In Basel is er het hele jaar door wat te doen, maar vooral in de zomer komt de stad tot leven. Dan zie je mensen voorbij dobberen op de Rijn en vind je verkoeling in één van de honderden fonteinen. Laat je verrassen door een alternatieve stedentrip in Basel en ontdek met ons wat er zoal te doen is.

Basel, op het kruispunt van drie landen

Basel, ofwel Bazel, is de derde grootste stad van Zwitserland. De Rijn splitst de stad in twee met aan de ene kant Kleinbasel en aan de andere kant Grossbasel. Inwoners van Basel spreken niet graag Frans en dat komt ons niet zo slecht uit. Al is ons Duits niet veel beter.

De stad Basel is niet alleen heel oud, maar ligt ook op het kruispunt waar je de keuze kan maken tussen het Zwitserse Jura gebergte, de Franse Vogezen en het Duitse Zwarte Woud. Daardoor heerst er ook een mengelmoes van culturen in de stad.

Je kan er genieten van de Zwitserse gastronomie, studeren in de oudste universiteit van Zwitserland of gewoonweg in de Rijn zwemmen en de oevers ontdekken. Er is dus heel wat te doen in Basel!

Wat te doen in Basel: 9 zomerse activiteiten

1. Ontdek Basel met de fiets en steek de grens over naar Duitsland of Frankrijk

Basel zelf is gemakkelijk te voet te verkennen, maar als je een fiets huurt kan je bijvoorbeeld ook eens naar het drielandenpunt gaan. Volg gewoon de Rijn en je komt er vanzelf op uit. Het drielandenpunt bevindt zich in het havengebied en herken je aan de metalen pin die op een eilandje staat. Als je er dan toch bent, drink dan iets in café Rostiger Anker met zicht op het drielandenpunt.

Tip: met de gratis Baselcard huur je voordelig een elektrische fiets.

2. Ga iets drinken in een Buvette aan het water

Langs de oevers van de Rijn vind je tijdens de zomermaanden verschillende Buvettes. Deze terrassen bieden zowel drankjes als snacks aan en zijn een populaire plek waar locals met elkaar afspreken. Ga bijvoorbeeld naar Walther Buvette voor een lekkere en betaalbare pinsa (kruising tussen pizza en focaccia). Maar duik eerst de Rijn in!

3. Drijf met een Wickelfisch op de Rijn

De veruit leukste activiteit om te doen in Basel, is op de Rijn drijven met een Wickelfisch. Een Wickel wat? Een Wickelfisch! Dat is een zak in de vorm van een vis waar je kleren in droog blijven en waarmee je op de Rijn kan dobberen. Iedereen in Basel heeft er eentje. Steek je spullen erin en wikkel de zak stevig toe, zodat er lucht in zit. Bekijk hier nog meer leuke reisgadgets.

De veruit leukste activiteit om te doen in Basel, is op de Rijn drijven met een Wickelfisch.

Vervolgens kan je erop gaan liggen en blijf je gewoon drijven terwijl de stroming van de Rijn de rest van het werk doet. Wij doken ter hoogte van museum Tinguely het water in. Het was zelfs zo leuk dat we voor een tweede ronde gingen. Een absolute must als je in de zomer in Basel bent!