Voor je op vakantie naar Jordanië gaat, geven we enkele tips mee die zeker van pas komen. Niet dat Jordanië een complex land is, maar als je goed voorbereid op reis gaat, geniet je er eens te meer van.

Reis je voor de eerste keer naar Jordanië en zit je nog met heel wat vragen? Check onze tips en weetjes voor je op vakantie gaat en ontdek onder andere of je een visum nodig hebt en hoe duur Jordanië is.

1. Algemene informatie over Jordanië

Jordanië behoort tot het continent Azië en bevindt zich in het Midden-Oosten, met Israël, Irak, Syrië en Saoedi-Arabië als buurlanden. In 1946 werd Jordanië pas een onafhankelijk land.

De bevolking bestaat uit een mix van ongeveer 50 verschillende nationaliteiten. Dat typeert meteen ook de gastvrijheid van het land, iedereen is er welkom. Jordanië speelt bovendien een belangrijke rol bij het opvangen van oorlogsvluchtelingen uit onder andere Irak, Syrië en Palestina. De gastvrije bevolking nodigt je graag uit voor een tasje koffie of thee.

De Dode Zee is, met ongeveer 430 meter onder zeeniveau, het laagste punt van Jordanië en zelfs van de hele wereld. Het hoogste punt in Jordanië is de 1.854 meter hoge berg Jabal Umm ad Dami, in Wadi Rum. Je kan er dus van heel laag naar heel hoog gaan.

2. The Jordan Trail of Jordan Bike Trail

Een leuke manier om Jordanië te ontdekken is te voet of met de fiets! Ja hoor, je leest het goed!

The Jordan Trail is een langeafstandsroute die loopt van Umm Qais in het noorden naar Aqaba in het zuiden. De route is 650 kilometer lang en je hebt ongeveer 40 dagen nodig om ze af te leggen, maar je kan ook gewoon enkele etappes doen. The Jordan Trail werd door National Geographic verkozen als een van de mooiste wandelingen ter wereld.

The Jordan Trail werd door National Geographic verkozen als een van de mooiste wandelingen ter wereld

Je kan The Jordan Trail met een gids of via een organisatie regelen, want de route is niet echt aangeduid, waardoor je snel verloren kan lopen. Bovendien is er niet overal drinkbaar water onderweg te vinden. Als je de Jordan Trail loopt, zorg dan voor de juiste wandelkledij.

Liever met de fiets? Kies dan voor de Jordan Bike Trail. De herfst en de lente zijn de beste periodes voor The Jordan Trail of de Jordan Bike Trail.

Doe mee aan de Full Spring Hike in maart 2024 en wandel 9 etappes van The Jordan Trail onder professionele begeleiding.

3. Heb je een visum nodig voor Jordanië?

Ja, als je naar Jordanië reist heb je een visum nodig. Vraag hier een elektronisch visum aan voor Jordanië. Een visum kost ongeveer 50 EUR. Ook bij aankomst kan je nog een visum verkrijgen, maar dat regel je dus best op voorhand als je zonder zorgen op vakantie wil vertrekken. Zorg ook dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is.

4. Is Jordanië een duur land?

In vergelijking met andere landen in het Midden-Oosten, is Jordanië zeker geen goedkoop land. Overal wordt verwacht dat je een fooi geeft en ook souvenirs zijn meestal duur. Zorg dat je altijd wat contant geld op zak hebt, want niet overal kan je met de kaart betalen.

Ook de meeste activiteiten en bezienswaardigheden zijn vrij duur. Hier vind je een prijslijst van bezienswaardigheden en natuurparken.

Hotels zijn meestal wel goedkoop, zeker buiten het hoogseizoen. Als je in lokale restaurants gaat eten betaal je ook niet zoveel. Maar zelf vonden we Oman bijvoorbeeld veel goedkoper. Lees hier meer over onze rondreis in Oman. Ga ook eens voor een coole trip naar Dubai.

5. Bespaar geld met de Jordan Pass

Wil je graag wat geld besparen voor bezienswaardigheden in Jordanië? Dat snappen we, want een bezoek aan bijvoorbeeld Petra is vrij duur en ook een visum is niet goedkoop. Met de Jordan Pass kan je echter heel wat geld besparen. Er zijn verschillende pakketten, afhankelijk van je noden. Bekijk dus eerst eens of dit interessant is voor jou.

6. Hoe geraak je in Jordanië?

Vanuit Brussel en Amsterdam kan je rechtstreeks naar Amman vliegen met Royal Jordanian. Boek wel op tijd als je de beste deals wil scoren. Royal Jordanian is bovendien een betrouwbare maatschappij.

En wie weet geniet je zoals wij van een gratis upgrade naar business class. Eten en drinken aan boord is altijd inbegrepen. In business class kregen we zelfs een 3-gangenmenu. Heerlijk! De totale vliegtijd bedraagt ongeveer 5 uur.

Zoek goedkope vluchten naar Jordanië via Skyscanner

7. Is het veilig in Jordanië?

Ja, Jordanië is een heel veilig land. Er zijn, of waren, veel problemen in de regio, maar Jordanië distantieert zich van elke vorm van geweld. Het is voorstander van vrede, dialoog en bemiddeling. De Koning en Koningin van Jordanië spelen daar een belangrijke rol in.

Jordanië is al jaren één van de meest stabiele landen in het Midden-Oosten. Iedereen is er welkom, ongeacht religie, huidskleur of afkomst. We hebben ons er op geen enkel moment onveilig gevoeld. Raadpleeg hier het actuele reisadvies voor Jordanië.

8. Tips om internet te gebruiken op vakantie in Jordanië

In de meeste hotels in Jordanië is er een wifi-verbinding. Maar als je onderweg iets wil opzoeken, is het handig om op voorhand wat mobiele data te kopen. Koop een eSIM via Airalo en gebruik de code SAM3623, want dan krijg je 3$ korting op je eerste aankoop. Lees hier wat een eSIM is en hoe het werkt.

De ultieme reisroute voor Jordanië: roadtrip van Noord naar Zuid: King Talal Dam -  handige tips om te weten voor je vakantie in Jordanië

9. Welke stekker gebruiken ze in Jordanië?

Aha goeie vraag! Dat was ons namelijk niet helemaal duidelijk voor we naar Jordanië vertrokken. Maar ik kan je met zekerheid zeggen dat je geen reisstekker nodig hebt in Jordanië. Alle stopcontacten zijn erop voorzien om je eigen stekkers te gebruiken. Weeral een zorg minder!

10. Hoeveel dagen heb je nodig voor een rondreis in Jordanië?

Als je een rondreis door Jordanië plant, dan raden we aan om minstens 8 dagen te voorzien. Een paar dagen langer is misschien beter, maar de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Jordanië bezoek je gemakkelijk op een dikke week. Wij gingen helemaal van Noord naar Zuid op 8 dagen.

11. De ultieme reisroute voor Jordanië

Maar hoe begin je aan het plannen van een rondreis in Jordanië? En wat is de ideale reisroute om te volgen? Er is zoveel te zien en doen in Jordanië dat je op voorhand best een planning maakt. Hotels boeken wij meestal via Booking.com en leuke activiteiten zoeken we via Getyourguide.

Hier lees je alvast onze tips voor de ultieme reisroute in Jordanië

12. Kan je zelf met de auto rondrijden in Jordanië?

Dat kan perfect! De wegen in Jordanië zijn in goede staat, let enkel op voor verkeersdrempels. Af en toe zijn er ook controlepunten van de politie, maar daar hoef je je geen zorgen om te maken. Je moet ook nergens tol betalen en de benzine is niet zo duur.

Huur een auto via Sunny Cars in Amman, want dan zijn alle verzekeringen inbegrepen.

13. Een georganiseerde rondreis in Jordanië

Geen zin om zelf een reisroute in Jordanië uit te stippelen? Of verkies je om in groep te reizen? Bekijk dan deze individuele- en groepsrondreizen via een reisorganisatie:

14. Gezondheid en vaccinaties

Voor Jordanië zijn er geen verplichte vaccinaties. Hepatitis-A en basisvaccinaties worden wel aanbevolen. Bescherm je verder goed tegen muggen en teken, die ziektes kunnen overdragen. Drink ook geen water van de kraan en let op wat je eet. Lees hier de belangrijkste gezondheidsrisico’s.

15. Ontdek meer tips voor een vakantie in Jordanië met een reisgids

Ook zin in een vakantie naar Jordanië na het lezen van onze tips?

Reisroute
De ultieme reisroute voor Jordanië: roadtrip van Noord naar Zuid

Vluchten
Zoek goedkope vluchten naar Amman via Skyscanner

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
Vind goedkope hotels in Jordanië

5/5 - (4 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :