Een rondreis in Galicië stond al een tijdje op onze verlanglijst. Galicië is niet alleen de groenste regio van Spanje, maar ook de minst toeristische.

Veel groen betekent ook veel regen. Laat dat nu ook net het enige minpunt van Galicië zijn, want het regent er meer dan 150 dagen per jaar. Daarom wordt er weleens gezegd dat Galiciërs met een paraplu in de hand geboren worden.

Aan de Galicische kust is er nauwelijks hoogbouw of buitenlands toerisme te bekennen. Authentieke vissersdorpjes des te meer. Dorpjes waar alleen maar Galicisch en Spaans wordt gesproken, heerlijk.

Galicië ligt in het noordwesten van Spanje boven Portugal en is vooral bekend door het beroemd bedevaartsoord Santiago de Compostela. Maar geen bedevaartsoord voor ons. Wel veel wandelen, lekker eten en origineel overnachten. Ook aan mooie stranden is er in Galicië geen gebrek.

Dit zijn onze tips voor een rondreis in het groene Spanje, welkom in Galicië!

1. Cíes eilanden

Tropische eilanden voor de kust van Vigo

Nadat we veilig landen in Porto, steken we met onze huurauto de grens over om te overnachten in Vigo, ongeveer 150 kilometer verderop. Hier begint onze rondreis door Galicië. Vigo is niet alleen de grootste stad van Galicië, maar ook de grootste vissershaven van Europa. Volgens inwoners van Vigo is het zelfs de meest leefbare stad van Spanje.

Allemaal goed en wel, maar wij zijn hier niet voor een stedentrip Vigo. Wel voor een bezoek aan de onbewoonde Cíes eilanden. Deze eilandengroep ligt ongeveer 15 kilometer voor de kust van Vigo en moet niet onderdoen voor tropische eilanden van de Caraïben. Enkel het grillige weer kan spelbreker zijn. We raden dan ook aan om de eilanden enkel te bezoeken op zonnige zomerdagen.

Ferry’s varen sowieso enkel tijdens de zomermaanden naar de Cíes eilanden. Op voorhand autorisatie aanvragen is verplicht, want het aantal dagelijkse bezoekers is beperkt.

Neem de veerboot vanuit Portonovo naar de Cíes eilanden

Niet te missen op de Cíes eilanden

  • Geniet van de parelwitte stranden op de Cíes eilanden. Playa de Rodas werd bovendien door ‘The Guardian’ verkozen tot ‘beste strand ter wereld’;
  • Bewonder de zonsondergang vanop de vuurtoren: Faro de Cíes. Ongetwijfeld één van de mooiste zonsondergangen die we ooit zagen;
  • Ga op zoek naar vogels en reptielen. Op de Cíes eilanden wonen immers de grootste hagedissen van Europa en heel wat zeevogels;
  • Kijk ‘s nachts naar de sterrenhemel. Er is geen verlichting op de Cíes eilanden waardoor het de uitgelezen plek is om miljoenen sterren te spotten.

Wandelen op de Cíes eilanden

De eerste dag trokken we onze wandelschoenen aan om de vier aangeduide wandelroutes te verkennen. Goed voor maar liefst 40.000 stappen!

Er zijn vier aangeduide wandelroutes op de Cíes eilanden. De Alto del Principe route is de mooiste, omdat je vanaf het uitkijkpunt het mooiste uitzicht hebt. De Faro Mountain