we moeten peddelen en rechtstaan.

Als het lukt zien we zijn fiere blik verschijnen. Maar we tuimelen ook regelmatig het water in met een stevige zoute borrel tot gevolg. Terschelling smaakt steeds naar meer!

5. De mooiste uitkijkpunten bezoeken

Dankzij de duinen is Terschelling best heuvelachtig. Daardoor zijn er enkele mooie uitkijkpunten die je niet mag missen. De Brandaris vuurtoren in West-Terschelling is jammer genoeg niet te bezoeken, maar vanaf uitkijkpunt Seinpaalduin heb je een minstens even indrukwekkend zicht. Het is bovendien het hoogste punt van het eiland.

Maar eigenlijk heb je vanaf elke duin of dijk een mooi uitzicht. Ga vooral zelf op verkenning. Met de 40 kilometer lange fietsroute ‘langs verrassende uitkijkpunten’ die bij het VVV verkrijgbaar is, ontdek je nog meer uitkijkpunten zoals Kaapsduin en Badhuiskuil.

6. Wadlopen bij laag water

Aan de noordkant van Terschelling vind je uitgestrekte stranden en aan de zuidkant ligt het Wad op je te wachten. Daartussen liggen prachtige duinen en polders waar je door kan wandelen of fietsen.

Bij laag water kan je een heel eind op het Wad wandelen om schelpen te zoeken bijvoorbeeld. Maar het is veiliger en informatiever om dit te doen onder begeleiding van een wadloopgidsgids, zodat je onderweg ook meer leert over het gebied. Hou de getijden in de gaten als je geen natte voeten wil.

7. Eindeloos wandelen op het strand en in de duinen

Op veel plekken kan je gewoon vrij wandelen in de duinen. Leuk, want elke keer ontdekken we weer een nieuw pad waar we niemand anders tegenkomen. Wij genoten vooral van de duinen en het Wad aan Oosterend. Het meest ongerepte deel in het oosten van het eiland.

Naar de zee kijken werkt therapeutisch. Geen auto’s, geen vliegtuigen, geen mensen, niks. Even helemaal alleen zijn in de natuur zonder prikkels. Enkel de vogels trakteren ons op een concert als de zon ondergaat.

Als je toch even in de bewoonde wereld wil wandelen, dan kan dat bijvoorbeeld met een historische wandeling in West-Terschelling. Of ontdek de bunkers van de Atlantikwall tijdens een route van 7 kilometer. Deze fiets- en wandelkaart was onze beste vriend.

8. Spelen met lammetjes in de lente

De lente is onze favoriete periode om Terschelling te bezoeken, want dan worden er honderden lammetjes geboren. Ze trippelen gewoon vrij rond aan het Wad. Hier kom je dan ook meer schapen dan mensen tegen.

De lammetjes springen vrolijk rond in het gras. We worden er instant gelukkig van. Er zijn ook bezoekboerderijen waar je ze mag knuffelen, maar vrij in de natuur is toch leuker. We missen ze nu al!

9. De zonsondergang bewonderen

De beste plek om de zonsondergang te bewonderen is aan de westkant van het eiland. Plof neer op het strand of in de duinen en geniet van de ondergaande zon, de fluisterende wind en de zingende zee. Het perfecte recept om tot rust te komen. Ga bijvoorbeeld naar natuurreservaat Noordsvaarder en wie weet spot je daar ook wel enkele zonnende zeehonden.

Ook vanaf het Wad is de zonsondergang indrukwekkend. Wij zagen de zon ondergaan ter hoogte van Oosterend. Hier geniet je samen met duizenden vogels en lammetjes van het beste moment van de dag.

10. Verblijven in een duurzaam vakantiepark

Op Terschelling verhuren veel bewoners accommodaties op het eiland. Je vindt er veel leuke vakantiehuizen, campings, hotels en duurzame vakantieparken. Vakantiepark Tjermelân is een mooi voorbeeld van zo’n duurzaam vakantiepark. En in een vakantiepark ervaar je het eilandgevoel meer dan in een hotel.

Wij verbleven er drie nachten in een mooie villa bungalow, pal in de stille natuur. Want het ligt verscholen tussen het Wad en de duinen, aan de rustige oostkant van Terschelling. Elke ochtend zien we een haas voorbij huppelen. Ook tal van vogels passeren de revue.

Er is een ontbijtservice beschikbaar en op het domein vind je onder andere een fietsverhuur, wasserette en speeltuinen. Verder kan je in het Aparthotel van Tjermelân ook in appartementen of studio’s verblijven.

Bekijk meer leuke accommodaties op Terschelling

Lekker eten in deze restaurants op Terschelling

Op Terschelling vind je een mix van hippe eetplekken, gezellige strandpaviljoenen en kleinschalige foodbars. Kies zoveel als mogelijk voor streekproducten, want zo steun je lokale ondernemers die het steeds moeilijker krijgen. Deze restaurants zijn alvast door ondergetekenden goedgekeurd:

  • Grand Café Zeezicht ligt in West-Terschelling, dichtbij de veerterminal. Je kan er terecht voor een borrel, lichte lunch of uitgebreid diner. Tijdens het eten kijk je uit op de zee en de boten. Onze tip: Kroketten met een Schoemrakker bier erbij.
  • ZandZeeBar ligt aan het strand en bijna in de Noordzee naast surfschool Gosurfing. Ideaal om te combineren met een strandwandeling. Geniet daarna van verse gerechten met zicht op zee. Onze tip: Tongfilet of een Zandzeeburger. Ook lekkere desserts zoals homemade tiramisu en een brownie met ijs.
  • De Bakker bevindt zich in het gezellige dorpje Midsland. Hier moet je zijn voor hartige en zoete lekkernijen zoals tosti’s, saucijzenbroodjes en gebak tussen de locals. Onze tip: Tosti met kaas, tompouce en koffie met pondkoek.
  • Pura Vida Foodbar heeft twee vestigingen op Terschelling: in West en in Midsland. Wij bezochten de laatste. Maak een culinaire wereldreis dankzij de heerlijke fingerfood gerechten. Onze tip: Kip yakitori, gestoomde dumplings en homemade sweets.
  • West aan Zee is één van de bekendste zaken op Terschelling. Niet alleen de ligging aan het strand is bijzonder, maar ook het eten is er lekker. Daarna kan je genieten van de ondergaande zon vanaf het strand. Onze tip: Calamares met een Scelling Blond bier.

Hoe bereik je Terschelling?

Om het eiland Terschelling te bereiken, neem je de veerboot in de Friese stad Harlingen. Er zijn twee soorten veerboten: de ene is snel (50 minuten), maar daar zijn geen auto’s op toegelaten. Koop nog wat te eten of te drinken in de veerterminal, want op deze boot is dat niet mogelijk.

De andere is langer onderweg (1 uur en 50 minuten), maar dan kan je wel je auto meenemen. Boten varen het hele jaar door, meermaals per dag. Tickets kan je best op voorhand reserveren via Rederij Doeksen. Op deze boot kan je wel eten en drinken kopen.

We raden aan om zonder auto naar Terschelling te gaan. De fietsroutes zijn er prachtig en zo geniet je volop van de natuur. Pas dan voel je echt de connectie met het eiland.

Parkeren in Harlingen

In Harlingen kan je vlakbij de veerterminal betaalbaar parkeren op. Vanaf de parking kan je gratis de bus nemen naar de terminal, maar je kan ook gewoon te voet gaan. Na amper 10 minuten lopen ben je er al. Reserveer je parkeerplaats op voorhand online, want dan betaal je minder.

Combineer Terschelling bijvoorbeeld met een duurzaam weekend in Amsterdam of een stedentrip Utrecht als je vanuit België rijdt.

Met het openbaar vervoer naar Harlingen

Je kan ook de trein nemen naar de haven van Harlingen, want het treinstation bevindt zich op wandelafstand van de veerterminal. Als je vanuit België reist moet je wel minstens twee keer overstappen. De totale reistijd vanuit Antwerpen bedraagt ongeveer 4 uur.

Wat te doen op Terschelling: 10 unieke activiteiten: veerboot

Leuke weetjes over Terschelling

Ondanks dat Terschelling een unieke bestemming is, wordt het eiland relatief weinig bezocht door Belgen. Voor natuurmensen is het nochtans een droomplek. Maar waarom moet je Terschelling nu echt bezoeken? Wat maakt het eiland bijzonder en anders? Hieronder enkele leuke weetjes over Terschelling!

  • er zijn geen verkeerslichten en rotondes op Terschelling
  • parkeren is overal gratis
  • je komt er meer dieren dan mensen tegen
  • in de lente lopen er honderden lammetjes voor je voeten
  • verlichting wordt beperkt om de dieren niet te storen
  • niemand heeft haast op het eiland
  • mensen zijn er vriendelijk en goedgeluimd. Begrijpelijk, want op Terschelling voel je geen stress
  • ook zonder een stevig fietsslot wordt je fiets niet gestolen
  • donkerte, rust en stilte overheersen er, behalve op Koningsdag

Na enkele dagen op Terschelling kom je herboren en vol energie terug, we beloven het!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Wadden.

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :