Ben je op zoek naar de ultieme reisroute voor een roadtrip in Oman? Wil je niet te veel rijden, maar toch alle hoogtepunten in Oman bezoeken? Dat treft, want die route hebben we toevallig zelf uitgetest.
Met onze reisroute rijd je tijdens een roadtrip in Oman langs authentieke dorpjes, door de woestijn en in het gebergte. Afsluiten doen we aan zee in Muscat, de hoofdstad van Oman. Ontdek met ons het land van de dadels, de goedkope benzine en de meest gastvrije mensen ter wereld.
Reisroute Oman: tips en route voor een roadtrip langs de mooiste plekken
Dag 1-2: van Muscat naar Sur
Nadat onze vlucht werd geannuleerd, moesten we onze rondreis in Oman noodgedwongen met een dag inkorten. Ontdek hier hoe je een compensatie krijgt, als je vlucht vertraagd of geannuleerd is.
Maar geen nood, we staken een tandje bij, zodat we toch nog onze geplande reisroute voor onze roadtrip in Oman konden afwerken. Een nacht zonder slaap was wel het gevolg, maar dat nemen we er met plezier bij. Slapen doen we thuis wel.
Na een halfuur slaap vertrekken we om 6 uur ‘s ochtends richting Sur, een stadje aan de kust in het noordoosten van het land. Onderweg stoppen we eerst bij Wadi Shab, één van de populairste plekken in Oman. Onze slaperige ogen maken snel plaats voor verbazing als we tijdens de opkomende zon voor het eerst het landschap van Oman zien.
⇢ Hoteltip: overnacht dicht bij de luchthaven van Muscat in The Platinum Hotel
Wadi Shab: de populairste wadi in Oman
Wadi betekent in het Arabisch letterlijk ‘vallei’. In Oman vind je veel wadi’s, waar al dan niet water door stroomt. Bij regenval kan je deze wadi’s maar beter vermijden. Sommige wadi’s zijn enkel bereikbaar per 4×4, maar de meeste kan je zelf met een gewone auto bereiken. Probeer ook eens canyoning in een Wadi.
Wadi Shab is één van de meest toeristische wadi’s in Oman. Dat komt omdat je Wadi Shab bijvoorbeeld gemakkelijk kan bezoeken als daguitstap vanuit Muscat. Het leukste aan Wadi Shab vonden wij de afwisseling tussen zwemmen en wandelen in de wondermooie vallei, omgeven door palmbomen en rotswanden. Lees hier alles over ons avontuur in Wadi Shab.
⇢ Ga op dagtrip vanuit Muscat naar Wadi Shab en bezoek Bimmah Sinkhole
Sur, het mooiste kuststadje in Oman
Na onze waterpret rijden we door naar Sur. Dit stadje ligt in een mooie baai aan de Golf van Oman. Vroeger was Sur vooral bekend omwille van de scheepswerven waar dhow boten gebouwd werden. Nu worden er veel minder schepen gebouwd, maar je kan deze ambacht er nog steeds bewonderen.
Wij waren aangenaam verrast door Sur. De sfeer is er aangenaam en iedereen is er vriendelijk. Regelmatig vraagt iemand ‘how are you?’ en zelfs een ‘welcome, I love you’, komt ons ter oren. Wandel via de boulevard langs zee of parkeer je auto op het strand voor een picknick. En bezoek de souk als je een tof souvenir zoekt.
Regelmatig vraagt iemand ‘how are you?’ en zelfs een ‘welcome, I love you’, komt ons ter oren.
Vooral het vuurtorentje van Sur valt snel op. Maar wie goed rondkijkt ziet nog andere torentjes die uitkijken op de stad. Ga bij zonsondergang naar het hoogste torentje voor een prachtig panoramisch uitzicht, met de baai van Sur langs de ene kant en de lagune aan de andere kant. Aan de Al Ayjah hangbrug starten er ook boottochtjes die door de lagune varen.
Tip: Ga eten in Sahari Restaurant voor het mooiste uitzicht bij zonsondergang.
⇢ Hoteltip: overnacht op wandelafstand van de stad in Zaki Hotel Apartment
Dag 3: van Sur naar de Wahiba Sands woestijn
Wadi Bani Khalid: een groene oase van rust
Na een overnachting in Sur, ruilen we de zee in voor de woestijn. Onderweg stoppen we eerst nog bij een andere bekende wadi: Wadi Bani Khalid. In tegenstelling tot Wadi Shab, moet je bij Wani Bani Khalid niet ver wandelen om te kunnen zwemmen. Het is er ook veel rustiger, nochtans bezoeken we Wadi Bani Khalid op een zaterdag.
Wadi Bani Khalid is een prachtige plek met palmbomen, bruggetjes en azuurblauw water. Je kan er gerust een hele dag doorbrengen. Er is een restaurant en als je het water volgt, kan je chillen op één van de vele rotsen met zicht op de wadi. Of wandel naar de verborgen Muqal Cave. Ontdek hier alles over een bezoek aan Wadi Bani Khalid.
⇢ Bezoek Wadi Bani Khalid en de Wahiba-woestijn vanuit Muscat
Overnachten in de Wahiba Sands woestijn
Dan is het tijd voor iets waar we lang naar uitkeken: overnachten in de Wahiba Sands woestijn. Via onze accommodatie regelden we een transfer vanuit Bidiya, want zelf rijden in de woestijn is niet eenvoudig en kan enkel met een 4×4.
Oman bestaat uit meer dan 80% woestijn. De Wahiba Sands woestijn is daar maar een klein stukje van. In deze woestijn vind je meerdere resorts, van kleinschalig tot groot en luxueus. Ons oog viel al snel op een kleinschalig kamp met slechts vijf huisjes, diep verscholen in de woestijn.
Onderweg naar ons kamp maken we al kennis met de plaatselijke bevolking: starende kamelen en mekkerende geiten. Na ongeveer een uur rijden door de oranjerode duinen komen we aan bij onze accommodatie. ‘Salaam Aleikum’, roept onze host die ons meteen dadels en Omaanse koffie voorschotelt.
In de woestijn is verder geen internet of andere connectie met de buitenwereld. We genieten van lekker eten, een magnifieke zonsondergang in de duinen en van de oorverdovende stilte. Elk uur zien de duinen er anders uit. Door de wind, maar ook door de zon die telkens voor een andere kleur zorgt. Van wit tot donkerrood en oranjebruin. Magisch!
Als het donker is sprankelen sterren aan de hemel terwijl schattige woestijnmuizen door het zand trippelen. Niks kan een nacht in de Omaanse woestijn evenaren.
⇢ Hoteltip: overnacht in een kleinschalig resort in de Wahiba woestijn bij Safari Dunes Camp
Dag 4: van Wahiba Sands naar Nizwa
Het deconnecteren deed wonderen. Het liefst hadden we nog enkele uren op een eenzame zandduin gezeten. Met opgeladen batterijen en een hoofd vol mooie herinneringen rijden we terug de bewoonde wereld tegemoet.
Onderweg is het wel ochtendspits, want kamelen blokkeren regelmatig de weg. Ze loeren nieuwsgierig de auto binnen. Gelukkig komen we ze tijdens de uitgestippelde reisroute van onze roadtrip in Oman nog regelmatig tegen onderweg.
De ruïnedorpen van Birkat Al Mouz
Daarna rijden we in ongeveer 2 uur naar Nizwa, de vroegere hoofdstad van Oman. Stop onderweg zeker in Birkat Al Mouz. Hier vind je twee ruïnedorpen met overblijfselen van lemen huizen. Deze dorpen worden gescheiden door een zee van dadelpalmen. Rij voor het mooiste uitzicht op de dorpen naar de rode radiotoren die op een heuvel staat.
Maar ga ook een kijkje nemen in de dorpjes zelf. De huizen zijn verlaten en het lijkt hier alsof we in een Bijbels verhaal terechtkomen.
We wandelen ook even langs de Falaj. Door dit eeuwenoude irrigatie systeem stroomt nog steeds water en het staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Birkat Al Mouz is één van de vele hoogtepunten van onze rondreis in Oman.
Tip: Overnacht bij Bait Al Sabah Heritage Inn & Cafe of ga er iets drinken op het mooie dakterras.
Nizwa, de oude hoofdstad van Oman
Na het zien van al die lemen huizen, is het tijd om zelf in een lemen huis te verblijven. Dat doen we bij Antique Inn, een complex met meer dan 300 jaar oude huizen die gerestaureerd werden tot een hotel. In de kamers vind je daarom ook geen moderne faciliteiten (de airco en ventilator niet meegeteld).
‘s Avonds wandelen we door de smalle straten van Nizwa. Een aanrader, want overal hangen lichtjes in de straten. Mannen in gewaden scheuren met hun brommertjes door de nauwe steegjes. Nizwa heeft een hoog Aladdin gehalte en we voelen ons er meteen thuis.
Hoogtepunten in Nizwa zijn het fort en de souk. In de souk scoor je mooie (maar dure) souvenirs zoals keramieken potjes. Het is bovendien een fotogenieke plek. Door de hoge inkomprijs skippen we echter het fort van Nizwa. Hieronder lees je meer over een kasteel dat minstens even mooi, maar veel goedkoper is.
Tip: eet lekkere pizza met verse sapjes op het mooie dakterras van Spaks of ga voor koffie naar Athar Café en geniet van het uitzicht op Nizwa Fort.
⇢ Hoteltip: overnacht in een historisch gebouw in het centrum van Nizwa bij Antique Inn
Dag 5: van Nizwa naar Jebel Shams
Voor we de hoogste bergen van Oman trotseren, stoppen we onderweg van Nizwa naar Jebel Shams bij Jabreen Castle. Want Oman telt heel wat mooie forten en kastelen. Wie wil forthoppen kan op één dag gerust Bahla Fort, Nizwa Fort en Jabreen Castle combineren. Deze forten liggen namelijk niet ver van elkaar verwijderd.
Jabreen Castle, het mooiste kasteel in Oman
Wij hebben Jabreen Castle eruit gepikt. Vooral de ligging van dit beige kasteel tussen de dadelpalmen deed ons overstag gaan. En daar kregen we geen spijt van. Jabreen Castle werd in de 17de eeuw in opdracht van de sultan gebouwd als centrum voor onder andere astronomie, rechtspraak en geneeskunde.
De restauratie van het kasteel is indrukwekkend. Het ziet er zo goed als nieuw uit en elk detail klopt. De gratis audio gids vertelt ons meer over de verschillende kamers in het kasteel. We hebben het kasteel bijna helemaal voor onszelf, waardoor we ons even als prins en prinses voelen.
Wandelen in Misfat Al Abriyeen
Tweede stop van de dag is Misfat Al Abriyeen, één van de mooiste dorpen in Oman met een uitzonderlijke ligging. De meeste toeristen komen niet verder dan een koffiebar in het kleine dorp. Maar er starten ook verschillende wandelingen die zeer de moeite zijn. Ook om te overnachten is Misfat Al Abriyeen een aanrader. Verblijf dan in Misfah Old House verdoken tussen de palmbomen.
Wij volgen eerst een stuk van de W9 wandelroute. Na ongeveer 20 minuten wandelen, volgen we de W9a route naar de waterbron. Een mooie route door een kloof met constant bergen om ons heen. We wandelen onder palmbomen en langs de Falaj. Hou je ogen open voor kikkers, slangen en ezels. Wij zagen er twee van de drie.
Tip: Ga iets drinken of eten op het dakterras van Halwa Coffee voor het beste uitzicht.
Jebel Shams en de ‘Balcony Walk’
Jebel Shams is letterlijk het hoogtepunt van Oman, want deze berg is iets meer dan 3.000 meter hoog. Hij maakt deel uit van het Hajar gebergte. Van bovenaf kijk je uit op een diepe kloof: Wadi Nakhr en Wadi Ghul, de tweede diepste canyon ter wereld. Daarom wordt het ook wel de Grand Canyon van Oman genoemd.
Dit gebergte is een populair plek voor kampeerders. Wij verblijven er één nacht aan de start van de ‘Balcony Walk’ wandelroute. Om hier te geraken boekten we een transfer via onze accommodatie, want zonder 4×4 geraak je niet boven. Zeker als het regent, kom je zonder 4×4 in de problemen. Een groot deel van de weg ernaartoe is onverhard en enorm steil. De hobbelige rit duurt ongeveer een uur.
De ‘Balcony Walk’ is een prachtige (en gemakkelijke) wandelroute van ongeveer 4 kilometer (enkel). De uitzichten onderweg zijn waanzinnig. De wandeling eindigt als je bij de ruïnes komt. Keer daar terug. Wandel wel helemaal tot op het einde, want dat is het mooiste stuk. Wij deden er in totaal ongeveer 3,5 uur over.
Blijf zeker overnachten in de bergen. Als alle dagjestoeristen verdwenen zijn, heb je de berg, de zonsondergang en de sterren helemaal voor jezelf. Enkele de vele geiten moet je er dan nog bijnemen.
⇢ Hoteltip: overnacht aan de start van de Balcony Walk in Sama Al Khutaim-Heritage Home
Dag 6: van Jebel Shams naar Al Hamra
Onze nacht in de bergen ging er woelig aan toe, want het regende ‘s nachts behoorlijk hard. Dat gebeurt hier regelmatig in de bergen waar het klimaat helemaal anders is. Gelukkig is er ‘s ochtends niks meer van te merken. Rond de middag worden we opgepikt met de 4×4 en dalen we terug af naar Al Hamra. De koele berglucht maakt opnieuw plaats voor heerlijk warme temperaturen.
We worden gedropt aan het Al Hamra Shell tankstation waar we onze huurauto achterlieten. In plaats van door te rijden naar Muscat, doen we het de rest van de dag rustig aan. We rijden nog even naar de prachtige Wadi Ghul, een wadi waar je met een 4×4 deels kan doorrijden. Wij doen een stukje te voet. Het is bijvoorbeeld ook een aanrader om te picknicken in deze mooie vallei.
Al Hamra: hidden gem in Oman
Al Hamra is een (voorlopig) nog onontdekt eeuwenoud stadje. Het doet wat denken aan Birkat Al Mouz, want ook hier zijn overal palmbomen en lemen huisjes te bewonderen. Veel is er niet te doen, maar wij vonden het een echte hidden gem. Al Hamra is ook goed te combineren met Misfat Al Abriyeen, dat een paar kilometer verderop ligt.
In Al Hamra overnachten we in een oud familiehuis dat wat weg heeft van een klein fort. De eigenaar staat erop ons persoonlijk rond te leiden, nadat we samen eerst wat dadels met koffie nuttigen. Er zijn maar een paar kamers en elke kamer heeft een thema. Overal zijn terrassen met zicht op de majestueuze bergen en een jungle van palmbomen.
We genieten van de zoveelste onvergetelijke zonsondergang in Oman. Eindelijk hebben we even tijd om alles te laten bezinken. Onder duizenden sterren klinken we op Oman, wat een land.
Tip: Ga lekker en goedkoop eten bij Reem Al Yamen Restaurant & Kitchens in Al Hamra.
⇢ Hoteltip: overnacht in een klein fort met zicht op de bergen in Al Hamra Mountain View
Dag 7: van Al Hamra naar Muscat
‘s Ochtends vertrekken we heel vroeg waardoor we zelfs geen tijd hebben om te ontbijten. Jammer, want Al Hamra Mountain View was een topverblijf. We willen echter de Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat nog bezoeken. Die is enkel ‘s ochtends te bezoeken tussen 8u30 en 11 uur (niet op vrijdag).
De Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat
De Sultan Qaboos Grand Mosque is de grootste moskee in Oman. Aan deze gigantische moskee werd maar liefst 7 jaar gebouwd, voor ze in 2001 opende. Nu kunnen er ongeveer 6.500 gelovigen plaatsnemen in de moskee.
De moskee is gratis te bezoeken, maar hou wel rekening met de kledingvoorschriften. Dat betekent dat vrouwen zowat alles moeten bedekken van het hoofd tot de polsen en de enkels. Voor mannen is een t-shirt met lange broek voldoende. Om de binnenkant van de moskee te bekijken moet je wel je schoenen uitdoen voor je het zachte tapijt mag betreden.
Eens binnen kan je de gigantische moskee bewonderen. Vooral de enorme vijftig meter hoge koepel met de uit swarovski kristal gemaakte kroonluchter springt in het oog. Indrukwekkend om te zien! Buiten vallen vooral de vijf minaretten op, waarvan één van 90 meter hoog de show steelt.
Wij vonden het een fijne plek om even rond te wandelen. Verken zeker de verschillende ruimtes en ontdek de prachtige details die verwerkt zitten in de bijzondere architectuur. Probeer ook ‘s avonds eens te komen, want dan is de moskee verlicht. Aan de moskee is een grote parking waar je gratis kan parkeren.
⇢ Bezoek alle hoogtepunten van Muscat met een audiogids
Al Mouj Marina: luxe in Muscat
Vervolgens rijden we door naar één van de meest luxueuze wijken in Muscat: Al Mouj Marina. Hier schieten luxe appartementen als paddenstoelen uit de grond, maar het is ook de plek waar we onze laatste dagen doorbrengen.
We vonden het een goed idee om onze rondreis in Oman in stijl af te sluiten. En dat kan nergens beter dan bij het Mysk Al Mouj Hotel. Een beetje over the top, maar dat mag al eens, toch? Al blijft een valet service altijd wat onwennig voor ons.
De Al Mouj wijk is verrassend gezellig. Zeker op vrijdagavond komt de wijk tot leven. Veel welgestelde locals komen er dan iets eten in één van de vele restaurants. En na het eten worden de shisha’s bovengehaald. Onze favoriete adressen zijn The Crepe Café, Zahr El Laymoun en Shakespeare & Co.
⇢ Hoteltip: overnacht in de trendy Al Mouj wijk in Muscat bij Mysk Al Mouj
Dag 8 en 9: Muscat en de Daymaniyat eilanden
Muscat zelf heeft niet zoveel hoogtepunten. Al is de Mutrah Souq wel echt de moeite om eens door te wandelen. Combineer dit bijvoorbeeld met een wandeling langs de Mutrah Corniche en een bezoek aan het Mutrah Fort en Al Alam Palace. Bekijk hier de leukste dagtrips vanuit Muscat.
Wat je ook zeker niet mag missen, is Yiti Round Point of View. Dit bijzondere uitkijkpunt bevindt zich net buiten Muscat en zorgt vooral tijdens zonsondergang voor een ‘wauw’ gevoel. Je kijkt dan uit op de witte huizen van Ruwi, een buitenwijk van Muscat. Fenomenaal!
Snorkelen aan de Daymaniyat eilanden
De reisroute van onze roadtrip in Oman eindigt ten slotte met een bezoek aan de Daymaniyat eilanden. Boottochten naar de eilanden vertrekken in Al Mouj Marina. En wat een manier om onze rondreis in Oman af te sluiten.
Na een boottocht van een klein uur, komen we aan bij deze onbewoonde eilandjes. Hier snorkelen we met schildpadden en tussen allerlei kleurrijke vissen. Alsof het een aquarium is. Daarna bekomen we op een afgelegen parelwit strandje. Een droom! Ontdek hier alles over snorkelen aan de Daymaniyat eilanden.
⇢ Ga snorkelen met schildpadden op de Daymaniyat eilanden
Waar ligt Oman?
Oman bevindt zich in het zuidoosten van het Arabische schiereiland. Het sultanaat behoort tot het continent Azië. Buurlanden zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen. Zowel de Golf van Oman, de Perzische Golf als de Arabische Zee zijn nooit veraf.
Hoe geraak je in Oman?
Vluchten naar Oman
Vanuit Brussel zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Muscat. Wij vlogen met Turkish Airlines via Istanbul naar Muscat. Ook Etihad, Emirates en Qatar vliegen naar Muscat. Zoek via Cheaptickets vluchten naar Muscat.
Je kan een rondreis in Oman ook combineren met een trip naar Dubai. Ontdek hier de leukste activiteiten om te doen in Dubai.
Pakketreizen naar Oman
Heel wat tour operators bieden pakketreizen aan naar Oman. Dan hoef je niks zelf te regelen en ben je goed ingedekt indien er zich problemen voordoen. Bekijk dan zeker eens de pakketreizen van Connections naar Oman of de groepsreizen van Djoser naar Oman.
De beste periode voor een roadtrip in Oman
De zomers in Oman zijn bloedheet. Die kan je dus best vermijden. De beste periode voor een roadtrip in Oman is tussen oktober en april. Ook dan is het overdag vaak meer dan 30 graden. Aan zee en in de bergen is het vaak koeler. Vooral in de bergen is het al gauw 10 graden koeler dan in de rest van Oman. Vaak regent het niet in Oman, maar als het regent vermijd je best onverharde wegen en wadi’s, wegens overstromingsgevaar.
Een auto huren voor een roadtrip in Oman: 4×4 nodig of niet?
Op voorhand hadden we uiteenlopende informatie gelezen over het al dan niet huren van een 4×4 in Oman. Voor onze uitgestippelde reisroute in Oman heb je echt geen 4×4 nodig om een onvergetelijke roadtrip te beleven. Door het huren van een gewone auto bespaar je heel wat kosten. Wil je graag zelf offroad rijden of Oman ontdekken met een daktent? Dan is een 4×4 wel de beste optie.
Wij hebben twee keer gekozen voor een transfer met 4×4. Dat was om naar Jebel Shams te gaan voor de Balcony Walk en om naar ons verblijf in de woestijn te rijden. Deze transfers zijn niet goedkoop, maar opgeteld is het nog steeds een paar honderd euro goedkoper dan een 4×4 te huren. Bovendien heeft het ons heel wat stress bespaard.
Volg je onze reisroute voor een roadtrip in Oman? Dan rijd je ongeveer 1.170 kilometer op 10 dagen. Benzine is heel goedkoop in Oman. Wij betaalden ongeveer 0,50 EUR per liter. Alle auto’s in Oman schakelen automatisch en de wegen zijn in perfecte staat. Let enkel op voor de verraderlijke verkeersdrempels (en kamelen) op de weg.
⇢ Huur een auto in Oman via Sunny Cars, want dan ben je zeker dat alle verzekeringen inbegrepen zijn
Praktische tips om te reizen in Oman
Visum nodig voor Oman? Voor Oman heb je geen visum nodig als je minder dan 14 dagen in het land verblijft. Als je langer in Oman verblijft dien je wel een visum aan te vragen.
Eten in Oman: Het eten in Oman is een mix van Indisch, Indonesisch, Arabisch en Oost-Afrikaanse invloeden. In de kleine dorpen kan je voor een paar euro al heel lekker eten. Op toeristische plaatsen betaal je wat meer.
Betalen in Oman: Bijna overal in Oman kan je met de kaart betalen. Zorgt echter dat je wat altijd wat klein geld op zak hebt om te gebruiken in afgelegen dorpjes.
Alcohol in Oman: Wij hebben nergens alcohol gedronken in Oman. Het was ook nergens verkrijgbaar. Ruil de alcohol eens in voor lekkere fruitsappen, want die zijn heerlijk in Oman!
Kledingvoorschriften: In Oman wordt het gewaardeerd als je op je kleding let. Om te zwemmen draag je best een short en t-shirt. In de stad draag je als vrouw best een lang kleedje. Voor mannen is een short en t-shirt altijd ok.
Drinkbaar water: In Oman drink je best nooit water van de kraan. Wij kregen in elk hotel gratis flesjes water waardoor we bijna nooit zelf water hebben moeten kopen.
Internet in Oman: In de meeste hotels in Oman is er wifi beschikbaar. In de woestijn en de bergen was dat niet het geval. Daar was zelfs geen telefoon netwerk beschikbaar. Voor mobiele data in het buitenland kopen wij altijd een eSIM via Airalo. Met de code SAM3623 krijg je 3$ korting op je eerste aankoop. Lees hier wat een eSIM is en hoe het werkt.
Onze reisroute voor een roadtrip langs de mooiste plekken in Oman op de kaart
Ontdek nog meer tips voor een roadtrip of reisroute in Oman met een reisgids
Ook zin in in deze reisroute voor een roadtrip door Oman?
Vluchten
⇢ Zoek goedkope vluchten naar Muscat via Cheaptickets
Huurauto
⇢ Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars
Hotels
⇢ Vind toffe hotels in Oman