Hieronder vind je 7 hoogtepunten en enkele praktische tips van onze citytrip naar Bilbao

Bilbao is de grootste stad van Baskenland en de hoofdstad van de provincie Biskaje in het noorden van Spanje. Maar het is ook de ideale bestemming voor een leuke en alternatieve citytrip.

Na slechts 1,5 uur vliegen komen we aan op de kleine luchthaven, die niet zo ver van het centrum van Bilbao ligt, voor een citytrip van 5 dagen. Normaal is het hier vaak grijs en nat, maar gelukkig zijn de weergoden ons gunstig gezind.

1. Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum is één van de belangrijkste musea voor moderne kunst, gelegen aan de rivier de Nervión. We zijn geen echte musea liefhebbers, maar dit is toch echt een must als je op citytrip in Bilbao bent. Je kan hier ook gratis rondleidingen volgen van ongeveer 30 min. Wij kiezen ervoor om zelf op verkenning te gaan en de audio gids te gebruiken die inbegrepen is in de toegangsprijs.

Loop ook zeker even buiten rond het museum en ontdek de schattige “bloemenpuppy“.

Leer meer over het Guggenheim Museum tijdens een rondleiding.

2. Pintxos

Pintxos zijn kleine snacks die vooral in Baskenland vaak worden gegeten. In Bilbao zijn er dan ook tal van pintxosbars waardoor de keuze niet gemakkelijk is. Wij raden aan om van bar naar bar te ‘hoppen’. De kwaliteit is overal een beetje vergelijkbaar, maar onze uitgesproken favoriet is Bar Irrintzi.

Proef de lekkerste pintxos tijdens een tijdens een begeleide pintxos-tour.

3. Stadion San Mamés

Ben je voetballiefhebber? Ga dan tijdens een citytrip in Bilbao zeker naar een wedstrijd van Athletic Bilbao kijken in het San Mamés stadion, als je de kans hebt. Het is immers een prachtig modern stadion met ongeveer 55.000 zitjes. Een kaartje kopen kan heel eenvoudig via de officiële website van de club. Tussen de vurige fans zien we Athletic Bilbao met 5-3 winnen tegen KRC Genk. Tegen een Belgische club dan nog!

Ontdek het San Mamés stadion en museum tijdens een tour.

4. Funicular de Artxanda

Via de kabelbaan Funicular de Artxanda kan je met een trammetje naar de Mount Artxanda. Gedurende een rit van 3 minuten stijg je 250 meter. Vanop de berg heb je daarna een mooi panoramisch uitzicht op de stad Bilbao en de groene omgeving. Je kan hier ook een kleine wandeling maken en iets eten of drinken.

Via de kabelbaan Funicular de Artxanda kan je met een trammetje naar de Mount Artxanda.

Wij wandelen naar de andere kant van de berg richting het San Roque kapelletje. In de verte zien we de zee en de luchthaven. De Mount Artxanda is een niet te missen plek tijdens een citytrip Bilbao!

5. Getxo

Getxo ligt aan de monding van de rivier Nervión en kan je best op een zonnige dag bezoeken. Als je de tram neemt in Bilbao stap je na 20 minuten af aan halte Neguri. Veel Spanjaarden maken er een dagje uit van of gaan er in het weekend naartoe om op het mooie strand te wandelen of een terrasje te doen. Maar ook tijdens een citytrip Bilbao is het een leuke daguitstap.

We wandelen onder andere langs het strand naar de Vizcayabrug, die Portugalete met Las Arenas verbindt via een zweefbrug. Deze brug behoort sinds 2006 ook tot Unesco werelderfgoed. Heel bijzonder!

6. Uitstap naar San Sebastián

Ook een uitstap naar San Sebastián mag tijdens een citytrip Bilbao niet ontbreken! Met een Alsa bus duurt een rit naar San Sebastián maar 1,5 uur. Basken noemen deze stad Donostia. San Sebastián ligt aan de golf van Biskaje, niet ver van de Franse grens. Vaak zijn er aan zee hoge golven waardoor deze plek ook heel erg in trek is bij surfers. Er zijn bovendien meerdere mooie stranden zoals Playa de Ondarreta en Playa de la Concha.

Wij kiezen ervoor om op het strand La Concha een wandeling te maken. Dit strand duikt bovendien regelmatig op in lijsten van de mooiste standen ter wereld, en terecht! Ook het oude centrum van San Sebastián is heel gezellig en barst van de Pintxos bars.

Enkele Pintxos later wandelen we de 123 meter hoge berg Monte Urgull op. Deze berg herken je al van ver door het 30 meter hoge Christusbeeld dat op de top van de berg pronkt. Vanop de Monte Urgull kan je bovendien genieten van een prachtige zonsondergang.

Geniet van een dagexcursie en verken San Sebastián en Biarritz.