Op zoek naar praktische tips voor een vakantie in IJsland? Ontdek ze hier en vertrek voorbereid op reis naar het land van vuur en ijs.

Routeplanning voor een vakantie naar IJsland

Wil je op vakantie naar IJsland en heb je tips nodig om een route uit te stippelen? De bekendste bezienswaardigheden bevinden zich langs de Golden Circle route in het Westen van IJsland. Deze route kan je gemakkelijk vanuit Reykjavik op één of twee dagen doen. Wij raden aan om wat meer tijd te uit te trekken en ook de zuidkust van IJsland toe te voegen aan het programma.

In een week krijg je al een goed beeld van IJsland en de spectaculaire natuur. De landschappen die je in IJsland tegenkomt, zie je nergens anders. Het ene moment lijk je aan de zwarte stranden op de maan te zijn en 10 minuten later is alles groen en wandel je langs watervallen.

De landschappen die je in IJsland tegenkomt, zie je nergens anders.

Als je op reis gaat naar IJsland, is het belangrijk om op voorhand alles goed te plannen. Het is ook nuttig van een plan B te hebben, want het weer durft al eens roet in het eten te gooien. Zo was er één dag waarop wij niets konden doen door de regen en de mist. Boek excursies dus niet op voorhand, maar wacht op de weersvoorspellingen.

In totaal hebben wij op één week ongeveer 1.100 kilometer afgelegd. Deze route is zeer haalbaar en brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de Golden Circle en Zuid-IJsland.

Tips voor het huren van een auto op vakantie in IJsland

IJsland is de ideale roadtrip bestemming. Daarom geven we graag wat tips voor het huren van een auto op vakantie in IJsland. Het type auto hangt af van wat je wil zien en met hoeveel personen je bent. De hoofdwegen zijn meestal goed onderhouden en je komt regelmatig tankstations en supermarkten tegen. In de zomer zal je weinig problemen ondervinden om met de auto rond te rijden.

Als je zoals ons in de herfst een reis naar IJsland maakt en toch wel wat kilometers wil afleggen, raden we een 4×4 aan. Het is niet alleen veiliger, maar je kan ook gemakkelijker je spullen kwijt. Want een vakantie in IJsland is toch een beetje kamperen.

Eens je de hoofdweg verlaat, moet je regelmatig over grindwegen met putten rijden. Ook de parkings zijn meestal onverhard. Er kunnen bovendien regelmatig windstoten en hevige regenbuien opduiken. Wees dus steeds alert en hou je aan de maximumsnelheid (meestal 90 km/u).

Bij extreem weer worden sommige wegen afgesloten. Actuele informatie hieromtrent kan je raadplegen op www.road.is en www.safetravel.is. De beste website voor weersinformatie is www.vedur.is. Het is aan te raden om deze websites regelmatig te bekijken.

Een goede autoverzekering is geen overbodige luxe. Via bijvoorbeeld Sunny Cars kan je een all-inclusive auto huren.

Kledij in IJsland

In IJsland regent het (bijna) elke dag. Aangepaste kledij is dus aan te raden. Vooral de wind en de regen kunnen wel eens stevig uithalen. Neem dus zeker voldoende reservekledij mee. Meestal zijn de accommodaties niet voorzien om je kledij te drogen.

Er zijn natuurlijk ook periodes dat het zonnig is, maar voor het mooie weer moet je niet in IJsland zijn. Maak je dus niet te druk en geniet van de natuur en het buiten zijn.

IJsland is heel onvoorspelbaar, maar dat maakt het juist zo bijzonder. De bewoners zeggen dan ook vaak ‘petta reddast’. Dit betekent ‘Maak je geen zorgen, alles komt in orde’. Dat hebben we ons tijdens wandelingen wel vaak moeten inprenten.

Ook waterdichte wandelschoenen zijn een must. Vooral aan de watervallen kan het er glad en modderig bijliggen. Met deze tips blijf je hopelijk droog tijdens je vakantie in IJsland.

Accommodatie in IJsland

Er zijn allerlei mogelijkheden om te overnachten in IJsland: campers, hotels, guesthouses, hostels of campings. Echte hotels zijn eerder zeldzaam en duur.

Wij verbleven meestal in guesthouses en zelfs dan zijn de prijzen aan de hoge kant. Zeker als je een eigen badkamer wil of een iets ruimere kamer. Boek je accommodaties dus ruim op voorhand, want plaatsen zijn beperkt.

Eten en drinken in IJsland

IJsland is een duur land. Je kan veel kosten besparen door zelf eten en drinken mee te nemen zoals crackers of maaltijden die je met warm water kan bereiden. Een thermos warme thee voor onderweg is ook een must. Overal waar we logeerden was er de mogelijkheid om zelf te koken of was een waterkoker aanwezig.

Supermarkten, zoals Bonus of Kronan, vind je vooral in Reykjavik en Vík. Hier kan je eten kopen aan normale prijzen. Aan de bekendste bezienswaardigheden in IJsland is ook soms de mogelijkheid om iets te eten. Meestal stelt dit niet zoveel voor en zijn het eerder ongezellige zalen.

Alcohol kan je in IJsland best vermijden. Neem gewoon een flesje van thuis mee om ’s avonds lekker in te slapen. Water hoef je overigens niet te kopen. Het leidingwater in IJsland komt recht uit de grond en de kwaliteit behoort tot de beste van de wereld. Ook op restaurant krijg je gratis water. Drinken die handel!

IJsland in de herfst

De herfst is een goede periode om de drukte in IJsland te vermijden. Vooral in de zomermaanden kan het erg druk zijn, want vergis je niet IJsland is heel toeristisch.

Hou er wel rekening mee dat sommige activiteiten en tours eind september stoppen, zoals kajaktochten en het spotten van papegaaiduikers. In oktober zijn de vluchten en accommodaties ook goedkoper.

In de herfst vallen de temperaturen in het zuiden nog mee. Het vriest nog niet heel erg en de herfstkleuren zijn prachtig. De meeste wegen blijven in de herfst goed bereikbaar en als je geluk hebt, kan je op een heldere nacht het noorderlicht zien. Noorderlicht voorspellingen checken kan via www.vedur.is of boek een noorderlicht tour. Deze tours gaan enkel door als er een kans is om het noorderlicht te zien.

Hoeveel kost een vakantie naar IJsland?

Een reis naar IJsland is zeker niet goedkoop. Je kan het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Om je een indicatie te geven, hebben we onze uitgaven voor één week (7 nachten) op een rijtje gezet:

  • Huurauto: 244 EUR
  • Tankkosten: 120 EUR
  • Hotels: 845 EUR (op basis van tweepersoonskamer met eigen sanitair)
  • Vluchten: 240 EUR/p.p. met Icelandair (enkel handbagage)
  • Excursies (quad tour + FlyOver Iceland): 460 EUR
  • Andere kosten (eten en drinken, bezienswaardigheden, parking,..): 200 EUR

Betalen kan trouwens overal met een betaalkaart. Je hoeft geen geld te laten wisselen.

Tot slot : de IJslandse eed

IJsland is een prachtig land met een waanzinnig mooie natuur. Om dit in stand te houden is het belangrijk dat toeristen hier respect voor hebben. Je kan de IJslandse eed afleggen alvorens het land te bezoeken. Daarna ben je officieel klaar om IJsland te ontdekken. Veel plezier!

Combineer een reis naar IJsland met een citytrip New York en ontdek de leukste wijken.

Ook zin om onze tips uit te testen op vakantie in IJsland?

Vluchten
Zoek voordelige vluchten naar Reykjavik

Huurauto

Huur een auto zonder zorgen bij Sunny Cars

Hotels

22 Hill Hotel
Hekla Cabin

Heb jij nog tips voor een vakantie naar IJsland? Laat het ons weten in de reacties!

author-sign

4 Comments

    1. Hoi Mien! Wij hadden zelf geen supplementen mee naar Ijsland. Er zijn supermarkten waar je zeker genoeg keuze hebt aan gevarieerd eten. Veel plezier!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :