Wist je dat er heel wat leuke uitstappen te doen zijn in de omgeving van Amsterdam, weg van de drukte? Wij gingen enkele dagen op zoek naar de mooie en minder bekende plekken nabij de drukke hoofdstad van Nederland. Plekken waar de meeste toeristen nog nooit van gehoord hebben.

Klaar om kastelen, natuur en vestingstadjes in de buurt van het water te ontdekken? Komt ie!

1. Huizen aan het Gooimeer

Onze eerste uitstap in de omgeving van Amsterdam gaat naar het mooie Huizen, een voormalig vissersdorp. Vroeger was de visserij namelijk een belangrijke bron van inkomsten voor de Huizers. Vissers gingen er de toenmalige Zuiderzee op met hun ‘botters’.

Nu kan je nog steeds met historische botters meevaren op het Gooimeer. Een unieke ervaring die je niet mag missen als je in Huizen bent! Verder is Huizen perfect gelegen met enerzijds het Goois Natuurreservaat en anderzijds het Gooimeer om tot rust te komen. Aan Strand Zomerkade kan je in de zomer zelfs zo het Gooimeer induiken.

Het Nautisch Kwartier in Huizen

Ook niet te missen in Huizen is het Nautisch Kwartier, een wijk waar de maritieme geschiedenis in ere wordt gehouden dankzij de gekleurde houten vissershuizen en andere authentieke details.

Een groot deel van het Nautisch Kwartier wordt uitgebaat door de Fletcher groep, zoals een hotel en de eventlocatie. Als je, zoals wij, eens wil overnachten in een oud vissershuis met uitzicht op het water, dan kan dat in het Fletcher Hotel – Nautisch Kwartier. Of ga iets eten in één van de gezellige restaurants, waaronder Marina Lounge Huizen.

Zien en doen in Huizen:

 • Boottocht met historische botters
 • Nautisch Kwartier bezoeken
 • Chillen aan Strand Zomerkade

⇢ Hoteltip in Huizen: Fletcher Hotel – Restaurant Nautisch Kwartier

2. Goois Natuurreservaat

Als je een fiets huurt in Huizen, dan bereik je al snel het Goois Natuurreservaat. Het gebied van 2.800 hectare bestaat vooral uit heide en bossen, waar je door kan fietsen. Er is namelijk een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden te vinden.

Wij fietsen naar de Tafelberg, met 39 meter het hoogste punt van het Gooi. Ja, in Nederland noemen ze dat een berg. Maar echt, het is een fijne plek om de benen te strekken en tot rust te komen. Misschien kom je onderweg Schotse Hooglanders of schapen tegen, want deze knakkers zijn de natuurlijke grasmaaiers van het natuurreservaat.

Tip: Bezoek het Goois Natuurreservaat in augustus, want dan kleurt de heide paars.

Zien en doen in het Goois Natuurreservaat

 • Wandel- en fietsroutes ontdekken
 • Naar uitkijkpunt de Tafelberg
 • Schapen en Schotse Hooglanders spotten

3. Kunstenaarsdorp Laren

Onze volgende stop is Laren. Laren wordt ook wel het ‘Kunstenaarsdorp’ genoemd, want in de 19de eeuw ontdekten kunstenaars dit vergeten dorp. Een plaats die kunstenaars zoals Mondriaan en Mauve inspireerde. Nu zie je er vooral veel luxe villa’s, maar ook kunst speelt er nog steeds een belangrijke rol.

In de historische dorpskern zijn er toffe exclusieve boetiekjes, maar wij zijn gefascineerd door Poffertjeskraam Corn. de Haan. Hier kan je al meer dan 100 jaar de lekkerste poffertjes eten. Een begrip in Laren en dé plek waar inwoners elkaar ontmoeten om bij te kletsen en poffertjes te eten.

Museum Singer Laren bezoeken

Voor een vleugje kunst, bezoeken we het oude woonhuis van Anna en William Singer, Amerikaanse kunstverzamelaars die zich in het begin van de 20ste eeuw in Laren vestigden. Je kan er nog steeds een uitgebreide kunstcollectie bewonderen of de gratis toegankelijke beeldentuin bezoeken.

Het gebouw dient tegenwoordig ook als theater en in het museumrestaurant kan je altijd terecht voor een hapje of een drankje.

Scoor een voorrangsticket voor het Singer Laren Museum

Zien en doen in Laren

 • Museum Singer Laren bezoeken
 • Door de historische dorpskern wandelen
 • Poffertjes eten bij Poffertjeskraam Corn. de Haan

4. Vestingstad Naarden

Ongeveer 10 kilometer verderop ontdekken we Naarden, de best bewaarde vestingstad van Nederland. Door de dubbele omwalling en stervormige bouw is ze uniek in Europa.

In Naarden zijn er veel aangeduide wandelroutes. Kies bijvoorbeeld voor de wandeling Rondje Vesting om Naarden te voet te verkennen. Ga daarna iets eten of drinken in de gezellige Markstraat. Nood aan natuur? Fiets of wandel dan eens rond het Naardermeer.

Zien en doen in Naarden

 • Ontdek Naarden vanaf het water tijdens een rondvaart (vertrek steiger Arsenaal)
 • Maak een stadswandeling in Naarden
 • Beklim de toren van de Grote Kerk

⇢ Hoteltip in Naarden: Vesting Hotel Naarden

Wat te doen in de omgeving van Amsterdam: 7 leuke trips: Naarden vesting
Wat te doen in de omgeving van Amsterdam: 7 leuke trips:: Naarden vesting

5. Muiden en Muiderslot

Omdat we maar niet genoeg krijgen van vestingstadjes in de omgeving van Amsterdam, verkassen we naar Muiden. Muiden is, net zoals Amsterdam, verbonden met het IJmeer. In 1673 werd in Muiden de Groote Zeesluis aangelegd. Nu is het ook een toffe plek om op een terras neer te ploffen en naar de boten te kijken.

Wist je trouwens dat er in de buurt van Muiden een onbewoond eiland is waar je in de zomer kan overnachten? Forteneiland Pampus ligt midden in het IJmeer en is te bereiken met een veerboot vanuit Muiden.

Wandelen en fietsen in Muiden

Net zoals veel plekken in de omgeving van Amsterdam, is ook Muiden een paradijs om te wandelen en fietsen. Tijdens de Belevingsroute in Muiden wandel je bijvoorbeeld langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Muiden.

Met de fiets is de Fortenland Fietsroute een aanrader. Een route van 34 kilometer waarbij je vestingsteden zoals Muiden, Weesp en Naarden passeert. In Muiden is er zelfs de Fortenland Kanoroute van bijna 23 kilometer. Een unieke kans om alles vanaf het water te bekijken!

Kasteel Muiderslot

Maar het hoogtepunt in Muiden is het Muiderslot: een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. De waterburcht heeft vier hoektorens die je kan beklimmen en een indrukwekkende ophaalbrug. Wij bezochten Muiderslot met een audiogids, waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis van het kasteel.

Ook de tuinen van het kasteel zijn een bezoek waard. Vanuit de tuinen kijk je uit op het kasteel, de haven en het het IJmeer. Dankzij al dat water kan je Muiden ook bereiken met de boot vanuit Amsterdam. Koop op voorhand je toegangsticket voor Muiderslot.

Zien en doen in Muiden

 • Kasteel Muiderslot bezoeken
 • Een terrasje doen aan de Groote Zeesluis
 • Met de boot naar Forteneiland Pampus

⇢ Hoteltip in de buurt van Muiden: Four Elements Hotel

6. Amstelveen

Na al deze bijzondere vestingstadjes, duiken we terug een echte stad in. Amstelveen bevindt zich in de omgeving van Amsterdam, op ongeveer 10 kilometer van de Nederlandse hoofdstad. Een gezellige, levendige en moderne stad met veel groen.

Als je van hedendaagse kunst houdt, moet je in het Cobra Museum zijn. Cobra verwijst naar de steden van de oprichters: COpenhagen, BRussel en Amsterdam.

ANNA Amstelveen is dan weer de hipste ontmoetingsplek in de stad, in een voormalige kerk. Naast evenementen, tentoonstellingen en concerten bijwonen, kan je hier ook gewoon een hapje komen eten. En drink zeker ook een biertje, want in de voormalige kerk bevindt zich brouwerij de Naeckte Brouwers.

Tip: Neem tram 30 voor een historische tramrit vanuit Amsterdam naar Amstelveen.

Japanse vibes in Amstelveen

In Amstelveen wonen veel expats, waardoor er veel internationale restaurants te vinden zijn. Er zijn bijvoorbeeld heel wat Japanse bedrijven gevestigd in Amstelveen. Daardoor wonen er in Amstelveen heel wat Japanners. Dat vinden wij niet erg, want na onze rondreis in Japan zijn we helemaal verknocht aan het land en de cultuur.

Als we de kans krijgen om in een echte Japanse Izakaya te eten, dan grijpen we die. Bij Izakaya Tanuki in Amstelveel wanen we ons even terug in Japan. We nemen er plaats op de Tatami om ons vol sushi te proppen. Elke zomer vindt ook het Japan Festival plaats in Amstelveen. En in het Bloesempark kan je, net zoals in Japan, tussen de kersenbloesems lopen.

Zien en doen in Amstelveen

 • Cobra Museum bezoeken
 • Japanse cultuur opsnuiven (en eten)
 • Bier proeven bij ANNA Amstelveen

⇢ Hoteltip in Amstelveen: Cityden Stadshart

7. Het Amsterdamse Bos

Eindigen doen we met een gigantisch bos in de omgeving van Amsterdam, want het Amsterdamse Bos is maar liefst 3 keer groter dan Central Park in New York. Eat that NYC! En het bos wordt nog steeds uitgebreid. Doen ze toch goed daar in Nederland.

In het park zijn er bovendien heel wat leuke dingen om te doen. Zo kan je er onder andere bootjes en fietsen huren, wandelen, picknicken en paardrijden. In de zwemvijvers kan je afkoelen op warme dagen. Wij houden het bij vogelspotten en dat loont, want we zien een prachtige Buizerd van zijn prooi smullen.

Geitenboerderij Ridammerhoeve

Geitenboerderij Ridammerhoeve ligt midden in het Amsterdamse Bos. En als we geiten mogen knuffelen, dan zijn we er graag bij! Je kan er ook iets eten of in de boerderijwinkel biologische producten kopen.

Na een uitgebreide knuffelsessie hebben we onze portie dierenliefde weer gehad. De omgeving van Amsterdam heeft ons wederom verrast, en het zal de laatste keer niet zijn. Ontdek op de website van Visit Amstelveen meer leuke dingen om te doen in de stad.

Zien en doen in het Amsterdamse Bos

 • Geiten knuffelen bij Ridammerhoeve
 • Een bootje huren
 • Afkoelen in de zwemvijvers

⇢ Overnachten in het Amsterdamse Bos: EuroParcs Het Amsterdamse Bos

Geitenboerderij Ridderdamhoeve

Hoe bereik je Gooi & Vecht en Amstelveen?

Onze uitstappen in de omgeving van Amsterdam vonden plaats in de regio Gooi & Vecht en in Amstelveen. Vanuit Amsterdam kan je de trein en de bus nemen om ze te bereiken. Neem de Eurostar als je vanuit België naar Amsterdam reist, want het is een uitstekende en snelle connectie.

Tips voor uitstappen om te doen in de omgeving van Amsterdam

Met de I Amsterdam City Card krijg je toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden, musea en attracties in Amsterdam, maar ook daarbuiten. Zo is bijvoorbeeld ook een bezoek aan het Muiderslot en Singer Laren inbegrepen met de I Amsterdam City Card.

Zo kan je voordelig op uitstap in de omgeving van Amsterdam:

Maar je weet het: Als je Amsterdam bezoekt, kijk dan ook eens verder dan de stadsgrenzen. Verken ook de plekken net buiten Amsterdam, of ontdek Amsterdam op een duurzame manier. Lees hier meer over Gooi & Vecht en Amstelland.

5/5 - (4 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :