Onze roadtrip in Kroatië situeerde zich deze keer in de Split-Dalmatië regio en moest aan enkele belangrijke voorwaarden voldoen. Ze moest avontuurlijk en actief zijn, ook minder bekende plekken aandoen en minstens één eiland bevatten.

Of we deze checklist konden afvinken ontdek je tijdens onze epische rondreis van 500 kilometer langs de Adriatische kust in Kroatië.

Onze roadtrip in Kroatië (Split regio) op de kaart

Split: hoofdstad van de provincie Split-Dalmatië

Religieus, koffieverslaafd en voetbalgek. Als we door Split wandelen, merken we meteen wat er belangrijk is voor de Kroaten. Koffiebars zitten vol, kerken ook en bijna in elke straat is er wel een muur beschilderd met de kleuren van Hajduk Split. Als het voetbalteam speelt, staat het leven even stil in de regio.

Religieus, koffieverslaafd en voetbalgek. Als we door Split wandelen, merken we meteen wat er belangrijk is voor de Kroaten.

Een wandeling door Split is een reis door de tijd, want we stappen er onder andere tussen de ruïnes van het Paleis van de Romeinse keizer Diocletianus dat uit de 3de-4de eeuw dateert. We staan speciaal vroeg op om de stad even voor ons alleen te hebben. Een aanrader, want Split kan overdag best druk zijn.

De levendige Riva-promenade die langs de Adriatische Zee loopt is de place to be om te genieten van een lekkere koffie. Vanaf Marjan Park zien we de zon ondergaan. Een betere startplaats voor onze roadtrip in de Split regio in Kroatië konden we ons niet wensen.

Niet te missen in Split

⇢ Hoteltip in Split: Heritage Hotel Fermai MGallery Split

Avontuurlijke roadtrip in Kroatië (Split regio): activiteiten + tips : Split

Omiš: paradijs voor outdoor activiteiten

Onze tweede bestemming is eentje waar we heel erg naar uitkeken, want Omiš is een paradijs voor outdoor activiteiten. De Cetina rivier mondt in Omiš uit in de Adriatische Zee en het stadje is omringd door bergen waar forten op gevestigd zijn. Een rivier, bergen en avontuur, daar moeten we zijn!

Ziplinen in Omiš

Tijd voor wat actie dus! En die actie vinden we bij een zipline parcours in Omiš. Met een klein groepje rijden we de bergen in om daarna af te dalen via 8 ziplines. Spannend!

De langste zipline heeft een indrukwekkende lengte van 700 meter. Tegen een razende snelheid vliegen we over de Cetina rivier die 150 meter lager onder ons stroomt. Andere ziplines zijn korter, maar vaak steiler en sneller. Eén van de leukste zipline ervaringen in Europa! Na 3 uur staan we terug aan de Cetina rivier, klaar voor het volgende avontuur.

Raften op de Cetina rivier

Na een heerlijke lunch bij Kaštil Slanica aan de Cetina rivier wacht al een nieuw avontuur op ons, want Stefan van Rafting Pinta pikt ons op om te gaan raften. Hij was de eerste die begeleide tochten organiseerde op de Cetina rivier. We zijn dus in goede handen, hopen we. Al zijn we geen beginners, want tijdens onze rondreis in Galicië gingen we ook al eens raften.

De Cetina rivier is geen gevaarlijke rivier, maar toch zijn er enkele stroomversnellingen die voor adrenaline zorgen. De omgeving is prachtig en dankzij Stefan spotten we schildpadden, waterslangen en bijzondere vogels.

Op de mooiste plek vraagt hij of we van een rots willen springen. Enkele minuten later knallen we van 6 meter hoog de koude rivier in. Omiš, nu al onze lievelingsplek aan de Adriatische kust. Ontdek hier meer leuke activiteiten om te doen in Omiš.

Niet te missen in Omiš

  • Zipline parcours boven de Cetina-kloof
  • Raften op de Cetina rivier
  • Hiken naar het Starigrad fort
  • Zonnen op het Velika Plaza strand
  • Terrasje doen op het St. Michaels plein

⇢ Hoteltip in Omiš: Hotel Plaža

de leukste activiteiten om te doen in Omiš, Kroatië: rafting
Powered by GetYourGuide

Imotski: natuur, wijngaarden en meren

Na heel wat avontuur, rijden we richting het achterland van Dalmatië om tot rust te komen. Aan de grens met Bosnië en Herzegovina bevindt zich het minder bekende Imotski. Maar minder bekend betekent niet minder mooi, integendeel. Hoe minder toeristen, hoe leuker we het vinden. Imotski is een ongerepte parel met veel natuur, wijngaarden en meren.

Fietstocht langs de meren van Imotski

De beste manier om Imotski te verkennen is te voet of per fiets. Wij huren een elektrische mountainbike bij Pro Paradise. Elektrisch is aan te raden, want de regio is best heuvelachtig.

In totaal zijn er meer dan 10 meren in de buurt van Imotski. Tijdens onze fietstour van 3 uur bezoeken we ongeveer de helft ervan. Bij de toeristische dienst kan je terecht voor een kaart van het uitgebreide fietsnetwerk.

Sommige meren zijn kunstmatig aangelegd, zoals Green Lake, andere zijn ontstaan door grondverzakkingen, zoals Blue Lake en Red Lake. Die laatste is met een diepte van meer dan 200 meter zelfs één van de diepste meren in Europa. Ze maken deel uit van het Geopark Biokovo-Imotski Lakes. Onderweg komen we haast niemand tegen, een groot contrast met steden en dorpen aan de Adriatische kust.

Het Fort van Imotski

Imotski zelf is een klein, maar gezellig stadje. Jongeren gaan er nog graag naar de kerk en op het centrale pleintje moet je zijn voor een koffiestop. Vanaf het Topana fort hebben we het mooiste zicht op de groene vallei. Via een mooi pad wandelen we zo naar het Blue Lake waar je ook kan zwemmen op warme dagen. Let ook op de unieke ligging van het voetbalveld naast het fort!

Er zijn maar twee hotels in Imotski, waarvan het Emotheo Heritage Hotel er met kop en schouders bovenuit steekt. Ga er zeker iets eten in het Tri Sunca Restaurant, want het was de beste culinaire ervaring in Kroatië tijdens onze roadtrip in de Split regio.

Niet te missen in Imotski

  • Uitzicht vanaf het Topana fort
  • Fietstour langs de meren
  • Zwemmen in Blue Lake
  • Wandeling door het stadje Imotski
  • Kajakken op de Vrljika rivier

⇢ Hoteltip in Imotski: Emotheo Heritage Hotel

Makarska en Natuurpark Biokovo: kust en bergen

Daarna keren we terug naar de kust waar Makarska op ons wacht. Vooral de ligging van Makarska maakt deze kustplaats zo bijzonder. Het ligt aan de voet van Natuurpark Biokovo, met bergen van meer dan 1.500 meter hoog. Vanuit Makarska kan je er te voet naartoe wandelen, maar wij beslissen om de bloedstollende, hoogstgelegen asfaltweg in Kroatië met de auto te bedwingen.

Natuurpark Biokovo en de Skywalk

Vanuit Imotski volgen we de panoramische kustweg richting Natuurpark Biokovo. Een must om te bezoeken als je in de regio bent. Tickets koop je best op voorhand online, want er worden slechts 20 auto’s per uur toegelaten in het park. Nadat we ons aanmelden begint het avontuur pas echt, de steile weg naar boven is niet voor doetjes.

Als er een tegenligger aankomt, krijgen we pas echt klamme handen. Op de smalle baan is het bijna onmogelijk om elkaar te kruisen. De diepe afgrond maakt het er niet beter op, maar onze rijkunsten worden beloond als we veilig de Skywalk bereiken. Toegang tot dit glazen platform is inbegrepen in ons toegangsticket van het natuurpark. Het uitzicht op de Makarska Riviera en de eilanden is impressionant.

Daarna rijden we verder naar boven voor een korte, maar pittige bergwandeling naar twee uitkijkpunten: Štrbina en de Toni Roso berghut. Vooral het uitzicht vanaf die laatste is de moeite waard. Bekijk hier onze wandelroute naar de uitkijkpunten. In Natuurpark Biokovo zijn nog tal van wandelroutes om te volgen, maar wij dalen terug af naar Makarska om van de Adriatische Zee te proeven.

Tip: Geen zin om zelf te rijden in Natuurpark Biokovo? Kies dan voor een begeleide Tuk Tuk tour of rondleiding met een bus vanuit Makarska.

Avontuurlijke roadtrip in Kroatië (Split regio): Biokovo National Park
Avontuurlijke roadtrip in Kroatië (Split regio): Biokovo National Park
Avontuurlijke roadtrip in Kroatië (Split regio): Biokovo National Park

Via Makarska naar het eiland Brač

Makarska is een populaire badplaats in Kroatië, zowel locals als toeristen komen er graag op het grote, lange Makarska Beach chillen. Ook wij nemen even de tijd om af te koelen in de heldere Adriatische Zee. Een snorkelpoging levert echter niet veel op, maar deugd doet het wel.

Het unieke aan Makarska is het kleine schiereilandje St. Peter waar je rond kan wandelen. Onderweg zijn er leuke plekken om tussen de rotsen te zonnen. Vanaf het schiereiland hebben we ook het beste zicht op Makarska, met de bergen van Natuurpark Biokovo in de achtergrond.

Maar daarna is het echt wel tijd om het vasteland van Kroatië te verlaten. In Makarska vertrekken namelijk ferry boten naar het eiland Brač. Die moeten we hebben!

Niet te missen in Makarska en Biokovo

  • Wandelen in Natuurpark Biokovo
  • Zwemmen en zonnen op Makarska Beach
  • Te voet op het schiereiland St. Peter
  • Het Schelpenmuseum bezoeken
  • Eten op het terras van Gastro Diva

⇢ Hoteltip in Makarska: Boutique Hotel Ani – Adults only

Makarska Riviera

Brač: één van de mooiste eilanden in Kroatië

In Makarska rijden we ‘s avonds onze Skoda op de auto ferry. Tickets boek je best op voorhand via de website van Jadrolinija. De overtocht duurt ongeveer een uurtje. Op het dek genieten we van de ondergaande zon en de frisse zeelucht. Benieuwd wat Brač ons te bieden heeft!

Eens aangekomen in Sumartin, rijden we verder door naar Supetar. Onze uitvalsbasis de komende dagen.

Brač is één van de grootste eilanden in de Adriatische Zee. Je kan er dus gerust een week doorbrengen. Een reden voor ons om zeker nog eens terug te keren, want ik kan al verklappen dat Brač naar meer smaakt.

Fietstour op het eiland Brač

De volgende dag staan we vroeg op om onze fietsen op te pikken bij Rent a Roberts, want Brač verken je best met de fiets. Er is niet zoveel verkeer op het eiland en er zijn leuke gravelwegen.

Wij fietsen van Supetar via Splitska naar Postira, twee prachtige dorpjes. Vooral de onverharde weg tussen Splitska en Postira is leuk om te fietsen. De rit naar Postira duurt ongeveer een uurtje.

Als je tijd over hebt fiets dan ook naar het mooiste en hoogste uitkijkpunt van Brač: Vidova Gora. Wel best op een heldere dag. Combineer bijvoorbeeld met een bezoek aan het stadje Bol en Zlatni Rat Beach, één van de mooiste stranden ter wereld.

Maar Supetar blijft onze superstar. De mooie baai, de vibe, de restaurants, Supetar is zo’n plek waar je wil blijven plakken. Wandel zeker ook naar de mooie kerk en door de oude straten van Supetar. Na een ijsje en een broodje ćevapčići, nemen we de ferry vanuit Supetar terug naar Split.

Niet te missen op Brač

  • Naar uitkijkpunt Vidova Gora, het hoogste punt van het eiland
  • Bezoek de stadjes Bol en Supetar
  • Fietstocht langs Splitska en Postira
  • Eten bij Taverna Riva in Bol of Jure in Supetar
  • Zwemmen aan Zlatni Rat Beach

⇢ Hoteltip in Brač: Waterman Svpetrvs Resort

Trogir: geschiedenis op een UNESCO eilandje

Trogir is het eindpunt van onze roadtrip in Kroatië en de Split regio. Een stadje dat geschiedenis ademt met bijzondere gebouwen zoals het Kamerlengo fort, de St. Lawrence kathedraal en de gerestaureerde klokkentoren op het centrale Trg Ivana Pvala II plein. Bijzonder is ook dat het oude centrum van Trogir zich op een eilandje bevindt.

Via een brug steken we over naar een ander eiland: Čiovo. Vanaf deze kant heb je een mooi zicht op de skyline van Trogir. Hier stappen we voor een laatste keer onze Skoda in. Vliegtuigen scheuren rakelings over Trogir. Met tegenzin rijden we ze tegemoet.

Niet te missen in Trogir

⇢ Hoteltip in Trogir: Bifora Heritage Hotel

Een auto huren voor een roadtrip in Kroatië en de Split regio

Een auto huren in Kroatië is niet zo duur. Huur een auto via Sunny Cars op de luchthaven van Split, want dan zijn alle verzekeringen inbegrepen. Wij legden in totaal ongeveer 500 kilometer af. Hou wel rekening met tolwegen en in de meeste steden en dorpen moet je betalen om te parkeren.

Wat is de beste reistijd voor een roadtrip in Kroatië en de Split regio?

Wij bezochten de Split regio begin mei voor onze roadtrip. De dagtemperaturen zijn dan al aangenaam (+20°C) en het is er overal nog lekker rustig. Ook juni en september zijn perfect voor een vakantie aan de Dalmatische kust. Dan is ook de zee al iets warmer, al hield het koude zeewater ons niet tegen om erin te duiken. Juli en augustus zouden we vermijden, want dan is het te warm en te druk.

Hoe geraak je in Split voor een roadtrip?

Vanuit Antwerpen zijn er rechtstreekse vluchten van Tuifly naar Split vanaf mei tot en met september. Je kan ook vanuit Charleroi op Zadar vliegen met Ryanair en dan doorrijden naar Split, een rit van ongeveer 1,5 uur.

Vanuit Amsterdam en Rotterdam zijn er rechtstreekse vluchten van Transavia naar Split. Vergelijk goed de prijzen en hap toe als er deals te scoren zijn. De vliegtijd bedraagt ongeveer 2 uur.

Hoeveel dagen heb je nodig voor een roadtrip in de Split regio in Kroatië?

Onze roadtrip in de Split regio is goed te doen op één week tijd, maar als je meer van Kroatië wil zien dan ga je best voor een week of twee. Dan kan je bijvoorbeeld ook de mooiste plekken in de Zadar regio verkennen of de leukste dingen om te doen in de stad Zadar ontdekken.

Nog meer tijd over? Combineer een roadtrip in Kroatië dan met een bezoek aan de buurlanden. Een rondreis in Slovenië is altijd een goed idee!

5/5 - (6 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :