Is een annulatieverzekering nuttig? Omdat we veel reizen, beslisten we enkele jaren geleden om een annulatieverzekering af te sluiten bij Ethias. Als ervaringsdeskundigen vertellen we graag of een annulatieverzekering effectief doet wat het belooft.

Wat is een annulatieverzekering?

Een annulatieverzekering vergoedt de kosten van een reis als die niet door kan gaan, bijvoorbeeld omdat je vlak voor vertrek ziek wordt. Ook als je de reis vroegtijdig moet afbreken, komt de verzekering tussen.

De annulatieverzekering komt enkel tussen bij annulatie en is dus niet te verwarren met een reisbijstandsverzekering.

Onze ervaring

In januari 2020 hadden we een reis naar de Verenigde Arabische Emiraten gepland. Vlak voor ons vertrek naar crazy Dubai werd één van ons ziek en was het onmogelijk om op reis te vertrekken. Hierdoor moesten we zowel onze vluchten, hotels als luchthaventransfer annuleren.

Onze hotels boekten we via booking.com met gratis annuleren. Dat probleem was dus al snel opgelost. Ook de luchthaventransfer, eveneens geboekt via booking.com, konden we tot 24 uur voor ons vertrek annuleren. Toen bleven enkel onze vluchten, die we rechtstreeks geboekt hadden via emirates.com, nog over. Samen was dit goed voor een bedrag van 1000 EUR.

De voorwaarden van een annulatieverzekering

De voorwaarden van de annulatieverzekering zijn bij elke verzekeringsmaatschappij een beetje anders en zijn vaak nogal vaag of onduidelijk. Omdat je waarschijnlijk niet veel zin hebt om alle voorwaarden door te nemen, heb ik de belangrijkste zaken uit de verzekeringspolis van Ethias even uitgelicht.

In ons geval zijn zowel de verzekeringsnemer als alle leden van het gezin gedekt, ook als je niet samen reist. Je moet wel op hetzelfde adres wonen en gedomicilieerd zijn in België. En het moeten personen zijn, het huisdier wordt dus spijtig genoeg niet als gezinslid gerekend.

Wat is er gedekt?

De voornaamste redenen die recht geven op terugbetaling :

  • Medisch (ziekte, ongeval, …)
  • Professioneel (ontslag, schrapping van verlof, …)
  • Administratief (diefstal van reisdocumenten, weigering van visum, …)
  • Onverwacht (verkeersongeval, scheiding, …)

De tussenkomst is wel beperkt tot 3000 EUR per reis per persoon. Ook als je reis wordt onderbroken of gewijzigd door één van bovenstaande redenen, heb je recht op een tussenkomst.

De voornaamste redenen die GEEN recht geven op terugbetaling :

  • verblijven in België van minder dan vier opeenvolgende dagen;
  • verblijven waarvan de kostprijs minder dan 150 EUR bedraagt;
  • kosten veroorzaakt door overmacht zoals epidemieën, natuurrampen, stakingen, …

Hoe aangifte doen?

In geval van annulatie (of onderbreking/wijziging) moet je binnen de 8 dagen schriftelijke aangifte doen van het voorval dat aanleiding gaf tot de annulering. In ons geval was dat ziekte. Het was voldoende om hiervoor een doktersattest te bezorgen. Uiteraard moesten we ook andere relevante documenten bezorgen zoals een bewijs van de annulatie van onze vluchten.

Terugbetaling

Wij dachten dat het enkele weken zou duren voor we iets zouden vernemen van Ethias of dat ze bijkomende informatie zouden opvragen. Het was dan ook een (aangename) verrassing toen het volledige bedrag na enkele dagen al werd terugbetaald. Enkele dagen later ontving ik per post nog een brief dat het dossier werd goedgekeurd. Is een annulatieverzekering nuttig? In dit geval dus zeker wel!

Conclusie: Is een annulatieverzekering nuttig?

Als je veel reist en vooral ver reist loont het zeker de moeite om een annulatieverzekering af te sluiten. Voor ongeveer 100 EUR/jaar ben je als koppel al verzekerd.  

Sommige reisorganisaties vragen hetzelfde bedrag voor één enkele reis. En zelfs dan ben je nog niet zeker dat je het volledige bedrag terugbetaald krijgt.

In ons geval is een annulatieverzekering zeker nuttig, omdat we zo vaak reizen. Vooral voor verre reizen zoals een rondreis door West-Canada of naar de leukste wijken in New York is het aan te raden. Het verliezen van een reis is erg, maar veel geld verliezen is nog veel erger, toch?

Lees hier handige tips om een reis te plannen.

Vind je dit artikel leuk? Geef het 5 sterren
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :