De beste tips voor een stedentrip naar Madrid? Dat zijn er veel! Madrid heeft het allemaal: prachtige pleinen, mooie parken, indrukwekkende gebouwen en lekker eten. De hoofdstad van Spanje doet je Barcelona al snel vergeten.

Een stedentrip naar Madrid is altijd een goed idee. Enkel de zee mis je hier, maar dat is echt het enige nadeel. Met onze tips is je stedentrip naar Madrid gegarandeerd een succes.

Probeer wel de zomermaanden te vermijden, want dan kan het in Madrid erg warm zijn. ‘Negen maanden winter en drie maanden de hel’, zoals het lokale gezegde luidt. Daarom hebben de meeste Madrilenen dus een buitenverblijf aan zee.

Hieronder zetten we onze persoonlijke beste tips voor een stedentrip in Madrid op een rijtje.

Plaza’s, plaza’s en nog eens plaza’s

Madrid heeft zoveel mooie pleinen dat je ze onmogelijk allemaal kan bezoeken. Als je even rondwandelt, kom je er vanzelf wel enkele tegen. Met deze tips ontdek je de mooiste pleinen tijdens een stedentrip in Madrid.

Plaza Mayor

Het centrale plein Plaza Mayor mag je zeker niet missen. Vooral het standbeeld van Felipe III dat midden op het plein staat wordt vaak gefotografeerd. Het perfecte plein om even een terrasje te doen en te genieten van alle selfie poses die je ziet. Zoals op elke toeristische locatie betaal je hier wel wat meer om iets te drinken of te eten.

Plaza La Puerta del Sol

Een paar honderd meter van Plaza Mayor bevindt zich Plaza La Puerta del Sol. Veel Madrilenen ontmoeten elkaar hier en ook de groepen toeristen kan je niet negeren.

De klok op het oude postkantoor is elk jaar op televisie te zien als de Spanjaarden aftellen naar het nieuwe jaar. Bij elke klokslag eten ze dan een druif. Dit zou de Spanjaarden geluk brengen voor het volgende jaar. Zeker eens proberen!

Aan het oude postkantoor ligt het nulpunt voor het Spaanse wegennet. Vanaf dit punt worden de afstanden gemeten. Het nulpunt is aangegeven met een steen in het trottoir. Wie zoekt die vindt!

Ook het standbeeld met de beer en de aardbeienboom mag je niet missen. Niemand weet wat de exacte oorsprong is van het verhaal, maar het is in elk geval hét symbool van Madrid dat ook wordt afgebeeld op de stadsvlag.

Plaza de Cibeles

Op het Plaza de Cibeles springt vooral het Palacio de Cibeles in het oog aan de drukke rotonde. ’s Avonds is het paleis prachtig verlicht. Wij vinden dit het mooiste gebouw van Madrid. Elke keer we er voorbij lopen moeten we enkele foto’s maken.

Aan de rotonde staat een fontein met een beeld van de Romeinse godin van de vruchtbaarheid (Cibeles). Het is een belangrijk symbool van Madrid en als Real Madrid een grote prijs wint, komen de fans naar dit plein om te vieren.

Lees hier alles wat je moet weten om een wedstrijd van Real Madrid live bij te wonen. Of boek een tour in het stadion van Real Madrid.

Ook de Banco de España bevindt zich aan dit plein. De centrale bank van Spanje oogt niet zo indrukwekkend in vergelijking met het paleis, maar voor de ‘La Casa de Papel’ fans niet te missen!

Voor het mooiste uitzicht op het paleis en omgeving moet je naar de Círculo de Bellas Artes. Op het dak van dit cultureel centrum is bovendien een leuke rooftopbar.

Bekijk hier tickets voor een snelle toegang tot het Prado Museum in Madrid

Tips voor een bezoek aan de mooiste parken tijdens je stedentrip Madrid

Met onderstaande tips kom je tijdens een stedentrip Madrid in de leukste en mooiste parken van de stad.

Parque del Buen Retiro

‘Een aangenaam toevluchtsoord’, de vertaling van Parque del Buen Retiro liegt er niet om. In dit mooie park kan je een roeibootje huren, kunst kijken in het Palacio de Cristal, genieten van de straatartiesten of een lekker ijsje eten.

Als er een bootje te varen valt, zijn wij er meestal snel bij. Dat was deze keer niet anders. Het gestuntel van de beginnende roeiers moet je er wij bijnemen, want af en toe kletst er wel een bootje tegen dat van ons.

Op zonnige dagen en in het weekend is het meestal wel vrij druk, maar op deze plek maakt het niet zoveel uit. Het is er zo relax dat je de mensen om je heen vergeet.

Ten noorden van het park ligt de wijk Salamanca. Wandel zeker eens door de mooie straten en vergeet niet naar de gevels te kijken! Dit geldt trouwens voor alle gebouwen in Madrid. In deze chique winkelwijk bevinden zich de exclusievere winkels, maar ook de gewone winkelketens zijn er aanwezig.

Als je ’s werelds grootste Spaanse vlag wil zien, wandel dan even tot aan de Plaza de Colón, je kan er niet naast kijken.

Park Casa de Campo

Als je op zoek bent naar een park waar het rustiger is, moet je naar Casa de Campo. Voor de meeste toeristen ligt dit park te ver van de stad en bovendien is het park zo groot dat je er sowieso weinig mensen tegen komt. Het is niet voor niets het grootste park van Madrid én van Europa.

Vroeger behoorde dit tot het landgoed van het Koninklijk Huis, maar in 1931 werd het openbaar toegankelijk voor het publiek en gelukkig maar.

Lago de la Casa de Campo

In het park wordt er veel gesport, gewandeld en gefietst. Aan de Lago de la Casa de Campo kan je net zoals in het Retiro Park een roeibootje huren, maar je bent dan waarschijnlijk de enige. Er wordt wel regelmatig gekajakt.

Het is er heel rustig en vooral aangenaam om te wandelen zonder vervelende toeristen om je heen. Op één van de terrasjes kan je iets drinken met een mooi uitzicht op het meer. In het park bevindt zich ook nog een dierentuin en een attractiepark.

Teleférico de Madrid

Wij kiezen ervoor om de kabelbaan te nemen, ideaal om de stad vanaf een andere kant te bekijken. Aan de rand van Casa de Campo stappen we in een krakkemikkig bakje dat al sinds 1969 in gebruik is. We zijn blij dat we zonder kleerscheuren na 10 minuten boven aankomen. Onderweg steek je de rivier Manzanares over en heb je een mooi uitzicht op het Koninklijk Paleis.

Boek een rondleiding in het Koninklijk Paleis met voorrangstoegang

Eens boven is er weinig te beleven en na een korte wandeling keren we al snel terug. Als je tijd over hebt, kan je ook te voet terug wandelen door het Casa de Campo park.

Aan de rand van Casa de Campo stappen we in een krakkemikkig bakje dat al sinds 1969 in gebruik is.

Daarna wandelen we nog even door het Parque del Oeste en bezoeken we de Tempel van Debod. Vooral bij zonsondergang is dit een mooie locatie.

Vergeet ook zeker niet la