Als we België even beu zijn, gaan we meestal op zoek naar verrassende (dag)uitstappen in Nederland, dichtbij de Belgische grens. Bij onze noorderburen voelt het toch altijd net iets meer als vakantie, toch?

Al deze plekken bevinden zich op minder dan 50 kilometer van de Belgische grens. Doe je klompen aan en hou je klaar voor een dosis Nederland.

1. Boot huren op het Veerse Meer

45 kilometer van de Belgische grens

Eén van de leukste en meest verrassende uitstappen in Nederland? Een boot huren op het Veerse Meer wat ons betreft. Een vakantiegevoel overvalt ons telkens we hier zijn. Van eiland naar eiland varen, lekker eten en een frisse plons, wat wil je nog meer?

Vaar bijvoorbeeld naar Veere om iets te gaan eten of neem zelf een picknick mee. Ons favoriete eiland? Haringvreter! Hier kan je namelijk damherten spotten. Vergeet je verrekijker dus niet.

Wij huren meestal een sloep bij Bootverhuur De Arne. Ga daarna iets eten of drinken in Restaurant Oranjeplaat met zicht op de bootjes.

⇢ Overnacht in het Fletcher Hotel aan het Veerse Meer

2. Vlonderpaden in Verdronken Land van Saeftinghe

5 kilometer van de Belgische grens

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een prachtig natuurgebied op de grens van België en Nederland. Parkeer aan het bezoekerscentrum in Nieuw-Namen en volg bijvoorbeeld het Plankierpad. Dit korte wandelpad loopt dwars door het natuurgebied via vlonderpaden.

Hou wel rekening met de getijden, want bij springtij kunnen de wandelpaden onder water lopen. Wandel of rij daarna naar Paal om iets te eten in ‘t Schor. Paal is ook de beste plek om vogels te spotten in het natuurgebied.

3. Bezoek Oisterwijk in Brabant: Parel in ’t groen

22 kilometer van de Belgische grens

Verrassende uitstappen in Nederland komen vaak onverwacht. Toen we Oisterwijk bezochten hadden we geen flauw benul van wat ons te wachten stond. Maar wat een leuk dorp is Oisterwijk! Het werd niet voor niets verkozen tot één van de mooiste dorpen van Nederland.

In het centrum vind je bovendien unieke winkels en terrassen. Onze favoriet: Patisserie & Chocolatier Saranne. Tof terras en heel wat lekkere zoetigheden! Ook het mooie pleintje met de kiosk aan ‘De Lind’ is om op te eten.

Oisterwijk werd niet voor niets verkozen tot één van de mooiste dorpen van Nederland.

Wandel daarna zeker eens naar Gallery van Dun. In deze prachtige kunstgalerie bevinden zich namelijk unieke stukken van hedendaagse kunst. En wat een mooie beeldentuin hebben ze! De aanwezige kunstwerken kan je ook gewoon kopen. Begin maar al te sparen.

Het leuke aan Oisterwijk is dat je al snel midden in de natuur bent. In de Oisterwijkse Bossen en Vennen kan je eindeloos wandelen en fietsen. Nergens in Nederland vind je zoveel vennen dicht bij elkaar. Via knooppunten kan je zelf een route samenstellen in dit bijzondere natuurgebied.

Ten slotte werd de site van de voormalige Leerfabriek KVL in Oisterwijk omgevormd tot een unieke hotspot. Je vindt er nu onder andere een koffiebranderij, bakker en brouwerij.

Maar vooral het nieuwe hotel NEO KVL by Tasigo is een bezoek (en overnachting) waard. Geniet van het lekkere ontbijtbuffet met zicht op het indrukwekkende atrium.

⇢ Boek een overnachting in het prachtige hotel NEO KVL by Tasigo

4. Schepen kijken en skiën in Terneuzen

15 kilometer van de Belgische grens

Terneuzen is niet meteen het mooiste dorp van Nederland, maar het is wel dé plek om gigantische schepen op de Westerschelde te spotten. Ook een wandeling langs de Scheldeboulevard is leuk om te doen.

Wij combineren een bezoek aan Terneuzen meestal met skiën in Skiworld. Zo gingen we er bijvoorbeeld skiën ter voorbereiding van onze skireis naar Kühtai.

⇢ Overnacht op een boot bij BlackPearl Boat & Breakfast

5. Packraften in Nationaal Park De Biesbosch

45 kilometer van de Belgische grens

Packraften in Nationaal Park De Biesbosch is een unieke belevenis. Wij trokken met The Packraft Trail op tweedaagse door de Biesbosch en werden weggeblazen door de natuur.

Op zoek naar een bijzondere overnachting? Verblijf dan bijvoorbeeld in een trekkershut in Jachthaven Oversteeg. Daar kan je onder andere een sloep, kano of sup huren. Of ontdek het beste van De Biesbosch tijdens een rondvaart.

Dit uitzonderlijk natuurgebied trekt natuurlijk ook heel wat dieren aan. Hou je verrekijker bij de hand, want je kan er tal van vogels spotten. Wie geluk heeft kan er zelfs bevers zien!

⇢ Overnacht in Hotel Biesbosch in Drimmelen

6. Ontdek de natuur in Zeeland

10 kilometer van de Belgische grens

Of je nu van wandelen of fietsen in de natuur houdt, in Zeeland kom je in beide gevallen aan je trekken. Je vindt er eindeloze stranden om te wandelen en fietspaden die door duinen lopen.

Rust vind je in de poldergebieden. Ga zeker eens wandelen in Waterdunen: een uniek getijdengebied in Zeeland. Het is tevens een hotspot voor vogelaars, want dit gebied is erg geliefd bij trekvogels die hier even uitrusten alvorens ze hun tocht verderzetten.

Een andere parel in Zeeland zijn De Groese Polders. Hier vind je enkele bijzondere constructies die het wandelen iets avontuurlijker en leuker maken, zoals een trekvlot, vlonderpad, hangbrug, speeltuinen en picknicktafels.

De mooiste zonsondergang zie je vanaf de vuurtoren in Breskens.

⇢ Overnacht in vakantiepark Europarcs Schoneveld en ontdek de natuur van Zeeland

Trekvlot Groese polders in Zeeuws-Vlaanderen

7. Neem de ferry van Breskens naar Vlissingen

15 kilometer van de Belgische grens

Een tijdje geleden gingen we met de scooter op verkenning in Zeeuws-Vlaanderen. Via Meetjesland steek je zo de grens over naar onze Nederlandse vrienden. Zeeuws-Vlaanderen is bovendien de perfecte regio om te wandelen en te fietsen.

Twee verrassende uitstappen in Nederland op één dag? Het kan! Ga lekker verse tongen eten op het gezellige Spuiplein in Breskens en ga bootjes kijken in de jachthaven. Neem daarna vanuit Breskens de ferry naar Vlissingen, aan de overkant van de Westerschelde.

Deze levendige badplaats barst in de zomer van de leuke terrassen. Wandel via de boulevard bijvoorbeeld naar het Badstrand. Tijdens de zomermaanden is het wel aan te raden om de ferry te reserveren, tenzij je in Vlissingen wil blijven.

⇢ Overnacht in een cube bij Hotel de Timmerfabriek in Vlissingen

ferry breskens vlissingen zeeuws-vlaanderen westerschelde

8. Fietsen tussen de molens in Kinderdijk

50 kilometer van de Belgische grens

Een dagje Kinderdijk is één van de meest verrassende uitstappen in Nederland. In Kinderdijk kan je namelijk 19 molens bewonderen die langs het water staan. Je kan langs de molens wandelen of varen, maar wij raden aan om een fiets te huren. Zo kan je het meeste zien en onderweg zijn er toffe plekken om even te stoppen.

Toch liever met de boot? Koop een ticket voor een boottocht en bezoek 3 museummolens.

Een fiets huren kan onder andere bij ‘Buena Vista Souvenirshop’ voor een paar euro. Een uurtje of twee is voldoende om langs alle molens te fietsen. Sluit ten slotte af met een heerlijke stroopwafel aan het kraam van Dough.

Parkeer gratis op de P+R De Schans in Ridderkerk en neem de waterbus naar Kinderdijk. Moet je even wachten op de ferry? Ga dan lekkere kroketten eten in ‘Paviljoen Struis’.

Wij verbleven in het Fletcher Hotel in Zevenbergen met onze Bongo logeren aan het water. Zevenbergen is de perfecte uitvalsbasis voor verrassende uitstappen in Nederland zoals Kinderdijk of De Biesbosch.

Overnacht in Fletcher Hotel-Restaurant Zevenbergen

9. Drie Grenzenwandeling in Wortel

0 kilometer van de Belgische grens

De Wortel-Kolonie is een prachtig gebied om te wandelen in de Provincie Antwerpen. Sinds 2021 is het zelfs UNESCO werelderfgoed. Het gebied grenst bovendien aan de Nederlandse grens.

Volg bijvoorbeeld de ‘Drie Grenzenwandeling’ in Hoogstraten Wortel van 7,5 kilometer. Deze wandeling start aan het bezoekerscentrum. Daarna wandel je door de valleien van de Noordermark en het Merkske. Vervolgens steek je de grens over naar Baarle-Nassau. Volg knooppunten 1 > 18 > 17 > 60 > 45 > 44 > 40 > 38 > 55 > 58 > 57 > 5 > 4 > 3 > 2 > 1

Overnacht in de gezellige B&B De Grote Plaats in Wortel

10. Waterwinbossen in Clinge

0 kilometer van de Belgische grens

Een ander uniek grensgebied om te wandelen is de Waterwinbossen in Clinge, net over de Belgische grens in Nederland. De waterwinfunctie wordt in dit gebied gecombineerd met natuur en recreatie. Daarnaast is er voor kinderen zelfs een speelbos.

Verder zijn er diverse wandelroutes die je kan volgen aan de hand van knooppunten. Let wel op voor loslopende honden. Gratis parkeren kan in de Hulststraat.

Combineer eventueel ook met een wandeling in het Stropersbos in Stekene. Eén van de mooiste wandelingen in Oost-Vlaanderen.

11. Natuurgebied Oranjezon in Zeeland

50 kilometer van de Belgische grens

Zeeland heeft nog zoveel meer te bieden dan bijvoorbeeld Vlissingen, Breskens of Terneuzen. Denk maar aan Natuurgebied Oranjezon. Ook dit was vroeger een waterwingebied. Tegenwoordig kan je in dit waardevolle natuurgebied eindeloos wandelen en dieren spotten zoals damherten en konikpaarden.

Er zijn verschillende aangeduide routes die je kan volgen. De langste is 7 kilometer en de kortste 3 kilometer. Honden zijn echter niet toegestaan, ook niet aan de lijn. Combineer eventueel met een dagje strand in Vrouwenpolder.

(Betalend) parkeren kan bijvoorbeeld aan de Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder. Ook voor Natuurgebied Oranjezon betaal je een kleine toegangsprijs.

⇢ Overnacht bij 7even in Vrouwenpolder en geniet van gratis fietsen

12. Stedentrips in Nederland, dichtbij de Belgische grens

Maastricht

4 kilometer van de Belgische grens

Maastricht is een enorm gezellig stadje om rond te dwalen. Bezoek zeker het Vrijthof, één van de mooiste pleinen in Nederland. Verder kan je bijvoorbeeld een rondvaart op de Maas combineren met een grottenbezoek. Of bezoek het bijzondere museum van illusies. Ook zijn er prachtige wandelroutes in de Maasvallei.

⇢ Overnacht Hotel de la Bourse in het centrum van Maastricht

Eindhoven

25 kilometer van de Belgische grens

Ook een dagje Eindhoven is altijd fijn. Vooral om lekker te borrelen en te eten. In de ‘Down Town Gourmet Market’, een overdekte foodmarkt, is er keuze genoeg. Of huur een fatbike voor een dag om Eindhoven per fiets te ontdekken.

Als je de stad echt goed wil leren kennen, overweeg dan om iets te huren in Eindhoven. Zo maak je sneller kennis met de inwoners van de stad en kan je op zoek gaan naar de minder bekende plekken in Eindhoven. En wie weet wil je er nooit meer weg!

⇢ Overnacht in Crown Hotel Eindhoven Centre vlakbij het treinstation

Tilburg

15 kilometer van de Belgische grens

Een dagtrip naar Tilburg mag niet ontbreken bij onze verrassende uitstappen in Nederland. De stad ontwikkelt zich snel, zodat er elke keer wel weer wat nieuws te ontdekken is. Zowel om te shoppen als om lekker te eten moet je in Tilburg zijn.

En wist je dat er verschillende brouwerijen te vinden zijn in Tilburg? Bezoek bijvoorbeeld Stadsbrouwerij 013. Of ga er gewoon iets drinken, want de brouwerij ligt aan de Piushaven waar het gezellig zitten is.

Vergeet ook de spoorzone niet te bezoeken, een creatieve hotspot in Tilburg.

⇢ Overnacht in de gastvrije Stadsslaperij

Breda

10 kilometer van de Belgische grens

Breda bezochten we vroeger regelmatig om te shoppen op zondag. Intussen zijn ook in Antwerpen de winkels regelmatig open op zondag. Toch blijft Breda een leuke stad om rond te wandelen.

De Ginnekenstraat is de place to be voor shoppers. Haal onderweg bijvoorbeeld een kroket uit de muur of ga iets eten op de levendige Ginnekenmarkt.

Tijd over? Huur dan een sloep en verken Breda vanop het water. Keuze genoeg dus als je op zoek bent naar verrassende uitstappen in Nederland!

⇢ Overnacht in Onderwijshotel De Rooi Pannen Breda met gratis parking

Op zoek naar andere verrassende uitstappen iets verderop in Nederland? Ontdek wat je kan doen in Utrecht, ga een weekendje naar Woerden, uniek overnachten in Nationaal Park Veluwezoom, op stap in Flevoland of ontdek het eiland Voorne-Putten. Ook een duurzaam weekend in Amsterdam is een goed idee.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :