Een rondreis in Galicië stond al een tijdje op onze verlanglijst. Galicië is niet alleen de groenste regio van Spanje, maar ook de minst toeristische.

Veel groen betekent ook veel regen. Laat dat nu ook net het enige minpunt van Galicië zijn, want het regent er meer dan 150 dagen per jaar. Daarom wordt er weleens gezegd dat Galiciërs met een paraplu in de hand geboren worden.

Aan de Galicische kust is er nauwelijks hoogbouw of buitenlands toerisme te bekennen. Authentieke vissersdorpjes des te meer. Dorpjes waar alleen maar Galicisch en Spaans wordt gesproken, heerlijk.

Galicië ligt in het noordwesten van Spanje boven Portugal en is vooral bekend door het beroemd bedevaartsoord Santiago de Compostela. Maar geen bedevaartsoord voor ons. Wel veel wandelen, lekker eten en origineel overnachten. Ook aan mooie stranden is er in Galicië geen gebrek.

Dit zijn onze tips voor een rondreis in het groene Spanje, welkom in Galicië!

1. Cíes eilanden

Tropische eilanden voor de kust van Vigo

Nadat we veilig landen in Porto, steken we met onze huurauto de grens over om te overnachten in Vigo, ongeveer 150 kilometer verderop. Hier begint onze rondreis door Galicië. Vigo is niet alleen de grootste stad van Galicië, maar ook de grootste vissershaven van Europa. Volgens inwoners van Vigo is het zelfs de meest leefbare stad van Spanje.

Allemaal goed en wel, maar wij zijn hier niet voor een stedentrip Vigo. Wel voor een bezoek aan de onbewoonde Cíes eilanden. Deze eilandengroep ligt ongeveer 15 kilometer voor de kust van Vigo en moet niet onderdoen voor tropische eilanden van de Caraïben. Enkel het grillige weer kan spelbreker zijn. We raden dan ook aan om de eilanden enkel te bezoeken op zonnige zomerdagen.

Ferry’s varen sowieso enkel tijdens de zomermaanden naar de Cíes eilanden. Op voorhand autorisatie aanvragen is verplicht, want het aantal dagelijkse bezoekers is beperkt.

Wat zeker zien en doen op de Cíes eilanden in Galicië

  • Geniet van de parelwitte stranden op de Cíes eilanden. Playa de Rodas werd bovendien door ‘The Guardian’ verkozen tot ‘beste strand ter wereld’;
  • Bewonder de zonsondergang vanop de vuurtoren: Faro de Cíes. Ongetwijfeld één van de mooiste zonsondergangen die we ooit zagen;
  • Ga op zoek naar vogels en reptielen. Op de Cíes eilanden wonen immers de grootste hagedissen van Europa en heel wat zeevogels;
  • Kijk ‘s nachts naar de sterrenhemel. Er is geen verlichting op de Cíes eilanden waardoor het de uitgelezen plek is om miljoenen sterren te spotten.

Wandelen op de Cíes eilanden

De eerste dag trokken we onze wandelschoenen aan om de vier aangeduide wandelroutes te verkennen. Goed voor maar liefst 40.000 stappen!

Er zijn vier aangeduide wandelroutes op de Cíes eilanden. De Alto del Principe route is de mooiste, omdat je vanaf het uitkijkpunt het mooiste uitzicht hebt. De Faro Mountain route is de populairste wandelroute, omdat de weg ernaartoe heel toegankelijk is. Vanaf de vuurtoren heb je bovendien een panoramisch uitzicht op de eilanden, stranden en Vigo.

Waar verblijven op de Cíes eilanden

Op de Cíes eilanden zijn geen hotels. Overnachten kan daarom enkel in een tent op Camping Islas Cíes. Deze eenvoudige camping ligt vlak aan het water. Er is onder andere een bar, supermarkt en restaurant. We raden iedereen aan om hier minstens één nacht te verblijven. Zelf verbleven we er ook één nacht, een onvergetelijke ervaring!

Zoek je een goed hotel in Vigo om te combineren met een bezoek aan de Cíes eilanden? Dan raden we Hotel Vigo Los Galeones aan.

Eten en drinken op de Cíes eilanden

Er zijn drie restaurants op de Cíes eilanden. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes, maar eenvoudig eten.

Wij aten enkel in het restaurant op de camping dat voornamelijk Galicische gerechten serveert. ‘s Ochtends kan je er ook ontbijten. Vanaf het terras heb je een indrukwekkend uitzicht op de lagune en Vigo.

Meer praktische informatie voor de Cíes eilanden vind je in dit artikel.

2. Rías Baixas

Authenthieke vissersdorpjes, vuurtorens en Galicische specialiteiten

Na twee onvergetelijke dagen op de Cíes eilanden zetten we onze rondreis in Galicië verder door noordwaarts te rijden om de Rías Baixas te ontdekken. De Rías Baixas, de westkust van Galicië, bestaat uit vier baaien: Ría de Vigo, Ría de Pontevedra, Ría de Arousa en Ría de Muros e Noia.

Het is de meest toeristische regio in Galicië. Dat is vooral te danken aan de fraaie stranden, de uitstekende restaurants en de gezellige vissersdorpjes, zoals Combarro. Let in Combarro (en in heel Galicië) op de Horreos. Deze prachtige bouwwerkjes werden vroeger gebruikt als opslagplaats voor graan en maïs.

Onze uitvalsbasis de komende dagen is Noia, een typisch Galicisch dorpje, gelegen aan de rivier Tambre. Noia is bovendien ideaal gelegen om de Ría de Muros e Noia, één van de mooiste baaien van Galicië, te verkennen.

Wat zeker doen in de omgeving van Noia

Peninsula do Barbanza

Noia is ideaal gelegen om het schiereiland Barbanza (Peninsula do Barbanza) rond te rijden. Deze prachtige rit brengt je onder andere langs verborgen stranden en unieke plekken.

Onze eerste stop is Dunas de Corrubedo waar je urenlang kan wandelen in de duinen. Voor één van de mooiste uitkijkpunten van Galicië beklimmen we daarna de Monte Tahume.

Tenslotte bezoeken we de Keltische nederzetting Castro de Baroña. Deze nederzetting ligt op een rots aan zee en is echt een stop waard. Onderweg kom je de mooiste stranden tegen zoals Playa As Furnas of Playa Aguieira. Ideaal dus voor een frisse duik!

Ruta de los Faros

Langs de Galicische kust vind je tal van vuurtorens op mooie landtongen zoals Faro de Corrubedo. Er is zelfs een Ruta de los Faros (vuurtoren route) voor wie er echt niet genoeg van kan krijgen.

Wij bezochten de Faro de Corrubedo die je bereikt na een autoweg die in zee lijkt te eindigen. Het uitzicht op de baai en de Atlantische Oceaan is indrukwekkend.

Wandelen in de omgeving van Noia

  • Aan hotel Pesqueria del Tambre starten verschillende mooie wandelroutes. Deze wandelroutes lopen langs de rivier Tambre en zijn ook niet zo lang (1,3 tot 6,3 kilometer enkel). Aan het startpunt bevindt zich een mooie hangbrug die over de rivier bengelt. Verderop wandel je onder andere door groene bossen en over vlonderpaden. Naast het wandelpad zie en hoor je steeds de rivier naar beneden klotsen.
  • Voor het mooiste uitzicht op de Ría de Muros e Noia wandelden we de Monte San Lois op. Het panoramisch uitzicht vanop deze berg is vooral tijdens zonsondergang fenomenaal.

Waar verblijven in de omgeving van Noia

  • Hotel Noia is één van de weinige hotels in Noia. Bovendien is Noia een typisch Galicisch en enorm gezellig dorpje waar je lekker en goedkoop kan eten. We verbleven hier drie nachten.
  • Casitas de Madera O Loureiro heeft duurzame en ruime appartementen. Je kan er zelfs gebruik maken van een hot tub! Bovendien kan je er fietsen huren of tours regelen.

Eten en drinken in de omgeving van Noia

In Noia vind je verschillende tapasbars met heerlijke Galicische gerechten zoals pulpo, almejas en empanadas. Probeer ook zeker een glaasje Galicische witte wijn.

Wij aten onze buikjes rond in restaurant O Forno en Tasca Tipica. Voor een aperitief moet je in Bar Tapal zijn aan Plaza del Tapal. Het uitzicht op de mooie kathedraal is inbegrepen.

Wie op een unieke plaats aan de rivier Tambre wil eten moet in Pesqueria del Tambre zijn. Dit restaurant ligt wel ongeveer 10 kilometer buiten Noia, maar is echt een verborgen parel.

3. Rías Altas

Mooie baaien, kliffen en La Coruña

Na drie dagen in Noia zetten we onze rondreis door Galicië verder en rijden we door naar de Rías Altas, de noordkust van Galicië. Hier is de kust veel ruiger en is er amper toerisme te bespeuren. Ook het weer is er veel grilliger, misschien is dat de reden.

Langs de kust bevinden zich de hoogste kliffen van Europa. Vooral surfers zijn gek op deze regio. Als we de gigantische golven zien begrijpen we waarom.

De bekendste stad van de Rías Altas is La Coruña. De stad wordt omringd door water en heeft prachtige stadsstranden. Een gigantische boulevard loopt kilometerslang langs het water. Het historisch centrum is charmant met gezellige pleintjes zoals Plaza de María Pita waar je lekker kan eten voor weinig geld.

Wat zeker doen in La Coruña

Het symbool van La Coruña is de vuurtoren Torre de Hércules. Een bezoek aan één van de oudste werkende vuurtorens ter wereld is dan ook een must. Vanop de vuurtoren heb je een geweldig uitzicht op de stad en de Atlantische Oceaan.

Aan de oude haven vind je ook de bekende ‘galerías’ die La Coruña de bijnaam ‘glazen stad’ hebben bezorgd.

Bovendien zijn er mooie wandelroutes rond de vuurtoren en kan je op het naastliggende strand gaan zwemmen, zonnen of surfen. Aan de vuurtoren is er gratis parking die op wandelafstand ligt van de stad. Kom wel vroeg genoeg om zeker te zijn van een plaats.

Aan de oude haven vind je ook de bekende ‘galerías’ (glazen balkons) die La Coruña de bijnaam ‘glazen stad‘ hebben bezorgd. La Coruña mag je echt niet overslaan tijdens een rondreis door Galicië!

Bezoek La Coruña met een lokale gids

Wandelen aan de Rías Altas

  • Fuciño do Porco: Dit vlonderpad aan de kust kronkelt over de kliffen. Hou dus wel rekening met behoorlijk wat trappen. Het uitzicht doet de pijn in de benen snel vergeten.
  • Paseo Fluvial Río Landro: Mooie wandelroute tussen Viveiro en Portochao van ongeveer 7 kilometer. Het vlonderpad zorgt er tevens voor dat je geen natte voeten krijgt in het moerassig gebied dat langs de rivier Landro loopt.

Waar verblijven aan de Rías Altas

Altijd al eens in een hobbithuisje willen verblijven midden in de natuur? Wij wel! Daarom verbleven we drie nachten in een prachtig huisje van Mi Tesoro. De huisjes worden verhuurd door een vriendelijke Galicische familie.

Op het domein staan prachtige paarden waarmee je op aanvraag een ritje kan maken. De twee honden van de familie moet je er ook wel bijnemen, maar het zijn echt lieverds. Een unieke ervaring tijdens onze rondreis door Galicië!

Eten en drinken in La Coruña

De leukste plek om iets te eten in La Coruña is op het mooie Plaza de María Pita. Je zou verwachten dat de prijzen hier de pan uit swingen, maar niets is minder waar. Onze favoriet voor tapas: The Breen’s Tavern. Wandel ook zeker eens door de omliggende straten Rua Riego de Agua en Rua Franja.

4. Binnenland van Galicië

Geneeskrachtig water en dichtbegroeide groene bossen

Na de kust is het tijd om het binnenland van Galicië te verkennen. Door de aanhoudende regen laten we steden als Ourense en Santiago de Compostela tijdens onze rondreis door Galicië links liggen en trekken we verder zuidwaarts.

Na een actieve week kunnen we wel wat ontspanning gebruiken. Gelukkig is flexibel zijn één van onze specialiteiten. Onze geplande wandelingen maken noodgedwongen plaats voor een kuuroord, maar dat is geen straf.

In Galicië vind je verschillende balnearios of wellness hotels, want Spanjaarden zijn er namelijk gek op (wij ook). Zo gingen we ook al eens naar Balneario de Archena, in de omgeving van Murcia. Het bekendste kuuroord van Galicië, en misschien wel van heel Spanje, is Balneario de Mondariz. Dit kuuroord bevindt zich in het gelijknamige dorp Mondariz-Balneario, de kleinste gemeente van Spanje. Zwembroek aan en gaan!

Wat zeker doen in Mondariz-Balneario

Kuuroord Balneario de Mondariz is wereldberoemd in Galicië. Hier een nacht verblijven is dus must tijdens een rondreis door Galicië.

Vroeger kwam enkel de aristocratie en artistieke elite van Galicië hier kuren in het geneeskrachtige water. Nu is het toegankelijk voor iedereen en komen voornamelijk oudere gasten hier baden.

Wandelen in Mondariz-Balneario

Mondariz-Balneario ligt aan de rivier Río Tea waar je eindeloos kan wandelen. Ook voor kajakkers is het een paradijs. De wandelroute Sendeiro do Tea loopt langs de rivier en grotendeels door dichtbegroeide groene bossen.

Onderweg kom je verschillende mooie bruggen over de rivier tegen zoals de Puente Romano de Cernadela. Maar vooral de Pasos de Tatín is een stop waard. Via stenen in het water huppel je over de rivier, heel leuk!

Waar verblijven in Mondariz-Balneario

Wellness hotel Balneario de Mondariz is de perfecte plek om te ontspannen. Ze hebben regelmatig aanbiedingen en interessante arrangementen. Bij onze overnachting was er 2 uur toegang tot de wellness en ontbijt inbegrepen. Het hotel is een beetje vergane glorie, maar wij houden er wel van.

Eten en drinken in Mondariz-Balneario

Eten kan in het hotel, maar in het dorp zijn enkele fijne restaurants zoals het moderne Regato de Valdecide. Heerlijke ribbekes!

5. Tui in Zuid-Galicië

Flirten met Spaans-Portugese grens

Na een overnachting in Mondariz-Balneario vertrekken we met opgeladen batterijen en een zachte huid richting de Spaans-Portugese grens. Onze rondreis door Galicië loopt helaas ten einde. De regen maakt af en toe plaats voor de zon, zodat we voor onze laatste dagen in Galicië terug meer buitenactiviteiten plannen.

Onze uitvalsbasis de komende twee dagen is Tui. Dit aantrekkelijk stadje ligt aan de 340 kilometer lange rivier Río Miño. De laatste 75 kilometer vormt de Río Miño de grens tussen Spanje en Portugal.

Wat zeker doen in de omgeving van Tui

Raften met Arrepions op de Río Miño is een must. Het hele jaar door organiseren ze activiteiten op de Río Miño zoals kajakken, canyoning en raften. Bovendien zijn het activiteiten die je ook kan doen als het regent.

Het raften is in elk geval geweldig leuk. Ongeveer 2 uur lang konden we genieten van watervallen en uitleg over de rivier. Onderweg mochten we even zwemmen en van een 6 meter hoge rots springen. Achteraf ontvang je bovendien leuke actie foto’s en kan je genieten van een heerlijk warme douche.

Wandelen in de omgeving van Tui

  • Slenter door het oude centrum van Tui en bewonder de kathedraal. In de smalle straten vind je bovendien leuke souvenirwinkels en gezellige restaurants.
  • Volg de molenroute (Muiños de Tripes) in natuurgebied Monte Aloia. Deze korte, maar mooie wandelroute brengt je door dichtbegroeid bos langs oude watermolens. In natuurpark Monte Aloia zijn nog andere mooie wandelroutes. Of rij naar de top voor het mooiste uitzicht op Tui en omgeving. Als de berg niet in de wolken ligt natuurlijk.
  • Steek te voet de Spaans-Portugese grens over via de Tui International Bridge, gebouwd door Gustave Eiffel, voor een bezoek aan Valença do Minho. De brug maakt deel uit van de Camino Portugues naar Santiago de Compostela.

Waar verblijven in Tui

Sigrina Tuy wordt gerund door broers die hun ouderlijke huis ombouwden tot een moderne hostel. Ze zorgden ervoor dat we ons meteen thuis voelden en gaven veel informatie over de regio. We verbleven hier twee nachten en raden deze accommodatie sterk aan!

Eten en drinken in Tui

Op aanraden van de sympathieke eigenaars van Sigrina Hostal aten we heerlijke pizza in Pizzeria di Marco. In Restaurant El Molino genoten we van typisch Galicische tapas zoals pulpo a la gallega. In Le Crêpe Da Pia kan je terecht voor verse salades en lekkere pannenkoeken. Maar in Tui is er keuze zat om te eten en drinken.

6. Van Tui naar Porto

Laatste etappe van onze rondreis door Galicië

Na 12 dagen eindigt onze rondreis door Galicië (bijna). We verlaten Tui om de grens over te steken naar Portugal, zodat we dichtbij de luchthaven overnachten voor onze vroege terugvlucht vanuit Porto.

We kiezen om langs de kust zuidwaarts af te zakken in de hoop de laatste zonnestralen nog mee te pikken. En jawel hoor, na enkele druilerige dagen is de zon er ook weer! Nadat we Portugal binnenrijden gaan we op zoek naar een mooi strand. Zo komen we toevallig in de mondaine badplaats Esposende terecht.

Wat zeker doen in Esposende

Flaneer langs het water over de promenade (Av. Eng. Eduardo Arantes e Oliveira) van Esposende en plof daarna neer op één van de gezellige terrassen aan de Cávado-rivier.

Wandelen in de omgeving van Esposende

Aan de overkant van de rivier ligt Parque Natural do Litoral Norte. Dit natuurpark wordt gekenmerkt door mooie duinen en prachtige witte zandstranden. Het is er niet alleen perfect om te watersporten, maar ook om te wandelen.

In het natuurpark zijn bovendien verschillende aangeduide wandelroutes. Wij volgden de PR2 van 5,5 kilometer. Deze gemakkelijke wandelroute loopt onder andere over vlonderpaden en langs het strand van Ofir.

Eten en drinken in Esposende

Restaurant Shore House in Esposende heeft een mooi terras. Op het eerste zicht lijkt het een dure keet te zijn, maar niets is minder waar. We aten hier namelijk een dagmenu voor slechts 7 EUR/p.p.

Waar verblijven aan de luchthaven van Porto

Hotel Puma ligt op slechts 1,5 kilometer van de luchthaven van Porto. Het hotel is wat verouderd, maar is ideaal voor een (goedkope) overnachting als je een vroege vlucht hebt. Ontbijt is inbegrepen, maar sla je best over.

Tijd over? Bezoek ook de stad Porto. Lees hier onze tips voor een citytrip in Porto.

Onze 12-daagse rondreis door Galicië op de kaart

Goedkope vluchten naar Galicië

Wij vlogen eerst naar Porto en huurden daar een auto. Vlieg met Transavia naar Porto vanaf Amsterdam. Maar je kan ook op Vigo of Santiago de Compostela vliegen. Vlieg bijvoorbeeld met Vueling van Brussel naar Vigo of Santiago de Compostela.

Een auto huren voor een rondreis in Galicië

Huur aan auto via Sunny Cars, want dan zijn alle verzekeringen inbegrepen. Bovendien hebben ze een Nederlandstalige helpdesk. Dat is handig als er onderweg problemen zijn. Autorijden in Galicië is eenvoudig en de wegen zijn in goede staat. Hou echter wel rekening met tolwegen.

Hoeveel dagen heb je nodig voor een rondreis in Galicië?

Voor een rondreis in Galicië heb je minstens een week nodig. Wij verbleven er 12 dagen en dat was eigenlijk perfect. Zo kan je ook de minder bekende plekken bezoeken. Of je kan het al eens een dag rustig aan doen. Geniet vooral van alle bezienswaardigheden in de groenste regio van Spanje!

Ook zin in een rondreis door Galicië?

Vluchten
⇢ Vlieg met Vueling van Brussel naar Vigo

Huurauto
⇢ Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
⇢ Bekijk toffe hotels in Galicië

Kijk op Instagram voor meer foto’s en filmpjes van onze rondreis door Galicië.

5/5 - (1 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :