In de omgeving van Murcia is er heel wat te doen. In tegenstelling tot de Costa Blanca en de omgeving van Calpe is hier weinig toerisme. Zelfs tijdens de zomermaanden. Nochtans vind je hier nog ongerepte stranden, prachtige natuur en desolate dorpjes.

Murcia en de Costa Cálida ligt onder de Costa Blanca in het zuidoosten van Spanje. Ooit mocht ik deze regio mijn thuis noemen. Nog steeds is het de plek waar we helemaal tot rust komen. Noem het gerust een verborgen parel in Spanje. Hopelijk blijft dit ook zo, want we houden van verlaten plekken. Toch delen we graag onze tips om te doen in de omgeving van Murcia, maar shhhht niet verder vertellen!

Wat te doen in de omgeving van Murcia, Costa Cálida

De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van de Costa Cálida. Daar brengen we graag verandering in. De Costa Cálida behoort tot de provincie Murcia en bevindt zich tussen de Costa Blanca en de Costa Almería.

Deze Costa is echter (nog) niet erg gericht op toerisme. Verwacht hier dus geen torenhoge hotels, volgepakte stranden of aangeduide wandelroutes. Wat je wel mag verwachten? Ongerepte stranden, gezellige kustplaatsen en veel ontspanning.

1. Modderbaden Las Charcas in Lo Pagán

Sommige mensen betalen veel geld voor een modderbehandeling. In Lo Pagán is het echter helemaal gratis! De combinatie van zout, ondiep water en de zon zorgt voor den dikke laag modder op de bodem.

De modder heeft een grote therapeutische waarde en helpt tegen tal van aandoeningen zoals artritis, jicht en reuma. Vooral oudere mensen maken dan ook gebruik van de modderbaden.

Er zijn speciale steigers voorzien, zodat je gemakkelijk in het water geraakt. Schep wat modder van de bodem en smeer hem op heel je lichaam. Daarna moet de modder opdrogen tot het een harde laag is. Spoel de modder ten slotte terug af in het zout water en je ziet er weer 10 jaar jonger uit. Een must om te doen als je in de omgeving van Murcia bent!

Tip: De Modderbaden zijn het hele jaar gratis te bezoeken, maar vooral in de zomer is het water lekker warm. Parkeer gratis in de Calle Campoamor.

2. Zoutmeren in San Pedro del Pinatar

Combineer een bezoek aan de modderbaden met de zoutmeren in San Pedro del Pinatar. San Pedro del Pinatar is bovendien een leuke uitvalsbasis om de Costa Cálida te verkennen.

Natuurpark Salinas de San Pedro is een beschermd natuurgebied van maar liefst 850 hectare. Hier spot je onder andere flamingo’s, aalscholvers en steltlopers. Vergeet je verrekijker dus niet!

Er zijn verschillende wandelroutes aangeduid zoals de ‘Sendero de el Coterillo‘ en de ‘Sendero Azul Senda de los Tarays‘. Onderweg kom je mooie vlonderpaden en kijkhutten tegen. In het bezoekerscentrum kan je terecht voor meer informatie over het gebied en de wandelroutes.

Tip: In de haven van San Pedro del Pinatar kan je lekkere en goedkope dagmenu’s bestellen. Restaurant Torombölo is een aanrader.

Hoteltip in San Pedro del Pinatar: Thalasia Costa de Murcia
Mooi hotel met een zoutwater spa en uitstekend ontbijt. Vanaf het dakterras heb je een indrukwekkend uitzicht op de zoutmeren van San Pedro del Pinatar.

3. Geschiedenis in Cartagena

Veel mooie en grote steden zijn er niet aan de Costa Cálida. Cartagena is echter een uitzondering. Deze mooie havenstad heeft een lang bewogen geschiedenis en is één van de oudste steden van Spanje.

Bewijzen hiervan zijn onder andere het Romeins theater en het kasteel (Castillo de la Concepción). Ook het gemeentehuis en de kathedraal zijn architecturale pareltjes. Shoppers kunnen hun hart ophalen in de Calle Mayor, een gezellige winkelstraat.

Tip: Slenter over de mooie boulevard langs de haven of bewonder de zonsondergang vanaf het Castillo de la Concepción.

4. Erosies van Bolnuevo

Bolnuevo is een gezellig vissersdorpje met een mooi, lang strand. Ideaal voor een rustdag op het strand of om even af te koelen in de zee. Wandelaars kunnen één van de aangeduide wandelroutes volgen.

Bolnuevo is ook vooral bekend omwille van de erosies (Gredas de Bolnuevo). Deze paddenstoelvormige rotsen werden duizenden jaren geleden gevormd door water en wind. Verwacht echter geen gigantische rotsblokken. Om de rotsen te beschermen werd er een omheining geplaatst. Spijtig genoeg is dit niet voldoende en klimmen mensen gewoon over de omheining voor een foto. Doe dit niet!

Tip: Parkeer gratis vlak voor de erosies van Bolnuevo. Speciaal omrijden voor de erosies is geen must, maar het is wel leuk om te doen als je in de omgeving van Murcia of de Costa Cálida verblijft.