Jordanië, gelegen in het Midden-Oosten, betovert reizigers met een unieke reisroute langs eeuwenoude monumenten, zoals de graftombes in Petra, het natuurlijke wonder van de Dode Zee, en de woestijnlandschappen van Wadi Rum. De mix van historie, natuurlijke pracht en gastvrijheid maakt van Jordanië een onvergetelijke bestemming.

Dat Jordanië al lang op onze bucketlist stond, hoeft dan ook niet te verbazen. Jordanië is niet zo groot, waardoor je op korte tijd toch een behoorlijke reisroute kan afleggen. Ondanks het compacte land, zijn de landschappen erg divers. Onze reisroute start bij de boeren in het noorden en eindigt bij de bedoeïenen in het zuiden van Jordanië.

Umm Qais

Umm Qais is een dorp dat helemaal in het noorden van Jordanië ligt. Het is het startpunt van onze reisroute en de eerste kennismaking met het land. In Umm Qais neemt de lokale gids Ahmad ons mee door het dorp. Het hoogtepunt is de archeologische site van Umm Qais, vroeger gekend als de stad Gadara.

Eén uitkijkpunt, drie landen

We wandelen onder andere langs de ruïnes van een Romeins theater en tussen oude zuilen. Naast de ruïnes heb je een panoramisch uitkijkpunt met zicht op de Yarmoukvallei en de drie landen die hier aan Jordanië grenzen: Israël, Syrië en Libanon.

In de verte zien we het Meer van Tiberias (Sea of Galilee) in Israël liggen, het laagste punt ter wereld met vers zoet water. Maar vooral bekend vanwege de wonderen die Jezus er zou verricht hebben. Als we goed kijken zien we zelfs de stad Nazareth iets verderop.

Tickets voor de archeologische site koop je ter plaatse. Raadpleeg hier de openingsuren voor Umm Qais.

De start van The Jordan Trail

Umm Qais is ook het startpunt van The Jordan Trail. Deze langeafstandsroute loopt van Umm Qais in het noorden, naar Aqaba in het zuiden. De wandelroute is 650 kilometer lang en je hebt ongeveer 40 dagen nodig om ze af te leggen, maar je kan ook gewoon enkele etappes doen.

Wij hiken een stukje in de buurt van Umm Qais en Wadi Arab Dam. Tijdens onze wandeling komen we een man tegen die spontaan koffie met ons deelt. Een eerste, maar zeker niet laatste, kennismaking met de gastvrije inwoners.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Umm Qais:

 • Umm Qais archeologische site
 • Het drielanden uitkijkpunt
 • Start van The Jordan Trail

⇢ Accommodatie in Umm Qais: Guesthouse Beit Al Baraka (met heerlijke shakshuka als ontbijt)

Ajloun

Het zuiden van Jordanië wordt het meeste bezocht, maar ook in het noorden heb je enkele leuke plekken, zoals Ajloun. Als je vanuit Umm Qais een uurtje richting het zuiden rijdt, bereik je Ajloun al. Ajloun is omgeven door groen en het is dé plek voor natuurliefhebbers en wandelaars.

De jakhalzen trakteerden ons ‘s nachts op een indrukwekkend geluidspektakel.

In het Ajloun Forest Reserve verblijven we in een cabin omgeven door groene heuvels en bossen. Hier slapen we tussen de hyena’s, vossen, jakhalzen en herten. Helaas lieten de dieren zich niet zien, maar de jakhalzen trakteerden ons ‘s nachts wel op een indrukwekkend geluidspektakel.

In het natuurpark starten er verschillende hiking trails. Wij gaan voor de ‘Roe Deer Trail’, een korte wandeling, die je zonder gids kan doen.

Naast wandelingen kan je in het natuurpark ook genieten van avontuurlijke activiteiten zoals ziplinen en klimmen. Op de website van RSCN vind je meer informatie over Ajloun Forest Reserve en andere beschermde natuurgebieden in Jordanië.

De ultieme reisroute voor Jordanië: roadtrip van Noord naar Zuid: Ajloun

Het kasteel van Ajloun

Ajloun Castle is een leuke tussenstop. Het kasteel staat op een 1.250 meter hoge berg, waardoor je er een mooi uitzicht hebt op de Jordaanvallei. De bijzondere Islamitische architectuur typeert het kasteel.

Bij het kasteel start en eindigt ook de ‘Al-Jub Circular Trail’. Een korte, maar mooie gemarkeerde wandelroute (6,6 km) langs onder andere boerderijen, boomgaarden en uitkijkpunten.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Ajloun:

 • Overnachten in een cabin in Ajloun Forest Reserve
 • Ajloun Castle en de Al-Jub Circular Trail

⇢ Accommodatie in Ajloun: Ajloun Forest Reserve Cabins

Salt

Vanuit Ajloun vervolgen we onze reisroute in Jordanië naar Salt. Onderweg kan je eventueel eerst nog in Jerash stoppen, om meer oude Romeinse ruïnes te bezoeken.

Wij stoppen onderweg naar Salt even aan de King Talal Dam voor een korte wandeling, een stukje van ‘The Jordan Trail’. We worden vergezeld door een kudde schattige geiten. Onderweg passeren we verschillende viewpoints en een idyllische kampeerplek met uitzicht op de dam.

Als je op een bijzondere plek wil kamperen in de natuur of graag wandelt in een rustige omgeving, mag je King Talal Dam niet missen tijdens jouw reisroute in Jordanië.

Ottomaanse architectuur

Salt staat bekend om de Ottomaanse architectuur. Wat ons meteen opvalt zijn de Ottomaanse huizen op de bergflanken, de charmante oude straatjes en hippe rooftop bars, zoals het gezellige café Aktham’s 1881.

Wij gaan ‘s middags lunchen bij locals in Al-Adham’s House. De eigenares toont ons eerst hoe je Mansaf bereidt, een Jordaanse gerecht met vlees en rijst. Daarna leren we het met onze handen opeten. Zoals altijd is er weer koffie en thee in overvloed.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Salt:

 • King Talal viewpoint
 • Ottomaanse huizen
 • Lunchen bij locals in Al-Adham’s House

Amman

De rest van de dag spenderen we in de hoofdstad Amman, niet ver van Salt. Amman bevindt zich centraal in Jordanië en daardoor moet je vanuit de stad nooit langer dan 4 uur rijden om de rest van het land te bereiken. Het ligt in een heuvelachtig gebied tussen de woestijn en de Jordaanvallei.

Jordanië heeft 11 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft in Amman woont. Het is één van de snelst groeiende steden ter wereld, want de bevolking vervijfvoudigde op 30 jaar tijd. Daardoor is het er ook erg druk om met de auto rond te rijden.

In Amman is er een duidelijk contrast tussen moderne en oude gebouwen. Het is een levendige stad met veel leuke restaurants en bars. Wandel ook zeker eens door Rainbow Street, de mooiste straat in Amman.

Gegidste stadstour in de binnenstad van Amman

Om de stad te ontdekken, gaan we op stap met Anas van Through Local Eyes. Hij focust op storytelling aan de hand van verhalen van locals. We wandelen door downtown Amman, het oudste en meest interessante deel van de stad.

Anas vertelt ons onder andere dat:

 • Jordanië één van de meest waterschaarste landen ter wereld is;
 • Amman op 7 heuvels gebouwd is, daardoor wordt het ook wel ‘de stad van de trappen’ genoemd;
 • Er veel non-profit initiatieven zijn in Amman, zoals het Luzmila hospitaal voor vluchtelingen en restaurants waar je maaltijden kan doneren aan mensen die het minder goed hebben;
 • Solidariteit geen grenzen heeft in Jordanië en Amman. Iedereen helpt elkaar en iedereen is gelijk.

Kookworkshop bij Beit Sitti

Omdat we van al dat wandelen honger krijgen, volgen we daarna een kookworkshop bij Beit Sitti. Beit Sitti betekent ‘grootmoeders huis’, want hier kan je met drie zussen gerechten maken naar het recept van hun grootmoeder. Heel leuk om te doen!

We maken samen Maqluba, een omgekeerde rijstschotel die in een kookpot wordt bereid. Het meest cruciale moment is het omdraaien van de pot, een eer die voor ons weggelegd is. Gelukkig verloopt alles goed, want anders was er geen eten vandaag.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Amman:

 • Rainbow Street
 • King Abdullah I moskee
 • Romeins theater
 • De Citadel
 • Kookworkshop bij Beit Sitti

⇢ Accommodaties in Amman: Centro Mada of Landmark Amman

Madaba en Mount Nebo

Na een overnachting in Amman, is het tijd om verder zuidwaarts richting Dana te rijden.

Heb je tijd over, stop dan in Madaba, stad van de mozaïek. In de stad vind je veel leuke souvenirwinkels en mozaïek shops. Madaba is bovendien een gezellige stad om even rond te struinen.

Daarna kan je naar Mount Nebo rijden, iets verderop. Mount Nebo is vooral bekend vanwege zijn Bijbelse betekenis. Volgens de Bijbelse overlevering was dit de plaats waar Mozes het Beloofde Land aanschouwde voordat hij stierf.

Vanaf de top van Mount Nebo heb je een prachtig uitzicht. Op heldere dagen kan je zelfs de Dode Zee en Jeruzalem zien. Een bijzondere plek met een bijzondere betekenis.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Madaba:

 • Mozaïek workshop volgen in Madaba
 • Uitzicht vanaf Mount Nebo

De Dode Zee

Rij daarna bijvoorbeeld door naar de Dode Zee, gelegen op het laagste punt op aarde: 434 meter onder zeeniveau. De Dode Zee is niet alleen een natuurwonder, maar ook het zoutgehalte is in geen enkele andere zee hoger.

Daardoor kan je er gemakkelijk op het water blijven drijven. Veel mensen nemen hier een foto in zee terwijl ze gewichtloos in zee een boek aan het lezen zijn.

De mineralen en modder die je op de bodem van de Dode Zee vindt hebben bovendien een helend en verjongend effect. Verwen jezelf dus maar eens goed met een natuurlijke spa-ervaring!

Activiteiten en bezienswaardigheden aan de Dode Zee:

 • Gewichtloos drijven aan Salt Beach
 • Panorama Dead Sea Complex
 • In een resort verblijven aan zee

⇢ Accommodatie aan de Dode Zee: Dead Sea Spa Hotel

Wadi Al Mujib

Als je tijd genoeg hebt in Jordanië en je bent er in de juiste periode, neem dan zeker ook Wadi Al Mujib mee op in je reisroute. Een wadi is een kloof, vaak met water in, waar je kan wandelen en zwemmen. Eerder bezochten we in Oman ook al heel wat Wadi’s. Ontdek hier de mooiste wadi’s in Oman.

Hou er wel rekening mee dat je Wadi Al Mujib niet kan bezoeken tijdens de wintermaanden, want dan staat het water te hoog. Maar tussen april en oktober is wandelen of canyoning tussen de imposante kliffen echt een must. Wadi Al Mujib is ook de ideale plek om af te koelen in de zomer.

De enige route die je zonder gids kan doen is de Siq Trail. Je moet dan wel verplicht een zwemvest dragen. Of ga voor een privétocht over de Siq Trail met een gids.

Dana

Dana Biosphere Reserve is het grootste natuurreservaat van Jordanië. Er zijn in totaal 4 biogeografische zones in Jordanië. En Dana is de enige plek waar je ze alle 4 kan zien. Het gebied strekt zich uit van 50 meter onder de zeespiegel tot een hoogte van 1.700 meter.

Het natuurpark is enorm rijk aan fauna en flora. Je vindt er onder andere bedreigde vogelsoorten, maar ook steenbokken, vossen en hyena’s!

Wandelen in Dana Biosphere Reserve

In het Dana natuurpark zijn er verschillende wandelroutes, zoals de Shaq al Reesh Trail, Wadi Dana Trail en de Wadi Ghuweir Trail. De Wadi Ghuweir Trail is één van de mooiste wandelroutes in Jordanië, maar wegens overstromingsgevaar niet toegankelijk in de wintermaanden.

Dana is ook de koudste plek van Jordanië. Maar hoe sneller we wandelen, hoe warmer we het krijgen. Kleed je wel warm tijdens de wintermaanden! En draag degelijke wandelschoenen, zoals de Hoka Anacapa 2. Wij gingen met een lokale gids op pad die ons meenam op de Shaq al Reesh Trail.

We genieten vooral van het landschap dat bestaat uit kalk- en zandsteen. De rotspartijen gevormd door corrosie zijn spectaculair. Onze gids plukt onderweg allerlei kruiden. Na een tijdje weten we waarom. Hij maakt plots een vuurtje om water te koken en gebruikt de kruiden voor het maken van een lekkere Dana thee.

Een lokale gids of transfer naar de wandelroutes kan je via de accommodaties in de buurt regelen.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Dana:

 • Wandelen in Dana Biosphere Reserve
 • Lunch en uitzicht in Dana Guest House

⇢ Accommodatie in Dana: Al-Nawatef ECO camp

Petra

Vanuit Dana rijden we langs de King’s Highway verder door naar Petra. Petra is de meest bezochte plek in Jordanië en behoort tot één van de zeven wereldwonderen. Deze historische stad herbergt talloze monumenten, graven en structuren die een fascinerende kijk bieden op de oude Nabatese beschaving en hun architectuur.

Petra ligt diep verscholen tussen majestueuze rotsen en de woestijn. Het kreeg de bijnaam ‘Lost City’, omdat het eeuwenlang verborgen was voor de moderne wereld. Petra werd herontdekt in 1812, toen de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt de stad bereikte.

De meeste bezoekers vertrekken vanuit het bezoekerscentrum in Wadi Musa dat zich op ongeveer 2 kilometer van de ingang van Petra bevindt. Aan het einde van de Siq, een smalle kloof die je te voet of met een golfkarretje kan doorkruisen, bereik je Al-Khazneh, ook wel bekend als de Schatkamer.

The Backdoor Trail in Petra

Een andere manier om Petra te bereiken is via ‘The Backdoor Trail’, die start in Little Petra. Deze mooie wandeling van ongeveer 15 kilometer neemt ons mee door de bergen tot we Petra bereiken.

Zo wandelen we langs de achterkant Petra binnen via Ad Deir, ofwel het Klooster. Hier nemen we een korte pauze. We zijn hier bijna helemaal alleen wat deze ervaring eens zo mooi maakt.

Daarna wandelen we verder in Petra door smalle doorgangen en langs rotsige gevels. We ontdekken restanten van uitgehouwen graven, een amfitheater en tempels tot we uiteindelijk de Schatkamer bereiken. Indrukwekkend!

Petra biedt veel meer dan de bekende monumenten zoals de Schatkamer en het Klooster. Maar het zijn wel de twee hoogtepunten. Wandel vooral rustig rond, want de site is uniek in de wereld. Er is nog veel onduidelijk over het leven vroeger in Petra. Daarom laten we onze fantasie de vrije loop. Een hele mooie film speelt onderweg in ons hoofd af.

Onze wandeling eindigt aan het bezoekerscentrum in Wadi Musa. Je kan ook gebruik maken van gratis shuttlebussen tussen het bezoekerscentrum en Little Petra.

Tickets kopen voor Petra

Tickets zijn vrij prijzig en koop je in het bezoekerscentrum van Petra of Little Petra. Je hebt minstens een volledige dag nodig om Petra te zien, maar twee dagen is beter. Hier vind je alle informatie voor een bezoek aan Petra.

Hou er wel rekening met dat Petra heel erg toeristisch is. Je kan er bijvoorbeeld op kamelen en ezels rijden, maar de dieren zagen er niet echt gezond uit. Wij zijn sowieso geen fan van een dier gebruiken als toeristische attractie. Verder vind je er ook kraampjes met (dure) souvenirs.

We laten alle indrukken bezinken terwijl we de zonsondergang bewonderen vanaf Petra Sunset Viewpoint.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Petra:

 • De Schatkamer en het Klooster
 • The Backdoor Trail vanuit Little Petra
 • Petra Sunset Viewpoint in Wadi Musa

⇢ Accommodatie in Wadi Musa: Petra Moon Luxury hotel

Wadi Rum

Na een overnachting in Petra rijden we van een wereldwonder naar een ander wonder: Wadi Rum. Onderweg spotten we voor de eerste keer enkele kamelen langs de kant van de weg. Een goed teken!

Wadi Rum is een beschermd gebied in het zuiden van Jordanië. Door het buitenaardse woestijnlandschap wordt Wadi Rum ook wel de Maanvallei genoemd.

Je vindt er niet alleen veel zand, maar ook gigantische rotswanden van zandsteen en graniet. In het gebied wonen ook nog steeds bedoeïenenstammen.

Wadi Rum figureert bovendien in verschillende bekende films zoals The Martian, Dune en Aladdin.

Overnachten in Wadi Rum

Wadi Rum is ook de plek waar je moet zijn in Jordanië voor een originele overnachting. Wij verblijven in Sun City Camp, een mooi kamp met tenten en domes. Het bevindt zich op een prachtige locatie in het zand, tegen een rotswand. Een oase van rust en stilte.

Na een magische zonsondergang, komen duizenden sterren tevoorschijn.

‘s Avonds eten we in ons camp Zarb, een Jordaanse BBQ die onder de grond gemaakt wordt. Let goed op, want soms verstopt een werknemer zich in de put om je beet te nemen. Scary, maar grappig!

Na een magische zonsondergang, komen duizenden sterren tevoorschijn. Woestijn en sterren, het blijft een betoverende combinatie. Veel tijd om te slapen heb je hier trouwens niet, want ook de zonsopkomst is indrukwekkend.

Activiteiten in Wadi Rum

Via onze accommodatie zijn er veel activiteiten te boeken zoals een ballonvaart of jeep tour. Wij kiezen voor een jeep tour door de zandduinen van Wadi Rum. Daarvoor nemen we plaats in de koffer van de jeep.

Als we onderweg willen stoppen, moeten we gewoon even op het dak kloppen. We houden onder andere halt bij de bekende rotsbrug ‘Um Fruth Rock’ en enkele mooie viewpoints.

Een betere afsluiter van onze reisroute in Jordanië konden we ons niet wensen. Een overnachting in Wadi Rum is een onvergetelijke ervaring die op elke bucketlist hoort te staan.

Zoals bijna overal in Jordanië, moet je ook in Wadi Rum inkom betalen. De inkomprijs is best hoog als je er met je eigen 4×4 wil rondrijden. Boek op voorhand dus best een tour of regel een transfer via jouw accommodatie. Lees er alles over op de officiële website van Wadi Rum.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Wadi Rum:

 • Jeep tour
 • Um Fruth Rock
 • Overnachten in een kamp in de woestijn
 • Sterren kijken

⇢ Accommodatie in Wadi Rum: Sun City Camp

Aqaba

Ten slotte kan je een reisroute in Jordanië bijvoorbeeld ook afsluiten in Aqaba, niet ver van Wadi Rum. Aqaba bevindt zich aan de noordelijke punt van de Rode Zee. Het is de enige havenstad van Jordanië en staat bekend om zijn prachtige koraalriffen en duikmogelijkheden in de Rode Zee. Ga privéduiken in de Rode Zee als je de onderwaterwereld wil ontdekken.

Aqaba is de perfecte plek om te bekomen van je actieve rondreis in Jordanië, alvorens naar huis terug te keren.

⇢ Accommodatie in Aqaba: Mövenpick Resort & Residences

De ultieme reisroute voor Jordanië op de kaart

Hoeveel dagen heb je nodig voor een reisroute in Jordanië?

Als je een reisroute door Jordanië plant, dan raden we aan om minstens 8 dagen te voorzien. Een paar dagen langer is misschien beter, maar de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Jordanië bezoek je gemakkelijk op een dikke week. Ontdek hier meer nuttige tips voor een vakantie in Jordanië.

Een auto huren voor een reisroute door Jordanië

Onze reisroute in Jordanië hebben we afgelegd met een auto. Met het openbaar vervoer is dat namelijk moeilijk. Je verplaatsen met de auto in Jordanië is veilig en gemakkelijk. Huur in Amman een auto via Sunny Cars, want dan ben je zeker dat alle verzekeringen inbegrepen zijn.

Dit zijn de belangrijkste wegen in Jordanië als je van Noord naar Zuid rijdt:

 • Desert Highway (nr. 15): wordt meestal gebruikt door vrachtverkeer;
 • Dead Sea Highway (nr. 65): een panoramisch route langs de Dode Zee;
 • The King’s Highway (nr. 35): schilderachtige weg met mooie uitzichten en door prachtige valleien.

Beste reistijd voor een reisroute in Jordanië

Wij hebben onze reisroute in Jordanië afgelegd in december. Een rustige periode met weinig toeristen. De temperaturen liggen overdag dan rond de 20 graden. En de zon is bijna elke dag van de partij.

Over het algemeen zijn de beste maanden om naar Jordanië te reizen tussen maart en mei en van oktober tot en met december. Enkel de zomermaanden zijn erg warm in Jordanië, die kan je dus best vermijden.

Kies je reisperiode afhankelijk van de activiteiten die je wil doen. Hou er rekening mee dat de meeste wadi’s niet toegankelijk zijn in de winter wegens overstromingsgevaar.

Accommodaties van onze 8-daagse rondreis in Jordanië

Tijdens onze rondreis in Jordanië, verbleven wij elke nacht in een ander hotel. Best intens, maar ook wel fijn om elke dag op een andere plek te zijn. Hieronder vind je een overzicht van onze accommodaties:

Ontdek meer tips voor een reisroute in Jordanië met een reisgids

Ook zin om deze reisroute in Jordanië te ontdekken?

Vluchten
Zoek goedkope vluchten naar Amman via Skyscanner

Huurauto
Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels
Vind goedkope hotels in Jordanië

Nuttige info
Handige tips om te weten voor je vakantie in Jordanië

5/5 - (3 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :